Inloggen
ANGELICA CATHARINA - ID 11165


Kroniekberichten

Datum 22 december 1815
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Delfzijl, 23 december. Heden is hier gearriveerd het smakschip de ZEELUST, kapitein J.R. de Boer, met azijn, brandewijn en geel oker van Nantes naar Emden gedestineerd, doch in deze haven binnengelopen met schade en wegens het ijs, waarmede de haven van Emden nog bezet is. Dezelve rapporteert dat hij op de negende dezer maand van Nantes vertrokken is en dag op dag door verschrikkelijke stormen belopen is, dat hij vermeent zijn toevallig aantreffen van de mond van de Eems, waarheen hij bestemd was als een gelukkige redding uit een gevaar, dat anders voor hem onvermijdelijk zoude geweest zijn, zo moeten beschouwen, hebbende hij op deze tocht de akeligste sporen van verwoesting aangetroffen. Hij heeft met zich binnengeloodst een Engelse sloep, beladen met ammonutie (opm: ammunitie), die mede naar Emden moest.

Afbeelding
Datum 27 februari 1816
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Diegene welke genegen zijn, met het daartoe zeer geschikte smakschip de ZEELUST, kapitein J.R. de Boer, hetwelk binnen enige dagen uit Delfzijl staat te vertrekken, een gehele of gedeeltelijke lading wijn, brandewijn of andere koopmansgoederen uit Bordeaux wegens een billijke vracht te doen overkomen op Groningen, worden verzocht zich te adresseren aan de scheepsmakelaar B. Bulsing, of de heer J.R. Modderman te Groningen, ten einde nader de conditiën te vernemen.

Afbeelding
Datum 12 maart 1819
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 2 maart uitgezeild de kofschepen WINDLUST, kapt. Geert R. Engelsman, de HOOP EN VREES, kapt. W.P. Piebes, de eerste gedestineerd naar Noorwegen, de tweede op avontuur, en de smakschepen de VROUW HENDRIKA, kapt. Jan Bruns, de ZEELUST, kapt. E. R. de Boer, beide met ballast naar Noorwegen.
Den 3 dito uitgezeild het kofschip HARMONIE, kapt. H. C. Schut, met ballast naar de Marennes in Frankrijk.
Den 4 dito uitgezeild de kofschepen de JONGE YPEUS, kapt. H. de Weerd, de GOEDE VERWACHTING, kapt. Jurien J. Schuuring, de TWEE GEBOEDERS, kapt. W.R. Luikens,
de smakschepen de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otto P. Smith, de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwien, het tjalkschip de JONGE ELISABETH, kapt. T.IJ. de Vries, de eerste op
avontuur, de laatste met pannen naar de Oostzee, verder de overige met ballast naar Noorwegen.
Den 5 dito uitgezeild het tjalkschip de VROUW WICHERDINA, kapt. Egbert A. Oldenburger, met ballast op avontuur, het sloepschip NEPTHUNUS, kapt. Charles Warner, met boter naar Londen.
Den 7 dito binnen gekomen het kofscheepje MERKURIUS, kapt. J.B. van den Oever, met ballast van Londen. Uitgezeild het brikscheepje THOMAS, kapt. William Watton, met boter naar Londen.
Den 9 dito binnen gekomen het sloepschip HUBLIN, kapt. J. Rink, met ballast van Londen.
Uitgezeild de kofschepen JUFVROUW BIBIANA, kapt. Israel Uiling, met ballast op avontuur, de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen en de smakschepen de VROUW MARTHA, kapt. Dirk Clasen de Groot, de VROUW ALBERDINA, kapt. Simon Fokkes Taaij, alle met ballast naar Noorwegen.
Den 10 dito uitgezeild de vishoeker VRIJHEID, kapt. Jan van Duulen, naar de Noordzee; de kofschepen JUPITER, kapt. Barend R. van Wijk, de STAD MEPPEN, kapt. Rimmert Hardes (opm: Hanover vlag, kapt. Remmert Harders), ALIDA KLASINA, kapt. Egbert L. Tiktak, en het smakschip de VROUW ELFINA, kapt. H.G. Busker, alle met ballast naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 23 april 1819
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 18 april uitgezeild het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn, met ballast naar Droback.
Den 19 dito binnen gekomen het kofschip de JONGE SIKKO, kapt. Rense Harms Smits, ledig van Amsterdam, het sloepschip AMBLER, kapt. Samuel Clerck, met ballast van Londen.
Den 20 dito uitgezeild het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Jurjen J. Schuuring, met ballast naar Nerva.
Den 20 april binnen gekomen het smakschip de NOORDSTERN, kapt. Harm P. de Boer, met ballast naar Hamburg, het smakschip ZEELUST, kapt. Jacob R. de Boer, met ballast naar Groningen.
Den 21 dito uitgezeild het galjootschip EENIGHEID, kapt. Johann Carseboom, met dakpannen naar Dantzig (opm: Gdansk).

Afbeelding
Datum 14 december 1819
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen Den 28 november binnengekomen het smakschip ZEELUST, kapt. J.R. de Boer, ledig van Zaandam.
Den 29 dito uitgezeild het sloepschip WATERLOO, kapt. Charles Warren Jz, met boter naar Londen.
Den 1 December binnen gekomen het smakschip GOEDE HOOP, kapt. H.H. Top, terug uit zee, laatst van Zwartsluis.
Den 3 dito binnen gekomen het tjalkschip HOFNUNG, kapt. G. Smeltzer, met hennep en klaphout (opm: tot duigen gekloofd hout voor klein vaatwerk) van Kockshaven (opm: mogelijk Cuxhaven). Uitgezeild het barkschip JUSTUS BLEEKER, kapt. Hendrik Hendriksen, met ballast naar Emden.
Den 6 dito binnen gekomen het smakschip VIER GEZUSTERS, kapt. Roelof G. Oostra, met hout van Elbing (opm: Elblag).
Uitgezeild het schonerschip LUNA, kapt. Robert Cubett, met boter naar Londen.
Den 7 dito binnen gekomen het kofschip ARIUS JOHANNES, kapt. H. van Wijk, met ballast van Brugge.
Den 11 dito binnen gekomen met assistentie van de ijsschuit (opm: sleepboot, meestal een visserman) en manschappen, ’s Rijks recherge (opm: recherche) vaartuig, gestationeerd geweest op de Abt (opm: bank ten zuiden van Terschelling, thans Grote Plaat en Jacobsruggen geheten), en het schip de JONGE JONGEN (opm: JONGE JORGEN), kapt. Siemen Broon, met tarwe en bonen van Tonningen (opm: Tönning) naar Amsterdam gedestineerd, hebbende op de Abt een gedeelte der lading in de ligter van Jan Scheltema overgedaan, dewelke ook alhier gearriveerd is; het snikschip de JONGE MARTHA, kapt. Abel Jacobs Duken, en het snikschip de TWEE GEBOEDERS, kapt. Geert E. Tuk, hebbende alle op de Abt in het ijs bezet geweest.

Afbeelding
Datum 31 maart 1820
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 22 maart binnengekomen het sloepschip SWIFT, kapt. Enos Page, met ballast van Londen.
Den 24 dito uitgezeild het kofschip GEORGE JOHAN, kapt. John Gehlsen, met pannen &c. (opm: etc.) naar Fredrikstad, alsmede het kofschip JUFVROUW JOHANNA (opm: JUFVROUW JOHANNA VAN LETTEN), kapt. Hendrik P. Klatter, ledig naar Emden.
Den 26 dito uitgezeild het sloepschip LUNA, kapt. Robert Cubett, met boter naar Londen.
Den 27 dito binnengekomen het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazebij, met ballast van Amsterdam.
Uitgezeild het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, met ballast op avontuur; het tjaIkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. A.H. Stuur, met aardappels naar Noorwegen, het kofschip de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan J. Kortrijk, met ballast op avontuur; het smakschip de VIER GEZUSTERS, kapt. Roelof G. Oostra; de kofschepen JOHANNA CHRISTINA, kapt. Lammert G. de Vries; de JONGE CORNELIS, kapt. Jelle H. van der Laan, alle drie met pannen naar de Oostzee.
Den 28 dito binnengekomen het sloepschip UNION, kapt. A. Gallewaij, met ballast van Londen.
Uitgezeild de smakschepen de DRIE GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jong, met ballast op avontuur, de GOEDE INTENTIE, kapt. T.J. van der Veer, met pannen naar de Oostzee.
Den 29 dito binnengekomen het sloepschip WATERLOO, kapt. Charles Warren, met ballast van Londen.
Uitgezeild het kofschip de VRIENDSCHAP, kapt. Coert W. Stuit, met pannen naar de Oostzee; de smakschepen ZEELUST, kapt. Jacob Roelofs de Boer, de DAGERAAD, kapt. Jan A. Smidt, de JUFVROUW ANNA, kapt. Jan C. Fokkes, alle drie met ballast op avontuur.

Afbeelding
Datum 02 mei 1820
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 23 april binnengekomen de tjalkschepen de DRIE GEBROEDERS, kapt. Onne G. Jacobs, en de JONGE EVERT, kapt. Hendrik Willems, beide ledig van Amsterdam, het schonerschip the LIVELY, kapt. Wm. Baijes, met ballast van Londen.
Den 25 dito binnengekomen het sloepschip the WATERLOO, kapt. Charles Warren Jr, met ballast van Londen, het kofschip ALIDA CLASINA, kapt. E.L. Tiktak, met hout van Noorwegen, het tjalkschip de TWEE GEZUSTERS, kapt. D.D. Visser, met koolzaad en weit (opm: tarwe) van Tonningen (opm: Tönning).
Den 26 dito binnengekomen het tjalkschip de WELVAART, kapt. B. de Groot, het galjootschip de VROUW ENGEBORN, kapt. A.M. Ridderwold, beide met hout van Noorwegen, het tjalkschip WIMINA, kapt. J. Sterhn, ledig van Amsterdam en het pinkschip NORGE, kapt. Lars Jurgensen, met hout van Noorwegen.
Uitgezeild het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. H. Stuur (opm: kapt. Albert Harms Stuur), en het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN (opm: kapt. Jan J. Siedses), beide met ballast op avontuur, het tjalkschip de JONGE EVERT, kapt. Onne Gerrits Jacobs, met steen naar Hamburg.
Den 27 dito uitgezeild het tjalkschip de JONGE EVERT, kapt. Hendk. Willems, met pannen naar Hamburg.
Den 28 dito binnengekomen het smakschip de VROUW MARGARETHA, kapt. E. Pot, het pinkschip PROVIDENTIA, kapt. S. Giertsen, het smakschip de VROUW MARGARETHA, kapt. G. Piebes, het kofschip de VROUW LUBBEGINA, kapt. Klaas Harms de Weerd, het smakschip de 2 GEBROEDERS, kapt. H. Hulst, en het kofschip de EENDRAGT, kapt. H. Koster, alle met hout van Noorwegen, het tjalkschip de VROUW GEZINA, kapt. W.C. Lindeboom, met rogge van Wismar.
Uitgezeild het tjalkschip WIMINA, kapt. J. Sterhn, met pannen naar Hamburg.
Den 29 dito binnengekomen het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Jurjen J. Schuiring, de smakschepen ZEELUST, kapt. J.R. de Boer, de TWEE VRIENDEN, kapt. Reinder Jans Boeling, alle met hout van Noorwegen; het smakschip de VROUW REINERA, kapt. B.J. Bondrager, Iedig van Amsterdam.
Uitgezeild de smakschepen de DAGERAAD, kapt. Jan H. Smit, VERHILDERSUM, kapt. Jouke J. Visser, de VROUW CATHARINA, kapt. H. Sleehuis; de VIJF GEZUSTERS, kapt. Popke E. de Jong, alle met ballast op avontuur.
Den 30 dito binnengekomen het smakschip de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otto Pieters Smit, met hout van Noorwegen.
Uitgezeild het sloepschip the WATERLOO, kapt. Charles Warren Jr, en het schonerschip LIVELY, kapt. William Baijes, met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 23 mei 1820
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 15 mei uitgezeild de smakschepen VROUW RIEKA, kapt. Rente E. Zoutman, de ZEELUST, kapt. J.R. de Boer, beide met ballast op avontuur, en MARIA SOPHIA, kapt. Rinse Douwes Lovius, met pannen en steen naar de Oostzee.
Den 18 dito uitgezeild het tjalkschip St. ANTONI, kapt. L.C. Scheepers, en het smakschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. E.J. Looze, beide ledig op avontuur.
Den 19 dito binnengekomen het sloepschip UNION, kapt. A. Gallawaij, met ballast van Londen.
Den 20 dito binnengekomen het kofschip de VROUW ITINA, kapt. G.J. Postema, met hout van Noorwegen.
Uitgezeild de smakschepen de EENDRAGT, kapt A.L. Speelman, de VROUW HENDRIKA, kapt. Lodewijk Klazens de Jong, HELENA, kapt. Pieter A. Schuiring en het tjalkschip de VROUW METTA, kapt. J.C. Biet, alle met ballast op avontuur, het schonerschip LIVELY, kapt. William Baijes, en het sloepschip the WATERLOO, kapt. Charles Warren Jr, beide met boter naar Londen.
Den 21 dito uitgezeild het galjootschip JUPITER, kapt. B.R. van Wijk, en de smakschepen
de VROUW ALIDA, kapt. D.G. Klatter, de HOOP OP BETERSCHAP, kapt. H.G. Bosker, alle met ballast op avontuur, het pinkschip NORGE, kapt. Lars Jorgens, en het schonerschip MARTHA, kapt. Jens Larsen, beide met ballast naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1820
Krant LC - Leeuwarder Courant

Nieuwezijlen (opm: bij Dokkum). Van den 1 tot den 12 juli niets gepasseerd.
Den 13 dito binnengekomen het tjalkschip de VIER GEBROEDERS, kapt. L.G. Dubblinga, met tarwe, honing, melkaden (opm: plat, ovaal vat, vroeger bij het afromen van melk gebruikt) en molenkammen van Altona.
Den 16 dito uitgezeild het smakschip NIESKE CATRYNE, kapt. C.C. Slagter, met ballast naar Noorwegen, en het tjalkschip de VROUW HENDRIKA, kapt. J.A. de Boer, met gedroogde cichoreiwortels naar Altona.
Den 22 dito uitgezeild een Vriesch kopjacht, schipper J.T. Zandstra, met cichorei en kanterkaas (opm: naar Cantal in Auvergne; gele kaas, komijnekaas van afgeroomde melk) naar Altona.
Den 29 dito binnengekomen het smakschip BROEDERLIEFDE, kapt. H.J. Karst, met hout van Noorwegen.
LC 080820
Harlingen. Den 24 juli binnengekomen het jagtschip ADELHEID, kapt. H. Krohn, met rogge van Wismar. Niets uitgezeild.
Den 27 dito binnengekomen de kofschepen CONCORDIA, kapt. Jan Klazen Nap, met rogge van Memel (opm: Klaipeda); de JONGE SIKKO (opm: kof JONGE SIKKE), kapt. Rinse H. Smits, met zout van Leverpool; en de JONGE YPEUS, kapt. Harm H. de Weerd, met teer, hout en potasch van Christiaanstad (opm: mogelijk Kristinestad, Finland). Uitgezeild het kofschip de JUFVROUW JANNETTA, kapt. J.H. Limburg, ledig naar Groningen.
Den 28 dito binnengekomen het kofschip de JONGE CORNELIS, kapt. Jelle Haijes van der Laan, met rogge van Elbing (opm: Elblag), en het smakschip ZEELUST, kapt. J.R. de Boer, ledig van Amsterdam. Niets uitgezeild.
Den 29 dito binnengekomen het kofschip ALIDA CLASINA, kapt E.L. Tiktak, met hout van Noorwegen, en het schonerschip LIVELY, kapt. William Baijes, met ballast van Londen. Uitgezeild het sloepschip WATERLOO, kapt. Charles Warren Jr, met vellen enz. naar Londen.
Den 30 dito uitgezeild het sloepschip ATALANTA, kapt. James Birne, het schonerschip MARY, kapt. Wm. Atkinson, beide met boter naar Londen; de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otto Pieters Smit; en het kofschip ANNA CATHARINA, kapt. B.R. de Vries, alle drie met ballast op avontuur.
Den 31 dito binnengekomen het smakschip DE GOEDE INTENTIE, kapt. Teeke J. van der Veer, met rogge van Memel (opm: Klaipeda), de kofschepen de JONGE CORNELIS, kapt. H.H. Koster, met hout van Noorwegen, de VROUW ALIDA, kapt. Uge Jans Uges, met rogge en tarwe van Dantzig (opm: Gdansk).
Den 1 augustus binnengekomen het schonerschip HOPE, kapt. William Barfield, met ballast van Londen. Uitgezeild het jagtschip ADELHEID, kapt. H. Krohn, met ballast naar Wismar.
Den 2 dito binnengekomen de smakschepen de VROUW MARTHA, kapt. D.C. de Groot, met hout van Noorwegen, de TWEE VRIENDEN, kapt. Reinder Jans Boeling, ledig van Amsterdam.
Den 5 dito binnengekomen het tjalkschip DIE GUTE HOFNUNG, (opm: waarschijnlijk DIE GUTE HOFFNUNG) kapt. L.G. Busch, met rogge van Rostock.
Den 6 dito uitgezeild het smakschip de TWEE VRIENDEN, kapt. Reinder Jans Boeling, met pannen op avontuur naar de Oostzee (opm: vervolgens 4 regels tekst niet leesbaar).

Afbeelding
Datum 23 januari 1821
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Eerstdaags zal te Groningen publiek worden verkocht: het smakschip de ZEELUST, gevoerd door schipper Jacob Roelfs de Boer, liggende bij de werf Concordia, bij Delfzijl.
(opm: zie PGC 020221)

Afbeelding
Datum 02 februari 1821
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Mr. Herman Trip, openbaar Notaris, residerende te Groningen, is voornemens, op woensdag den 14 februarij 1821, des avonds precies te 6 uren, ten huize van den logementhouder L. van der Molen, aan de Groote Markt, te Groningen, publiek te verkopen: een welbevaren smakschip, DE ZEELUST genaamd, groot plus minus 55 roggelasten, met al deszelfs zeil en treil, ankers, touwen en verder opgoed en scheeps-gereedschappen, volgens inventaris, op de verkoop-billetten geplaatst, invoegen door schipper Jacob Roelfs de Boer wordt bevaren en thans te Delfzijl, binnen de sluis, bij de 1ste werf (opm: Concordia), is liggende, alwaar het zelve dagelijks kan worden bezigtigd.
Om binnen de 14 dagen na den verkoop, tegen contante betaling, te aanvaarden, kunnende de verder conditiën dezer verkoop, 3 dagen bevorens, ten huize van verkoop worden gelezen.
Mr. H. Trip, Notaris en Procureur

Afbeelding
Datum 17 juli 1821
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 2 juli binnen gekomen de smakschepen ALLEGONDA HELLEGINA, kapt. E.E. Kuilema; ZEELUST, kapt. P.E. Boer, beide met hout van Noorwegen. Uitgezeild de smakschepen de VROUW MARTHA, kapt. Dirk KIazen de Groot, de VROUW CATHARINA, kapt. Harmanus Sleehuis, de GOEDE VERWACHTING, kapt. Jan H. Middel, het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klazen, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. Dirk de Jong, alle met ballast op avontuur.
Den 3 dito binnen gekomen het schonerschip LIVELY, kapt. Wm. Bayes, het sloepschip WATERLOO, kapt. Charles Warren, beide met ballast van Londen.
Den 4 dito uitgezeild het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazeby, met boter, kaas & vellen naar Londen.
Den 6 dito binnen gekomen het smakschip die JUNGFRAU BOELEN, kapt. Veet Menies (opm: waarschijnlijk V. Mewes, zie ook RC 100721), met potaarde van Antwerpen naar Hamburg, komt alhier binnen door zware schade en lekkage. Uitgezeild het kofschip EENDRACHT, kapt. Johannes Bornet, met ballast op avontuur.
Den 7 dito binnen gekomen het kofschip JOHAN GEORGE, kapt. W.D. Kleininga, met zout en potasch van Liverpool. Uitgezeild de smakschepen de DAGERAAD, kapt. Jan H. Smit, de VROUW ZWAANTJE, kapt Jan C. Hazewinkel, met ballast naar Noorwegen.
Den 8 dito uitgezeild het sloepschip WALTER MATTHEWS, kapt. A. Gallaway, de schonerschepen HOPE, kapt. Wm. Barfield; LIVELY, kapt. Wm. Bayes, alle drie met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1821
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 16 juli binnen gekomen het kofschip de LIEFDE, kapt. Kier Jans Hagedoorn, ledig van Amsterdam; de sloepschepen SWIFT, kapt. Enos Page, WILLIAM, kapt. William Nazeby, de schonerschepen LIVELY, kapt. William Bayes, CORONATION, kapt. Wm. Wotton, alle met ballast van Londen.
Den 18 dito uitgezeild het kofschip de LEMMER, kapt. Johs. Tammes, met ballast naar Amsterdam, de smakschepen ZEELUST, kapt. P.E. Boer, de VROUW ETTINE, kapt. A.J. Seeman, beide met ballast naar Noorwegen.
Den 21 dito binnen gekomen het kofschip de NIEUWE ONDERNEMING, kapt. Klaas Lucas Domenie, met zout van Liverpool. Uitgezeild het kofschip de LIEFDE, kapt. Kier Jans Hagedoorn, met dakpannen naar de Oostzee; het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazeby, met boter naar Londen.
Den 22 dito binnen gekomen het schonerschip HOPE, kapt. Wm. Barfield, met ballast van Londen. Uitgezeild het schonerschip CORONATION, kapt. William Wotton, het sloepschip ATTALANTE, kapt. James Byrne, beide met boter naar Londen.
Den 23 dito binnen gekomen de sloepschepen WALTER MATTHEWS, kapt. A. Gallaway, MARIA, kapt. Robert Cubith, het schonerschip HOPE, kapt. Wm. Barfield, alle drie met ballast van Londen. Uitgezeild de smakschepen HELENA, kapt. P.A. Schuuring, de VROUW MARGARETHA, kapt. E.A. Pot.
Den 25 dito binnen gekomen het kofschip de VROUW ANNEGINA, kapt. Harm Jans Potjer, met zout, looderts, rum en potasch van Liverpool. Uitgezeild het kofschip ALIDA, kapt. H.J. Benes, met ballast op avontuur; de tjalkschepen de JONGE WIERD, kapt. Klaas Wierds van den Berg, de VROUW SOPHIA, kapt. S.O. Visser, beide met pannen en steen naar Hamburg.
Den 26 dito binnen gekomen het kofschip ALIDA CLASINA, kapt. E.L. Tiktak, met hout van Noorwegen.
Den 28 dito binnen gekomen het tjalkschip de VROUW SOPHIA, kapt. Rinse D. Lovius, met hout van Hamburg. Uitgezeild het kofschip JOHANN GEORG, kapt. Warner D. Kleininga, met ballast naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1821
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 13 augustus binnen gekomen het smakschip de DRIE GEBROEDERS, kapt. M.H. Groenewoud, met tarwe van Dantzig (opm: Gdansk), het tjalkschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. J.G. Oortgeese, ledig van Hamburg. Uitgezeild het smakschip MARIA SOPHIA, kapt. R.D. Lovius, met pannen en steen naar Hamburg, de kofschepen de VROUW ANNEGINA, kapt. H.J. Potjer, de GOEDE HOOP, kapt. Jan T. ten Cate; het smakschip CATHARINA, kapt. H. Sleehuis, alle drie met ballast op avontuur.
Den 14 dito binnen gekomen het kofschip de WAAKZAAMHEID, kapt. H.S. Hofthuis, met tarwe en rogge van Weimar, de JONGE CORNELIS, kapt. H.H. Koster, met hout van Noorwegen.
Den 15 dito binnen gekomen de smakschepen ZEELUST, kapt. Pieter E. Boer, ALLEGONDE HELLEGINA, kapt. E.E. Kuilema, de VROUW MARGARETHA, kapt. E.A. Pot, het smakschip ANNEGINA, kapt. J.P. Hergens, alle met hout van Noorwegen.
Den 16 dito binnen gekomen de smakschepen de JUFFER FOCCOLINA, kapt. H.I. Dokter, de GOEDE VERWACHTING, kapt. Jan W. Overmeer, de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan C. Hazewinkel, alle 3 met hout van Noorwegen. Uitgezeild de smakschepen de JONGE DANIEL, kapt. H.J. Oortjes, de DAGERAAD, kapt. Jan A. Smit, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. Dirk de Jong, alle drie met ballast naar Noorwegen.
Den 17 dito binnen gekomen het pinkschip PROVIDENTIA, kapt. Sören A. Giartsen, met hout van Noorwegen; het sloepschip WILLIAM, kapt. Wm. Nazeby, met ballast van Londen. Uitgezeild het galjasschip de GUTE BOTHE, kapt. H. Maack, het kofschip HOOP EN VREES, kapt. Y.P. Piebes, de smakschepen de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otte Pieters Smit, alle met ballast naar Noorwegen; de tjalkschepen de TWEE GEBROEDERS, kapt. Elias Elias, de VROUW MARIA, kapt. Jan A. Kutsch, de GOEDE VERWACHTING, kapt. A.G. Oortgiese, alle 3 met pannen &c naar Hamburg.
Den 18 dito binnen gekomen het tjalkschip de VROUW FENNEGINA, kapt. A.C. Ruiten, met hout van Noorwegen, het schonerschip HOPE, kapt. Wm. Barfield, met ballast van Londen.
Den 19 dito uitgezeild het schonerschip CORONATION, kapt. Wm. Wotton, het sloepschip ATTALANTE, kapt. J. Byrne, beide met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 04 september 1821
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 27 augustus binnen gekomen het schonerschip ELISA, kapt. Seven Nielsen, de smakschepen de VROUW LUBBEGINA, kapt. Jan E. Bart, de VROUW ALIDA, kapt. D.G. Schuur, de kofschepen ALIDA CLASINA, kapt. E.L. Tiktak, alle met hout van Noorwegen, de JONGE YPEUS, kapt. H.H. de Weerd, met teer en potasch van Christinastad.
Den 28 dito binnen gekomen het schonerschip SPRIGHTY, kapt. C. Warren, de sloepschepen SAHRA, kapt. C. Clarck, UNION, kapt. John Davy, alle drie met ballast van Londen. Uitgezeild de smakschepen de VROUW FOKJE, kapt. Jan Bruins, ZEELUST, kapt. Pieter E. Boer, de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan Cornelis Hazewinkel, het kofschip de VROUW ANNEGINA, kapt. Jacob P. Hergens, het tjalkschip de VROUW FENNEGINA, kapt. A.C. Ruiten, alle met ballast op avontuur.
Den 29 dito uitgezeild het kofschip de VERWACHTING, kapt. Steven de Vries, met schors naar Liverpool, het smakschip de JUFFER FOKKELINA, kapt. H.I. Dokter, met ballast naar Noorwegen.
Den 30 dito binnen gekomen het kofschip NEPTHUNUS, kapt. H. Harmens, met tarwe van Dantzig (opm: Gdansk), de smakschepen de VROUW GEZINA, kapt. F. Joosten, de TWEE GEBROEDERS, kapt. H. Hulst, beide met hout van Noorwegen. Uitgezeild de smakschepen MARGARETHA, kapt. E.A. Pot, de VROUW MARTHA, kapt. Dirk Clazen de Goot, de VROUW ETTINA, kapt. A.J. Seeman, DIANA, kapt. W.J. Stuit, alle met ballast op avontuur, het kofschip de WAAKZAAMHEID, kapt. H.S. Hofhuis, met zout &c. naar buitenlands.
Den 31 dito binnen gekomen het brikschip HEDEWIG AMALIA, kapt. C. Larssen, met hout van Noorwegen.
Den 1 september binnen gekomen het kofschip de EENDRACHT, kapt. H.S. Korter, de smakschepen de VROUW CATHARINA, kapt. H. Sleehuis, de VROUW ELISABETH, kapt. J.E. Scherpbier, alle drie met hout van Noorwegen. Uitgezeild het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klazen, met ballast naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 20 november 1821
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 11 november binnen gekomen het smakschip ELISA, kapt. Jacob Scherpbier, met hout van Memel (opm: Klaipeda); het kofschip de WAAKZAAMHEID, kapt. H.S. Hoffhuis, met pek en teer van Christianastad.
Den 13 dito binnen gekomen de smakschepen VROUW ELSINA, kapt. H.G. Bosker, met hout van Memel; ZEELUST, kapt. P.E. Boer, met hout van Dantzig (opm: Gdansk); EENDRACHT, kapt. J.C. Doeijer (opm: kapt. Jacob Claase Dooijes), met ballast van Londen; het sloepschip ATTALANTA, kapt. James Byrne; het schonerschip CORONATION, kapt. Wm. Wotton, beide met ballast van Londen.
Den 16 dito binnen gekomen het schonerschip LIVELY, kapt. William Bayes, met ballast van Londen.
Den 17 dito binnen gekomen WILLIAM, kapt. William Nazeby, met ballast van Londen; het smakschip de JONGE DANIEL, kapt. R.J. Oortjes (opm: Hendrik Jans Oortjes), met hout van Dantzig; door schade en lekkage het tjalkschip de DRIE GEBROEDERS, kapt. J.C. Dijk, met granen van Altona naar Amsterdam.
Den 18 dito uitgezeild het schonerschip CORONATION, kapt. Wm. Wotton; het sloepschip ATTALANTA, kapt. James Byrne, beide met boter &c. naar Londen.

Afbeelding
Datum 14 mei 1822
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 29 april binnen gekomen het schonerschip HOPE, kapt. Enos Page, het sloepschip SWIFT, kapt. W. Barfield, beide met ballast van Londen; het smakschip de VROUW GERBEDINA, kapt. E.P. Drent, met granen van Dantzig (opm: Gdansk); uitgezeild het brikschip ISABETA ANKER, kapt. C. Petersen; de smakschepen de VROUW LAMMAGINA (opm: VROUW LAMMECHIENA), kapt. Otte Pieters Smit, de VROUW ELISABETH, kapt. L.K. Tiktak, en het kofschip de VROUW CLARA, kapt. H.P. de Jong, alle met ballast naar Noorwegen; het smakschip de VROUW CATHARINA, kapt. A.E. Pot, met ballast op avontuur.
Den 1 mei binnen gekomen het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen, met hout van Noorwegen; uitgezeild het galjootschip INGEBORN, kapt. A.M. Ridderwold (opm: ook VROUW ENGEBORN, A.M. Ridderwald, zie LC 230422; buitenlander), het kofschip HERSTELLING, kapt. A.T. Schuringa; de smakschepen ZEELUST, kapt. P.K. Boer, VRIENDSCHAP, kapt. Jan A. Steringa, alle met ballast naar Noorwegen.
Den 2 dito binnen gekomen het smakschip de VROUW GEERTRUIDA, kapt. A.J. Hansen, met granen van Dantzig, en het kofschip de JONGE TRIJNTJE, kapt. A.B. Visser, Uitgezeild het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazeby, met kaas naar Londen, het pinkschip de GOEDE HOOP, kapt. Sore H. Movig, met ballast naar Noorwegen.
Den 3 dito binnen gekomen het tjalkschip de VROUW ANTJE, kapt. H.G. Oortjes, met hout van Dantzig. Uitgezeild het kofschip JOHANN, kapt. W.D. Kleininga (opm: JOHAN GEORGE, ook wel galjoot, kapt. Warner Derks Kleininga), met ballast naar Liverpool.
Den 4 dito binnen gekomen het kofschip VERWACHTING, kapt. S.K. de Vries, ledig van Amsterdam. Uitgezeild het smakschip JOHANNA, kapt. Laren T. Mulder, met zout naar Bergen, het kofschip ATLAS, kapt. Emanuel Krause, met ballast naar de Oostzee.
Den 5 dito uitgezeild het schonerschip HOPE, kapt. Enos Page, en het sloepschip SWIFT, kapt. W. Barfield, beide met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 27 september 1822
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 9 september binnen gekomen het sloepschip SWIFT, kapt. William Barfield, en het schonerschip HOPE, kapt. Enos Page, beide met ballast van Londen. Uitgezeild het kofschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Otto G. ten Have, met ballast op avontuur, het kofschip EENDRACHT, kapt. Egbert M. de Jong, met ballast naar Noorwegen; de tjalkschepen de JUFVROUW ANNA, kapt. J.H. Henken, met steen naar Bremen, de TWEE GEZUSTERS, kapt. Douwe D. Visser met ballast naar Lübeck.
Den 11 dito binnen gekomen het sloepschip ATTALANTE, kapt. James Byrne, met ballast van Londen.
Den 13 dito uitgezeild de kofschepen de JONGE YPEUS, kapt. Harm de Weerd, ledig naar Amsterdam, de JUFVROUW HENDRIKA, kapt. H.H. Scholtens, met ballast naar Liverpool; het schonerschip VIOLET, kapt. D. Charresin, en het sloepschip SWIFT, kapt. W. Barfield, beide met boter naar Londen.
Den 14 dito binnen gekomen de smakschepen de JUFFER FOKKELINA, kapt. H.L. Dokter, ALLEGONDA HILLEGINA, kapt. Egge E. Kuilema, beide met hout van Noorwegen; met schade en lekkage het galjasschip DIE VRIENDEN, kapt. Friedrich Beijer, met pijpestaven enz, van Holminder naar Londen gedestineerd (opm: zie RC 190922); het smakschip JOHANNA CHRISTINA, kapt. Lammert C. de Vries, met hennep van Riga.
Den 15 dito uitgezeild het brikschip NORGE, kapt. Soren Aron Giertsen; het kofschip de JONGE JAN, kapt. Jan E. Bart, beide met ballast naar Noorwegen.
Den 16 dito uitgezeild de kofschepen de JONGE TRIJNTJE, kapt. A.B. Visser, HERSTELLING, kapt. A.F. Schuringa, beide met ballast op avontuur.
Den 18 dito binnen gekomen het smakschip HILLEGINA, kapt. H. Kleeve; het galjasschip NOORDSTERN, kapt. M.O. Rod; het brikschip HEDWIG AMALIA, kapt. Christiaan Larsen, alle met hout van Noorwegen; het galjasschip NEPTHUNUS, kapt. J.C. Kuin, met haver van Koningsberg naar Amsterdam gedestineerd, door schade lekkage hier binnen; de tjalkschepen de JONGE GEUCHIEN, kapt. D. Geuchien, MARGARETHA, kapt. E.H. Pot, INERGINA, kapt. S. Bruins, alle drie met koolzaad van Fredrikstadt; het smakschip VIER GEZUSTERS, kapt. B.G. Oostra; het tjalkschip de VROUW HILLEGINA, kapt. Jan Berends Jager, beide met hout van Memel. Uitgezeild het schonerschip HOPE, kapt. Enos Page, het sloepschip ATTALANTE, kapt. James Byrne, beide met boter naar Londen.
Den 20 dito binnen gekomen het tjalkschip de VROUW FENNEGINA (opm: tjalk), kapt. A.C. Ruiten; het smakschip ZEELUST, kapt. P.E. Boer, beide met hout van Noorwegen; het smakschip VRIENDSCHAP, kapt. Christiaan F. Paaij, met teer van Christiaanstadt; het brikschip SPITSBERGEN, kapt. Willem Rab, met walrus spek, tanden en huiden van Groenland.
Den 21 dito binnen gekomen het smakschip de VROUW JELTINA, kapt. Eilt Obbes de Vreede, met hout van Noorwegen. Uitgezeild het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazeby, met stukgoederen naar Londen.
Den 22 dito binnen gekomen de smakschepen CATHARINA, kapt. A.E. Pot, de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan C. Hasewinkel (opm: kapt. J.K. Hazewinkel), de VROUW MARTHA, kapt. Dirk C. de Groot, en de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otto P. Smit, alle met hout van Noorwegen, het schonerschip VICTORY, kapt. Robert Cubith met ballast van Londen.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1822
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 1 oktober binnen gekomen het schonerschip VIOLET, kapt. D. Charresin, met ballast van Londen. Uitgezeild de smakschepen de VIJF GEZUSTERS, kapt. P.K. de Jong, de VROUW JELTJE, kapt. R.O. de Vreede, DAGERAAD, kapt. Jan A. Smit, de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan C. Hazewinkel, HILLEGINA, kapt. J.B. Jager, alle met ballast op avontuur.
Den 3 dito binnen gekomen het kofschip de VROUW ANNEGINA, kapt. J.P. Hergens,met hout van Noorwegen. Uitgezeild de kofschepen ONDERNEMING, kapt. J.J. Seeman, VRIENDSCHAP, kapt. C.W. Stuit, en JOHANNA CATHARINA, kapt. L.K. de Vries; de smakschepen de VROUW CATHARINA, kapt. A.E. Pot, de JUFFER FOKKELINA, kapt. H.L. Dokter, alle met ballast op avontuur.
Den 4 dito binnen gekomen de sloepschepen WILLIAM, kapt. William Nazeby, ATTALANTE, kapt. James Byrne, het schoenerschip SARA JANE, kapt. H. Clark, alle drie met ballast van Londen; het kofschip HOOP EN VREES, kapt. Y.P. Piebes, met hout van Noorwegen. Uitgezeild de smakschepen de VROUW JANTJE, kapt. A.G. Jonkhoff, ALLEGONDA HILLEGINA, kapt. E.E. Kuilema , de VROUW FENNEGINA (opm: tjalk), kapt. A.C. Ruiten, alle met ballast op avontuur.
Den 5 dito binnen gekomen het kofschip ALIDA CLAZINA, kapt. E.L. Tiktak, met hout van Noorwegen. Uitgezeild de kofschepen JOHANN WILHELM, kapt. H. Slehuis (opm: JOHAN HENDRIK WILHELM, kapt. Harmanus Sleehuis), VRIENDSCHAP, kapt. G.H. Haverbult; de smakschepen GESINA, kapt. Christian Fokkes Taaij, de VROUW GEZINA, kapt. Fokke Joosten, alle met ballast op avontuur, de schonerschepen SARA JANE, kapt. H. Clark, WALTER MATTHEWS, kapt. A. Galleway, VIOLET, kapt. D. Charresin, alle drie met boter naar Londen.
Den 6 dito binnen gekomen het schonerschip HOPE, kapt. Enos Page, met ballast van Londen. Uitgezeild het smakschip ZEELUST, kapt. P.R. Boer, met ballast naar Noorwegen.
Den 7 dito binnen gekomen de schonerschepen LIVELY, kapt. William Bayes, en VICTORY, kapt. Robert Cubith, beide met ballast van Londen.
Den 10 dito binnen gekomen de kofschepen WAAKZAAMHEID, kapt. H.S. Hoffhuis, met teer en potas van Christiaanstadt, JOHN GEORGE, kapt. W.D. Kleininge, met zout van Liverpool, het smakschip De VROUW CHRISTINA, kapt. E.G. Pekelder, en het sloepschip SWIFT, kapt. William Barfield, beide met ballast van Londen.

Afbeelding
Datum 16 mei 1823
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 5 mei binnen gekomen het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen, het smakschip de VROUW GESINA, kapt. T. Joosten (opm: Fokke Joosten), beide met hout van Noorwegen.
Den 6 dito binnen gekomen het smakschip de VROUW CATHARINA, kapt. N. Jacobs, met hout van Noorwegen. Uitgezeild het smakschip DAGERAAD, kapt. J.A. Smit, het kofschip de JUFVROUW HENDRICA (opm: JUFFROUW HENDRIKA), kapt. H.H. Scholtens, beide met ballast naar Noorwegen.
Den 7 dito uitgezeild de kofschepen VRIESLANDS WELVAREN (opm: VRIESLANDS WELVAART), kapt. Fokke D. van Veen, WAAKZAAMHEID (opm: kof), kapt. H.S. Hofhuis, NEPTHUNUS, kapt. W.M. Kramer, alle drie met ballast op avontuur.
Den 8 dito binnen gekomen het tjalkschip de JUFFROUW HENDRINA, kapt. B.H. Engelsman, met hout van Noorwegen, het sloepschip ATTALANTE, kapt. James Byrne.
Den 9 dito binnen gekomen de schonerschepen NEW VENUS, kapt. M. Lord, ANN, kapt. William Barfield, beide met ballast van Londen.
Den 10 dito uitgezeild het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klazen, het smakschip ZEELUST, kapt. P.E. Boer, beide met ballast op avontuur.
Den 11 dito uitgezeild het sloepschip DIAMOND, kapt. A. Smit, het schonerschip SARAH JANE, kapt. H. Clarck, beide met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 04 juli 1823
Krant LC - Leeuwarder Courant

Harlingen. Den 23 juni binnen gekomen de smakschepen de VROUW RIKA, kapt. R.E. Zoutman, de VIJF GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jong, EENDRACHT, kapt. R.J. Doijes (opm: kapt. Klaas J. Dooijes); de kofschepen DRIE GEZUSTERS, kapt. P.P. Dijkstra, VRIENDSCHAP, kapt. G.W. Stuit, alle met hout van Noorwegen; het sloepschip ATTALANTE, kapt. James Byrne, met ballast van Londen.
Den 26 binnen gekomen de smakschepen HARMINA TRAUTZINA (opm: smak HARMINA FRAUKINA), kapt. M.J. de Jonge, de VROUW ELISABETH, kapt. Jan A. Rappen, de VROUW GRIETJE (opm: waarschijnlijk smak JONGE GRIETJE), kapt. J.A. Muntendam, de VROUW CATHARINA (opm: smak), kapt. N. Jacobs, de VROUW MARGARETHA, kapt. K.A. Pot, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. Dk. de Jong, alle met hout van Noorwegen. Uitgezeild de kofschepen HARLINGEN, kapt. T.J. Smith, de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen, de JONGE JAN, kapt. Jan K. Bart; het smakschip de VROUW MARTHA, kapt. Dk. Clasen de Groot, alle met ballast op avontuur.
Den 25 dito binnen gekomen het kofschip ANNA CATHARINA, kapt. B.R. de Vries, met hout van Noorwegen, het schonerschip ANN, kapt. Wm. Barfield, het sloepschip WALTER MATTHEWS, kapt. A. Gallaway, beide met ballast van Londen. Uitgezeild het tjalkschip de JUFFROUW HENDRINA, kapt. B.H. Engelsman, met ballast op avontuur.
Den 26 dito binnen gekomen het het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazeby, met ballast van Londen.
Den 28 dito binnen gekomen de smakschepen ALLEGONDA HILLEGINA, kapt. E.K. Kuilema, ZEELUST, kapt. P.E. Boer, beide met hout van Noorwegen; het kofschip VERWACHTING, kapt. Steven de Vries, met zout en lood erts van Liverpool. Uitgezeild het kofschip de JONGE TRIJNTJE, kapt. A.B. Visser; het smakschip de VROUW CATHARINA, kapt. J.G. Juister, beide met pannen naar de Oostzee.
Den 29 uitgezeild het sloepschip ATTALANTE, kapt. J. Byrne, het schonerschip ANN, kapt. Wm. Barfield, alle twee met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 08 juli 1823
Krant LC - Leeuwarder Courant

Harlingen. Den 30 juni binnen gekomen de schonerschepen VIOLET, kapt. D. Charrosin, HOPE, kapt. Enos Page, LIVELY, kapt. W. Bayes, alle in ballast van Londen; het kofschip ONDERNEMING, kapt. J.J. Seeman, met hout van Noorwegen. Uitgezeild de smakschepen de VROUW RIKA, kapt. R.E. Zoutman, de VROUW ELISABETH, kapt. Jan H. Rappen, HARMINA FRAUTINA, kapt. M. de Jong (opm: smak HARMINA FRAUKINA, kapt. Meilof Jans de Jonge), alle met ballast op avontuur.
Den 3 juli binnen gekomen de kofschepen ALIDA CLAZINA (opm: kof), kapt. L.K. Tiktak, met hout van Noorwegen, WAAKZAAMHEID (opm: kof), kapt. H.S. Hofhuis, met teer en potas van Christiaanstad.
Den 5 dito uitgezeild de kofschepen ANNA CATHARINA, kapt. B.R. de Vries, ONDERNEMING, kapt. J.J. Seeman, EENDRACHT, kapt. K.M. de Jong, de smakschepen VIJF GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jong, EENDRACHT, kapt. R.J. Doijes (opm: kapt. Klaas J. Dooijes), ZEELUST, kapt. P.K. Boer, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. Dk. de Jong, alle met ballast op avontuur.
Den 6 dito uitgezeild de schonerschepen SARAH JANE, kapt. H. Clarck, LIVELY, kapt. William Bayes, beide met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1823
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 5 oktober binnen gekomen de smakschepen ZEELUST, kapt. P.E. de Boer, GEZINA CHARLOTTE (opm: GEZINA CHARLOTTA), kapt. G. van Veen, beide met hout van Noorwegen; het schonerschip ANN, kapt. Wm. Barfield, met ballast van Londen. Uitgezeild het tjalkschip (opm: smak) de JONGE JACOB, kapt. B.J. Siedses, met ballast naar Noorwegen, het kofschip MARGARETHA ELISABETH, kapt. Claas Tideman, met dakpannen naar Hamburg.
Den 6 dito uitgezeild het brikschip HARMONIE, kapt. S. Nielsen, met ballast naar Noorwegen.
Den 9 dito binnen gekomen het schonerschip LIVELY, kapt. Wm. Bayes, met ballast van Londen.
Den 10 dito uitgezeild het smakschip ALLEGONDA HILLEGINA, kapt E.K. Kuilema, met ballast naar Noorwegen.
Den 12 dito uitgezeild het schoner schip ANN, kapt. Wm. Barfield, het sloepschip ATTALANTE, kapt. James Byrne, beide met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 17 februari 1824
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 2 februari is binnen gekomen het schoenerschip CORONATION, kapt. John Power, met ballast van Londen.
Den 7 dito uitgezeild het tjalkschip de JONGE JACOB, kapt. B.J. Siedses, met dakpannen naar Noorwegen.
Den 11 dito uitgezeild het schoenerschip VIOLET, kapt. Robert Cubitt, met boter naar Londen, de kofschepen JOHN WILHELM (opm: kof JOHAN HENDRIK WILHELM), kapt. H. Sleehuis, CATHARINA, kapt. D.L. Kappen, DRIE GEZUSTERS, kapt. T.T. Dijkstra, alle drie met ballast naar Noorwegen.
Den 14 dito uitgezeild het sloepschip WILLIAM, kapt. Wm. Nazeby, met kaas etc, naar Londen; de smakschepen EENDRACHT, kapt. K.J. Doijes (opm: kapt. Klaas J. Dooijes), ZEELUST, kapt. P.E. Boer, beide met ballast naar Noorwegen, het kofschip WILLEM OLIVIER, kapt. K.P. Faber, met schors naar Liverpool.
Den 16 dito binnen gekomen het schoenerschip LIVELY, kapt. William Bayes, met ballast van Londen, en uitgezeild het schoenerschip CORONATION, kapt. John Power, met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 06 april 1824
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 29 maart binnen gekomen het smakschip ZEELUST, kapt. P.E. Boer, de VROUW MARGARETHA, kapt. Jacob J. Wewer, de VIJF GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jong, het tjalkschip FORTUNA, kapt. Jan Bakker, het kofschip de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan J. Kortrijk, JACOBA CATHARINA, kapt. D.L. Kuipers, de VRIENDSCHAP, kapt. Gerrit Haverbult, alle met hout van Noorwegen.
Den 30 dito binnen gekomen het brikschip HARMONIE, kapt. Soren Nielsen, het galjasschip NOORDSTERN, kapt. M.O. Rod, beide met hout van Noorwegen, het kofschip VERWACHTING, kapt. Steven de Vries, met zout van Liverpool.
Den 31 dito binnen gekomen het smakschip GESINA CHARLOTTE, kapt. Gerardus van Veen, met hout van Noorwegen, het kofschip de JUFVROUW HENDRICA, kapt. H.H. Scholtens, met zout van Liverpool. Uitgezeild het schonerschip ANN, kapt. William Barfield, met boter naar Londen.
Den 3 april binnen gekomen het kofschip VRIESLANDS WELVAREN, kapt. Fokke D. van Veen, met zout van Liverpool, het smakschip EPHA, kapt. K.A. Bok, met hout van Noorwegen. Den 4 dito binnen gekomen de schonerschepen LIVELY, kapt. W. Bayes, met ballast van Londen, FAMILIE WEL, kapt. T. Olse, met hout van Noorwegen; uitgezeild het schonerschip VICTORY, kapt. Robert Cubitt, met boter naar Londen.
(opm: de namen EPHA en Olse zijn slecht leesbaar)

Afbeelding
Datum 18 mei 1824
Krant LC - Leeuwarder Courant

Harlingen. Den 10 mei zijn binnen gekomen de kofschepen de JONGE TRIJNTJE, kapt. A.B. Visser, de JONGE SIKKO, kapt. P.A. Visser, beide met hout van Memel (opm: Klaipeda); de smakschepen de VROUW MARGARETHA, kapt. J.J. Wever, ALLEGONDA HILLEGINA, kapt. E.E. Kuilema, de VROUW ELISABETH, kapt. J.H. Kappen, CASTOR, kapt. S.H. Hooghout, het schoonerschip SOEBLOMSTEN, kapt. A. Ferman, het kofschip de JONGE JAN, kapt. Jan E. Bart, alle met hout van Noorwegen.
Den 11 dito binnen gekomen de smakschepen CATHARINA, kapt. A.E. Pot, VIJF GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jong, de JONGE JOHAN, kapt. H. Jans, het kofschip ANNA CATHARINA, kapt. B.R. de Vries, het tjalkschip FORTUNA, kapt. H.H. Bakker, alle met hout van Noorwegen; het tjalkschip ENGELINA, kapt. R. de Jong, met hout van Stettin (opm: Szczecin).
Den 13 dito binnen gekomen de kofschepen TWEE GEBROEDERS, kapt. B.R. Lukens, ALIDA CLASINA, kapt. L.K. Tiktak, de smakschepen de GOEDE HOOP, kapt. J.W. Wilkens, ZEELUST, kapt. P.E. Boer, alle met hout van Noorwegen; de schonerschepen VICTORY, kapt. R. Cubitt, LIVELY, kapt. Wm. Bayes, beide met ballast van Londen; het galjasschip CAROLINA, kapt. H. Duwel, met hout van Dantzig (opm: Gdansk).
Den 14 dito binnen gekomen de tjalkschepen HILLEGINA, kapt. W.J. Panman, de VROUW GEZINA, kapt. F.J. Deddes, beide met hout van Dantzig; de kofschepen JACOBA CATHARINA, kapt. D.L. Kuipers, VRIENDSCHAP, kapt. G.H. Haverbult, beide met hout van Noorwegen. Uitgezeild de kofschepen CLARA MARGERETHA, kapt. P.D. Dik, de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen; de smakschepen de VROUW MARTHA, kapt. D.K. de Groot, de HOOP, kapt. W.H. Mulder, alle op avontuur.
Den 15 dito binnen gekomen het smakschip EENDRACHT, kapt. K.J. Dooijes, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. D.D. de Jong, beide met hout van Noorwegen. Uitgezeild het kofschip CONCORDIA, kapt. J.J. Dijk, de smakschepen GEZINA CHARLOTTE, kapt. G. van Veen, de VROUW MARGARETHA, kapt. J.J. Wever, alle met ballast op avontuur.
Den 16 dito uitgezeild de schonerschepen LIVELY, kapt. Wm. Bayes, VICTORY, kapt. R. Cubitt, beide met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 25 mei 1824
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 17 mei binnen gekomen de kofschepen ONDERNEMING, kapt. J.J. Seeman, CATHARINA, kapt. D.E. Brunger, beide met hout van Noorwegen.
Uitgezeild het kofschip DRIE VRIENDEN, kapt. A.R. de Groot, met ballast op avontuur.
(opm: de bestemming wordt niet opgegeven; in een akte van bekendheid van 28 april 1831 verklaren de schippers Jacob Cornelis Janssen, 67, Klaas Pieters Faber, 70, Broer Remkes de Vries, 63, en Cornelis Jans van der Veer, 58, dat de DRIE VRIENDEN onder kapt. Aldert Remmerts de Groot, 34, met als stuurman Daniel Frederiks Dubblinga, 31, ‘op den 24 oktober 1824 uit Kroonstad is gezeild, dat het hun allen bekend is, dat het schip in den avond van de 28ste diezelfde maand op lager wal aan de Zweedsche kust is bezet geraakt, en wel in zoodanigen staat en omstandigheden met stormweer en hemelhooge zee, dat zij lieden voor vergaan alle vrees hadden, terwijl volgens alle vooruitzichten en zeemans berekeningen het onmogelijk wierd geacht het schip van de klippen vrij te houden, zo dat er niets anders overig bleef, dan het aan stukken slaan of verbrijzelen van gedachte schip.
Gevende comparanten redenen van wetenschap dat dit schip naderhand niet weder is gezien noch zij iets van hetzelve of enig leden der equipage hebben vernomen en zich diens volgens stellig overtuigd houden, dat het zelve aan de Zweedsche kust met man en muis is vergaan’).
Den 18 dito binnen gekomen het kofschip VRIENDSCHAP, kapt. C.W. Stuit; het smakschip de VROUW MARGARETHA, kapt. E.A. Pot, beide met hout van Noorwegen; het sloepschip ATTALANTE, kapt. James Byrne, met ballast van Londen.
Den 19 dito binnen gekomen de schonerschepen CORONATION, kapt. John Power, LANA, kapt. S. Bishop, beide met ballast van Londen; het brikschip FREDRIK WILHELM, kapt. E.P. Horn, met hout van Noorwegen.
Den 20 dito binnen gekomen de kofschepen VRIESLANDS WELVAREN, kapt. T.D. van Veen, de GOUDVIS, kapt. H.J. Scholtens, beide met zout van Liverpool. Uitgezeild het schonerschip SOEBLOMSTEN, kapt. A. Ferman, de kofschepen DRIE GEZUSTERS, kapt. P.P. Dijkstra, de JONGE JAN, kapt. Jan E. Bart, ALIDA CLASINA, kapt. L.E. Tiktak, de smakschepen de GOEDE HOOP, kapt. J.W. Wilkens, ZEELUST, kapt. E.P. Boer, het tjalkschip FORTUNA, kapt. J.H. Bakker, alle met ballast op avontuur.
Den 21 dito binnen gekomen het smakschip de VROUW GEZINA, kapt. F. Joosten, met hout en potas van Dantzig (opm: Gdansk).

Afbeelding
Datum 28 juni 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 22 juni. Den 18 dezer is alhier ter rede gekomen: de ZEELUST, kapt. P.E. de Boer, van Christiaansand naar Brussel gedestineerd met houtwaren.
Den 19 is van quarantaine ontslagen en opgezeild het Amerikaans driemastschip the FACTOR, kapt. W.R. Loyd.
Van den 17 dezer tot heden zijn voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: DE JONGE ALIDA, kapt. A.G. van Berkel, van Cette met stukgoederen; ARETHUSE, kapt. D. Dawson met ballast en DE PELIKAAN, kapt. J.H. Ricke, met stukgoederen, beide van Londen; RUBBENS, kapt. Th. Versluijs, van Batavia met stukgoederen; THE PEMBROKE, kapt. C. Church, van Mantanzas met suiker; REBEKKA, kapt. J. Anderson, van Hull met stukgoederen.
Ook zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en den 17 naar zee gezeild: de MARIA, kapt. J. Zirk, naar Liverpool met ballast; LOUISE, kapt. D. Guyt, naar Jersey met tarwe.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 26 juli. Van den 24 dezer tot heden zijn voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: GEORGE, kapt. M.M. Pot van Memel en MARIA JOHANNA ELISABETH, kapt. A.G. Boekhout van Riga, beide met houtwaren; DE VROUW MARCHINA, kapt. J.P. Boer, van Petersburg met potasch; NIKOLAAS, kapt. Th. Veef, van Lissabon met fruit; DE MARIA, kapt. J. Sikkes, van Liverpool met klipzout en stukgoederen; DUNDAS, kapt. Ph. Renouf van Rio de Janeiro met koffie en suiker; de VROUW ALIDA, kapt. T.E. Bart en DE GEBROEDERS GEELVINK, kapt. C.H. Bruns, beide van Memel met timmerhout; MARGINA MARGARETHA, kapt. H.J. Oortjes, van Elbing met timmerhout; LA JOYEUSE ARRIVÉE, kapt. F. Beniest, van Londen met stukgoederen; la MARIE JOSEPHINE, kapt. S. de Best, van Mantanzas met koffie enz.
Ook zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en den 24 en 25 dezer van onze rede naar zee gezeild: JOHANNA, kapt. L. Hawegh, DE PELIKAAN, kapt. J.H. Ricke en LE CESAR, kapt. J.F. Muijs, alle drie naar Londen met boomschors; DE ZEELUST, kapt. P.E. Boer, naar Fareham met boomschors; L’ADÈLE CHÉRIE, kapt. L. Bouvier, naar Duinkerken met katoen en potasch; THE ALFRED, kapt. W. Bellingham, naar Guernsey met tarwe.

Afbeelding
Datum 10 januari 1826
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Mr. M. van der Tuuk, notaris te Veendam, zal op woensdag den 18 januari 1826, des avonds te 6 uren, ten huize van de logementhouder E. van Linge te Veendam, publiek veilen en verkopen een welbevaren smakschip, genaamd DE ZEELUST, groot om de 55 roggelasten, met alle deszelfs opgoederen van masten, zeilen, ankers, touwen, koks-gereedschappen en verdere annexen, invoegen hetzelve thans is liggende op de Lemmer, en laatst door de schipper Pieter Helts Boer van Veendam is bevaren.
Veendam, den 9 januari 1826 – M. van der Tuuk, notaris.

Afbeelding