Inloggen
VROUW IKINA (DE) - ID 11062


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1814-04-02 / 1833-12-31 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 18??
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Netherlands (Pre November 1813)
Technical Data

Gross Tonnage: 44.00 lasts
Net Tonnage 2: 86.00 tons (oude meting)
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1814
Datum agenda: 1814-04-02
Register nr: 18140393
Scheepsnaam: VROUW IKINA (DE)
Type: Kof
Lasten: 44
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Postema, Geert Jans
Plaats: niet vermeld
Kapitein op moment van verzoek: Postema, Geert Jans
Opmerkingen: Eerste zeebrief
enig eigenaar

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1814-04-02 DE VROUW IKINA
Manager: Geert Jans Postema, Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Geert Jans Postema, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands

Ship Events Data

1833-12-31: Final Fate:
Het schip DE VROUW IKINA, kapt. Geert Jans Postema, van Amsterdam naar Londen, is de 31e december, na de ankers en touwen verloren te hebben, van de rede van Texel weggedreven en op het noordeinde van Wieringen gestrand.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Gerrit Jans Postema was scheepskapiteinn in 1831 In huwelijksakte van een dochter

Hij was getrouwd met IJke Helmers Siegers. Blijkens een doopakte van een zoon vóór 1804.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt G.J.Postuma als gezagvoerder gedurende:

*    1818 t/m 1835 van de kof “Vrouw Ikina”, gebouwd in 1818, bouwplaats niet vermeld, 86 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Groningen. Het schip werd 6 maal te Harlingen geregistreerd komend van Noorwegen;

*    1836 t/m 1842 van hetzelfde schip, maar wellicht een nieuw schip met dezelfde naam en gebouwd in 1836, bouwplaats niet vermeld, 85 ton o.m.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Gerrit Jans Postema als gezagvoerder van de:

“Vrouw Ikina”, dd 21 april 1814; 26 november 1823 en 20 augustus 1836.

 

In een lijst van verloren gegane schepen in 1835 in een lijst van Gedeputeerder Staten van Groningen staat de kof “Ikiena” onder kapitein G.Postema. Schip vergaan in 1834, aan boord 4 personen, volk gered.114

 

Overige bijzonderheden

Leeuwarder Courant 23 mei 1820114

Harlingen. .....Den 20 dito binnengekomen het kofschip de VROUW ITINA, (opm. VROUW IKINA) kapt. G.J. Postema, met hout van Noorwegen…..

 

Leeuwarder Courant 13 juni 1820114

Harlingen. ….  Den 6 dito …..Uitgezeild de kofschepen CONCORDIA, kapt. Jan Klazen Nap, de VROUW ITINA, kapt. G.J. Postema, beide met ballast op avontuur en het smakschip de VROUW ETTINA, kapt. A.J. Zeeman, met ballast op avontuur.

 

Leeuwarder Courant 04 juli 1820114

Harlingen. ….  Den 29 dito binnengekomen het kofschip de VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, en het smakschip de VROUW ETINA, kapt. A.J. Zeeman, beide met hout van Noorwegen. Niets uitgezeild.

 

Leeuwarder Courant 25 juli 1820114

Harlingen. Den 5 juli … … Den 11 dito binnengekomen het kofschip ANNA CATHARINA, kapt. B.R. de Vries, met hout van Noorwegen. Uitgezeild het tjalkschip de VROUW MARGERETHA, kapt. A.H. Stuur, met pannen en steen, en het kofschip de VROUW IKINA, kapt. G. Postma, met ballast op avontuur…..

 

Rotterdamsche Courant 18 augustus 1821114

Rotterdam, 17 augustus. Van Vlissingen wordt van den 14 dezer gemeld:

…..Voorts zijn van den 8 tot den 14 dezer, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, van de Marennes; OTHE, J. Gilford, en JASON, West, van New-YORK, DIANA, L. Lindberg, van Havana; de JUFVROUW MAGDALENA CLARA, H.P. de Jonge, van St. Martin; SARAH, W. Newton, van Londen; de HARMONIE, H.C. Schutt, van Noirmontier; de VROUW IKINA, G.J. Postema, van St. Martin; de VROUW ALIDA, T.E. Bart, en KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, van Oleron; de JONGE HENDRIK, B. Mulder, van Marseille; LORD NELSON, T. Smithsen, van Hull; de BELLE ALLIANCE, P. Collas, van Montcórdes; ORAMASO, P. Petit, van Rio-Janeiro; de JONGE NIKOLAAS, J.C. Jansen, en THERESIA JOSEPHA (opm: JONGE JOSEPHA), P. Sparboom, van Liverpool; de FLORA, J. Cooper, van Londen, en de VENUS, R. Doreij, van Buenos-Aijres, laatst van Guernsey.

 

Rotterdamsche Courant 27 september 1821114

Rotterdam, 26 september. Van Vlissingen meldt men den 22 dezer:

….Sedert onze laatste zijn van Antwerpen de Schelde af gekomen en naar zee gezeild:

KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, naar de Oostzee; ROSALIA, H.J. Zeeven, naar Bristol; INDUS, H. Wright, naar Shields; de TWEE GEBROEDERS, J.J. Cornelius, naar de Oostzee; CANDIDATE, J. Hacon (opm: naam slecht leesbaar), naar Liverpool; de SARAH. W. Newton, naar Newcastle; de VROUW IKINA, G.J. Postema, naar Noorwegen; HENRIETTA MARIA, J.M. Schauer, naar Stettin (opm: Szczecin); KAREL DE XIV, J. Lindberg, naar Gothenburg; de VOLHARDING, G.R. Schippers, naar Engeland; JOHANNA, H. Clausen, naar Marseille; de VROUW MARIA, C. Schwenner, naar Hamburg; CONCORDIA, H. Jansonius, naar de Oostzee; MINERVA, S. Jansen, naar … , ….

 

Leeuwarder Courant 26 oktober 1821114

Harlingen. ….

….Den 15 dito binnen gekomen de kofschepen ALIDA CLASINA, kapt. E.L. Tiktak, de VROUW IKONA, kapt. G.J. Posthuma, beide met hout van Noorwegen; het smakschip de VRIENDSCHAP, kapt. Jan H. Schipper, met hout van Memel (opm: Klaipeda), het tjalkschip de VROUW CATHARINA, kapt. H.G. Kuiper, met granen van Lübeck, het smakschip de VROUW MARTHA, kapt. D.C. de Groot, met hout van Noorwegen. Uitgezeild het sloepschip UNION, kapt. John Davy, met kaas &c, naar Londen…..

 

Rotterdamsche Courant 27 april 1822114

Rotterdam, 26 april. ….

….Sedert onze laatste zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de schepen GEZINA CATHARINA BRUNS, P.J. Mulder (opm: vermoedelijk buitenlander), naar Londen; de VROUW IKINA, G.J. Postema, naar Arensdahl (opm: Arendal); HERKULES, J.B. de Boer, naar … ; de IJSSELSTROOM, W. de Weerd, naar Newcastle.

Te Plymouth is den 20 binnengelopen het schip ONDERNEMING, Renacker, van Rotterdam naar Liverpool.

 

Leeuwarder Courant 21 mei 1822114

Harlingen.

….Den 11 dito binnen gekomen de kofschepen CATHARINA, kapt. A. Klazen, de VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, ONDERNEMING, kapt. Jurjen J. Seeman, alle drie met hout van Noorwegen, het schoner schip LIVELY, kapt. William Bayes, het sloepschip WALTER MATTHEWS, kapt. A. Galloway, beide met ballast van Londen; het tjalkschip de JONGE JAN, kapt. Pieter G. Reinders, van Terneron naar Amsterdam gedestineerd, door schade alhier binnen.

 

Leeuwarder Courant 07 juni 1822114

Harlingen. ….

  Den 24 dito binnen gekomen het smakschip de VRIENDSCHAP, kapt. J.H. Schipper, met zout van Liverpool. Uitgezeild het schonerschip MARTHA, kapt. Jens Larssen, het kofschip de VROUW IKINA, kapt. G.J. Posthuma, en het smakschip de DAGERAAD, kapt. Jan A. Smith, alle met ballast naar Noorwegen. …

 

 

Datum vanaf: 1814
Kapitein: Posthuma/Postema, Gerrit Jans
Overige informatie: 1814-04-02

Monsterrollen

Opgemaakt Amsterdam
Datum: 1814-04-21
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: VROUW IKINA
Schipper: Postema, Gerrit J.
Scheepstype: kof
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Algemene informatie

1834

Op 5 april 1834 zendt de Gouverneur van de provincie Groningen de zeebrief voor het kofschip de VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, retour. Het schip is verongelukt.

RC 070134
Rotterdam, 6 januari. Het schip DE VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema (opm: kof, kapt. Gerrit Jans Postema), van Amsterdam naar Londen, is de 31e december, na de ankers en touwen verloren te hebben, van de rede van Texel weggedreven en op het noordeinde van Wieringen gestrand. Het schip was dicht gebleven, doch had bij gewone vloed slechts 57 duimen water, zo dat het bezwaarlijk weder af te brengen zal zijn. (opm: de zeebrief werd 10 april 1834 geroyeerd, met daarbij de opmerking ‘schip verongelukt’)

 

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten