Inloggen
JOHANNA JACOBA - ID 10992


Kroniekberichten

Datum 23 maart 1815
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 maart. Kaptein Pieter Hasselaar, voerende het schip (opm: fregat) JOHANNA JACOBA, van Amsterdam naar Suriname gedestineerd, meldt van Corunha van den 22 februari, dat hij die dag daar binnengelopen was; zijnde, na zijn vertrek uit Texel, door vliegende stormen overvallen geworden, waardoor het schip veel uitgestaan had en lek geworden was.

Afbeelding
Datum 17 februari 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 februari. Volgens berichten van kapt. P. Hasselaar, voerende het schip (opm: fregat) JOHANNA JACOBA, van Surinamen naar Amsterdam gedestineerd, in dato St. Bartholomé den 21 november en 25 december laatstleden (opm: 1815), was het schip, na veertien dagen onder zwaar en buiig weer in zee te zijn geweest, lek geworden, en hij genoodzaakt een haven te zoeken; waarop hij den 13 november te St. Bartholomé aangekomen was, alwaar de lading had moeten gelost worden. Aan de werf gehaald, had het schip nog een zware orkaan moeten uitstaan, waardoor het geweldig gestoten had; van boven was het reeds gecalfaat, en dagt men na Nieuwjaar te kielen; van de lading waren 200 balen beschadigde koffij verkogt. (opm: zie RC 090316)

Afbeelding
Datum 09 maart 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 maart. Kapt. P. Hasselaar, op de reis van Surinamen naar Amsterdam, te St. Bartholomé binnengelopen (opm: fregat JOHANNA JACOBA, bouwjaar 1783, zie ook RC 170216), meldt vandaar, van den 20 januari, dat hij bezig zijnde met kielen en de dubbelhuid te verspijkeren, den 16 en 17 dito een storm ontstaan was, met sterke winden en zware deining, waardoor hij genoodzaakt was de vlotten los te maken, de gijns (opm: talies om het schip slagzij te geven) uit te scheren en de kielligters van zich te verwijderen. De volgende nagt had het zeer sterk gewaaid, uit verscheiden hoeken, met ene zware zee, waarbij egter het schip, dat van agter met twee ankers en voor met ene anker vertuid lag, volkomen digt bleef; dan, in de vroege morgen, waren verscheidene schepen driftig en elkander aan boord geraakt, waaronder een beladen Franse brik, wier zijde ingeramd en zwaar lek geworden zijnde, op zijn voortouw geraakt was en het in korte tijd afgevijld had; waardoor zijn schip met drie zeeën op de stenen geworpen werd, en binnen vijf minuten met het boord onder water lag; zo dat de equipagie zich niet dan met moeite had kunnen redden, en de kaptein zijn kaartenboeken, instrumenten, en een gedeelte zijner klederen verloren had. Zodra het weder bedaarde zou men tragten zo veel mooglijk van het schip te redden.

Afbeelding