Inloggen
EMANUEL - ID 10633


Kroniekberichten

Datum 16 december 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 15 december. Van voor Ter Neuzen is weer op gemelde rede gearriveerd Zr.Ms. fregat EURIDYCE, commandant Courier dit Dubicart en van Antwerpen is aldaar ter rede gekomen het Nederlands koopvaardijschip EMMANUEL, kapt. J.M. Vlemming, behorende aan het kantoor van de heren De Cock, zijnde gesleept door de Engelse stoomboot WATERLOO.

Afbeelding
Datum 18 december 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 15 december. In de namiddag van de 11e dezer is alhier ter rede gekomen, het Nederlandse driemastschip EMMANUEL, kapt. J.M. Flemming, behorende aan het kantoor van de heren De Cocq en herwaarts gesleept wordende door de Engelse stoomboot WATERLOO, welke naar Antwerpen geretourneerd is.

Afbeelding
Datum 19 december 1834
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 15 december. Het volgende is een uittreksel uit ons Journal du Commerce.
Heden morgen (de 13de) heeft de MACASSAR, een driemastschip van 900 ton, behorende aan de reder Donnet, onze haven verlaten om zich naar Nederland te begeven, waar het voor rekening der Maatschappij (opm: de Nederlandsche Handel-Maatschappij) gaat varen.
Drie dagen geleden had ook de EMANUEL, een driemaster, toebehorende aan de heren Gebroeders De Cock, dezelfde weg genomen. Het vertrek van deze beide fraaie schepen voltooit het bederf van onze handels marine. Van zo vele grote schepen, de roem van Antwerpen, is er thans niet een enige in onze dokken verbleven. Het is volbracht. Er bestaat geen grote handel, geen zeevaart meer. Ziedaar hoe de verzekering van de troonrede, dat “onze materiële eigendom dagelijks toeneemt”, zich bewaarheid ziet.

Afbeelding
Datum 11 januari 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: EMANUEL, kapt J. Flemming, van Batavia met koffie, suiker, huiden, lange peper, kurkuma, bindrotting en sapanhout.

Afbeelding
Datum 05 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harderwijk, 2 april. Het transport van 200 manschappen, hetwelk gisteren van hier te water naar het Nieuwe Diep vertrekken zou, om van daar met het schip de EMANUEL naar Oost-Indië te worden overgevoerd, is tot de 10 dezer uitgesteld.

Afbeelding
Datum 12 april 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harderwijk, 8 april. Heden zal van hier te water naar het Nieuwediep vertrekken een detachement, sterk 70 onder-officieren en manschappen, onder geleide van de 1e luit. Barnard, van de 1e divisie van het algemeen depot der landmacht no. 33, welk detachement bestemd is om met het schip CATHARINA, naar West-Indië te worden overgevoerd, terwijl gemelde luit. Barnard na volbrachte commissie, weer naar hier zal terugkeren. Zullende tevens op de 10e dezer het detachement, sterk 200 manschappen, waarvan onlangs is melding gemaakt, mede van hier te water naar het Nieuwediep vertrekken, om van daar met het schip DE EMANUEL, naar Oost-Indië te worden overgevoerd.
Met Zr.Ms. transportschip PRINS WILLEM FREDERIK HENDRIK, is te Helvoetsluis uit Curaçao aangekomen, de gezagvoerder van dat eiland, de heer Rammelman Elzevier, die, na een verblijf van 20 jaren aldaar, met verlof naar Nederland is vertrokken.

Afbeelding
Datum 29 juli 1837
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. H.B.C.H. Ruisch, van Batavia te Helvoet binnen, heeft op 15 juli op de hoogte te Portland gezien het schip (opm: fregat) EMANUEL, kapt. J.M.F. Fleming, van Amsterdam naar Batavia; het schip WILLEM, kapt. G. Klomp, van Rotterdam naar Batavia was op 12 juli ter hoogte van Dartmouth.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 oktober. De 19e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip OLIVIER VAN NOORD, kapt. G. de Jong, vertrokken van Amsterdam de 24e juni.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip EMANUEL, kapt. F. Fleming, met één passagier, vertrokken van Rotterdam, de 13e juli.

Afbeelding
Datum 06 januari 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Vendu-departement. Op de eerste vendutie bij Voute & Guérin zal mede verkocht worden een aanzienlijke partij oud blad-koper, afkomstig van het schip EMANUEL, kapt. Moolenaar, van heden af voor een ieder te zien.

Afbeelding
Datum 13 maart 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 maart. Het schip EMANUEL, kapt. S.G. Molenaar, de 1e november van Rotterdam te Batavia gearriveerd, was, volgens brief van daar van de 14e dito, zwaar lek en de 3e dito naar Onrust verzeild om te repareren.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. Korteland, van Batavia te Helvoet binnen, rapporteert de 26e juli bij Hastings gezien te hebben een schip, tonende de vlag van het College Zeemanshoop met No. 597, zijnde die van kapt. Mellema, voerende het schip DE EENSGEZINDHEID, van Rotterdam naar Liverpool en de 28e juli bij Dover gepraaid te hebben het schip EMANUEL, kapt. Zeeman, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 11 februari 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Wordt ter kennisse van het publiek gebracht, dat op morgen middag ten één uur, aan het postkantoor te Weltevreden brieven pakketten zullen worden gesloten, voor het Nederlandse schip EMMANUEL, kapt. J.H. Zeeman, bestemd naar Rotterdam.
Batavia, de 10e februari 1843, de postmeester, J. Boshouwer
JC 110243
Batavia, 8 februari. Heden zijn hier aangekomen het Nederlands schip BANKA, kapt. B.C. ten Ham, vertrokken van Rotterdam de 3e november met 9 passagiers; het dito schip MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. D. Boelhouwer, vertrokken van 3e oktober met 4 passagiers en de dito bark DE DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn, vertrokken van Amsterdam de 8e oktober met 2 passagiers.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1843
Krant PAN - Provinciael Antwerpsch Nieuwsblad
Type bericht Verkoop schepen

Antwerpen, 5 augustus. Het bulletin van de beweging onzer haven bericht heden de inklaring van de Nederlandse driemaster EMMANUEL. De reden der aankomst van dit grote schip is niet verre te zoeken: dezelve staat in verband met de toestand der navigatie in de Noord-Nederlandse provincien. Blijkens de narichten, door de Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland ingewonnen, gaat het in die provincien met de scheepvaart gans niet tot wens. Op de timmerwerven is, om zo te zeggen, in 1842 niet gewerkt geworden. Trouwens, er zijn geen nieuwe schepen voor Oost-Indiën gebouwd, en men heeft zich bepaald tot het voltooien der vaartuigen die te Amsterdam voor andere bestemmingen op stapel stonden. Hieruit is natuurlijk groot nadeel ontstaan voor onderscheidene andere nijverheidstakken, welke bij de scheepsbouw leven. De Gedeputeerde Staten verklaren zulks zelf, en men zal hen gereedelijk geloven, als men zal gelezen hebben hetgeen het Handelsblad tegen de huizen bouwerij inbrengt. Van een andere kant zijn de uitredings-maatschappijen van Rotterdam, Dordrecht en andere plaatsen er verre af van te bloeien. Er zijn in de laatste jaren voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij te veel schepen gebouwd, en zij kan ze alle niet gebruiken. Enige uitreders hebben hun schepen met ballast naar Java gezonden, maar zij hebben er hun rekening niet gevonden. En ondertusschen genoten degene die deze schepen deden bouwen al de voorrechten, welke men hier in België uitkraamt als moetende aan de nationale scheepvaart een onafgebroken voorspoed verzekeren, de Hollandse uitreders worden beschermd door privilegien en differentiële rechten bijna met een monopolium gelijkstaande, en nochtans lijden zij sedert ettelijke jaren meer dan onze eigen uitreders, ondanks de bijna ongehoorde goedkoopheid der vrachtprijzen. Edoch, terwijl de nationale schepen in België bestendig reizen te doen hebben, wachten in Holland een groot getal bodems drie en zelfs zes maanden, eer zij een enkele reis kunnen doen. Maar het zijn de grote koopvaardijschepen alleen niet welke zich in deze gespannen toestand bevinden: de gedeputeerde staten van Zuid-Holland bekennen dat de vaart met kofschepen even slechte resultaten heeft opgeleverd, en zij willen de oorzaak daar van zoeken in de vermindering van de graanhandel. ’t Is mogelijk, maar het bestaan van het kwaad bewijst altijd dat privilegien, premien, differentiële rechten en wat nog al meer, onmachtig zijn om spanningen te voorkomen.

Afbeelding
Datum 28 september 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 27 september. Het Belgische driemast schip EMANUEL, bestemd naar Batavia en Manila, is hedenmorgen te 6.45 ure aan de Hoogkade voor de stad aan de grond geraakt, doch zit ogenschijnlijk buiten gevaar en zal denkelijk met hoog water zonder lossen afkomen.
Er zijn een tiental missionarissen aan boord en de lading bestaat meest uit ballast.

Afbeelding
Datum 29 september 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 27 september. Het driemastschip EMANUEL, deze morgen vermeld als voor de stad te zijn aan de grond geraakt, is heden namiddag met behulp der overzet-stoomboot weder in vlot water geraakt. Te oordelen naar het overhellen van die bodem aan bakboordzijde, dan zou de lading gedeeltelijk over een kant zijn gegaan, doch het schip was dicht gebleven en had ogenschijnlijk geen schade bekomen. De invallende avond belette nauwkeurige opneming. De equipage bestaat uit volk van de Belgische Marine.

Afbeelding
Datum 20 april 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 april. Het schip EMANUEL, kapt. Swart, van Antwerpen naar Singapore, is volgens brief van Batavia van de 26e februari aldaar met schade binnengelopen.

Afbeelding
Datum 12 mei 1849
Krant JC - Javasche Courant

Advertentie. Vendutie op maandag de 14e mei, tegen 4 pCt. vendu-salaris, voor rekening van wie zulks zoude mogen aangaan, van pl.m. 80 picols oud bladkoper, afkomstig van het op het eiland Onrust vertimmerde Belgische schip EMMANUEL, kapt. C.J. Swarts, met averij van Antwerpen hier binnengelopen.

Afbeelding
Datum 11 juli 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Er wordt gevraagd pl.m. NLG 40.000 op bodemarij op het Belgische fregatschip EMANUEL. Inschrijvingsbilletten voor de 17e juli 1849 in te leveren ten kantore van de notaris J.J. Mijnssen te Batavia.

Afbeelding
Datum 03 mei 1850
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke veiling, verkoop bij opbod, van het fraaie Belgische fregat EMMANUEL, 850 ton groot. De scheepsmakelaar Van den Bergh en Zonen, tezamen met de deurwaarder F. Degenaert, zal op woensdag 15 mei 1850, te 2 uur, in de verkoopzaal der Makelaars, in het gebouw van de Beurs, in het openbaar verkopen de Belgische driemaster EMMANUEL, met een laadvermogen van 850 ton, gekoperd en kopervast, recentelijk gekield en hersteld (opm: mogelijk de definitieve restauratie na in 1849 opgelopen averij die in Batavia was gerepareerd) en gereed om onmiddellijk zee te kiezen. Dit snelzeilende schip zal worden verkocht in één kavel met volledige scheepsuitrusting en inventaris, terwijl het gemeerd ligt in het Groote Dok van deze stad (opm: Antwerpen).
Voor nadere inlichtingen en voor het inzien van de inventaris richte men zich tot de heren Th. de Cock & Cie, of bovengenoemde makelaar, bij wie men toestemming kan bekomen om het schip te bezichtigen. (opm: vertaald uit het Frans)

Afbeelding