Inloggen
KOOPHANDEL - ID 10506


Kroniekberichten

Datum 16 juli 1829
Krant NB - Noord-Brabander
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Op het Stakketsel te Antwerpen (opm: scheepsbouwer Louis Lecarpentier) zal eerstdaags van stapel lopen een fraai driemastschip van 300 tonnen, hetwelk den naam van deszelfs uitreder, den heer Jean Key, zal voeren (opm: bark JEAN KEY).
Op dezelfde werf staan thans op stapel, behalve enige kleinere vaartuigen, de volgende schepen: de STAD GENT, met 850 tonnen; de ANTIGONE, van 500 tonnen; de BELLONA, van 550 tonnen en de KOOPHANDEL, van 700 tonnen; zullende onmiddellijk de kiel gelegd worden van de STAD BRUGGE, een vaartuig van 1100 tonnen.
Op de werf Kattendijk worden gebouwd de schepen HELENE EN ORTELIUS, dit laatste van 800 tonnen. Ook is er dezer dagen de kiel gelegd van een driemastschip (opm: PHÉNOMÈNE) van 3 of 400 tonnen, hetwelk door een ander van 700 tonnen zal gevolgd worden.

PGC 170729
30 juni - 11 juli Gearriveerd:
Te Dantzig, A.F. Veling, CATHARINA van Rouen; K.H. Meijer, de MORGENSTER en H.J. Waterborg, de ZES GEBROEDERS, beide van Rotterdam; G.H. Hoetjer, de GOEDE HOOP, van Amsterdam; E.J. Hansen, MARGARETHA, van Delfzijl; G.J. Flik, de ONDERNEMING, van Marseille; J.I. van der Woude, de VROUW GEZINA, van Amsterdam; K.J. Scholtens, EUROPA en Detmer Geuchjes, de VRIENDSCHAP, beide van Delfzijl; J.J. Kortrijk, de STAD GRONINGEN, van Amsterdam; J.K. de Weerd, de WAAKZAAMHEID, van Harlingen.
Te Wolgast: J.H. Bondt, ALIDA van Groningen.
Te Liverpool: D.J. Greven, HELENA en J.H. van Wijk, BEREND HAITSEMA VIËTOR, beide van Antwerpen.
Te Elseneur: J.B. Mulder, de JONGE EGBERTUS en A.H. Karsijns, de HERSTELLING, beide van Amsterdam, J.H. Mulder, ALINA FRAUKINA, van Rotterdam.
Te Rendsburg: A.G. Sap, de TREKVOGEL, van Neustadt, C.G. Schrader, CATHARINA, en H.H. Houwes, de VIER GEBROEDERS, beide van Delfzijl, D.H. Duit, MARIA MARGARETHA, van Schiedam, L.J. Witkop, de JONGE JACOB, van Duinkerken, J.S. Vegter, de GOEDE VERWACHTING, van Rouen, H.J. Dekker, BOUWINA, van Delfzijl, H.G. Botje, SARA, van de Eems, R.P. Dik, CONCORDIA, van Groningen, J.J. Boiten, de JONGE BAREND, van Rouen, H.J. Oortjes, de VIGILANTIE, van Wismar,
In het Vlie: J.H.Haverbult, MARIA ADOLPHINA, van Riga, A.J. Hansen, de VROUW GEERTRUIDA, van Christiansand, B.J. de Boer, CONCORDIA, van Riga.
Te Helvoet: E.P. Brons, MARIA ANNA, van Stockholm.
Vertrokken 10 juli - 11 juli:
Uit het Vlie: D.D. Flik, de GOEDE HOOP, naar Petersburg, R.E. Zoutman, de VROUW RIKA, naar Libau, G.H. Haverbult, de VRIENDSCHAP, naar Noorwegen, D.H. Hazewinkel, de TWEE GEBROEDERS en A.E. Pot, de VROUW GEZINA, beide op avontuur.
Van Helvoet: J.K. Potjewijd, de TWEE GEBROEDERS, naar Liverpool, C.A. Hazewinkel, AURORA, naar Yarmouth.
Van Brielle: W.R. Huisman, de JONGE RENTE, naar Liverpool, M.J. Harkema, de WELVAART, naar Bristol, S.F. Taay, HEMMINA, naar de Oostzee, K.D. Mulder, de VROUW PETINA, op avontuur en E.G. Boekhout, de NOORDSTER, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 06 april 1830
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 3 april. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild JONGE CAMILLE, kapt. W.S. Backer, naar Londen, met boomschors, en de KOOPHANDEL (opm: eerste reis van dit Zuid-Nederlandse fregat), kapt. J. Keyser, naar Batavia, met troepen.

Afbeelding
Datum 22 juli 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, aangekomen 19 juli. De KOOPHANDEL, kapt. J. Keijzer, van Antwerpen den 1ste april, met Zr.Ms. troepen, passagiers: de heer J.B. de Linge, mejufvrouw De Casper en twee kinderen.

Afbeelding
Datum 16 september 1830
Krant JC - Javasche Courant

Straat Sunda doorgezeild. 10 september, het schip (opm: fregat) KOOPHANDEL, kapt. J. Keijzer, van Batavia, naar Antwerpen, passagiers: kapitein Kilian en familie, mevrouw Wijnstok en de heer Torrearo.

Afbeelding
Datum 28 december 1830
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 26 december. Van den 22 dezer tot heden is alhier gearriveerd de KOOPHANDEL, kapt. J. Keyser, van Batavia, met koffij en suiker.

Afbeelding
Datum 11 maart 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Provincie Zeeland, 7 maart. De handelschepen DE SCHELDE en DE KOOPHANDEL, kapt. Steur en Neurenberg, beide aan de Belgische handelhuizen toebehorende, welker kantoren, mits zich in Holland vestigende, onlangs verlof hebbende bekomen, om onder Nederlandse vlag te mogen varen, zijn heden uit het dok ter rede der stad Vlissingen gehaald, ten einde door de stoomboot HERCULES binnendoor naar Rotterdam te worden gesleept, ter welker plaatse hun bevrachting voor Java zal geschieden, terwijl de handelsvaartuigen SCHIMMELPENNINCK en DE PHÉNOMENE, insgelijks op voorschrevene wijze onder Nederlandse vlag mogende varen, waarschijnlijk in de haven dier stad zullen worden uitgerust.

Afbeelding
Datum 13 maart 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. De 8e dezer is van de rede van Vlissingen naar Rotterdam vertrokken het koopvaardijschip DE KOOPHANDEL, gesleept wordende door de stoomboot HERKULES. Even boven het Sloescheveer, bij de Zuidkraaijert, is het aan de grond geraakt, waarschijnlijk door de sterke wind, doch de volgende namiddag met hoog water weer losgekomen en heeft de reis voortgezet, hebbende bij dit ongeval hoegenaamd geen schade bekomen. De SCHELDE zal mede spoedig derwaarts vertrekken.

Afbeelding
Datum 13 maart 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 12 maart. Uit Zeeland wordt gemeld, dat de aan de Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij behorende stoomboot de HERCULES ter rede van Vlissingen gewacht werd, om de voormalige Belgische, nu, door het overplaatsen van het Antwerpse handelhuis naar Holland, Hollandse koopvaardijschepen de SCHELDE en de KOOPHANDEL, welke sedert de Belgische opstand te Vlissingen in het dok lagen, naar Rotterdam te slepen, waar dezelve voor Oost-Indië zullen worden bevracht.
’s Lands oorlogsschepen liggen nog allen in het dok te Vlissingen, doch zullen hetzelve spoedig verlaten. Ook zullen, naar men verneemt, de rijksschepen, die voor het doen ener reis naar de Oost bestemd zijn, spoedig hun destinatie ontvangen.

Afbeelding
Datum 12 april 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 11 april. Van de 46 Belgische koopvaardijschepen, die, vanaf de uitbarsting der Belgische revolutie tot op heden, de stad Antwerpen voorgoed hebben verlaten, en thans de Nederlandse vlag voeren, varen deze 14 naar Amsterdam:
de FELICITAS, de DILIGENCE, de ROSALIE, de SURINAME, de EUGENIE, de MATHILDE, de AUGUSTIN, de JOSEPH, de PRESIDENT SCHIMMELPENNINCK, de DIANA, de GRAAF BAILLET, de NATALIE, de JONGE PIETER, de STAD BRUGGE.
En de navolgende 32 naar Rotterdam: de INDIAAN, de JAVA, de PRINS VAN ORANJE, de DE COCK, de ELISA, de VASCO DA GAMA, de EMANUEL, de BATAVIER, de ERASMUS, de MARIA, de MARGARETHA, de MALEYR, de BATAVIER, de PRINS FREDERIK, de MARIA THERESIA, de ANNA HELENA, de STAD ’s-GRAVENHAGE, de GENERAAL CHASSÉ, de SUMATRA, de BELLONA, de ANJER, de RIBBLE, de KOOPHANDEL, de SCHELDE, de APOLLO, de AVENTURE, de JULIANA, de VIJF GEBROEDERS, de PHENOMENE, de MACASSAR, de VAN DER WERVE, de ORTELIUS.

Afbeelding
Datum 29 april 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading, naar Batavia, om de 6e mei te vertrekken, het Nederlands gekoperd DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL-MAATSCHAPPIJ, kapt. Peter Landberg, mede voor passagiers, waarvoor hetzelve uitmuntende inrichtingen heeft. Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam en Smeer & Hudig en Blokhuyzen.
Te Rotterdam ligt in lading, naar Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip DE HOOP, kapt. M.D. Meyer, mede voor passagiers, waarvoor hetzelve zeer goede inrichtingen heeft. Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam en Smeer & Hudig en Blokhuyzen.
Te Rotterdam liggen in lading naar Batavia, mede voor passagiers:
Het Nederlands gekoperd fregatschip APOLLO, kapt. C.M. van Dijcke; vertrekt de 3e mei.
Het Nederlands gekoperd fregatschip DE KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg.
Het Nederlands gekoperd fregatschip DE SCHELDE, kapt. D. Steur; vertrekt de 15e mei.
Adres ten kantoren van Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.

Afbeelding
Datum 24 mei 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 21 mei. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELIZA, kapt. H. Peters, van Batavia. Heden morgen zeilden naar zee: B. HAITZEMA VIËTOR, kapt. J.H. van Wijk, naar Newcastle, MERWESTROOM, kapt. J. Stroobuur, naar Bergen; GEERTRUIDA, kapt. W. Prenger, naar Antwerpen, en Zr. Ms. stoomboot SURINAME, kapt. luit. Van
Franck.
Den 22 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ENGBERDINA, kapt. G.J. Bossinga, van Wismar, NEERLANDS KROONPRINS, kapt. A. van der Meyde, van Lissabon. Heden morgen zeilden naar zee: KLASINA EN DIRKJE, kapt. A. Schilperoord, naar Lissabon; ADRIANUS EN JACOBUS, kapt. J. Parlevliet Fz.; KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, en de HOOP, kapt. M.D. Meijer, allen naar Batavia.
Brielle, 21 mei. Heden morgen arriveerde uit zee: GRAAF CANKRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken.
Maassluis, 21 mei. Heden morgen zeilden naar zee: ST. ANTONIE, kapt. A.A. Arnold, naar Duinkerken, en GEZINA, kapt. C.P. Crook, naar London.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1834
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 23 augustus. Gisteren zijn alhier aangekomen het schip KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, met Zr.Ms. troepen, van Rotterdam vertrokken de 22 mei, en het schip HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. J.G. Veening, met twee passagiers, van Amsterdam vertrokken de 11e mei. Heden zijn alhier aangekomen het schip APOLLO, kapt. C.M. van Dijcke, van Rotterdam vertrokken de 10e mei, het schip DE HOOP VAN ALBLASSERDAM, kapt. M.D. Meijer, van Rotterdam vertrokken de 22e mei, en de brik MALEIJER, kapt. C. van der Hoeven, met een passagier, van Manilla vertrokken de 13e juli.

Afbeelding
Datum 05 maart 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 4 maart. Kapt. P. Kraay, voerende het schip JAVAAN, van Batavia in Texel binnen, rapporteert, dat de 16e november met hem van Batavia in Texel binnen, rapporteert dat de 16e november met hem van Batavia naar Middelburg en HENRIETTA KLASINA, kapt. J.B. Fuchs, van Passaroeang, Pekalongang en Batavia naar Amsterdam; als ook dat de 8e januari met hem van St. Helena zijn gezeild de schepen KORTENAER, kapt. A. Glazener, de 12e november van Batavia vertrokken en DE KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, van Pekalongang en Batavia, beide naar Rotterdam; voorts dat hij de volgende schepen heeft gepraaid, als: de 17e november, bij het uitzeilen van Straat Gunda, het schip JOHANNA CORNELIA, kapt. L. Heijkoop, van Rotterdam naar Batavia en de volgende dag, op dezelfde hoogte, de bark CASTOR, kapt. H. de Jong, van Amsterdam naar Batavia en de 23e februari, op de hoogte van Goudstaart, de brik ELIZA, kapt. H. Peters, van Batavia naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 07 maart 1835
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
St. Helena, 7 januari. KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, van Batavia; KORTENAAR, kapt. J. Glazener, van Batavia, dezelve hebben beide de volgende dag de reis naar Rotterdam voortgezet; 10 januari. JONGE JACOBUS, kapt. J. Lourens, idem, bestemd naar Batavia.
Douvres (op de hoogte van), 2 maart. ATALANTE, kapt. C. Meyer, van Suriname naar Amsterdam.
Uitgezeild:
Kaap de Goede Hoop. 17 december. PRINS FREDRIK DER NEDERLANDEN, kapt. J.F. Scharper, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 10 maart 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

De 5e dezer is ter rede van Vlissingen aangekomen DE KORTENAER, kapt. A. Glazener en de 6e DE KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, beide van Batavia naar Rotterdam gedestineerd, alsmede de stoomboot L’ESTAFETTE, kapt. J. Audibert, van Rotterdam naar Duinkerken bestemd.

Afbeelding
Datum 14 maart 1835
Krant DC - Dordtsche Courant

Vlissingen, 10 maart. De op den 5 dezer alhier ter rede gekomen schepen de KORTENAER en de KOOPHANDEL, van Batavia naar Roterdam bestemd, zijn de volgende dag naar Neuzen gezeild. Omtrent een ongeluk het eerstgemelde schip, op zijn reis herwaarts, in het Kanaal overkomen, wordt het volgende gemeld:
In de avond van den 4 dezer in het Kanaal zeilende, sloeg de bliksem 5 man op het dek ter neder; 4 derzelve waren licht gewond, en konden kort daarna hun arbeid hervatten, doch de vijfde was door de bliksem getroffen op de hoogte van het borstbeen, en de straal was hem van daar tussen het lichaam en het hemd doorgegaan, tot onder aan de schoenen, aan de gevolgen van welke verwonding de ongelukkige verleden vrijdag te Neuzen is bezweken. Opmerkelijk is het, dat dit toeval geen de minste schade aan het schip heeft veroorzaakt, zijnde alleen in een der zeilen. langs welke het bliksemvuur op het dek nedersloeg, een klein gaatje, evenals of het gebrand was, te ontdekken.

Afbeelding
Datum 02 april 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 1 april. Van Helvoetsluis wordt de 31e passato gemeld, dat het schip HARMONIE, kapt. G.E. Boer, weer terug en op de rede ten anker gekomen is.
De 30e passato, des namiddags, arriveerde in de Maas DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van Londen. De 31e, des morgens, zeilden JUFVROUW BERENDINA SOPHIA, kapt. H.G. Mulder, naar Hull en DE DRIE VRIENDEN, kapt. E.T. ten Cate, naar Londen.
De 31e passato, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, van Batavia, laatst van Vlissingen; DE DRIE MARIA’S, kapt. J. Glazener, van Batavia; HELENA, kapt. H.R. Neyboer, van Cuxhaven.
De 31e passato, des namiddags, zeilde uitde Maas DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar Londen en arriveerden JONGE JACOB, kapt. J. Clousens, van Bremen en VROUW HELENA, kapt. C. Frederich, van Hamburg.

Afbeelding
Datum 12 mei 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading naar Batavia, mede voor passagiers:
Het Nederlands gekoperd fregatschip APOLLO, kapt. C.M. van Dijcke; vertrekt de 20e mei.
Het Nederlands gekoperd fregatschip SCHELDE, kapt. D. Steur; vertrekt de 1e juni.
Het Nederlands gekoperd fregatschip KOOPHANDEL, kapt. S. Neurenberg; vertrekt de 15e juni. Adres ten kantoren van Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Sneer.

Afbeelding
Datum 20 juni 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia (mede voor passagiers), het Nederlands fregatschip KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg; vertrekt de 25e dezer; het Nederlands brikschip NIJVERHEID, kapt. T.J.J. Bouman en het Nederlands fregatschip DRIE MARIA’S, kapt. J. Glazener.
Adres ten kantoren van Hudig en Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam en Smeer.
Naar Liverpool, het Nederlandse schooner-kofschip ENGELINA, kapt. R.H. Bok; ligt gereed.
Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 02 juli 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 1 juli. De 30e passato, des morgens, zeilden ELIZABETH, kapt. F. Fokken, JACOB CATS, kapt. I. Ingerman en DE NOORD, kapt. J.A. Weyerbusch, naar Batavia; DE VROUW HELENA, kapt. G. Fredriks, naar Duinkerken; DE VROUW ELIZABETH, kapt. C. van Gelderen, naar Cadix; DE VROUW ELIZABETH, kapt. C. van Gelderen, naar Cadix; MINERVA, kapt. J.A. Mees, naar Bergen; ZWAANTIENA, kapt. H.J. Schuring, naar Christiaansand; DELPHIN, kapt. J. Vos en DE HOOP, kapt. J.H. Mugge, naar Riga; EENDRAGT, kapt. C. van Gelderen jr., naar Gibraltar; ANNETTE, kapt. P. Ouwehand, naar Liverpool; DE GOEDE VERWACHTING, kapt. A. Hogendijk, naar Lissabon.
De 29e, passato, des namiddags, arriveerde in de Maas DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van Londen en L’ESTAFETTE, kapt. E. Perre, van Duinkerken. De 30e, des morgens, zeilden ENGELINA, kapt. R.H. Bok, naar Liverpool; MARGERETHA, kapt. A. de Zeeuw Baggus, naar Drontheim.
De 30e passato, des morgens, zeilden van Maassluis ZORGVLIET, kapt. A.J. Hubert, naar Greenock; GEZINA JOHANNA, kapt. J.R. Sap, naar Rochefort; CATHARINA JULIA, kapt. H. Hazewinkel, naar St. Ubes.
De 30e passato, des namiddags, zeilden van Helvoetsluis Zr.Ms. stoomschip CURAÇAO, kapt.-luit. Le Jeune, naar Texel; BATAVIA, kapt. H. Bruhn, naar Batavia; de 1e dezer, des morgens, JOHANNA CORNELIA, kapt. L. Heykoop en KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, naar Batavia.
De 30e passato, des namiddags, zeilde uit de Maas DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar Londen; de 1e dezer, des morgens, MARIA, kapt. S.M. Tanger, naar Hull; FLORA, kapt. H.T. Lus, naar Spiekeroog en ANNA SOPHIA, kapt. C.J. Donker, naar Drontheim.
De 1e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis KOOPHANDEL, kapt. O. Schol, naar Leer en DE JONGE FREDRIK, kapt. C. Stuhl, naar Duinkerken; des middags DE VIER GEBROEDERS, kapt. D. Uffen, naar Dantzig; DE VROUW BERTHA, kapt. H.J. Kruter, naar Newcastle en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J.L. Tieman, naar Hull.
Het schip INDUSTRIE. kapt. P.H. Olsen, van Hamburg naar Amsterdam, is de 20e juni te Cuxhaven binnengelopen.
Volgens brief van kapt. P.L. Peters, gevoerd hebbende het schip NEPTUNUS, van Jacmel naar Amsterdam, in dato Aux Cayes de 6e mei, was van de lading en het schip een klein gedeelte geborgen.
Te Vlissingen is in het dok gebracht Zr.Ms. korvet AMPHITRITE.
De 29e juni is van de rede van Vere naar Zee vertrokken het stoomschip DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken bestemd.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1835
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 oktober. Gisteren zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip ANTHONY, kapt. B. van der Tak, met enige passagiers, de 21e juli vertrokken van Rotterdam, dito schip ELISABETH, kapt. F. Fokkens, met twee passagiers, de 30e juni vertrokken van Rotterdam, en dito schip WIJNHANDEL, kapt. T. Versluijs, met 100 man troepen en enige passagiers, de 1e juli vertrokken van Rotterdam. Heden zijn alhier aangekomen het dito schip KOOPHANDEL, kapt. J. Neurenberg, de 1e juli vertrokken van Rotterdam, en dito schip JOHANNA CORNELIA, kapt. L. Heijkoop, de 1e juli vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 26 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 23 maart. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de VICTORIE, kapt. P. Boeije, van Cuxhaven, met stukgoederen; de JUNO, kapt. J. Suerken, van Papenburg, met garst; BARBARA CATHARINA, kapt. J. Govert, van London, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: die BIENE, kapt. P.D. Hasewinkel, naar Cuxhaven, en AURORA, kapt. H. Niemann, naar Hamburg, beiden met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 23 maart. Heden morgen arriveerden uit zee: DE ZEEUW, kapt. L.S. Witkop, van Shields, als bijlegger naar Middelburg en DE VOS, kapt. G. van der Velden, van Grevelingen.
Brielle, 23 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken en zeilde DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar Londen.
Den 24 dito. Heden morgen zeilde naar zee: VROUW ELIZABETH, kapt. H. den Breems, naar Lissabon.
Maassluis, 23 maart. Heden morgen arriveerde uit zee: ALGEMEEN BELANG, kapt. K. Cordia, van de Noordzee.
Den 24 dito. Kapt. O. Kievijt, te Hellevoetsluis binnen, rapporteert gepraaid te hebben, op 28 juli, de brik WILLEM, kapt. Klomp, op 45º40’ NB 9º50’ WL; op 31 juli, de brik NIJVERHEID, kapt. Bouwman, op 40º60’ NB 12º WL (opm: mogelijk 41º NB 12º WL); op 12 september, de KOOPHANDEL, kapt. Neurenberg, op 37º28’ ZB 5º52’ OL; op 20 november, in Straat Sunda, het Amsterdamse schip NEPTUNUS, kapt. Kraaij, en de Rotterdamse bark CATHARINA, kapt. Rietmeijer, en op 24 januari de brik JOHANNES ARNOLDUS, kapt. Kerkhoven, op 10º12’ ZB 11º50’ WL; aan boord van deze schepen was alles wel.

Afbeelding
Datum 28 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 25 april. Den 23 is alhier van het Nieuwe Diep aangekomen Zr.Ms. stoomboot CURAÇAO, commandant Le Jeune, met troepen voor deze vesting, en gisteren weder uitgevaren.
Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de MARIA, kapt. A.H. Solters, van Messina, met fruit; de TWEE GEZUSTERS, kapt. H. Verstreepen, van Cuxhaven, met ijzer.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: EMMA, kapt. J.Z. Snijders, naar London, met schors; FRANCISCUS, kapt. H.H. Schepers, naar Brazilië, met stukgoederen; HECTOR, kapt. C. Bartelsen, naar Lissabon; de KLEINE DANIEL, kapt. H.E. Oortgiese, naar Noorwegen, en ANNA CATHARINA, kapt. J.C. Mewes, naar Hamburg, alle drie met ballast; REMBRAND, kapt. C. Huygens, naar Vera Cruz, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 25 april. Gisteren namiddag zeilden naar zee: JAVA, kapt. H. Peters, naar Batavia; DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van der Borden, en MARIA JOHANNA, kapt. R.J. van Driesten, naar Petersburg; VROUW FENKE ENGELINA, kapt. J.W. Kraaij, naar London; JULIE, kapt. J.C. Hamer, naar Nerva; JOHANNA CHRISTINA, kapt. J.C. Holst, naar Holmstrand.
Heden morgen zeilden naar zee: STAD ROTTERDAM, kapt. C. Poort, en ANJER, kapt. J.C. Jansen, beiden naar Batavia; CORNELIUS STAR, kapt. P.T. Kramer, naar London, en HERCULES, kapt. F. Kamps, naar Antwerpen.
Den 26 dito. Heden morgen arriveerden uit zee: KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, van Batavia. EOLUS, kapt. G. Zwanenburg, naar Lissabon; GOEDE VERWACHTING, kapt. D. Ouwehand, naar Hull.
Brielle, 25 april. Heden morgen zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, naar Duinkerken; en arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London, en CATHARINA, kapt. J.B. Mulder, van Memel.
Den 26 dito. Heden zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 25 april. Gisteren na posttijd zeilden naar zee: JUFVROUW HENDRIKA, kapt. H.H. Scholtens, naar Leith, en VROUW CHRISTINA, kapt. R.J. Dood, naar Leven.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Batavia:
Met uitmuntende inrichtingen voor passagiers, het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands barkschip ANTOINETTE MARIA, kapt. H.B.C.H. Ruysch, om de 25e dezer te Helvoetsluis gereed te leggen
Het Nederlands gekoperd fregatschip VASCO DA GAMA, kapt. J.H. Zeeman, om de 20e dezer te Helvoetsluis gereed te liggen.
Het Nederlands gekoperd fregatschip ZUID-HOLLAND, kapt. L. Heykoop, om de 24e dezer te Helvoetsluis gereed te liggen.
Het Nederlands gekoperd fregatschip ’s GRAVENHAGE, kapt. Bulsing, om de 26e dezer te Helvoetsluis gereed te liggen.
Het Nederlands gekoperd schip DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ., kapt. P. Landberg, om de 30e dezer te Helvoetsluis gereed te liggen.
Al deze schepen zijn bijzonder goed ingericht voor de overvoer van passagiers.
Het nieuw gekoperd Nederlands fregatschip DE KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, om de 12e dezer te Helvoetsluis gereed te liggen.
Het gekoperd Nederlands fregatschip DRIE MARIA’S, kapt. Jacob Glazener, om de 14e dezer te Helvoetsluis gereed te liggen.
Bovengenoemde schepen hebben bijzonder goede inrichtingen voor passagiers.
Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam en Smeer en Hudig en Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 30 november 1836
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 november. De 25e dezer zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip HENDRIKA, kapt. J. Admiraal, met diverse passagiers, vertrokken van Rotterdam de 24e augustus, het dito schip STAD SCHIEDAM, kapt. D.H. de Boer, vertrokken van Schiedam de 24e dito, en de dito brik ROTTESTROOM, kapt. J.H. Deuling, vertrokken van Rotterdam de 8e dito.
Gisteren is alhier aangekomen het dito schip SUSANNA, kapt. D. Grim, vertrokken van Amsterdam de 1e juli.
Heden is alhier aangekomen het dito schip KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, vertrokkken van Rotterdam de 13e augustus.

Afbeelding
Datum 13 juni 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 juni. Den 9 dezer arriveerde te Helvoetsluis Zr.Ms. stoomboot CERBERUS, kapitein-luitenant Frank, van Vlissingen; ELIZABETH, H.H. Pot, van Libau (opm: Liepaja), en zeilde HENDRICA ELIZABETH, A. Riedijk, naar Livorno.
Den 10 dezer zeilde Zr.Ms. stoomboot CURAÇAO, luit. 1e klasse Coertsen, naar Texel, en arriveerden CORNELIS STAR, P.T. Kramer, van Havre-de-Grâce, en CORNELIUS DASSE VIËTOR, H.H. Bosker, van Riga. De wind W.Z.W.
Den 11 dezer arriveerde CATHARINA JULIA, P.H. Hazewinkel, van Liverpool, en TREKVOGEL, J. Spanjersberg, van Lissabon.
Den 12 dezer arriveerden HENDRIKA, J. Admiraal, en KOOPHANDEL, C. Neurenberg, van Batavia, en JONKVROUW ELIZABETH, H.L. Heeres, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 08 september 1837
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip de KOOPHANDEL, kapt. D. Steur, van Rotterdam naar Batavia was 23 augustus op de hoogte van Ramsgate.

Afbeelding
Datum 29 november 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 november. Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlands schip LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. E.M. Chevalier, de 6e augustus vertrokken van Dordrecht, en het dito schip KOOPHANDEL, kapt. D. Steur, de 19e augustus vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen het dito schip JAPAN, kapt. P.H. Willers, met twee passagiers, de 5e augustus vertrokken van New York.

Afbeelding
Datum 26 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 25 december. Den 23 dezer arriveerden te Helvoetsluis GOEDE HOOP, J.W. Wilkens, van Marennes; VROUW JOHANNA, S. Post, van Lissabon; ELIZABETH, S.J. Brouwer, van Marseille; ALIDA, G.E. Jonker, van Tremblade (opm: La Tremblade); KOOPHANDEL EN ZEEVAART, H. den Breems, van Lissabon, en SCHEEPS-BOUWLUST, G. Goedenraad, van St. Ubes (opm: Setubal).

Afbeelding
Datum 22 mei 1838
Krant AB - Avondbode
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoet, 23 mei binnengekomen. Volgens rapporten der Zeeloodsen, is voor den wal met loodsen aan boord de KOOPHANDEL, kapt. D. Steur, van Batavia. (12 januari van Banjoewangi vertrokken)
(opm: na lossing in Rotterdam werd besloten het fregat niet weer naar zee te sturen; op 20 september 1838 werd de zeebrief teruggezonden onder vermelding ‘schip zal worden gesloopt’; mogelijk niet gevonden schaden, maar vermoedelijk veeleer de slechte economische omstandigheden zullen aan dit besluit ten grondslag hebben gelegen; de gemiddelde levensduur van een schip lag in die jaren rond 17-18 jaar, en daar ligt dit in 1829 bij een uitstekende scheepswerf gebouwde fregat ver bij achter; zoals uit ZZC 120638 blijkt was de concurrentie bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij door het grote aanbod van nieuwe schepen groot waardoor de vraag naar schepen werd overstegen; in januari 1839 werden de vrachten dan ook met 5 gulden per last verlaagd, zie DC 120139)

Afbeelding