Inloggen
AMSTERDAM - ID 10499


Kroniekberichten

Datum 22 juli 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 20 juli. Heden zijn hier, op de werven De Raaf en Harlingen, van de scheepbouwmeesters F. Baaij en Zoon, met de beste uitslag te water gelaten de koopvaardijbrikken DE ONDERNEMING, kapt. J.B. Frerichs en AMSTERDAM, kapt. K. Visman, gebouwd voor de Amsterdamsche Rederij-Sociëteit.
Even zo is het fregatschip DE WELVAART, gebouwd door de scheepsbouwmeesteren A. de Graaf en Zoonen, op de werf De Oranjeboom, voor rekening van de heer Louis Schumacher, heden met de beste uitslag te water gelaten; en is tevens het benodigde hout aangebracht tot het leggen van een nieuwe kiel op dezelfde helling, voor een schip (opm: fregat SOPHIA MARIA) groot ongeveer 500 tonnen, voor rekening der Heren de Wed. Lamb. Thijm en Zoon, alhier.

Afbeelding
Datum 16 april 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten: Amsterdam, 16 april. AMSTERDAM, kapt. H. Visman, van Fernambuck; PAULINA, kapt. A.J. Struik, MARIA, kapt. E.H. Zeylstra, WILHELMINA, kapt. J. Hulsen, Jr., HERSTELLING, kapt. W. Landzaat en DE ANNA EN MARIA, kapt. B. Steenveldt, van Suriname; DE HOOP, kapt. P. Haasnoot, van Lissabon; CATHARINA, kapt. C. Bakker, GEBROEDERS ZEYLSTRA, kapt. J.C. de Vries en ANNA MARIA, kapt. T.C. Reus, van Bordeaux; DE KLEINE AGNES, kapt. F.A. van der Velden, van Hull; LIBRA, kapt. G.R. Engelsman, van Neustadt: DE JONGE CHRISTINA MA???, kapt. C. Klees, van Tonningen; WAAKZAAMHEID, kapt. J.C. Prater, van Cette; DE GOEDE VERWACHTING, kapt. G.G. Lieffeyn, van Wismar; VROUW ALIDA, kapt. H.R. Roelfsema, van Heiligenhafen.
Rotterdam, 10 april. DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Janssen; DE VROUW MARGARETHA, kapt. W.G. Kramer, van Bremen; AUGUSTA FREDERIKA, kapt. J.C. Zaage, van Rostock DE ZAANVLIET, kapt. O. Symons, van Cette; VOLHARDING, kapt. L. Teunis, van Liverpool; CATHARINA MARIE, kapt. H.A. Hansen, van Bandholm.
Antwerpen, 11 april. JONGE HERMA, kapt. Holst, van Hamburg.

Afbeelding
Datum 06 november 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 5 november. De 3e dezer, des namiddags, arriveerden in Helvoetsluis MERCURIUS, kapt. J. van Duyn, van Drammen, en ALETTA, kapt. C.H. Slagten, van Libau.
De 4e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis DE VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, naar Londen.
De 4e dezer, des namiddags zeilde van Helvoetsluis DE JONGE FERDINAND, kapt. J.J. Doesken, naar Yarmouth. De 5e, des morgens, Zr.Ms. brik SIRENE, luit. Klein, naar Vlissingen. En is met de loods aan boord voor de wal een brik, genaamd AMSTERDAM, kapt. De Jongh, van Suriname.
De 5e dezer, des morgens, zeilden uit de Maas AGATHA, kapt. J.T. de Jonge, naar Liverpool en arriveerden DE VROUW ALBERDINA, kapt. P.E. Mooi, van Rouaan en INDUSTRIE, kapt. D.J. Cupido, van Lynn.
De 5e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis DE VROUW LUITA, kapt. J.H. Kip, naar Lynn.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild INDUSTRIE, kapt. J.H. Kintzee, naar Arendsburg en NASSAU, kapt. C. van der Hoeven, naar Batavia. (opm: de NASSAU is de voormalige WILLEM DEN EERSTEN; vermoedelijk heeft de rederij A. Saportas, Antwerpen, het nuttig geoordeeld de brik naar aanleiding van de succesrijke ontsnapping aan de kaping [zie o.a. DC 310728] een andere naam te geven en voorlopig niet weer naar Zuid-Amerika te sturen)
Te Antwerpen zijn gearriveerd CONCORDIA, kapt. Bonjer en NEPTUNUS, kapt. Bakker, van Riga; JOSEPHINE, kapt. Westenberg, van Nerva; DE LEEUW, kapt. Verbrugge, van Marennes en ST. PIETER, kapt. Potter, van Londen.

Afbeelding
Datum 08 november 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 november. De 5e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jongh, van Suriname; JOHANNA GEZIENA, kapt. P.G. Schuur, van Liverpool.
De 5e dezer, des nachts, zeilde uit de Maas DE JONGE MARGARETHA, kapt. A. Riedyk, naar Livorno; de 6e, des morgens, AMPHITRITE, kapt. A. Juting, naar Bordeaux; JACOBINE, kapt. G. Ekstrom en PATIENTIA, kapt. B.A. Beeckman, naar St. Ubes.
De 6e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis DE GOEDE HOOP, kapt. H.B. de Jong,
naar Hull.
Van Middelburg is naar Demerary gezeild het schip MERCURIUS, kapt. H.B. Esink.

Afbeelding
Datum 31 maart 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 30 maart. De 27e dezer, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis DE NOORDSTAR, kapt. E.G. Boekhout, naar Glasgow.
De 28e, des morgens, DOROTHEA, kapt. E. Ellersen, naar Bergen, AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jonge, naar Amsterdam.
De 29e, des morgens, DE JONGE WILLEM, kapt. J. Hartwijk, naar de Oostzee en DE JONKVROUW ELIZABETH, kapt. W.K. de Wijk, naar Liverpool.
De 28e dezer, des morgens, zeilden uit de Maas, DOLPHYN, kapt. A. den Breems, naar Drontheim; JAN EN JACOBUS, kapt. J.S. Okkes; MERCURIUS, kapt. B. Bakker en APOLLO, kapt. D. Fairburn, naar Hull; DE VROUW ENGELINA, kapt. G.H. Fryn, JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. P. Pybes en DE VROUW HELENA, kapt. J.F. de Winter, naar ………; DE GOEDE HOOP, kapt. J.K. van Groeven, naar Noorwegen; ANTHONIE, kapt. W. Mennen, naar de Oostzee; DE VRIENDSCHAP, kapt. R. Westerborg, KNELSINA GEERDINA, kapt. R.R. de Jonge, DE VRIENDSCHAP, kapt. R.Z. Schut en BUITENWERF, kapt. J.E. Gust, naar Koningsbergen; DE JONGE HARM, kapt. J.C. Schraeder, naar Libau en arriveerde CHARLOTTE, kapt. J. Niemann van Hull.
De 29e, des morgens, zeilde FLORA, kapt. J.D. Christen naar Ostende.
De 28e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis ALGEMEEN BELANG, kapt. J. Goudappel, naar Lissabon.
Op de rivier zijn gearriveerd VLIEGENDE VIS, kapt. Feyes, van Ostende en GOEDE VERWACHTING, kapt. Carter, van Amsterdam.
Aan de Canarische eilanden is gearriveerd de Nederlandse korvet DE KOMEET, naar Batavia.

Afbeelding
Datum 15 april 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 14 april. De 12e dezer, des namiddags arriveerde te Helvoetsluis de VROUW JOHANNA, kapt. J. Warnaar, van Lissabon.
De 12e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas de TWEE GEBROEDERS, kapt. P. Wemmerus, van Messina.
Kapt. J.D. Zylstra, van Marseille naar Antwerpen, rapporteert, dat hem in goede staat zeilende is gepasseerd, op de N. breedte van 49 gr. 37 min. en 4 gr. 10 min. lengte bewesten Greenwich, een brik, tonende vlag van het collegie Zeemans Hoop, n.° 289, zijnde die van kapt. C. Reinders de Jong, voerende het schip AMSTERDAM, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 09 november 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 november. Blijkens brief van kapt. H.J. Bonne, voerende het fregatschip DE NEDERLANDSCHE NIJVERHEID, de 30e maart van Helvoetsluis gezeild, was hij de 4e juli en dus na 95 dagen reis, voor Anjer gekomen. Van de Kaap de Goede Hoop tot Anjer was hij in 30 dagen gezeild; alles was wel aan boord en het schip voldeed zeer goed.
Op 36º ZB en 16º WlL van Greenwich is door gemelde kapitein de 27e mei gepraaid het brikschip AMSTERDAM, kapt. De Jong, van Amsterdam naar Batavia; alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 13 november 1830
Krant DC - Dordtsche Courant

Het Oostvoorensche Kanaal, dat de afstand tussen Rotterdam en Hellevoetsluis ten minste op een derde vermindert en het vaarwater tussen beide plaatsen op nagenoeg een rechte lijn brengt, is verleden maandag de 8e dezer geopend door de heer hoofdingenieur J.W. de Toméze, geassisteerd door de heer ingenieur A. Greve, aan wie de uitvoering van dit gewichtig werk meer dadelijk aanbevolen is geweest. Reeds vroeg in de morgen wapperden de vlaggen van de nieuw aangelegde havens, sluizen en omliggende gebouwen en omstreeks de middag schutte het schip AMSTERDAM, onder het gejuich van de verzamelde menigte, in de tijd van twintig minuten tot in de vaart door, waar het dadelijk een span paarden bekwam en de reis tot in de nieuwe haven van Hellevoetsluis in twee uur tijds volbracht. De barge, bestemd om de communicatie langs het kanaal van Hellevoetsluis naar deze stad met de Brielse stoomboot te onderhouden, stevende AMSTERDAM met bovengemelde directie en enig gezelschap aan boord vooruit, ontmoette half weg het Hellevoetse beurtschip, dat de wind in zijn voordeel had, onder volle zeilen en bereikte haar bestemming in iets meer dan één en een half uur tijds. Het welgelukken dezer onderneming lijdt dus geen twijfel meer en de handel van Rotterdam en andere steden langs de vaste zuidwal van Holland zullen spoedig de vruchten van dit nuttig werk oogsten. Men mag dus de vreemdeling gerust weer op deze nieuwe weldaad van de verlichte vorst, die ons regeert, en op de kundige mannen, die dit voortreffelijk werk daarstelden, verwijzen, als een tegenhanger op de laster, die de koning en volk thans zo vaak van verschillende kanten aangewreven wordt.

Afbeelding
Datum 29 december 1830
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepsberichten. De 23e december is van Gravesend naar Amsterdam vertrokken, het schip DE VRIENDSCHAP, kapt. T.G. van Rhijn; op de hoogte van Dartmouth was de 22e december het schip AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong van Batavia; gezeild 16 september en van St. Helena de 8e november ll.
De 16e december is van Scilly vertrokken naar Suriname, het schip DE ZEEMEEUW, kapt. T.C. Claus van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 06 januari 1831
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 1 januari. Den 29 december zijn alhier ter rede gearriveerd: AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Batavia met troepen en koffie en de RUBENS, kapt. T. Hamilton, van St. Jago (opm: Santiago, Cuba), met koffie en suiker, beiden op order (opm: wegens de vijandelijkheden in en rond Antwerpen als gevolg van de opstand der Belgen konden de schepen niet doorvaren).
Gisteren is alhier ter rede gekomen PARKER, kapt. R. Speed, van Newcastle naar Middelburg gedestineerd, met steenkolen.
Eergisteren is van hier vertrokken SPLO NOVA, kapt. Th. Anchersen, van Antwerpen naar Hamburg, met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 20 januari 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 17 januari. Binnengekomen: AMSTERDAM, kapt. C.B. de Jong, van Batavia, laatst van Vlissingen. 18 januari. Niets gepasseerd.
Vertrokken: 17 januari. CATHARINA ANNA HELENA, kapt. P.H. Bos, naar Suriname; DE HERSTELLER, kapt. C. van der Wind, naar Dordrecht.
18 januari. UNDINE, kapt. O. Smith, naar Sunderland.

Afbeelding
Datum 20 januari 1831
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 15 januari. Den 10 het ontslag ingekomen zijnde van de LOODSBOOT No. 2 van Oostende, welke met de equipage op den 27 november ll. alhier was opgebracht, is dezelve den 11 dezer van hier uitgezeild.
Den 13 dezer en heden zijn van hier uitgezeild: LA VIERGE MARIE, kapt. J.F. Schulte, van Malaga met fruit en DE JONGE JUFVROUW ELISABETH, kapt. Muhaelser (opm: kof, kapt. J.I. Michielsen), van Rio-Grande met huiden, beide naar Duinkerken; AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Batavia naar Texel, met koffie en suiker; alle drie laatst van Vlissingen.

Afbeelding
Datum 27 september 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 22 september. Binnengekomen: DE VRIENDSCHAP, kapt. Klasen, van St. Petersburg, ligt in quarantaine.
23 september. WILHELMINA, kapt. J.N. Klint, van Suriname.
24 september. DE JONGE GERARDA CORNELIA, kapt. B. Jansen, voor wijlen J. Smith, naar Suriname; AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Suriname; BUITENWERF, kapt. Gust, van Sunderland; FRIDRICHSMINDE, kapt. Morck, van Oudsoen; DEN GODE HENSIGT, kapt. Jensen, van Drammen; ELIZE, kapt. Zachariassen, van Tønsberg.
25 september. NOORD HOLLAND, kapt. Ruijl, van Suriname; DE SNELHEID, kapt. Wessels, van Nickerie; MEDEMBLIK, kapt. Gray, van Londen. In de Balg, van de quarantaine ontslagen, GESINA, kapt. R.L. Roelfsema, van St. Petersburg.
Texel, 23 september. Vertrokken: HOOP EN VERWACHTING, kapt. J. Haasnoot, naar Bilbao; ARIUS JOHANNES, kapt. Van Wijk, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 28 december 1831
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 26 december. Vertrokken: CORNELIS HENDRIK TROMP, kapt. E.R. Borchers, naar Buenos Aires; NEPTUNUS, kapt. P.L. Peters, naar St. Thomas en St. Martin; ISABELLA, kapt. D.L. Kurtz, naar Philadelphia; AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, naar Malta, Konstantinopel en Smyrna; VERWISSELING, kapt. C. v.d. Drift, naar Genua en Livorno; RICHARD BRANDT, kapt. G. Detloff, naar St. Ubes; AMSTEL, kapt. J.C. Ludders, naar Lissabon; NOORD HOLLAND, kapt. S.J. Rotgans, naar Lissabon; MARIA, kapt. H. Van Veen Jr., naar Bordeaux; ELEONOR, kapt. G. Jenkings, naar Londen; ONDERNEMING, kapt. J.C. Veerman, naar Hull.

Afbeelding
Datum 26 januari 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 januari. Het schip AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jonge, van Amsterdam naar Malta, Konstantinopel en Smyrna, is den 6 dezer gepraaid op 38º breedte en 12º lengte.

Afbeelding
Datum 29 maart 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 maart. Het schip AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Amsterdam naar Constantinopel en Smyrna, is volgens brief van Constantinopel van den 25 februari, bij Bianche Thacke, aan de Dardanellen, aan de grond geraakt; van de vesting Zanok Kalesi waren sloepen met volk derwaarts gezonden, om door het lossen van goederen het schip weer vlot te doen worden. (opm: de brik blijft in de vaart)

Afbeelding
Datum 24 december 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Kapitein C.R. de Jong, voerende het brikschip AMSTERDAM, van Smyrna na een voorspoedige reis van 36 dagen in Texel binnen, rapporteert dat hij in de Noordzee 6 zware schepen van oorlog had gezien, die echter geen van allen jacht op hem gemaakt hebben, zelfs was een Engels oorlogsfregat zo dicht nabij hem geweest, dat hij de officieren met de epauletten op de schouder op de campagne kon zien staan.

Afbeelding
Datum 24 december 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 21 oktober. Binnengekomen: ANTJE, kapt. S.K. de Vries, van Rio de Janeiro; AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Smyrna; VROUW FEMMEGINA, kapt. A.K. Braam, van Londen.

Afbeelding
Datum 11 december 1833
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 december. Heden zijn alhier aangekomen het schip GENERAAL CHASSE, kapt. M. Harkema, de 14 augustus vertrokken van Rotterdam, en de brik AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, met vijf passagiers, de 8 juli vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 18 december 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 16 december. Gisteren nog: MONNIKENDAM, kapt. S.J. Scholl, van St. Thomas; ARIUS JOHANNES, kapt. H. van Wyk, van Riga, als bijlegger naar Amsterdam.
Kaap de Goede Hoop, 8 september. AMSTERDAM, kapt. Cornelis R. de Jong, van Amsterdam naar Batavia.
Rio-Janeiro, 8 oktober. ANNA CATHARINA, kapt. S.H. Veer, van Amsterdam naar Batavia.
St. Ubes (zeilklaar), 29 november. MINERVA, kapt. Jacob D. Zylstra, naar Bahia.
Faro, 23 november. NEPTUNUS, kapt. F.W. Bastians, van Gibraltar.
Uitgezeild:
Bordeaux, 30 november. AURORA, kapt. Berend J. Wygers, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 21 december 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Kaap de Goede Hoop, 14 oktober, VEREENIGING, kapt. A.A. Herman, van Amsterdam naar Batavia.
Uitgezeild:
Kaap de Goede Hoop, 17 oktober. AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 29 april 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 27 april. HELENA CATHARINA, kapt. J.J. Yusen, van Bordeaux.
Batavia, vóór 14 december. AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Amsterdam, l. v. (opm: laatst van) Kaap de Goede Hoop.
Genua, 16 april. INDUSTRIE, kapt. B. Vinelli, van Amsterdam.
Uitgezeild:
Texel, 27 april. NOORD-HOLLAND, kapt. H.K. Ruyl en SURINAAMSCHE VRIEND, kapt. J.A. de Lang, naar Suriname; FELICITAS, kapt. G. Mulder, naar Buenos-Ayros; JONGE JACOB (opm: eerste reis van deze schoenerkof), kapt. V.H. Kramer, naar St. Thomas; VROUW ALIDA, kapt. J.H. Jonker, naar Port á Port; AGATHA, kapt. D.G. Schuur, naar Liverpool; ELISABETH MARIA, kapt. H.N. Brand, naar Newcastle; ZES GEBROEDERS, kapt. J.E. Drent, naar Nerva; VIER GEZUSTERS, kapt. E.A. Boye, naar Denemarken.
Batavia, 3 december. CORNELIA SARA, kapt. S. Veenstra en DILIGENCE, kapt. H. Bos, beiden naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 10 juni 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 8 juni. CHRISTINA MARIA, kapt. C.N. Rasmussen, van Kopenhagen. Gisteren nog: ELISABETH MARIA, kapt. J.S. Okkes, van Liverpool.
St. Helena, 1 april. MAAS, kapt. M. van Veldhoven, van Batavia. Dezelve heeft dadelijk de reis naar Rotterdam voortgezet. 8 april. AMSTERDAM, kapt. C.R. de Jong, van Batavia; ZUID-HOLLAND, kapt. P.S. Schuil, van Soerabaija. Dezelve hebben de volgende dag derzelver reizen voortgezet, de eerste naar Amsterdam, de tweede naar Rotterdam.
Rio-Janeiro, 21 maart. ANTJE, kat. K. Welger, van Amsterdam.
St. Ubes, 8 mei. JONGE ARIE, kapt. L. Hus, van Maassluis.
Lissabon, 17 mei. VROUW MAARTJE, kapt. J. Spanjersberg, van Vlaardingen; DRIE GEBROEDERS, kapt. E.G. Jonker, van Tonningen.
Oporto, 20 mei. VROUW ALIDA, kapt. J.H. Jonker, van Amsterdam.
Liverpool, 3 juni. JACOBA, kapt. De Jonge, van Harlingen.
Uitgezeild:
Texel, 8 juni. HARMONIE, kapt. D. Spreeuw, naar Suriname.

Afbeelding
Datum 19 juni 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: AMSTERDAM, wijlen kapt. C.R. de Jong, van Batavia met koffie en koopmanschappen; ANNA MARIA, kapt. L. Blok, van Bordeaux met wijn, cacao en nagelen; JOHANNA DE VRIES, kapt. L.C. de Vries, van Lissabon, met amandelen, fruit en zout; SOPHIA ALIDA, kapt. J.A. Hansen, van Cardiff met ijzer; FRAUKE KNELSINA, kapt. R.R. de Jonge, van Riga, met hennep en veren; BARBERA, kapt. R.C. Jonker, van Dantzig met tarwe; TWEE GEBROEDERS, kapt. P. Plahn, van Wismar met tarwe en lijnzaad.

Afbeelding
Datum 01 juli 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Met het schip AMSTERDAM, kapt. W. Buysekool, voor wijlen kapt. C.R. de Jong, gekomen van Batavia, zijn aangebracht 2.318 balen koffie, gecogsigneerd aan order.
De houder van het cognossement adressere zich ten spoedigste bij de cargadoor B.D. Bosscher alhier.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1834
Krant SUC - Surinaamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 19 oktober. Alhier zijn uitgeklaard: de 16e dezer het schip HARMONIE, kapt. A. van der Meijde, naar Amsterdam met 258 vaten suiker en 25 balen schone katoen; de 17e dezer het schip AMSTERDAM, kapt. Boy Jansen, naar Amsterdam met 335 vaten suiker, 3 balen hele koffie, 33 balen schone en 20 dito vuile katoen. (opm: zie RC 111234; let op: een ander Nederlands schip met de naam AMSTERDAM, kapt. C. Abrahamsz Jr., lag terzelfder tijd te Paramaribo in lading naar Amsterdam, en zou de 1e november 1834 sluiten)

Afbeelding
Datum 11 december 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 10 december. Van Zandvoort wordt de 9e dezer gemeld: gisteren avond ten elf ure is onder deze jurisdictie gestrand het schip AMSTERDAM, kapt. B. Jansen (opm: brik, kapt. Boy Jansen), komende van Suriname. Ondanks de nacht heeft de reddingboot der Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij drie malen een tocht naar het schip gedaan; bij de eerste reis scheen of de schepelingen het boord niet wilden verlaten, maar werd de boot door de branding terug geslagen; een tweede reis haakte haar botelingen met een dreg aan het schip, doch deze scheurde weer los en bij een derde tocht derwaarts kwamen de schepelingen met hun eigen boot aan de wal, hebbende zij wel geworpen naar de boot, doch altijd mis gegooid.

Afbeelding
Datum 16 december 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 15 december. Het schip AMSTERDAM, kapt. B. Jansen, van Suriname naar Amsterdam, bij Zandvoort gestrand, is de 11e dezer gebarsten en heeft daardoor 2 el 54 duim water in het ruim gekregen; van de lading waren bereids ruim 50 vaten suiker geborgen en men hoopte nog omstreeks 50 vaten te zullen bergen.

Afbeelding