Inloggen
PIETER EN KAREL - ID 10491


Kroniekberichten

Datum 16 augustus 1828
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Antwerpen, 10 augustus. Op ’s konings verjaardag zullen alhier twee nieuwe schepen van stapel lopen, namelijk het driemastschip JAVA, van 7 à 800 tonnen, voor de heren De Cock van Gend, en de schone brik KAREL EN PIETER, van 380 à 400 tonnen, toebehorende aan de heren Elsen en Van Linden alhier.

Afbeelding
Datum 30 april 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 27 april zijn te Batavia gearriveerd het schip AUGUSTE, kapt. J.F. Flemming, met een passagier en Zr.Ms. troepen, den 6 januari van Antwerpen vertrokken, en de brik PIETER EN KAREL, kapt. H. Poppen, met Zr.Ms. troepen, eveneens den 6 januari van dito vertrokken.
Den 28 april is te Batavia gearriveerd Zr.Ms. korvet KOMEET, kapt.luit.t.zee J.C, Koopman, met drie passagiers, den 27 december van Texel vertrokken, en het schip MARIA (opm: fregat MARIE), kapt. F.R. Cobb, met twee passagiers, den 4 januari van Antwerpen vertrokken.

Afbeelding
Datum 28 november 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 27 november. De 27e dezer, des morgens, zeilde van Helvoetsluis KARIN, kapt. E. Hort, naar St. Ubes.
De 27e dezer, des morgens zeilden uit de Maas DE JONGE JOHAN GEORGE, kapt. G. Metzon, naar Lissabon.
De 27e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis GEERTRUIDA, kapt. J. van Alphen, naar Aberdeen.
Te Antwerpen is gearriveerd KAREL EN PIETER, kapt. Poppen, van Batavia.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 15 augustus. Heden arriveerden alhier het schip ZEEMANS HOOP, kapt. J.A. Witzen, met een passagier, de 4e mei vertrokken van Amsterdam, het schip WALCHEREN, kapt. C. Riekels, met Zr.Ms. troepen, van Vlissingen, en de brik PIETER EN KAREL, kapt. H. Poppen, met twee passagiers en Zr.Ms. troepen, de 1 mei vertrokken van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 13 januari 1831
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 11 januari. Heden arriveerde alhier de brik PIETER EN KAREL, kapt. H. Poppen, den 31 december vertrokken van Canton in China.

Afbeelding
Datum 11 juni 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Scheepstijdingen. Den 8 februari lagen ter rede van Batavia Zr.Ms. korvetten, ANNA PAULOWNA en POLLUX en fregat RUPEL.
De Nederlandse schepen MINERVA, kapt. G.H. Ahlers; DE NEDERLANDEN, kapt. A.J. Struik, (den 10 naar Amsterdam vertrokken); DE VRIENDEN, kapt. Lelsz; HELENA CHRISTINA, kapt. Martens (reeds te Rotterdam gearriveerd); ANTHONIJ, kapt. Schaap; DE VIER GEBROEDERS, kapt. Lupcke; ANNA CATHARINA, kapt. Veer, (van Japan); NEERLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, (van Japan); DE STAD ANTWERPEN, kapt. Bulsing; DIANA, kapt. Nannings; VASCO DA GAMA, kapt. Brandaris; FORTITUDE, kapt. De la Fontaine; ORTELIUS, kapt. Claeys; HARRIET, kapt. Zeeberg
en brik PIETER EN KAREL, kapt. Poppen; het Engels schip HERO en de Amerikaanse schepen BENGAL en WASHINGTON.

Afbeelding
Datum 23 juni 1831
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 21 juni. Gisteren is van hier naar zee gezeild Zr.Ms. brik DE GIER, kommandant, J.A. Zoutman.
Gisteren is naar Rotterdam vertrokken DE BELG, kapt. D. de Boer, onlangs van Batavia gearriveerd, met koffie.
Den 19 dezer en heden zijn alhier gearriveerd: PIETER EN KAREL, kapt. H. Poppen, van Batavia, met koffie en suiker en PARKER, kapt. R. Speed, van Sunderland, met steenkolen.
De Amerikaansche brik MASSASOIT, kapt. J. Gibbs, welke voor enige dagen ten tweede male naar Antwerpen was opgezeild, is heden weer geretourneerd en naar zee gezeild, met bestemming naar Ostende.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en den 19 dezer van onze rede naar zee gezeild: DE VROUW GEZINA, kapt. K. Lucht, naar Emden, met glas en AURORA, kapt. C. Borcham, naar Stettin, met suiker en koffie.
Voorts zijn den 19 en 20 dezer, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: THE RIVAL, kapt. T. Smithson, van Hull en THE LYNX, kapt. R. Hyem, van Londen, beide met stukgoederen; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H. Walker, van Riga, met houtwaren; laatstgemelde moet quarantaine houden.

Afbeelding
Datum 24 juni 1831
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Van Riga wordt van den 2 juni gemeld, dat de cholera morbus aldaar sedert derzelve eerste verschijning niet toegenomen had, doch niettemin steeds aanhield; tot dien dag toe werden 707 personen door derzelve aangetast van welke 417 gestorven, 75 hersteld en 215 nog lijdende waren. Volgens brief van kapt. H.F. Klein, voerende het schip DE GOEDE HOOP, van Lissabon aldaar gearriveerd, in dato den 30 Mei, was reeds één matroos van zijne equipage in het hospitaal aan de cholera overleden en een ander door dezelve aangetast, daarin ziek liggende, doch overigens aan boord nog alles wel: van verscheiden andere schepen was al het volk ziek.
Volgens bericht van Danzig, van den 5 juni, waren aldaar reeds 30 mensen aan cholera overleden en 31 anderen door dezelve aangetast van welke laatsten men vreesde dat nog niet de helft hersteld zoude worden.
Te Lübeck worden alle de schepen van Riga en Danzig, met welke gezondheidsattesten dezelve ook voorzien mochten zijn, geheel afgegeven en ook uit andere verdachte havens onder een strenge quarantaine gelegd.
Van Elseneur wordt van den 11 dito gemeld, dat schepen niet dadelijk besmette plaatsen aldaar een quarantaine van 40 dagen en die uit verdachte havens een van 4 tot 14 dagen moeten houden, waarna dezelve wel zijnde zouden worden toegelaten: Danzig was aldaar evenals Riga in staat van besmetting en alle overige Pruisische havens als verdacht verklaard; alle schepen vandaar komende moeten onder quarantainevlag de reis naar de Noordzee vervolgen.
Te Hamburg was het schip WINNANDS, kapt. H. Barnholdt, van Kopenhagen, benevens nog een ander, dadelijk na derzelve aankomst onder behoorlijke bewaking als verdacht naar Cuxhaven terug gezonden, om quarantaine te houden. In Oost Friesland waren mede de meest doeltreffende maatregelen tot wering der cholera genomen.
Van wege de Nederlandsche Regering is Zr.Ms. oorlogsbrik DE VLIEGENDE VISCH, naar Vlieland, het adviesvaartuig DE GIER, als mede twee kanonneerboten, naar Terschelling, twee andere kanonneerboten naar Wieringen en nog twee anderen naar de Eems afgezonden, ten einde aldaar gestationeerd te blijven om toe te zien dat aan de quarantaine-verordeningen het behoorlijk gevolg worde gegeven.

AH 250631
Kapt. Poppen van het schip (opm: brik) PIETER EN KAREL, van Batavia, den 20 juni te Vlissingen binnen, heeft in zee op 04 gr. N.br. en 23 gr. Lengte een rover-schoener gezien.

Afbeelding
Datum 07 juni 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 5 juni. Den 3 en 4 dezer zijn alhier ter rede gekomen:
AMICITIA, kapt. J.H. Rubartt, van Riga, met rogge en MARIA AUGUSTA, kapt. T. Pieper, van Südwesthörn, met haver, beide op order; DE VIER GEBROEDERS, kapt. C.T. Nielsen, van Riga, met lijnzaad, naar Duinkerken gedestineerd.
Sedert den 29 mei zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: PIERRE AMELIE, kapt. A. la Couture, van Bayonne, met wol; HULL PACKET, kapt. J. Meijer, van Liverpool, met klipzout en huiden; JOSEPHUS, kapt. O.H. Arends, van Liverpool, met klipzout; PROBITY, kapt. J. Harris, met koffie en indigo en PIETER EN JAN, kapt. J.E. de
Roer, met tarwe, beide van Londen; ANTWERPS-PACKET, kapt. J.H. Ricke, van Liverpool, met klipzout; THE SPRIGHTLY, kapt. W. Davison, van Londen, met koffie en suiker; THE GEM, kapt. C. Brett, van Cowes, met passagiers; PORTIA, kapt. J. Barnet, van Buenos Aires, met huiden; THE LORDS, kapt. J. Pike, van New Orleans, met tabak; JANE HADDOU, kapt. J. Hamilton, van New York, met suiker en koffie; MATHILDA, kapt. G.A. Klimp, van Havanna, met suiker; LOUISE, kapt. B. Arsven, van Zante, met krenten; HELENA, kapt. C.E. Aaden en DE JONGE JEANNETTE, kapt. A.T. de Haan, beide van Emden, met haver; THE IRWELL, kapt. G. Holliday, van Londen, met koffie en katoen; DE VERWACHTING, kapt. H. Dirks en HENDRINA, kapt. A.D. Katt, beide van Emden, met haver; CONCORDIA, kapt, G.T. Ebeling, van Leer, met granen; DE VROUW HENDRIKA, kapt. O.H. Brahms, van Hooksiel, met haver; DE VROUW EHE, kapt. G.T. Linneman, van Koningsbergen, met tarwe en lijnzaad; MARTHA, kapt. C.W. Kulhmann, van Carolinensiel,
met paardenbonen; DE VIER GEBROEDERS, kapt. W. J. Wilts, van Hoeksiel, met lijnzaad; NEPTUNES, kapt. J. Luiken, van Ditsen en de MARIA, kapt. C. von Ehren, van Tohr, beide met haver; ZELDEN RUST, kapt. G.J. Kluin , van Pillau, met rogge; AURORA, kapt. R.E. Betten, van Newharlingen, met haver; DIE HOFFNUNG, kapt. J. Mewes, van Wismar, met haver en rogge; THE WILLIAM, kapt. T. Gall, van Goole, met stukgoederen; PIETER KAREL, kapt. H. Poppen, van Vlissingen, met ballast; de HAR????, kapt. B.H. Sturmann, van Hamburg, met granen; CERES, kapt. E.B. Jansen, met haver en boter en DIE HOFFNUNG, kapt. J.H. Arians, met haver, beide van Emden; KRAGEROE, kapt. H. Knodse,
van Krageroe, met houtwaren; ST. PETER, kapt. P.R. Jorgensen, van Hesch, met kurk; THE AGNES, kapt. J. Hannoy, van Bremen, met tarwe en lood. Onder bovengemelde schepen zijn er vele die quarantaine moeten houden.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en van den 30 mei tot heden van onze rede naar zee gezeild: FREDERIK, kapt. P.T. Bager, op avontuur, met ballast; CAPORICA, kapt. J. Haumont; CATHARINA MARGARETHA, kapt. C. Haack en DE VROUW GRIETJE, kapt. H.B. Gewald, alle drie naar Hamburg, met potaarde; APOLLO, kapt. O. Runerang, naar
Riga, met ballast; HENRIETTE, kapt. F. Beniest, naar Liverpool, met vlas; DE VROUW FENNA, kapt. T.J. Schoncke; DE VIER GEBROEDERS, kapt. H.J. Caspers en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. A.A. Brecher, alle drie op avontuur, met ballast; DE VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Carstens, naar Hamburg, met potaarde; DIE TUGEND, kapt. L. Fretwurst, naar Rostock; THERESE, kapt. M.B. Schroder, naar Newcastle en ROMEREGO, kapt. J. Andreissen, naar Gotenburg, alle drie met ballast; JEANNETTE, kapt. J. Muggenborch, naar Rostock, met suiker; FRIEDRICH WILHELM, kapt. J. Schroder, op avontuur; JOANNA, kapt. F. Christoffers, naar Emden en NEPTUNES, kapt. D. Fyen, naar Leer, alle drie met ballast; LEOPOLD DEN EERSTEN, kapt. T.H. de Vries, naar Lissabon en BAUWINA, kapt. T. T. Jansen, naar Rostock, beide met stukgoederen; DE VROUW MARGARETHA, kapt. J. Strak, naar de Oostzee, met ballast; DE VRIENDSCHAP, kapt. A.J. Heijen, naar Emden, met stukgoederen; EENIGHEDEN, kapt. B. Andriessen, op avontuur, met ballast.

Afbeelding
Datum 16 juni 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 14 juni. Aangaande het op den 4 juni jl. uit het dok alhier naar Antwerpen
vertrokken koopvaardijschip PIETER EN KAREL, verdient het navolgende lofwaardige vermelding. De kapitein Hendrik Poppe heeft vijftien achtereenvolgende jaren voor Belgische reders, en laatstelijk voor, het handelshuis Elzen en Van Linden te Antwerpen gevaren; het onbeperkt vertrouwen zijner principalen was het loon van zijn kunde en zorg het vaartuig PIETER EN KAREL. onder zijn bevel, en aan genoemd handelshuis toebehorende, lag sedert een geruime tijd alhier in het dok, toen de eigenaars hetzelve terug verkregen, en genoemde Hendrik Poppe hun het vaartuig in de beste orde in persoon te Antwerpen overgaf. Genoemde reders boden hem aan, uit erkentenis voor zijn bewezen diensten, het schip onder Belgische vlag te blijven commanderen, doch kapitein Poppe, niet vergetende dat hij Noord-Nederlander, en wat een Hollandse zeeman aan de eer van zijn vlag verschuldigd is, heeft geen ogenblik geaarzeld, zijn bestaan op te offeren, het aanbod rond uit te weigeren en dadelijk naar Vlissingen terug te keren, alwaar hij den 10 dezer aangekomen is.

Afbeelding
Datum 17 juli 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 14 juli. Sedert eergisteren zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: THE SUSAN, kapt. Ch. Cheever, van New York, met katoen en verfhout; LE GUILLAUME, kapt. J. Minne, van Napels, met onderscheidene goederen.
Ook is gisteren alhier ter rede gekomen TORTOLA, kapt. T. Anderson, van Sunderland naar Zierikzee gedestineerd, met steenkolen.
Den 11 dezer is van hier naar Rotterdam gezeild NORA, kapt. P.C. Dahl, van Riga, met rogge.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en sedert den 10 dezer van onze rede naar zee gezeild: de FREDERIK, kapt. J.L. Meijer, naar Memel; IDUNA, kapt. W.J. Groenewold, naar de Oostzee; PEGASUS, kapt. H.H. Wagenaar, naar Lissabon; AMASIS, kapt. F.E. Tisser, op
avontuur; CEDRIL, kapt. J. Crowell, naar St. Ubes; EMANUEL, kapt. M. Braun, naar Archangel; PIETER EN KAREL, kapt. W.D. de Ruyter, naar Liverpool en ADOLF EN FREDERIK, kapt. E.J. Nieman, naar de Oostzee, alle acht met ballast; CANDACE, kapt. E. Evans, naar New York, met stukgoederen; THE GANGES, kapt. W.W. Johnson en SUBLIME, kapt. T.W. de Lano, beide naar St. Ubes; PRINS CHRISTIAAN FREDERIK, kapt. J.L. Tiskes, naar Sonderbang, alle drie met ballast; de JEAN KEY, kapt. J. Ruurds, naar Havanna, met stukgoederen; RESOLUTION, kapt. J.P. Meinke; KAREL EN HENDRIK, kapt. G.C. Langhoff; IRENE, kapt. T.W. Lonnier; FORTUNA, kapt. C.E. Moller; THE LION, kapt. G. Riviene; CHARLOTTE, kapt. J.C. Spiegelberg; de LEEUW, kapt. J. Jansen; DICE, kapt. J. Zeplin en OFFENITIS, kapt. J.I. Wolbach, alle negen naar de Oostzee, met ballast; LA VIRGINIE, kapt. J. Simons, naar Duinkerken, met stukgoederen; JANE RADDOU, kapt. J. Hamilton, naar New York, met ballast; THE GOOD INTENT, kapt. R. Cook, naar Londen, met boomschors; MINERVA, kapt. H. Albios; AMASIO, kapt. F.J. Fisser en DE FLORA, kapt. H.A. Klein, alle drie naar de Oostzee, met ballast.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 8 oktober. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de JONGE JOHANNA, kapt. B.A. Ricke, van London, met stukgoederen; de PRESIDENT, kapt. J. de Ruyter, van St. Domingo, met koffie; PYTHON, kapt. J.A. Bunnemeijer, van London, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 8 oktober. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MINERVA, kapt. B.S. Sass, van Greifswald. Heden morgen arriveerde uit zee: ALKMAAR, kapt. J. Heath. De wind Z.W.
Den 9 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: die FREUNDE, kapt. D. Meijer, van Baltimore; AGATHA, kapt. R.P. Dik, van St. Petersburg.
Brielle, 8 oktober. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London, welke door de mist in de bank vastgeraakt is, en heden bij het vertrek der post nog vast zit.
Den 9 dito. Gisteren namiddag zeilden naar zee: JONGE ALBERDINA, kapt. B.H. Mulder, op avontuur, en NIJVERHEID, kapt. P.H. Puister, naar Newcastle. Kapt. Dunlop zit tot heden nog vast, en heeft manschappen bij zich tot assistentie.

Afbeelding
Datum 15 november 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 11 november. Gisteren is alhier binnengekomen de JUFVROUW FRESINA, kapt. J.H. Potjer, van Amsterdam naar Marseille gedestineerd, met kaas.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van den 7 dezer tot heden van onze rede naar zee gezeild: de KLEINE DAVID, kapt. H.E. Oortgiese, naar Cuxhaven, met stukgoederen; de JOHANNA, kapt. B.A. Ricke; LE SANS REPOS, kapt. J. Verstraete, beiden naar London, met boomschors (Verstraete is echter door slechte gelegenheid op de rede teruggekomen); OCTAVIE, kapt. B.G.D. Klein, naar Brazilië, met stukgoederen; PYTHON, kapt. J.A. Bunnemeijer, naar London, met boomschors; de VROUW ANNA, kapt. D. Uffen, naar Emden, met stukgoederen; de VROUW CATHARINA, kapt. F. Dirks, en ALIDA, kapt. M.M. Doyer, beiden naar Cuxhaven, met stukgoederen; de PRESIDENT, kapt. W. de Ruyter, naar St. Domingo, met ballast; PETRUS, kapt. L.P. Meulenaar, naar Topsham, met boomschors; SOPHIA, kapt. J.F. Rooms, naar Liverpool, met boomschors; HELENA, kapt. J.E. Witteveen, naar Lissabon, met stukgoederen; de VROUW ANNA, kapt. J. Langhetee, naar Cork, met boomschors.
Ook zijn voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: MARIANNE, kapt. J.A. Mees, van Emden, en les DEUX FRÈRES, kapt. C.D. Gankema, van Bremen, beiden met stukgoederen; CAROLINE, kapt. J.H. Storm, van Villa Nova, met vijgen.
Hellevoetsluis, 12 november. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ALIDA, kapt. A.M. Doejen, van Cuxhaven. Heden morgen zeilden naar zee: VENILLIA, kapt. R.J. Kranenburg, naar Belfast; KINDERDIJK, kapt. J.A. Bangma, naar Havanna, en de VLIJT, kapt. D.H. Hazewinkel, naar Bordeaux.
Den 13 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MERWESTROOM, kapt. J. Stroobuur, van Bergen. Heden morgen zeilden naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London, en VROUW MARGARETHA, kapt. W. de Zeeuw Baggus, naar Cadix.
Brielle, 12 november. De laatst uitgezeilde schepen liggen nog door het laag water en hoog gaande zee in de put en bank ten anker; de kapiteins Dunlop en Baggus zijn naar Hellevoetsluis opgezeild.
Den 13 dito. Heden zeilde naar zee: JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, naar Duinkerken.
Maassluis, 13 november. Heden zeilde naar zee: AGATHA, kapt. R.P. Dik, naar Rouaan.

Afbeelding
Datum 09 juli 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 6 juli. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de VROUW CATHARINA, kapt. Th. Dircks, van Norden, met haver; de KLEINE DAVID, kapt. H.E. Oortgiese, van Hooksiel, met haver en garst.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de VROUW ANTINA, kapt. B.H. Saadhoff, en DIANA, kapt. F. Pauls, beiden naar Cuxhaven; ÆOLUS, kapt. B.E. Korf, naar Bremen, alle drie met stukgoederen; RESOLUTION, kapt. C.E. Tholen, naar Cadix, met ballast; de PRESIDENT, kapt. W. de Ruyter, naar St. Domingo, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 6 juli. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: de HOOP, kapt. P.G. Lesstuiver, van Sunderland. Heden morgen zeilde naar zee: NEPTUNES, kapt. W.A. Bakker, naar Liverpool.
Brielle, 6 juli. Gisteren avond zeilden naar zee: BATAVIER, kapt. H. Rolfe, naar London, en JUFFER YNSKE, kapt. J.T. Kramer, naar Stockholm.

Afbeelding
Datum 15 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 11 november. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de PRESIDENT, kapt. W. de Ruyter, van St. Domingo, met koffie enz.; de GEZINA, kapt. H. Christoffers, van Mallaga, met fruit; JOSEPHINE, kapt. C. Zoetelief, van Dartmouth, met zout.
Ook is alhier ter rede gearriveerd de VROUW HELENA, kapt. C. Freericksen, van Bremen naar Rotterdam gedestineerd, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: SPECULATION, kapt. J.L.W. Vugt, naar Wismar; de VROUW MINA, kapt. F.J.U. Geelts, naar Newcastle; de TWEE GEBROEDERS, kapt. H.J. Madsen, naar Koningsbergen, allen met ballast.
Hellevoetsluis, 11 november. Heden morgen zeilde naar zee: MAAS, kapt. M. van Velthoven, naar Batavia. De overige schepen maakten zich gereed om naar zee te zeilen.
Den 12 dito. Gisteren namiddag zeilden naar zee: Zr. Ms. transportschip WILLEM FREDERIK HENDRIK, kapt.-luit. Van der Hart, INDIA, kapt. P. Vis, OUD-ALBLAS, kapt. J.E. Strumphler, OCEAAN, kapt. P. Sunderdorf (opm: kapt: P. Zunderdorp), allen naar Batavia. Heden morgen zeilde naar zee: DOLPHIJN, kapt. P.D. Nap, naar Messina.
Den 13 dito. Kapt. Nap is door contrawind bij de Goereesche haven ten anker gekomen. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HARMONIE, kapt. B.J. Muller, van Padang. Heden morgen zeilden naar zee: WILLIAM, kapt. R. Monckman, naar Hull; ELIZABETH, kapt. C.G. Helmer, van Cronstad.
Brielle, 11 november. Hedenmorgen zeilden naar zee: NEERLANDS KROONPRINS, kapt. J. van der Meijde, naar London; EMILIE, kapt. H. Polter, naar Sunderland; ANJA, kapt. A.C. Hazewinkel, naar Leith.

Afbeelding
Datum 31 december 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 26 december. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: de VICTORIE, kapt. P. Boeije, met ijzer en katoen, laatst van Vlissingen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de PELIKAAN, kapt. C. Douwes; AMPHYTRITE, kapt. W. Clingh; de DRIE GEBROEDERS, kapt. J.S. Smit; de JONGE JOHANNA, kapt. J.B. Bergman, en de JONGE JOHANNA, kapt. J. Dillewijns, allen met schors, naar London; de PRESIDENT, kapt. W. de Ruijter, naar Haïti, met meel; de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.J. Michelsen, naar Cork, met schors; SANS REPOS, kapt. C. Glander, met schors naar Exmouth; ANGELINA, kapt. J.G. Visser, naar Marseille; de VICTORIE, kapt. B.D. Klein, naar Brazilië, alle drie met stukgoederen; JEANNETTE, kapt. H.G. Winter, naar Bordeaux, met ballast; de KOMEET, kapt. J.H. Kruger, naar Napels, en FREDERIK, kapt. J.H. Witteveen, naar Lissabon, beiden met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 28 februari 1838
Krant ZP - Zeepost

Volgens rapport van kapt. De Ruyter, voerende de brik PRESIDENT, van Port au Prince naar Antwerpen, den 18 februari te Falmouth binnengelopen, had hij den 3 februari op 43º56’ NB 34º05’ WL gepraaid de Nederlandse schoener (opm: schoenergaljoot) MARGARETHA, kapt. H.G. Henrichs, 49 dagen reis hebbende van Havana naar Rotterdam, hebbende in een hevige storm van 21 januari beide masten, boegspriet en deklast verloren. Het schip was echter niet lek, en aan boord alles wel. Kapt. De Ruyter had dezelve van water, provisie, enz. voorzien en verliet de bodem nadat men een noodmast opgezet had, ten einde zo mogelijk te Falmouth binnen te lopen. (opm: zie ZP 020338).

Afbeelding
Datum 10 februari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het schip PRESIDENT, kapt. Ruijter, van St. Domingo, de 7de februari op de rivier van Antwerpen gearriveerd, is bij het opzeilen op de Schelde bij het Willems Rek aan de grond vastgeraakt, doch met behulp van een loods en zonder schade weder in vlot water en op de rede gekomen.

Afbeelding
Datum 26 januari 1841
Krant VCO - Vlissingsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 25 januari. Sedert de 22e dezer tot heden zijn alhier ter rede gekomen:
Voor Antwerpen bestemd: STATIRA, kapt. W. Simpson, van New Orleans, met tabak; EENIGHEID, kapt. J. Flek, van Smyrna, met krenten; LONDON PACKET, kapt. P.F. Jansen, van Londen, met lijnzaad; JOSEPHINE, kapt. P.J. Gress, van Oostende, met ballast; l’INDUSTRIEL, kapt. L. D’houdt, van Oostende, met koper en huiden; PROVIDENTIA, kapt. J.D. Groven, met zout en stukgoederen; L’ADELE, kapt. H. Cornelissen, van Rio Janeiro, met koffie; LE PIGION, kapt. H. de Boo, van Rio Janeiro, met koffie; LE MARTIN, kapt. P. Martin, van Marseille, met zwavel en suiker; RHODES ISLAND, kapt. C. Burgess, van Cowes, met tabak; THE PEAGE, kapt. R. Breckon, van Hull, met steenkolen; L’ADELE CHERIE, kapt. L. Bouvier, van Havre de Grace, met koffie en suiker; EDMUND, kapt. C. Tromhein, van Londen, met lijnzaad; JUFVROUW ULRIKA, kapt. H.C. Loop, van Londen, met lijnzaad; LA CAMILLA, kapt. P. Coburg, van Havre de Grace, met stukgoederen; CARGANO, kapt. B. Cafiero, van Messina, met fruit; FALLETTA, kapt. P.C. Jansen, van Londen, met stukgoederen; PROMOTHEUS, kapt. J. Bradhering, van Gallas, met raapzaad; DE PRESIDENT, kapt. J. Woller, van St. Domingo, met koffie; ORNEN, kapt. A. Houser, van Ramsgate, met olie.
Van Antwerpen is de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: THE SOHO, kapt. T. Whitecombe, met stukgoederen, naar Londen.

Afbeelding
Datum 25 februari 1841
Krant VCO - Vlissingsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 24 februari. Sedert de 22e dezer tot heden zijn alhier ter rede gekomen:
Voor Antwerpen bestemd: PRINCESS VICTORIA, kapt. T. Minter, van Londen, met stukgoederen en passagiers; PHILIS, kapt. E.B. Jorkman, van Havre de Grace, met stukgoederen; COLUMBUS, kapt. C.A. Egholm, van Rio Janeiro, met koffie; DE VRIENDSCHAP, kapt. J.J. de Grooth, van Marseille, met stukgoederen; SOLIDE, kapt. Sundberg, van St. Domingo, met verfhout.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: THE SOHO, kapt. T. Whitecombe, met passagiers en stukgoederen, naar Londen; de PRESIDENT, kapt. J. Moller, met ballast, naar St. Domingo; LA JEUNE LEONIE, kapt. H.A. de Vries, met ballast, naar St. Ubes; LE PROSPER, kapt. L. Lefebre, naar Havre de Grace, met stukgoederen; NEPTHUNIS, kapt. P.C. Dillewyns, met schors, naar Londen; L’ESPERANCE, kapt. A. van Geyt, met schors, naar Londen; STEIGLITZ, kapt. W. Cushing, met ballast, naar New Orleans; FALETTE, kapt. F.F. Janssen, met suikerij, naar Guernsey; UNION, kapt. B.L. Fredrichs, met ballast, naar Almeira; LADD, kapt. P.J. Gress, met schors, naar Hull; THEMIS COTWATA, kapt. G. Arthur, met suikerij, naar Liverpool.
Van deze stad gezeild: DE NOORD, kapt. J.N. van der Heyden, met ballast, naar Rotterdam.
Van Gent gezeild: ELEONORE, kapt. T. Cornelis, met ballast, naar Marennes.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 17 augustus. Het Belgische schip STANISLAUS, kapt. Gombeer (opm: STANISLAS, kapt. J.B. Gombeer sr; voormalige brik, in 1856 verlengd en tot bark vertuigd), van Antwerpen naar Havana, is hier wegens ziekte der equipage binnengelopen.

Afbeelding
Datum 12 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 10 mei. Men is zonder bericht aangaande de Belgische bark STANISLAS, kapt, Paulsen, de 7e januari van New York naar Antwerpen vertrokken.
(opm: kapt. Naning Paulsen; ex-Zuid-Nederlandse brik PIETER EN KAREL, bouwjaar 1828, in 1856 verlengd en tot bark vertuigd)

Afbeelding