Inloggen
DAGERAAD (DE) - ID 10208


Kroniekberichten

Datum 19 maart 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Texel, 17 maart, storm. Volgens mondelinge berichten van de post stond het water bijzonder hol en bij uitstek ontstuimig.
Volgens bericht bij de Groote Keet gestrand, DAGERAAD, kapt. R.C. Stada, van Suriname naar Amsterdam.
Volgens particulier bericht van Den Helder dd. 17 maart is het schip DE DAGERAAD, kapt. R.C. Stada, van Suriname naar Amsterdam bestemd, die dag in een hevige storm bij de Groote Keet, op een uur afstands van Kijkduin gestrand. Het schip zal waarschijnlijk weg zijn. De equipage is met grote moeite gered en behouden aan Den Helder aangebracht.
(opm: het nieuwe fregat was 1 november 1835 voor haar eerste rondreis vertrokken; zie ook RC 220336)

Afbeelding
Datum 22 maart 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 21 maart. Het schip DE DAGERAAD, kapt. R.C. Stada, de 4e februari van Suriname naar Amsterdam vertrokken, is, volgens brief van de Groote Keet van de 17e dezer, die namiddag ten 3 ure, bij de Pettense polder, zonder een loods aan boord te hebben, gestrand (opm: zie AH 190336), doch, na het roer en de loze kiel afgestoten te hebben, weer vlot geworden; tot twee malen geankerd, doch telkens de ketting gebroken zijnde, was het aan de Groote Keet, bij Callandsoog, andermaal gestrand en genoegzaam verbrijzeld, doch de gehele equipage en de passagiers zijn gered.

Afbeelding
Datum 05 april 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Publieke verkoping van Den Helder, om contant geld, op donderdag 7 april 1836. Des morgens ten elf ure, van 2 zware ankers, een kettingkabel, boei en boeireep: alles afkomstig van het gestrande schip DAGERAAD (opm: pink, zie RC 070134), gevoerd geweest bij kapt. R.C. Stada. Informaties te bekomen bij de heren Hooglandt en Van Herwerden aldaar.

DC 050436
Vlissingen, 1 april. Gisteren door de harde wind veel water op de rede zijnde, is het gelukt de Amerikaanse brik the RUSSIAN, kapt. S.J. Woodberry, vlot te krijgen en naar Rammekens te brengen, alwaar dezelve thans is liggende.
Heden is bij het naar binnenzeilen bij de Elleboog vastgeraakt de Engelse brik DANIEL O’CONNELL, kapt. John Warren, van Ierland naar Hamburg gedestineerd, met spek en kalk; daar het weder thans bedaard is, denkt men dezelve te zullen kunnen afbrengen.
Hellevoetsluis, 2 april. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: VROUW MARGARETHA, kapt. A. de Zeeuw Baggus, van Cadix. Heden morgen arriveerde uit zee: LYNX, kapt. C. van der Drift, van Lissabon.
Den 3 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: NEERLANDS TROUW, kapt. B.J. de Groot, van Bordeaux.
Brielle, 1 april. Kapt. Pothoff (opm: kof ELISABETH) is heden nacht van zijn anker geslagen en achter het Heuvelsche Hoofd gedreven, alwaar hij tegen de palen schade heeft bekomen, doch is vervolgens met assistentie op de rede teruggebracht; de overige aldaar ter rede liggende schepen zijn in goede staat.
Den 2 dito. Kapt. Pothoff is gisteren namiddag alhier op de haven gekomen.

Afbeelding