Welkom op de website van de Stichting Maritiem-Historische Databank (Marhisdata)
 


Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van de zeescheepvaart in Nederland is er nu een mogelijkheid informatie te vinden over alle zeeschepen die sinds 1813, het ontstaan van het huidige Koninkrijk der Nederlanden, hebben gevaren onder Nederlandse vlag, inclusief de schepen met thuishaven in de (voormalige) overzeese gebiedsdelen. Naast algemene informatie over het ontstaan en doelstelling van onze stichting wordt u via het keuzemenu geleid naar de zoekfuncties die antwoord moeten geven op uw vragen.

Veel gegevens van de naar schatting uiteindelijk 17.000 tot 18.000 verschillende schepen zijn nog niet in de database opgeslagen. Als gevolg van onze research, zoals bij voorbeeld naar tot dusverre onbekende (zeil-)schepen, door het in de vaart komen van nieuwe schepen of door mutaties, vinden echter wekelijks aanvullingen en wijzigingen plaats. In het keuzemenu Publicaties (sub-menu Nieuws) wordt informatie gegeven over de stand van zaken met betrekking tot de voortgang. Het is helaas mogelijk dat de specifieke informatie die u zoekt nog niet in de database aanwezig is. In dat geval kunt u via het keuzemenu Contact uw vraag aan ons voorleggen.

Het Marhisdata-team bestaat inmiddels uit 35 medewerkers die vooral bezig zijn met het plegen van onderzoek en het invoeren en controleren van gegevens in de database. Duidelijk is dat nog zeer veel jaren inzet van deze vrijwilligers nodig zal zijn om de unieke gegevensverzameling over de Nederlandse koopvaardij te kunnen completeren. Uitbreiding van ons team is dan ook gewenst en indien u interesse heeft om deel te nemen aan onderzoek, data-entry of het lezen van oude kranten (digitaal of in een van de verschillende over het land verspreide archieven), kunt u contact opnemen met het secretariaat.

Marhisdata houdt zich aanbevolen voor (digitale) foto’s en afbeeldingen, gemaakt van schilderijen van zeil- en stoomschepen uit de 19e eeuw, voor toekomstige opname in de database bij de gegevens van het betreffende schip.