Inloggen
Gezagvoerder

Parlevliet, Leendert Jacobsz

Naam: Parlevliet, Leendert Jacobsz
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
DRIE GEBROEDERS 1810 Tjalk Sailing Vessel 11373 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Leendert Jacobsz. Parlevliet werd gedoopt in 1766 te Katwijk als zoon van Jacob Klaasz. Parlevliet en Nelletje Hoek. Hij trouwde te Katwijk in 1789 met Jaapje Kuyt en in 1800 met Annetje van Duijn. Hij overleed ter plaatse op 28 augustus 1841.

In het Notarieel Archief van Rotterdam dd. 16 december 1802 wordt hij vermeld als schipper op het bomschip De Twee Gezusters. In 1807 was hij ingeschreven in het Groot Scheepvaartgilde te Papenburg aan de Eems met de 30 last metende schip de Anna054-126.

 

De schepen van de kapitein

Bomschip “De Twee Gezusters”; het schip de “Anna”.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Leendert Parlevliet dd:

21 oktober 1814, tjalk “De Drie Gebroeders”, bestemming “Nieuw Castel”, boekhouder Holtzappel, bemannining stuurman kok en een jongen.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant december 1813

(opm: Hieronder volgt een selectie van gedurende december 1813 door verschillende cargadoors geplaatste advertenties van in Rotterdam in lading liggende schepen, welke een indruk geeft van de ‘lijndiensten’ op een aantal Engelse havens)

Naar Newcastle:

Het Hollandsch Tjalkschip de DRIE GEBROEDERS, kaptein Leendert Parlevliet.

 

Rotterdamsche Courant 28 maart 1815

Advertentie. Op 18 maart 1815 is bij de Vijf Sluizen nabij Vlaardingen overboord geslagen en verdronken de persoon Jeroen Cornelis de Vink, varende als stuurman op het schip de DRIE GEBROEDERS, kapt. Leendert Parlevliet, komende uit Engeland; gekleed geweest, bij opgaaf van de kapitein, met een wit buis, bont hemd, rode doek om de hals, nieuwe schoenen met strikken, in de zak een nieuw Engels knipmes, met enig geld. Die voornoemde persoon, bij opvissing, mogt ontdekken, vervoege zich ten huize van Kornelis de Vink, op de Schorschendijk, letter C nummer 100 te Rotterdam, zal voor zijn diensten genereus beloond worden.

 

Rotterdamsche Courant 03 oktober 1816

Rotterdam, 2 oktober. Van Maassluis wordt heden gemeld: volgens berichten der loodsen was gisteren namiddag, aan den Hoek van Holland gestrand een tjalkschip, denkelijk gevoerd door kapt. L. Parlevliet. Men was bezig een gedeelte der lading te bergen, bestaande in tjalk; de wind z.z.w.

 

In het Archief van de Amsterdamse Waterschout bevinden zich monsterrollen op naam van Leendert Parlevliet met de schepen:

“Anna”, Papenburger vlag, dd 09 juli 1808

“Drie Gebroeders”, dd 21 oktober 1814