Inloggen
Gezagvoerder

Oltmans, Hendrik Jan

Naam: Oltmans, Hendrik Jan
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VIJF VRIENDEN 1818 Brik Sailing Vessel 17249 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

Geen

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 31 oktober 1854 staat een bericht van H.Oltmans, voormalig kapitein en geboren te Groningerland, maar nu woonachtig in Amsterdam “berigtende jaren geleden een arm te hebben verloren en zijnde in behoeftige omstandigheden.” Het Bestuur besluit een intekenlijst voor giften te plaatsen en doneert alvast f 20,-. In de notulen dd 30 november 1854 wordt bericht dat inmiddels f 32,46 zijn ingezameld, maar dat hij is overleden. Het bedrag wordt gestort in het fonds voor vrijwillige giften. 042

In de notulen van de Algemene Vergadering van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoopt dd 07 november 1854 staat het verzoek om enige ondersteuning wegens ouderdom en gebreken voor kapitein H.Oltman. Er is besloten een bus te plaatsen, waarin giften kunnen worden gedeponeerd. In de notulen dd 21 november 1854 staat de mededeling dat kapitein Oltmans is overleden.023.

 

De schepen van de kapitein

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Hendrik Jan Oltmans als gezagvoerder op de:

“Johanna”, dd 25 maart 1816; 13 juni 1817;

“Vrijf Vrienden”, dd 20 oktober 1818; 22 mei 1819

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 30 januari 1816

Amsterdam, 28 januari. In een brief van Bayonne, van den 16 januari, wordt gemeld, dat, vier mijlen van daar, in de Golf van Landes gestrand was het schip de TWEE GEZUSTERS, kapt. H. Oltmans, van Amsterdam derwaarts gedestineerd.

 

Rotterdamsche Courant 01 februari 1816

Amsterdam, 30 januari. Wegens het schip de TWEE GEZUSTERS, kapt. H. Oltmans, van Amsterdam naar Bayonne gedestineerd, meldt men in een brief van Linxe van den 14 januari, dat hetzelve den 12 dito bij St. Girons gestrand is; hetzelve was onbeschadigd, doch zat op ene gevaarlijke plaats; men had een begin gemaakt met de lading aan land te brengen.

En in een brief van Mugron van den 18e januari meldt men, dat het schip, door aanhoudend stormweer, vol water geraakt was; de lading was geborgen, doch gedeeltelijk beschadigd, inzonderheid de kaas en cacao, die meest in zeer slechte staat waren.

 

Rotterdamsche Courant 08 februari 1816

Amsterdam, 6 februari. Volgens brief van Bayonne, van den 23 januari, zoude het schip de DRIE GEZUSTERS (opm: moet de TWEE GEZUSTERS zijn), op de reis van Amsterdam derwaarts bij St. Girons gestrand, op de strandplaats als wrak verkogt moeten worden; de tuigagie zoude naar Linch vervoerd worden; de kaas, die in een allerslechtste staat was, zoude men mede op de strandplaats moeten verkopen, doch de cacao, kaneel en drogerijen, zou, offschoon beschadigd, naar Bayonne gebragt worden. (opm: zie RC 300116, waarin de naam als TWEE GEZUSTERS werd opgegeven)

 

Rotterdamsche Courant 30 maart 1816

Amsterdam, 28 maart. In een brief van Mugton, van den 16 maart, wordt gemeld, dat het bij St. Girons gestrande schip de TWEE GEZUSTERS, kapt. H. Oltmans, van Amsterdam naar Bayonne gedestineerd, door aanhoudende stormen vol zand geraakt en verbrijzeld was.

 

Rotterdamsche Courant 04 april 1820114

Advertentie. J.H. Schäffer, makelaar, zal, op maandag den 10 april 1820, des avonds te zes uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair wel bezeild Brikschip, genaamd de VIJF VRIENDEN, gevoerd geweest door kapitein H.J. Oltmans, lang 81 voet, wijd 22 voet, hol 15 voet; alles Amsterdamse maat. Breder bij de inventaris en berigt bij de makelaar en bij Schäffer en Klinkert.

 

Rotterdamsche Courant 13 juni 1820114

Advertentie. J.H. Schäffer, makelaar, zal, op maandag den 19 juni 1820, des avonds te 6 uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair welbezeild Brikschip, genaamd de VIJF VRIENDEN, gevoerd geweest door kapt. H.J. Oltmans, lang 81 voet, wijd 22 voet, hol 15 voet, alles Amsterdamse maat; breder bij de inventaris en berigt bij de makelaar en bij Schäffer en Klinkert.