Inloggen
Gezagvoerder

Nora, Jan

Naam: Nora, Jan
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VIER VRIENDEN (DE) 0 Brik Sailing Vessel 11979 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

Wellicht in de eerste jaren lid geweest van “Zeemanshoop”, gezien de opmerkingen in de notulen – zie hierna.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 20 juli 1825 wordt het verzoek om onderstand behandeld van kapitein Nora. Het besluit wordt uitgesteld.042

In de Algemene Ledenvergadering van Zeemanshoop van 12 juli 1825 brengt de president ter tafel “de ongelukkige en behoeftige toestand van kapitein Nora, en wordt besloten aan het Bestuur overtelaten, om aan de gezegde kapitein Nora, ineens een gift naar gelang der omstandigheden & hunne bevindingen te doen”023. (Uit het Archief van de Waterschout011 blijkt het te gaan om kapitein Jan Nora).

 

De schepen van de kapitein

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout bevat monsterrollen op naam van kapitein Jan Nora op de:

“Oost Rust”, dd 17 april 1804;

“Bramspunt”, dd 08 oktober 1817;

“Vrouw Margrita”, dd 29 oktober 1819.

 

Bericht Marhisdata

De OOST RUST kennen we niet binnen ons systeem na 1813, dus misschien verdoopt, gesneuveld of gesloopt. Als OOSTRUST (1 woord) staat het fregat op een lijst van 11/1810 van in Amsterdam liggende schepen die daar lagen opgelegd. De lijst was op last van Napoleon samengesteld van schepen die geschikt waren om aan een invasie naar Engeland mee te doen.

Aan de BRAMSPUNT moet je nog een A spenderen; de naam is BRAAMSPUNT. Het schip ging rond 1817-1819 twee keer in andere handen over.

Evenzo is de VROUW MARGRITA bij ons in diverse zeebrieven bekend als de brik VROUW MARGARETHA van C.L. Engelberts, Amsterdam.

 

Overige bijzonderheden

In 1807 was J. Nora kapitein de “Oostrust”. (info van Marhisdata.

Amsterdamsche Courant 04 juli 1818114

Advertentie. J.H. de Witt, R. Hoyman, J. van Ouwerkerk de Vries, T. van Olivier, J.E. Lublink en J. Boelen, makelaars, zullen, op maandag den 6 juli 1818, des avonds ten zes ure, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren Logement, verkopen: een extra ordinair welbezeild Brikschip, genaamd BRAAMSPUNT, gevoerd door kapitein Jan Nora, lang 85 voet, wijd 25 voet 3 duim, hol 14 voet 2 duim; alles Amsterdamse maat. Breder bij inventaris en berigt bij de makelaars.