Inloggen
Gezagvoerder

Niet, Jacob van der

Naam: Niet, Jacob van der
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JONGE GEZINA 1800 Kof Sailing Vessel 10927 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

J.van der Niet was met vlagnummer R51 van 1819 t/m 1855 lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart058

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de Jaarverslagen 1838 t/m 1841, 1849 en 1851 van het College (Maritiem Museum, Rotterdam) staat vermeld dat kapitein van der Niet, als “oude kapitein” een jaarlijkse ondersteuning van het College krijgt van f200,-.

 

De schepen van de kapitein

In de Jaarverslagen van het College staat kapitein J. van der Niet met vlagnummer R51 als gezagvoerder in de ledenlijsten van:

1849 en 1851 maart zonder vermelding van een schip of reder.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Jacob van der Niet als gezagvoerder van de:

“Vriendschap”, dd 05 juni 1816; 01 oktober 1816;

Coffe “Drie Gebroeders”, dd 18 februari 1822, bestemming Rouaan, boekhouder J.Corver & Co, 4 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, matroos en jongen.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 29 januari 1820114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

…..Havre-de-Grâce: het schip de DRIE GEBROEDERS, kapt. Jacob van der Niet….

 

Rotterdamsche Courant 24 februari 1821114

Rotterdam, 23 februari. Van Vlissingen wordt van den 20 gemeld: sedert den 17 zijn alhier op de rede aangekomen de schepen de VROUW AUKJE, kapt. L.C. Swart, van Rouaan, op avontuur; DE VRIENDEN, T. Noster (opm: Nosten), van Port-au-Prince, deze moet quarantaine houden; de GEBROEDERS, J. van der Niet, en de VRIENDSCHAP, C.W. Sloff, van Havre-de-Grace naar Hamburg gedestineerd; de JEUNE PIERRE, J. Heije, van Londen naar Brussel bestemd. Voorts voor Antwerpen bestemd: de VROUW REINA, H. Koops, van Noirmoutier, STENTOR, T. Harris, van Soerabaija; de LEVRIER, J. Piebers, van de Marennes, en TELEMACHUS (opm: brik TELEMAQUE, thuishaven Gent), J.P. Kleijn, van Rio de Janeiro.

 

Rotterdamsche Courant 03 maart 1821114

Rotterdam, …..Van de rede naar zee gezeild de TWEE GEBROEDERS, J. van der Niet, en de VRIENDSCHAP, C.W. Sloff, van Havre-de-Grace naar Hamburg gedestineerd…..

Rotterdamsche Courant 23 oktober 1821114

Rotterdam, 22 oktober.

….Den 21 arriveerden de schepen de VOLHARDING, C. Bakker, van Liverpool; FLORA, J.W. Berisford, van Rochester; de JONGE ELIZABETH. H.E. Hendriks, van Smirna (opm: Izmir) en ligt in quarantaine op de rede; de DRIE GEBROEDERS, J. van der Niet, van Havre-de-Grace; als bijlegger, naar Amsterdam.

 

Rotterdamsche Courant 25 oktober 1821114

Rotterdam, 24 oktober. Den 22 arriveerde te Helvoetsluis kapt. Bridge met de brieven van den 20, van, en zeilden kapt. Hammond, met een courier, naar Harwich, en de TWEE GEBROEDERS, J. van der Niet, naar Amsterdam.

Den 23 arriveerde het schip de ST. RENÉ, J. Levenes, van St. Brieux.

Den 24 zeilde ELIZABETH CORNELIA, J. Parlevliet, naar Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 16 maart 1822114

Amsterdam, 14 maart. Het schip de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. van der Niet, van Amsterdam naar Havre en Rouaan, is in de jongste stormen op de Zuidwal op Texel aan de grond gedreven, en heeft ankers en touwen gekapt, lekkagie en schade bekomen; hierop een schuit en volk aangenomen hebbende om het in de haven van Texel te brengen, is het den 11 maart, des avonds met zware vloedstroom en harde wind bij gemelde haven gekomen, zijnde door een zware bui overvallen, waardoor het niet wilde loeven en opdraaijen, maar tegen het hoofd der palen aanliep, uit de mond der haven dreef en bij de haven nederzonk; het volk is gered, benevens een gedeelte der lading, waarvan men ook het overige hoopt te bergen en het schip in de haven te brengen. (opm: zie echter RC 190322)

Rotterdamsche Courant 19 maart 1822114

Amsterdam, 17 maart. Het schip de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. van der Niet, van Amsterdam naar Havre en Rouaan, volgens onze vorige bij de haven van Texel gezonken, is in gezegde haven binnen gebragt.