Inloggen
Gezagvoerder

Blaupot, B.

Naam: Blaupot, B.
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
BETSY EN SARA 1837 Fregat Sailing Vessel 9987 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt een kapitein Blaaupot (zonder initialen) als gezagvoerder gedurende:

*    1839 op het 3/m schip “Betsy en Sara”, gebouwd in 1837 te Amsterdam, 840 ton o.m., varend voor Trakranen & Co te Amsterdam. Het schip zou in 1842 verongelukt zijn in de baai van Algor (Z.Afrika).

Deze melding dd. 1842 is onjuis en moet zijn april 1839.

 

Op 04 decembert 1839 ontving de burgemeester van Nieuwe Pekela een uittreksel uit het overlijdensregister van Amsterdam waaruit blijkt dat op 19 april 1839 op de oostkust van Afrika is overleden de matroos Christjaan Johannes Lukas, “hebbende gediend op het Nederlandse fregatschip “Betsij en Sara”, gezegd B.Blaupot, welk schip op genoemde datum gestrand en geheel vergaan is.”115.

 

Overige bijzonderheden

In de notulen van de Algemene Vergadering dd 12 november 1839 van Zeemanshoop staat de mededeling dat er één maand gage is toegekend aan enkele bemanningsleden vanwege de schipbreuk van de “Betsy en Sara” onder “wijlen kaptn F.P.Reinhold, later wijlen kaptn B.Blaupot.”023.

 

Zeepost  04 juli 1839 – 433114

Het schip BETSEY EN SARA kapt. B. Blaauwpot voor wijlen F.P. Reinholdt, van Soerabaya naar Amsterdam, is volgens brief van de Kaap de Goede Hoop van de 9e mei, bewesten Bushman’s River verongelukt. De kapitein en 17 man der equipage zijn daarbij verdronken (opm: zie ook ZP 050739).

 

De namenlijst van de verongelukte BETSY EN SARA:

Zeepost 06 september 1839 – 488114

Van de equipage van het de 19e april bij de Algoa Baaij (Kaap de Goede Hoop) verongelukte schip (opm: fregat) BETSY EN SARA, kapt. B. Blaauwpot, van Batavia naar Amsterdam – zie no. 433 – zijn de volgende personen gered en de 2e juni gezond aan de Kaapstad gearriveerd: H.C. Hacke, bootsmaat, H.J. Jongebloed, 2de timmerman, J. Hansen, bootsmaat, J.C. Cancelaar, kok, J.C. Vogelzang, hofmeester, R.P. Lund, zeilmaker, H.W. Sweertsman, P. Olsen, C. Visser, O.A.E. Anderson, P. Paulsen, J. Wessels, J.M. Hansen en N. Rassmussen, matrozen. Daarentegen zijn omgekomen de volgende: B. Blaauwpot, kapitein, H. Thomsen, 1ste stuurman, F.H. Pen, 2de stuurman, E. Reimann, dokter, B. Schedelgar, 1ste timmerman, J. Riegeling, S.G. de Jong, J.A. Hammer, J.H. Keizer, J.C.G. Warrelman, C.J. Lucas, K. van Rossum, P. Erichsen, J. Dorn Seiffer, Janssen, matrozen, J.F. Schröder, koksmaat, F. du Moulin, kajuitswachter en de soldaat Bibers, passagier.