Inloggen
Gezagvoerder

Mussele(N), Cornelis van der

Naam: Mussele(N), Cornelis van der
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JACOBA 0 Kof Sailing Vessel 12031 Bekijk schip
VROUW HENDRIKA 0 Kofftjalk Sailing Vessel 12262 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt kapitein v/d Musselen als gezagvoerder gedurende:

*    geen vermelding van een tjalk “Vereeniging” en als kapitein van der Mussele(n)

*    1829 t/m 1830 van de galjoot “Neptunus”, gebouwd in 1802, geen bouwplaats vermeld, 96 ton o.m., varend voor : Zuiderzee” Camerberg? (wat “Zuiderzee” betekent begrijp ik niet. Bovendien is de periode van gezagvoerderschap anders dan vermeld bij ref. 074).

*    1836 t/m 1841 op de kof “De Jonge Willem”, gebouwd in 1824, bouwplaats niet vermeld, 150 ton o.m., varend voor Voorbeytel/Cannenburg te Amsterdam. (deze redersaanduiding is onduidelijk. Cannenburg zal zeker niet in Amsterdam zijn geweest, maar in Zierikzee. Voorbeytel was wellicht in Amsterdam en dan zou het schip in genoemde periode van eigenaar veranderd zijn. En ook het vermoedelijk overlijden van kapitein van der Musselen in 1837 klopt niet met de hier genoemde periode)

*    1831 t/m 1833 van de hoeker “Vrede”, gebouwd in 1816, bouwplaats niet vermeld, 100 ton o.m., varend voor W.Cannenburg te Zierikzee (zie ook bij de kapiteins J.Cauw en K.Zwanenburg)

 

Overige bijzonderheden

De Vereeniging was een tjalk-kofschip. Met zijn lengte van 60 voeten en grootte van 27 lasten (54 ton) behoorde het tot de kleinste koopvaardijschepen. … In september 1819 kwam De Vereeniging uit Bordeaux van zijn eerste reis in Zierikzee aan. Kapitein Van der Mussele (sic) had wijn en pruimen meegebracht. Het was de eerste reis, maar tevens ook de laatste, die vermeldt wordt in de Zierikzeesche Courant. De eigenaren van het schip, Mulock Houwer en mr. J.Boeije, lieten het in mei 1820 in het openbaar verkopen.”074.

 

“Het bouwjaar van De Nephunus is (nog) onbekend; het voer voor rederij W. Cannenburg. … Van 1821-1828 was Cornelis van der Mussele (1791-1837 kapitein van het schip. Hij huwde in 1820 met Klara van der Hucht (1796-1877), een telg uit een befaamde Zierikzeese (beurt)schippersfamilie

Het schip voer onder meer naar Sint Petersburg. Het nam meekrap mee en bracht hennep en olie mee terug. Uit Bilbao en Vila Nova de Gaia (Portugal) werden kastanjes, kurk, vijgen, sinaasappels, citroenen en kwik ingevoerd. Ook naar de Oostzeelanden voer De Nepthunus. Behalve de reeds genoemde produkten transporteerde het schip op haar reizen vanaf 1821 ook wol, rogge, witte bonen, blauwe erwten en gerst.

Op 19 februari 1829 liet W.Cannenburg het schip, staande op de helling aan de Vissersdijk, in het openbaar verkpen. Dit was vermoedelijk het einde van De Nepthunus. Kapitein Van der Mussele verongelukte - vermoedelijk op het brikschip De Jonge Willem op een reis langs de Amerikaanse kust - in 1837.074.

 

Rotterdamsche Courant 06 oktober 1821114

Rotterdam, 5 oktober. Van Vlissingen wordt van den 2 dezer gemeld:

….voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen MATHILDA, S. Whiley, van Londen; MARGARETH, B. Smith, van Boston; DUNDAS, P. le Geijt, van Jerseij; de EENDRAGT, G.A. Nieuwveen, van Hamburg; CLARA MARGARETHA, P.D. Dik, en de FANCEY, T. Cubitt, van Liverpool; de MARIE, S. Jugden, van Batavia; de MARIA, J. Lorgreen, en LOUISE WILHELMINE, J. Lorgreen, van Liverpool; de VROUW ENGELINA, H.T. de Jongh, van Noirmontier; de DOVE, B.J. Pierce, van Monte-Video; de FALCON, T. Paine, en de ISIS, J. Woodburg, van de Havana; JEANNETTE JOSEPHINE, B. Ellies, van Port-au-Prince; de drie laatste moeten quarantaine houden; COMMERCIAL PACKET, T.N. Collins, van Londen; de VROUW JANE, A.H. Breeland, van Bordeaux; de JONGE SIJBRANT, R.F. Mellema, van Bilbao, de WILLIAM, N. Pierre, van de Havana; de laatste moet quarantaine houden. Nog is alhier ter rede gekomen NEPTHUNES, C. van der Mussele, naar Bilbao gedestineerd.

 

Rotterdamsche Courant 16 maart 1822114

Rotterdam, 15 maart. Van Vlissingen meldt men den 12 dezer:

Het schip MERCURIUS, R. Folkertz, is, door tegenwind, weder alhier uit zee teruggekomen. Van quarantaine ontslagen is naar Antwerpen vertrokken de VROUW ANNA, P. de Heer, van Kadix.

Sedert onze laatste is alhier, voor Antwerpen bestemd, ter rede gekomen de JONGE ALBERT, C.B. Jansen, van Cette, en van quarantaine ontslagen en naar Antwerpen opgezeild NEPTUNUS, C. van der Mussele, van Lissabon; de IJSSELSTROOM, W. de Weerd, van Bordeaux.

Het Amerikaanse driemastschip GANGES, kapt. E. Bray, van Batavia, en den 8 dezer alhier onder de Vlaamse wal ter rede gekomen en geankerd zijnde, heeft, aldaar niet veilig zijnde, zijn touw gekapt, en is, met begulp van een loods van Vlissingen, onder Rammekens ten anker gekomen; doch door het aanhouden van de storm uit het W.N.W, in de nacht van den 9 op den 10 dezer, het tweede touw gebroken zijnde, is het schip op strand gezet, maar, met behulp van aangebragt anker en touw, weder vlot geraakt, zonder verder enige schade te hebben bekomen. Vervolgens echter weder op strand vervallen zijnde, heeft hetzelve, door het zwaaijen bij het afbrengen, enige averij toegebragt aan de aldaar ten anker liggende Nederlandse hoeker de VROUW ANNA, P. de Heer; beide schepen zijn echter heden naar Antwerpen vertrokken.

 

Rotterdamsche Courant 23 maart 1822114

Rotterdam, 22 maart. Van Vlissingen wordt van den 16 dezer gemeld:

Het schip NEPTUNES, C. van der Mussele, van Lissabon, is naar Antwerpen gezeild. …

 

Rotterdamsche Courant 20 juli 1822114

Rotterdam, 19 juli. In Vlissingen meldt men van den 15 dezer, dat sedert onze laatste ter rede gekomen zijn de schepen, voor Antwerpen bestemd: BARBARA, D. Smith, van Fernambucco (opm: Recife); de JONGE NICOLAAS, H. Pieters, van Archangel; de BROEDERLIEFDE, H.J. Carst, van de Oostzee; MARIA HENRIETTA, T. Heijes, en NEPTUNES, C. van der Musele, van Petersburg,

 

Rotterdamsche Courant 07 november 1822114

Rotterdam, 6 november. Men meldt van Zierikzee van den 4 dezer, dat aldaar, na elf dagen reis, behouden gearriveerd is het schip de NEPTHUNUS, C. van der Mussele, van Bilbao.