Inloggen
Gezagvoerder

Metzon, Mathijs

Naam: Metzon, Mathijs
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
CORNELIA WILHELMINA 1853 Schoener Sailing Vessel 9252 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

De hiernavolgende teksten zijn ontleend aan een Genealogie van het Geslacht Masson-Metzon, een zeevarend geslacht van Bretonse afkomst. In te zien in het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag onder code Masson-Metzon

      Mathijs Metzon werd geboren in 1835 als zoon van Jacob Metzon en Neeltje Westerdijk. Hij overleed in 1876. Hij huwde in 1861 met Catharina Don.

Vooral bekend als de stuurman van de ontdekkingsreizigster  Alexandrine Tinne.Toen Matthijs in 1876 overleed, schreef zijn vrouw Catharine Don in de overlijdensannonce:

“ Heden overleed, na een langdurige lijden, mijn innig geliefde echtgenoot M. Metzon, in de ouderdom van 41 jaren, mij nalatende 4 Kinderen, waarvan 2 nog te jong om het verlies te kunnen bevatten”

Kort daarvoor was hun bijna 11-jarige dochtertje Maria overleden. Daarbij wordt Matthijs vermeld als winkelier. Kennelijk is zijn loopbaan als zeeman op de wal overgegaan in dat van  winkelier en vormde dat de basis voor latere generaties. Catharine Don hertrouwde met Jacobus Stevens.

 

De schepen van de kapitein

Luc Heijboer in een e-mail dd 10 april 2005 vermeldtin een overzicht van kapiteins op Vlaardinger schepen:

M.Metson                                       1868-1874                             FORTUNA

 

Bouma025 vermeldt M.Metzon als gezagvoerder gedurende:

*    1869 t/m 1874 van de 2/msch “Fortuna”, ex Cornelia Wilhelmina, op 23 april in 1853 te Muiden op de werf de Bloemetuin van P.Pauw te water gelaten, 138 ton o.m., varend voor van Harwegen & den Breems te Vlaardingen. Het schip werd in 1874 voor f 8500,- verkocht aan D. de Witt te Delfzijl.

 

Overige bijzonderheden

In 1866 heeft zij door haar broer een jacht genaamd “De Meeuw” laten kopen. Toen ze het zag in Toulon waar het op haar lag te wachten (ze verbleef al in Noord Afrika) beviel het haar niet. Ze is er mee overgestoken naar Algiers en heeft daarna nooit meer een voet op haar jacht gezet. In een voorstadje van  Algiers had zij een groot huis gehuurd voor zich zelf, haar vele bedienden en een deel van de bemanning.Stuurman van “De Meeuw”was Matthijs Metzon. Zijn vrouw Catharina Metzon-Don was jarenlang de vertrouwde hulp en goede vriendin van Alexandrine.De vrouwen van de bemanningsleden mochten ook naar Algiers komen. De foto toont Catharina Metzon in klederdracht, compleet met kanten kap en oorijzers op een dromedaris.

Alexandrine schreef in een van haar brieven dat zij van de zeelieden woestijnruiters zou maken.

Toen zij in 1867/68 begon aan een tocht door de Atlas en de Noordelijke Sahara werd zij door een aantal bemanningsleden en de kapitein Wilhelmi vergezeld. Mathijs Metzon was inmiddels met “De Meeuw” naar Malta gevaren, die daar verkocht moest worden. In oktober 1868 arriveerde Alexandrine in Tripoli. Hier verlieten kapitein Wilhelmi, zijn vrouw en zijn dochter gefrustreerd het gezelschap.

 

J.C.Kikkert in “Een Haagsche dame in de Sahara. Het avontuurlijk leven van Alexandrine Tinne 1835-1869, Rainbow Pockets, 2005, 309 pp. staat in hoofdstuk “De Meeuw”, p. 223-229 een beschrijving van het schip “Meeuw” en de belevenissen van kapitein Wilhelmie en stuurman Metson.

Zie bij Wilhelmie voor een aantal citaten uit dit boek.

 

Mathijs Metzon (1835-1876), een achterneef van Gerrit Metzon, voer als kapitein op het jacht de Zeemeeuw. Dat jacht was in 1866 door Freule Tinnen gekocht, hoewel ze er daarna nooit gebruik van heeft gemaakt. (zie bij Tinne).

In de biografie Alexandrine Tinne, een Haagsch meisje als dappere ontdekkingsreizigster en dochter der lietde (bint mtacke) in Noord-Afrika door W.Sutherland (Amsterdam 1835) is opgenomen een foto van Catharina Metzon-Don, de vrouw van Matthijs, in Vlaardinger costuum, gezeten op een dromedaris. Catharina was jarenlang de vertouwde hulp en goede vriendin van freule Tinne. De foto is van c 1866 .

Uit: Van Vlaardingen naar Algiers door Peter Hollander in Genealogie 10(4) 2004, p. 125