Inloggen
Gezagvoerder

Lourens Jr, M.M.

Naam: Lourens Jr, M.M.
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
AURORA 1863 Schoener Sailing Vessel 15888 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

In “Het Vaderland” (avondblad) dd vrijdag 26 september 1930 staat een necrologie van M.M.Lourens waarin de volgende bijzonderheden:

“De Heer M.M.Lourens, gep. comissaris der Loodsen en oud-gezagvoerder, wiens overlijden wij gisteren hebben gemeld, was geboren te Rotterdam 18 November 1847.

Hij heeft 28 jaar bij het Loodswezen gediend en wel te Hoek van Holland, Brouwershaven en Maassluis (waar hij het laatst Commissaris was). Te Hoek van Holland en Brouwershaven was hij tevens chef van het reddingswezen. …

Als gezagvoerder in Indië heeft de heer Lourens zich zeer onderscheiden door de dappere pogingen tot hulpverleening aan de slachtoffers van de uitbarsting van den Krakatau in 1883. De Javacourant schreef toen o.a. “Kapitein Lourens is voor geen klein en voor geen groot gerucht vervaard geweest. Hij toonde meesterlijk bestuur van zijn schip en buitengewone zeemans-talenten.”

De overleden is ook bij de blokkade van Atjeh geweest, waar hij zich zeer dapper gedroeg.

De heer Lourens had een uitmuntend karakter. Hij was goed en toch streng. Zijn administratie was altijd schitterend in orde.”

Bovenstaande duidt erop dat kapitein Lourens gezagvoerder in Indië is geweest en dat verklaard waarom hij niet in van Sluijs wordt vermeld. Maar ik heb hem ook niet terug kunnen vinden bij de Indische maatschappijen in de Almanak van Sweijs uit de tachtiger jaren.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt M.M.Lourens als gezagvoerder gedurende:

*    1877 van de 2/msch “Delfshaven” ex Maria Helena, ex Jantje, ex Aurora, gebouwd in 1863 te Sappemeer, 160 ton o.m., varend voor J.H.Henkes te Delfshaven. Het schip werd in 1877 aangezeild en te Dover verkocht.

 

Overige bijzonderheden

Geen