Inloggen
Gezagvoerder

Linde, A. van der

Naam: Linde, A. van der
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW HENDRIKA 0 Kofftjalk Sailing Vessel 12262 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

“Het precieze bouwjaar van de Vrouw Hendrika is (nog) niet achterhaald, wellicht liep het in 1815 of 1816 van stapel. In elk geval voer het schip op 12 juni 1816 vanuit Zierikzee onder bevel van kapitein T.Hakkenaar met meekrap en vlas naar Londen en arriveerde daar op 16 juni. Op 2 juli was het vaartuig weer in Zierikzee terug met manifacturen. Ditmaal onder leiding van kapitein A.van der Linde vertrok het schip op 16 maart 1817 weer naar Londen met de beroemde Zeeuwse meekrap, de grondstof voor het vervaardigen van rode verfstof, en met vlas. Acht dagen bleef de “Vrouw Hendrika” in Londen en arriveerde op 28 maart weer behouden in Zierikzee.

In de loop van 1817 en 1818 maakte het schip nog twee reizen naar Londen. Vermoedelijk kreeg het daarna een andere thuishaven.”074.

 

Bouma025 vermeldt geen tjalk “Vrouw Hendrika” met de kapiteins Hakkenaar en van der Linde.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 05 januari 1819114

Rotterdam, 4 januari. Van Helvoetsluis meldt men in dat 4 dezer: op 2 dezer is op de Ooster vastgeraakt het schip ZEELUST, A. van der Linde, komende van Smirna (opm: Izmir) en gedestineerd naar Rotterdam; volgens rapporten is het schip lek en heeft een Goereese schuit en twee loodsboten bij zich; den 3 's avonds, zijn van hier uit de haven vertrokken enige schuiten met ijssloepen, tot adsistentie; bij het vertrek der post is het gemelde schip ZEELUST, A. van der Linde, van de Ooster afgekomen, en komt met de schuiten en ijssloepen naar binnen zeilen.

 

Rotterdamsche Courant 07 januari 1819114

Rotterdam, 8 januari. Het schip ZEELUST, A. van der Linde, is den 5, des morgens, door behulp van ijssloepen (opm: sleepboten, meestal visserschepen), op de haven gekomen. De wind Z.

 

Rotterdamsche Courant 08 mei 1821114

Rotterdam, 7 mei.

….Den 6 arriveerden de schepen ACTIVE, W. Withnale, van Rochester; de JONGE HERMAN, M.H. Kramer, van Bordeaux; ABIGAIL, J.H. Filcombij, van Alexandria; LORD WELLINGTON, J. Hijbroter, van Londen; de JONGE MARTHA, E.B. Bol, van Oleron; BEATRIX ELIZABETH, H. Vlieland, van Rouaan; LA LISE, kapt. Richare, van St. Malo; LA BONNE MARIE, kapt. de Ridder, van Havre-de-Grace; LIMITABLE, kapt. Pieters, van Duinkerken; ZEELUST, A. van der Linden, van Smirna (opm: Izmir); de laatste ligt onder quarantaine op de rede; de wind ZZW.

 

Rotterdamsche Courant 01 november 1821114

Rotterdam, 1 november.

….Den 30 zeilde ZEELUST, A. van der Linden, naar … ; FLORA, J.H. Jonker, naar Brest; JOHN AND MARY, G. Watson, naar Leith. Bij het vertrek der post liggen twee uit zee komende schepen ten anker, waaronder, volgens rapport, een brik voerende de nummervlag R. nr. 11; de wind Z.Z.O….

 

Rotterdamsche Courant 26 februari 1822114

Rotterdam, 25 februari. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 22 februari:

Den 20 dezer is te Deal binnengelopen het schip VRIESLANDS WELVAART, Van Veen, van Harlingen naar Liverpool.

Den 21 is van Portsmouth vertrokken het schip de VROUW ANNA, H.C. Uil, naar Bristol, en van Cowes het schip VOLTAIRE, Smith, naar Amsterdam (opm: Amerikaan, zie RC 280222).

Den 8 december 1821 is te Malta gearriveerd ZEELUST, Van der Linden, van Rotterdam.