Inloggen
Gezagvoerder

Lap, Olfert Pieters

Naam: Lap, Olfert Pieters
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
CHRISTINA AGATHA 1838 Fregat Sailing Vessel 10417 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Olfert Lap werd geboren te Hollum op 22 augustus 1801 als zoon van Pieter Jents Lap en Aagje Olferts Oomes. Het gezin was Nederduits Hervormd.

Hij trouwde op 02 april 1827 te Ameland met Grietje Folkerts Visser, geboren/gedoopt op 30 april/19 mei 1805 te Hollum, Ameland als dochter van Folkert Jacobs Visser en Etje Jacobs. Het gezin was eveneens Nederduits Hervormd. Grietje was diensmeid en op latere leeftijd rederes van een klein vissersvaartuig. Zij overleed op 21 november 1870 te Hollum en werd begraven aldaar op 24 november 1870.

Olfert overleed op 19 juni 1854 aan boord van de bark “Christina Agatha” op reis van Java naar Amsterdam “aan verval van krachten en bijkomende zenuwinzinkingskoorts”. Het schip bevond zich toen ter hoogte van de Westereilanden, de huidige Engelse Kanaaleilanden. Zijn lichaam werd aan boord gebalsemd en op 08 juli 1854 te Hollum begraven. Op de steen op zijn graf staat dat zijn graf niet geopend mag worden.

Kapitein Lap was een gezaghebbend man. In de Leeuwarder Courant van 1854, nr. 58 staat het volgende:

“Zijn dood is niet alleen voor de nagelaten betrekkingen, maar vooral ook voor de vele ingezetenen van Ameland, in het bijzonder voor het dorp Hollum een gevoelig en moeilijk te herstellen verlies. De vaderlandsche koopvaardij heeft in hem een braven en algemeen beminde gezagvoerder, de maatschappij een zeer nuttig lid en dit eiland een waardig en oprecht, edel en veel nut stichtend burger verloren.

De nagedachtenis van dezen braven man, die alle rangen der zeedienst doorlopende, alleen door eigen verdienste en braafheid tot gezagvoerder opklom, die van nederigen afkomst zijnde, nimmer vergat wie hij geweest was, die door daden en opofferingen toonde een algemeene menschenliefde te bezitten zal, bij alle en goede menschen blijven voortleven. Eere zij zijn nagedachtenis.”

Voorts is bekend dat kapitein Lap zeer bevriend was met de onderwijzer Dijkstra van de zeevaartschool te Nes. In een brief staat het volgende:

“Deze kapitein, een man die door ieder bemint en geacht wordt, en zelfs in Amsterdam en den Haag beschermers en vrienden heeft – die de roem is van Ameland – zal niet nalaten zijn geschonden eer, door alle hem ten dienste staande middelen te doen eerbiedigen”. (dit sloeg op een verkiezingskwestie).

Een andere brief n.a.v. een sollicitatie van Dijkstra was ook geschreven en als eerste ondertekend door O.P.Lap. Hij was de voorman van een groep vooraanstaande ingezetenen van het eiland..

Op 18 februari 1830 werden Olfert en Grietje ingeschreven als lidmaat van de Nederduits Hervormde kerk te Hollum met een attest vanuit Amsterdam.

(gegevens van Pieter Jan en Tineke Borsch te Ameland –2006/2007 en van Tresoar)

 

Op het kerkhof van Hollum op Ameland staan grafstenen met de volgende tekst:

                            Rustplaats van den Heer OLVERT PIETERS LAP in leven koopvaardij Kapitein, Echtgenoot van GRIETJE FOLKERTS VISSER Geboren den 22 Augustus 1801  Overleden den 19 Junij 1854.”

                            Daaronder staat “Dit graf mag niet geopend worden”.

en

                            “Hier rust in de hoope der opstanding GRIETJE FOLKERTS VISSER Echtgennot van OLFERT PIETERS LAP

                            geboren den 30 April 1805  overleden den 21 November 1870.”

 

In Hollum op Ameland is een straat vernoemd: “Olfert Pieter Lapstraat gezagvoerder Koopvaardij 1801-1854”.

 

Leeuwarder Courant 21 juli 1854

Ameland, 9 Julij

Gisteren had hier eene vooral wegens de daaraan verbonden gevolgen, zeer aandoenlijke plegtigheid plaats. Het stoffelijk overschot van den heerr O.P.Lap, in leven gezagvoerder op het Nederlandsche barkschip Christina Agatha, op de terugreis naar het vaderland omstreeks de Wester-eilanden overleden, werd te Hollum, de geboorte- en woonplaats van den overledenen, ter aarde besteld. Eene buitengewone talrijke schare, van vrienden en hoogachters des overledenen, uit de onderscheidene dorpen des eilands bijeen gekomen volgden den lijkstoet, ten einde den algemeen geachten medeburger de laatste eer te bewijzen. – Zijn door is niet alleen voor de nagelatene betrekkingen, maar vooral ook voor zeer vele ingezetenen van Ameland, inonderheid van het dorp Hollum, een gevoelig en moeijelijk te herstellen verlies. De vaderlandsche koopvaardij heeft in hem eenen braven en algemeen beminden gezagvoerder, de maatschappij een zeer nuttig lid en dit eiland een waardig, opregt, edel en veel nut stichtend burger verloren. De gedachtenis van dezen braven man, die alle rangen der zeedienst doorloopende, alleen door eigen verdienste en braafheid tot gezagvoerder opklom – die, van nederige afkomst zijnde, nimmer vergat wie hij geweest was –die, door daden en opofferingen, toonde eene algemeene menschenliefde te bezitten, zal, bij alle edele en goede, menschen, die hem hebben gekend, nog lang in gezegend aandenken blijven, Eere zij zijner gedachtenis.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

O.P.Lap werd met vlagnummer 615 effectief lid van "Zeemanshoop" per 11 januari 1842 op voorspraak van G.Fabius. Ten tijde van de inschrijving was zijn schip de "Christina Agatha". Toegevoegd is "overleden"002. Ten tijde van de inschrijving waren Lap en zijn vrouw 40 en 37 jaar. Ingeschreven staan 2 zoons uit 1840 en 1841, en 4 dochters uit 1830, 1833, 1834 en 1838002a.

In de Algemene Vergaderingen van 04/11 januari 1842 van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop werd als effectief lid voorgedragen/benoemd Olfert Pieters Lap, oud 40 jaar, voerend het fregat “Christina Agatha”, wonend aan boord aan de werf Witte Kruis te Amsterdam, op voordracht van kapitein G.Fabius.023

 

O.P.Lap was effectief lid van Zeemanshoop in de periode 1842 t/m 1854 met vlagnummer 615.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 28 september 1854 wordt aan de weduwe van kapitein O.P.Lap een uitkering toegekend voor haar en 2 kinderen met ingang van 01 augustus 1854.042.

 

In de notulen van de Algemene Vergadering van 24 oktober 1854 staat dat aan de weduwe van kapitein O.P.Lap per 01 augustus 1854 een uitkering is toegekend voor haar en 2 kinderen 023.

 

De schepen van de kapitein

lidmaatschap van College Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer                   jaren           type                  scheepsnaam                                        naam reder/boekhouder

       615                        1842-1852     fregat               Christina Agatha                                  Jerem.Meijjes & Zn

                                      1853-1854     bark                 Christina Agatha                                  idem

 

Bouma025 vermeldt O.P.Lap als gezagvoerder gedurende:

*    1843 t/m 1854 van het fregat “Christina Agatha”, van stapel op 19 juni 1838 op de werf van J.Meijjes & Zn “De Witte Olyphant” te Amsterdam, 609 ton o.m., varend voor Jeremias Meyjes & Zn te Amsterdam. Bouma geeft aan dat kapitein Lap in 1854 is overleden.

 

Overige bijzonderheden

In het blad “Ons Element”, 3de Jaargang, 1924, p.539-540 staat een artikel van W.J.Mets onder de titel “Uit Vroeger Tijd”. Daarin vertelt hij over een oude schipper C. van der Sterre. Het is niet duidelijk waar deze van der Sterre woonde, maar vermoedelijk op Texel. Hij was “inklaarder” geweest, en in die functie vervoerde hij wel vrouwen en kinderen van scheepskapiteins, die op één van de Waddeneilanden woonden, naar huis als het schip op de Texelse reede gelicht werd. Een opmerking in het artikel is:

“En er woonden veel kapiteins op Ameland, Terschelling en Texel, zoodat we heel wat reizen, met hun vrouwen en kinderen hebben gemaakt.

Eens hebben we een reis gemaakt met het lijk van een kapitein aan boord, die bij Kaap de Goede Hoop was gestorven.

Kapitein Lap, zo heette hij, had men niet overboord willen zetten. Men had een goed dicht gebreeuwde en gepekte kist vervaardigd, daarin het lijk gelegd en toen verder de kist gevuld met arak.

Deze sombere last hadden ze toen naar Ameland gebracht waar ze, met de vlag halfstok, aankwamen. “

 

Op 09 november 1847 vertrok van Batavia het fregat "Christina Agatha" onder kapitein O.P.Lap, verbleef van 05-06 januari 1848 te St.Helena en arriveerde 26 februari 1848 te Texel na een reis van 108 dagen026(38/299).

 

In het Sorgdragermuseum te Hollum op Ameland is een prent van de “Christina Agatha”:

3 mast schip. Aan de fokkemast vlag van Amsterdams Zeemanscollege met Nr 615. Aan de grote mast vlag met naam van het schip. Aan de bezaanmast rode vlag met de letters J.MZ. (jJeremias Meijjes & Zn)

Tekst onder de prent: “Christina Agatha van Amsterdam Gevoerd door: Kpt O.P. Lap 1847”

(gegevens van P.J.Borsch te Ameland – e-mail 19 februari 2006

 

Amsterdamse Courant 02 juli 1844

Door de Ned. Handel-Mij zijn, voor deze maand, bevracht de onderstaande bodems, als:

Voor Amsterdam: …. CHRISTINA AGATHA, …..

 

NRC 120252

Advertentie. T. der Kinderen, Jan Corver, H.J. Rietveld, C.A. Schröder en B.D. Bosscher, makelaars, zullen op maandag 1 maart 1852, des avonds ten 6 uur, in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, ten overstaan van de notarissen Commelin & Weyland, verkopen:

- 1/64 Aandeel in het fregatschip CHRISTINA AGATHA, gevoerd door kapt. O.P. Lap.

Breder volgens inventaris, en bericht bij bovengemelde makelaars of cargadoors B.D. Bosscher.

 

NRC 14 april 1852

Advertentie. G.J. Roland Holst, F. der Kinderen, Jan Corver, H. Salm, H.I. Rietveld, P.C. de Gijselaar, C.A. Schröder, B. Bakker Wz, P. Blom en G.J. Boelen, makelaars, zullen op maandag de 17e mei 1852, des avonds ten half zes ure te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg, aan het IJ, ten overstaan van de notaris F.W. Fabius verkopen:

-  1/32 part in het gekoperd barkschip CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap gemeten op 321 lasten.

 

NRC 18 april 1852

Rotterdam, 20 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de volgende 32 schepen:

Voor Amsterdam: …CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; …

 

NRC 280653

Rotterdam, 27 juni. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende 35 schepen, als:

Voor Amsterdam: ….. CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; ….

 

Leeuwarder Courant 21 juli 1854

Ameland, 9 juli. Gisteren had hier een vooral wegens de daaraan verbonden gevolgen zeer aandoenlijke plechtigheid plaats. Het stoffelijk overschot van de heer O.P. Lap, in leven gezagvoerder op het Nederlandse barkschip CHRISTINA AGATHA, op de terugreis naar het vaderland omstreeks de Wester-eilanden (opm: Azoren) overleden, werd te Hollum, de geboorte- en woonplaats van de overledene, ter aarde besteld. Een buitengewoon talrijke schare van vrienden en hoogachters des overledenen uit de onderscheiden dorpen des eilands bijeen gekomen, volgden de lijkstoet ten einde de algemeen geachte medeburger de laatste eer te bewijzen. Zijn dood is niet alleen voor de nagelaten betrekkingen, maar vooral ook voor zeer veel ingezetenen van Ameland, inzonderheid van het dorp Hollum, een gevoelig en moeilijk te herstellen verlies. De vaderlandse koopvaardij heeft in hem een brave en algemeen beminde gezagvoerder, de maatschappij een zeer nuttig lid, en dit eiland een waardig, oprecht, edel en veel nut stichtend burger verloren. De gedachtenis van deze brave man, die, alle rangen der zeedienst doorlopende, alleen door eigen verdienste en braafheid tot gezagvoerder opklom, die, van nederige afkomst zijne, nimmer vergat wie hij geweest was, die door daden en opofferingen toonde een algemene mensenliefde te bezitten, zal bij alle edele en goede mensen, die hem hebben gekend, nog lang in gezegend aandenken blijven. Ere zij zijner gedachtenis.