Inloggen
Gezagvoerder

Kruyt, Dirk Jansz

Naam: Kruyt, Dirk Jansz
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ABEONA 1848 Brik Sailing Vessel 7976 Bekijk schip
SCHOONDERLOO 1852 Bark Sailing Vessel 8414 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Dirk Jansz Kruyt werd geboren op 14 mei 1820 te Katwijk als zoon van Jan Jacobsz Kruyt en Leuntje Verdoes.

Hij trouwde in 1845 te Katwijk met Aagje Jacobsd Parlevliet

Hij overleed ter plaatse op 17 juni 1869. 054-076

 

Dirk Jansz. Kruyt werd geboren op 14 mei 1820 te Katwijk aan Zee. als zoon van Jan Jacobs Kruyt en Leuntje Verdoes. Hij huwde in 1845 met Aagje Jacobsd. Parlevliet005.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

D.J.Kruyt was met vlagnummer R432 in de periode 1855 t/m 1869 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart058.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

Hij was van 1859-1862 gezagvoerder op de bark Schoonderloo en van 1864-1866 op de Hollander054-076.

 

In de Jaarverslagen van de Maatschappij (Maritiem Museum, Rotterdam) staat kapitein D.J.Kruyt met vlagnummer R432 als gezagvoerder in de ledenlijsten van058:

*    1855, 1858, 1859 van de bark “Schoonderloo” 253 last       varend voor T. van Holst te Delfshaven

*    1862 t/m 1866      van de brik “Hollander”        121 last       varend voor Gebr. van Rossem te Rotterdam

*    1867                                         geen vermelding van schip en boekhouder

 

Bouma vermeld D.Kruyt als gezagvoerder gedurende:

*    1856 t/m 1862 op de bark “Schoonderloo, gebouwd in 1852 te Krimpen, 479 ton o.m., varend voor T.van Holst te Delfshaven;

*    1863 t/m 1868 op de brik “Hollander” (ex Abeona), gebouwd in 1848 te Delfshaven, 229 ton o.m., varend voor Gebr. van Rossem te Rotterdam. Het schip werd in 1867 verkocht aan O.S.Parma te Harlingen en herdoopt in “Hester”.

 

 

“April 1800 zeven en zestig, deel 70, folio 11 , eerste vak 6, een blad , zonder renvooi. Ontvangen voor regt f 0,80 voor 38 op eerste  f.30½  tezamen een gulden tien en een halve cent.

De Ontvanger (getekend Jacobson

De Griffier voornoemd onleesbare handtekening

No 625

Op heden den Eersten Mei achtienhonderd zeven en zestig, hebben Wij, Griffier bij de Arrondissements Regtbank te Rotterdam ter ordonnantie van den Heer President derzelve Regtbank onder nommer zes honderd vijf en twintig, in dit Register ingeschreven den navolgenden koopbrief betrekkelijk het brikschip Hollander luidende:

De Ondergeteekenden Gebr. van Rossem, koopliedden en Scheepsreeders binnen deze Stad als zoodanig over het loopende dienstjaar gepatenteerd sub nr.

Ten Eenre

En de mede ondergeteekende Oepke Sikkes Parma, kapitein, wonende te Harlingen provincie Friesland        

Ter Andere zijde

Verklarende de ondergeteekende ter Eenre te hebben verkocht en de mede ondergeteekende ter andere zijde te hebben gekocht en alzo voor zich of zijn regt verkrijgende te accepteren  Het Nederlandsche brikschip Hollander laatst gevoerd door kapitein D.Kruijt liggende in de Haringvliet binnen deze stad en volgens Meetbrief afgegeven door de Administratie der In- en Uitgaande Regten te Rotterdam in dato elf april schttienhonderd vier en vijftig lang negen en twintig el twintig duim wijd vijf el, hol drie el drie en vijftig duim en alzoo groot tweehonderd negen en twintig tonnen met al deszelfs staand en loopend want, kettingen, ankers, zeilen en andere scheepsgereedschappen aan mij koper bekend.

Geschiedende deze verkoop voor de somma van acht duizend vijf honderd guldens Nederlandsch Courant wordende het voornoemde Brikschip Hollander, door de ondergeteekende Ter Eenre, aan de ondergeteekende ter andere zijde, behoudens te betaling in volle en vrije eigendom afgestaan en daarover te bechikken als eigen goed.

Verklarende de ondergeteekende te andere zijde het meergemeld Brikschip Hollander voor de hierbovenstaande som van acht duizend vijf honderd gulden te accepteren en hetzelve voor zich of zijne regtverkrijgende te anvaarden, zondere enige reserve.

De ondergeteekende Ter andere zijde neemt voor zijne rekening de kosten aan overschrijving in de daartoe bestemde openbare Registers, zijnde voornoemd Brikschip Hollander, ingeschreven bij de bewaarder der Hypotheken te Rotterdam den negen en twintigsten februari achttienhonderd zestig deel zes, nummer zeven honderd en twaalf, dagregister, deel vier nummer eenhonderd en twee..

Verklarende de ondergeteekende ter Eenre dat het gemelde Brikschip Hollander is geheel vrij en onbelast en met geen schulden hoegenaamd is bezwaard en hetzelve alzoo aan de ondergeteekende Ter andere zijde vrijwaren op alle Havens, steden, stroomen en rivieren alwaar hetzelve zoude mogen komen te arriveren, ankeren of vast te leggen daarvoor verbindende alle hunne goederen die subjecterende als naar regt en wet Hebbende de ondergeteekende ter eenre de eigendom verkregen door onderhandsche aankoop blijkens akte gepasseerd voor den notaris W.J.Burger Wz te Rotterdam in dato den vier en twintigsten februarij achttien honderd zestig, behoorlijk geregistreerd.

Verklarende de ondergetekende ter andere zijde het voornoemd brikschip Hollander zal worden genaamd Hester.

                Aldus gedaan te Rotterdam 19 Maart 1867

                               Als verkoopers (geteekend Gebr. van Rossem)

                               Als makelaars  (geteekend F.N. en H.W.Montauban van Zwijndregt

                               Als kooper (geteekend O.S.Parma) “

 

 

 

 

Overige bijzonderheden

De brik “Hollander” onder de kapiteins D.Kruyt lag op 12 juli 1864 te Vlissingen en vertrok vandaar op 30 juli.  De volgende melding is van Valparaiso op 15 december 1864 maar het is onduidelijk of de reis ging over de Pacific of  via Kaap Hoorn. Op 16 januari 1865 word te Iquique gemeld dat het schip naar Rotterdam zal varen en die reis zal wel via Kaap Hoorn zijn gegaan.121