Inloggen
Gezagvoerder

Ihnken, Meijne Dirks

Naam: Ihnken, Meijne Dirks
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
HOOP 0 Fregat Sailing Vessel 11212 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Meijne Dirks Ihnken was getrouwd met Anna Chatarina Henny.

Hij overleed op 15 juli 1819 aan boord van het fregat de “Hoop” op weg naar Batavia

De telefoongids meldt 1 hit uit Tiel.

 

Rotterdamsche Courant 02 december 1819114

Advertentie. De gevoeligste slag van mijn leven trof mij heden morgen bij de ontvangst van een brief uit Helvoetsluis, mij berichtende het overlijden van mijn zo tedergeliefde echtgenoot, Meijne Dirks Ihnken, aan boord van het schip de HOOP, op welks bodem hij het bevel voerde op de reis van Batavia naar herwaarts. Zijn afsterven viel voor op den 15 juli laatstleden, na een uitlandigheid van bijna drie jaar en na een ongesteldheid van drie maanden, in de ouderdom van 49 jaren, waarvan ik er 18 jaren met hem in een allergelukkigste echtverbintenis heb doorgebracht, mij nalatende nog twee jonge kinderen. Wat ik aan hem als echtgenoot en mijn kinderen als vader verliezen, kan elk gevoelen, die zijn deugden en vriendelijke inborst, in de kring des gezelligen levens, heeft leren kennen; zij zullen met mij erkennen, dat hij was de tederste echtgenoot, de beste vader en de trouwste vriend, en daarom met mij in al het smartelijke van dit onvergetelijk verlies delen, zonder door brieven van rouwbeklag de droefheid te vergroten, die mijn ziel geheel vermeestert, en haar nimmer verlaten zal.

Amsterdam, den 26 november 1819                              Anna Chatarina Hennij, weduwe M.D. Ihnken.

 

 

“Regtbank van eersten Aanleg, regt doende in zaken van Koophandel , zitting hebben te Amsterdam

FAILLISSEMENT

Bij vonnis van de Regtbank voornoemd, in datin 10 October 1826  is ANNA CATHARINA HENNY , Weduwe MIJNE DIRK IHNKEN gepatenteerde Winkelierster in Pijpen, wonende binnen deze Stad, op de Pijpenmarkt nr 25 verklaart te zijn in staat van faillissement, hebbende de Regtbank aan zich gereserveerd de opening daarvan te bepalen, na het ingekomen rapport van den Heer Regter Commissaris, waartoe is benoemd de Wel Ed. Gestrenge Heer Mr T.W.SCHADE VAN WESTRUM Regter Suppleant dezer Regtbank en tot Agenten de Heeren S. VAN PADDENBURGH en J.J.HILMAN beide wonende binnen deze Stad, eerstgenoemde op de Blauwburgwal, hoek Langestraat en laatsgemeld op het Rokin no 169.

Amsterdam, den 12den October 1826                                            UITENHAGE DE MIST Griffier

 

De schepen van de kapitein

De Hoop. Niet vermeld met deze kapitein in Bouma025

 

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout 011a bevat monsterrollen op naam van kapitein Meine Dirks Ihnken op de:

“Hoop”, dd 26 mei 1810 en 21 november 1816.

 

Overige bijzonderheden

Provinciale Groninger Courant 22 november 1816114

Dordrecht, 18 november. In het laatst der afgelopen week is van deze stad naar zee vertrokken het alhier gebouwde en door de heren Jacob Vriesendorp en Zonen uitgeruste fregatschip de HOOP, kapitein M.D. Ihnke, gedestineerd naar Java, werwaarts het troepen moet overbrengen, welke het te Hellevoetsluis zou innemen.

 

Rotterdamsche Courant 31 januari 1818114

Amsterdam, 29 januari. Volgens brieven van Batavia, van den 1 tot 6 september, was het schip COLUMBUS, kapt. H. van Uijen, den 27 augustus aldaar in twee dagen van Samarang (opm: Semarang) gearriveerd, alwaar in goede staat nog liggende was het schip WATERLOO, kapt. D. Hensken. Ter rede van Batavia was liggende Zijner Majesteits fregat WILHELMINA, kolonel Dibbets, alsmede de particuliere schepen HENRIETTA ELISABETH, kapt. C.F. Jansen, half beladen; FORTITUDE, kapt. S. Aggentz; SELLINA, kapt, G. Jansen, en AUGUSTE, kapt. J. Grevelink, ledig, benevens verscheidene Amerikaanse en Engelse schepen, welke door hun lage concurrentie in de vrachten bij de geringe voorraad producten aan de Nederlandse schepen weinig vooruitzigt overlieten om spoedig lading te bekomen. Er was een Amerikaans schip door het Gouvernement, met rijst bevracht. Het schip de HOOP, kapt. M.D. Irnken (opm: eerste drie letters van de naam slecht leesbaar), was den 6 september in het opzeilen naar de rede.

 

Rotterdamsche Courant 05 maart 1818114

Amsterdam, 3 maart. Volgens een brief van Batavia, van den 18 oktober (opm: 1817), waren aldaar destijds liggende de Nederlandse schepen COLOMBUS, kaptein H. van Uven, WATERLO, kapt. D. Hensken, de HOOP, M.D. Ihnken, L'AUGUSTE, kapt. J. Grevelink, FORTITUDE, kapt. S. Aggensz, en SEMILA, kaptein Gideon Jansen.

 

Rotterdamsche Courant 10 september 1818114

Amsterdam, 8 september. Met brieven van Batavia, van den 6 april, heeft men tijding, dat aldaar destijds lagen de Hollandse schepen van de kapteins K. Sipkes, A. Smit en J. Duyf van Amsterdam, P.J. Pietersen, H. Wehmhoff en T.S. Waters van Rotterdam, M.D. Ihnke en P. Douwes van Dordrecht.

Het Amsterdamse schip van kaptein R. Witsen en het Rotterdamse van H. Nannings waren van Batavia vertrokken, het eerste naar Maccassar, en het laatste naar de Molukse eilanden.

En in een brief van den 27 april wordt gemeld, dat kaptein A. Smit den 15 mei de terugreis naar Amsterdam zoude aannemen. De kapiteins K. Sipkes, P.J. Pieters, H. Wehmhoff en M.D. Ihnke, hier boven gemeld, hadden nog geen bestemming, doch hadden de twee laatsten op de Japanse reis ingeschreven.

 

Rotterdamsche Courant 17 oktober 1818114

Amsterdam, 15 oktober. Met het schip de KOORNZAAIJER, kaptein A. Smit, den 11 oktober van Batavia in Texel binnengekomen, van waar het den 1 juni gezeild is, heeft men brieven van Batavia tot den 30 mei, volgens welke het schip JAN EN CORNELIS, kaptein J. Duyf, tegen medio juni van daar naar Amsterdam zoude vertrekken; de schepen de HOOP, kaptein M.D. Ihnken, en MARIA, kaptein H. Wehmhoff, waren voor de reis naar Japan aangenomen.

 

Rotterdamsche Courant 15 mei 1819

Amsterdam, 13 mei. Volgens een brief van Batavia, van den 15 deceember 1818, was den 26 november (opm. 1818) aldaar in goede staat gearriveerd ……de HOOP, M.D.Ihuke; …”

 

Rotterdamsche Courant 07 oktober 1819114

Amsterdam, 5 oktober. Den 9 juni lagen ter rede van Batavia de volgende schepen, als: de NIEUWE ZEELUST, kapt. P. Swart; BETSEY EN CAROLINA, kapt. C. Schröder; LOUISA MATHILDA, kapt. Klaas Stoffels; HENRIETTA ELISABETH, kapt. H.H. Christiaans, alle vier naar Japan; CORNELIA, kapt. … (opm: niet ingevuld); JOHANNA EN ELISABETH, kapt. P. Green, naar Sourabaija, om rijst te laden; WATERLOO, kapt. D. Hensken, met koffij, naar Amsterdam; de HOOP, kapt. M.D. Incke, zeilklaar, naar Dordrecht, en HENRIETTA EN BETSEY, kapt. L.H. Schneider.

 

Rotterdamsche Courant 02 december 1819114

Advertentie.

De gevoeligste slag van mijn leven trof mij heden morgen bij de ontvangst van een brief uit Helvoetsluis, mij berichtende het overlijden van mijn zo tedergeliefde echtgenoot, Meijne Dirks Ihnken, aan boord van het schip de HOOP, op welks bodem hij het bevel voerde op de reis van Batavia naar herwaarts. Zijn afsterven viel voor op den 15 juli laatstleden, na een uitlandigheid van bijna drie jaar en na een ongesteldheid van drie maanden, in de ouderdom  van 49 jaren, waarvan ik er 18 jaren met hem in een allergelukkigste echtverbintenis heb doorgebracht, mij nalatende nog twee jonge kinderen. Wat ik aan hem als echtgenoot en mijn kinderen als vader verliezen, kan elk gevoelen, die zijn deugden en vriendelijke inborst, in de kring des gezelligen levens, heeft leren kennen; zij zullen met mij erkennen, dat hij was de tederste echtgenoot, de beste vader en de trouwste vriend, en daarom met mij in al het smartelijke van dit onvergetelijk verlies delen, zonder door brieven van rouwbeklag de droefheid te vergroten, die mijn ziel geheel vermeestert, en haar nimmer verlaten zal.

Amsterdam, den 26 november 1819                              Anna Chatarina Hennij, weduwe M.D. Ihnken.

 

Dordrechtse Courant 04 december 1819114

Dordrecht, 3 december. Den 30 november is aan deze stad gearriveerd het schip de HOOP, thans door het overlijden van kapt. M.D. Ihnken gecommandeerd wordende door de 1e stuurman Jacob Cortlang, gekomen van Batavia met een lading rijst, koffie, suiker enz, gaande 14½ voet diep.

Nog is sedert aan deze stad gearriveerd het schip de VROUW GEERTHINA, kapt. J. de Groot, komende van Memel, met hout.

 

Bataviasche Courant 08 januari 1820114

Batavia, 6 januari. Het schip de HOOP (opm: fregat) was in het midden van september (opm: 1819) te St. Helena aangekomen. Kapt. Ihnken  was weinige dagen na zijn vertrek van Batavia aan boord overleden

 

Rotterdamsche Courant 19 september 1820114

Publieke verkoping binnen de Stad Dordrecht.

Advertentie. In het Venduhuis den Gouden Molen, op de Hooge Nieuwstraat, op zaterdag den 7 oktober 1820, des morgens te twaalf uren precies, ten overstaan van de Notaris Schultz van Haegen,

Van een extraordinair welbezeild Fregatschip, genaamd de HOOP, laatst gevoerd geweest door nu wijlen kapitein M.D. Ihnken, te Dordrecht nieuw uitgehaald, en in 1816 voorzien van een zware nieuwe koperen huid, metalen roerhaken en stellen (opm: onbekende uitdrukking), lang over steven 142 voeten, wijd binnen de huid 33 voeten, hol in het ruim, uit de kiel, 15 en 1 vierde voeten, hol tussen deks 7 en 1 half voeten, alles Amsterdamse maat; hebbende op het verdek, achter de bezaanmast, een kapitale hut.

Gemonteerd met tien ijzeren gotelingen (opm: gietijzeren lichte kanonnen) vierponders, twee draaibassen (opm: klein stuk scheepsgeschut, op een spil gemonteerd, zodat het in alle richtingen draaien kan), en andere ammunitie van oorlog naar advenant.

En dat verder met al deszelfs rondhouten, opstaande en lopend want, ankers, touwen, zeilen en andere scheepsbehoeften, kapitale medicijnkist, gereedschappen en chirurgicale instrumenten.

Liggende hetzelve schip tegenwoordig in de Kalkhaven, binnen gemelde stad Dordrecht.

Alles volgens inventaris, waar bij de goederen geheel zijn omschreven, en waar aan alhier gerefereerd wordt.

Zijnde hetzelve inmiddels uit de hand te koop.

Nader onderrigting bij de Heren Jacob Vriesendorp en Zoonen, boekhouders en reders, en ten kantore van gemelde Notaris Schultz van Haegen, beide binnen gemelde Stad, alwaar de specifieke inventarissen te verkrijgen zijn.

Zegt het voort.