Inloggen
Gezagvoerder

Hasselaar, Pieter

Naam: Hasselaar, Pieter
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JOHANNA JACOBA 1783 Fregat Sailing Vessel 10992 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

“Johanna Jacoba”

 

Het Archief van de Amsterdamsche Waterschout11a bevat monsterrollen op naam van Pieter Hasselaar met de:

“Johanna Jacoba”, dd 24 november 1814;

“Mercurius”, dd 14 april 1817 en 27 december 1817.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 23 maart 1815114

Amsterdam, 21 maart. Kaptein Pieter Hasselaar, voerende het schip JOHANNA JACOBA, van Amsterdam naar Suriname gedestineerd, meldt van Corunha van de 22 februari, dat hij die dag daar binnengelopen was; zijnde, na zijn vertrek uit Texel, door vliegende stormen overvallen geworden, waardoor het schip veel uitgestaan had en lek geworden was.

 

Rotterdamsche Couranr 17 februari 1816114

Amsterdam, 15 februari. Volgens berichten van kapt. P. Hasselaar, voerende het schip JOHANNA JACOBA, van Surinamen naar Amsterdam gedestineerd, in dato St. Bartholomé den 21 november en 25 december laatstleden (opm: 1815), was het schip, na veertien dagen onder zwaar en buiig weer in zee te zijn geweest, lek geworden, en hij genoodzaakt een haven te zoeken; waarop hij den 13 november te St. Bartholomé aangekomen was, alwaar de lading had moeten gelost worden. Aan de werf gehaald, had het schip nog een zware orkaan moeten uitstaan, waardoor het geweldig gestoten had; van boven was het reeds gecalfaat, en dagt men na Nieuwjaar te kielen; van de lading waren 200 balen beschadigde koffij verkogt.

 

Rotterdamsche  Courant 09 maart 1816114

Amsterdam, 7 maart. Kapt. P. Hasselaar, op de reis van Surinamen naar Amsterdam, te St. Bartholomé binnengelopen, meldt vandaar, van den 20 januari, dat hij bezig zijnde met kielen en de dubbelhuid te verspijkeren, den 16 en 17 dito een storm ontstaan was, met sterke winden en zware deining, waardoor hij genoodzaakt was de vlotten los te maken, de gijns (opm: talies om het schip slagzij te geven) uit te scheren en de kielligters van zich te verwijderen. De volgende nagt had het zeer sterk gewaaid, uit verscheiden hoeken, met ene zware zee, waarbij egter het schip, dat van agter met twee ankers en voor met ene anker vertuid lag, volkomen digt bleef; dan, in de vroege morgen, waren verscheidene schepen driftig en elkander aan boord geraakt, waaronder een beladen Franse brik, wier zijde ingeramd en zwaar lek geworden zijnde, op zijn voortouw geraakt was en het in korte tijd afgevijld had; waardoor zijn schip met drie zeeën op de stenen geworpen werd, en binnen vijf minuten met het boord onder water lag; zo dat de equipagie zich niet dan met moeite had kunnen redden, en de kaptein zijn kaartenboeken, instrumenten, en een gedeelte zijner klederen verloren had. Zodra het weder bedaarde zou men tragten zo veel mooglijk van het schip te redden.

 

Rotterdamsche Courant 27 januari 1818114

Amsterdam 24 januari. Het schip MERCURIUS, kaptein P. Hasselaar, van Amsterdam naar de Berbice gedestineerd, heeft in het opzeilen naar Texel, eerst door het ijs, vervolgens door zware stormen, veel geleden, het anker door de boeg gestoten en lekkagie bekomen; hetzelve is in het Nieuwe Diep gekomen en zal denkelijk moeten lossen om te repareren.

 

Rotterdamsche Courant 31 juli 1821114

Advertentie. R. Hoijman, J. van Ouwerkerk de Vries, J. Boelen en H.J. Rietveld, makelaars, zullen, op maandag den 13 augustus 1821, des avonds te zes uren, te Amsterdam, in het voormalige Nieuwezijds Heeren-Logement, verkopen: een extraordinair welbezeild Fregatschip, genaamd MERCURIUS, gevoerd geweest door kapt. Pieter Hasselaar, lang 26 ellen 3 palmen 3 duimen, wijd 7 ellen 7 duimen, hol 2 ellen 8 palmen 3 duimen, het verdek 1 el 4 palmen 9 duimen (opm: 26,33 x 7,07 x 2,93 x 1,49 m.), alles Nederlandsche maat (zijnde Amsterdamse maat lang 93 voeten, wijd 25 voeten, hol 10 voeten, het verdek 5 voeten 3 duimen); breder bij de inventaris en berigt bij de makelaars.