Inloggen
Gezagvoerder

Ferber, Frederich Ferdinand

Naam: Ferber, Frederich Ferdinand
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
COLONIST 0 Fregat Sailing Vessel 12311 Bekijk schip
MIDDELBURGS NIEUWE HAVEN 0 Fregat Sailing Vessel 17182 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Frederich Ferdinand Ferber was op 25 februari 1822 te Berbice getrouwd met Alida Aletta Staal.

Adv. in de knipselcollectie van het CBG

 

“De voorlopige tijding, door ons over eenige dagen ontvangen, wegens het ongelukkige einde van onze hartelijk geliefde Zuster, Mejufvrouw ALIDA ALETTA STAAL, bevestigde zich heden; na slechts twee dagen door den band des Huwelijks te zijn vereenigd, is zij, in den ouderdom van 25 jaren , met haren Echtgenoot, FERDINAND FREDERIK  FERBER, (vóórnamen omgekeerd aan de huwelijksadvertentie) op hunne reis tusschen Berbice en Demerarij, door het omslaan van het vaartuig, eene prooi der golven geworden. Hunne aankomst in het Vaderland dagelijks te gemoet ziende, zal een ieder beseffen hoe deze tijding ons treft en onze harten doet bloeden..

                                                                                                                M.A.STAAL

                                                                                                                G.G. VAN STEVENINCK

                                                                                                                             Wed. F.P. STAAL

Middelburg                                                                                           J. VAN RENTERGEM DE FOUW

 den 21 Mei 1822                                                                                 S.J. DE FOUW, geb.STAAL

          Dienende deze tot communicatie aan Familie, Vrienden en Bekenden, zoo binnen als buiten de Stad

Adv. in de knipselcollectie van het CBG

 

De schepen van de kapitein

fregat “Middelburgs Nieuwe Haven”

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 22 februari 1817

Rotterdam, 21 februari. Van Middelburg wordt den 16 februari gemeld: heden is, na het uitstaan van woedende stormen, ter rede van Vlissingen gearriveerd, het voor onze stad bestemde Fregatschip MIDDELBURGS NIEUWE HAVEN, kapt. Ferber, komende van New Orleans, met een lading katoen enz; gemelde bodem is den 26 december laatstleden (opm: 1816) vandaar vertrokken.

 

Rotterdaamsche Courant 25 juni 1818114

Rotterdam, 24 juni. Den 21 dezer is op de rede van Middelburg gekomen het fregatschip MIDDELBURGS NIEUWE HAVEN, F.F. Ferber, op den 22 april van New-Orleans vertrokken, zonder noodzaakt te zijn geweest van ergens te relacheren (opm: een haven aan te doen).

 

Rotterdamsche Courant 10 april 1821114

Advertentie. Te Middelburg ligt in lading naar Demerarij (mede voor passagiers), om den 20 april te vertrekken, het gekoperd fregatschip de COLONIST, kapt. F.F. Ferber.

Adres ten kantore van Spoors en Sprenger aldaar.

 

Rotterdamsche Courant 26 april 1821114

Rotterdam, 25 april. Van Middelburg wordt van den 23 dezer gemeld: Heden is naar zee gezeild het fregatschip de KOLONIST, F.F. Ferber, naar Demerarij.

 

Rotterdamsche Courant 07 augustus 1821114

Rotterdam, 6 augustus. Van Middelburg wordt van den 3 dezer gemeld: Volgens bericht uit Demerarij, was op den 23 mei 1821 aldaar gearriveerd het schip de KOLONIST, kapt. Ferber; zijnde van hier vertrokken den 23 april jongstleden.

 

Rotterdamsche Courant 18 september 1821114

Rotterdam, 17 september. Van Middelburg wordt van den 14 dezer gemeld: heden is alhier gearriveerd het fregatschip de KOLONIST, F.F. Ferber, van Demerarij.

 

Rotterdamsche Courant 11 december 1821114

Rotterdam, 10 december. Van Middelburg wordt van den 7 dezer gemeld: heden zijn naar zee gezeild de schepen de ZEEUW, J. Rickmers, naar Suriname, en de KOLONIST, F.F. Ferber, naar Demerarij, beiden van deze stad.

 

Rotterdamsche Courant 29 december 1821114

Rotterdam, 28 december. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 25 december:

…..Te Cowes is den 24 gearriveerd het schip KOLONIST, Ferber, van Middelburg naar Demerarij; den 21 te Dartmouth het schip JONGE ALIDA, Van der Weijde, van Vlaardingen naar Lissabon…..

 

Rotterdamsche Courant 12 januari 1822114

Rotterdam, 11 januari. Uittreksel uit de Lloydslijst van den 8 januari:

    Den 4 januari zijn van Cowes vertrokken de schepen DRIE GEBROEDERS, Sipkes, naar Cette (opm: Sète), en COLONIST, Ferber, van Middelburg naar Demerarij, en den 6 dito VRIENDSCHAP, Visscher, en VRIENDSCHAP, De Jong, van Amsterdam naar Surinamen.

 

Rotterdamsche Courant 21 mei 1822114

Rotterdam, 20 mei. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 17 mei:

Den 16 dezer was op de hoogte van Newhaven het schip COLONIST (opm: fregat, kapt. F. Jonker) van Demerarij naar Middelburg.

 

Rotterdamsche Courant 25 mei 1822114

Rotterdam, 24 mei. Den 20 mei is te Middelburg gearriveerd het schip de COLONIST (opm: fregat, kapt. F. Jonker, zie echter ook DC 280522), van Demerarij.

 

Dordtsche Courant 28 mei 1822114

Middelburg, 22 mei. Betrekkelijk het treurig uiteinde van de heer F.F. Ferber, gevoerd hebbende het schip de KOLONIST (opm: fregat COLONIST, nieuwe kapitein F. Jonker), hetwelk eergisteren alhier is binnengekomen, kunnen wij de volgende omstandigheden melden, opgemaakt uit berichten, welke de Royal Gazette, Guiana Chronicle en particuliere brieven deswegens behelzen:

Den 27 februari was kapt. Ferber met mejuffrouw A.A. Staal, in Berbice, gehuwd; twee dagen daaraan, den 1 maart, vertrokken zij met de schooner the CLYDE, kapt. Stevenson, van daar naar Demerarij, en wie zou het kunnen geloven, indien de zekerheid het niet al te zeer bevestigde? Vier uren daarna was dit ongelukkig paar, benevens nog een scheepsjongen, reeds in de eeuwigheid! Het weder was onstuimig en een zware stortzee heeft de schooner omvergeslagen; zij wilden zich nog met de sloep redden, dan die onderging hetzelfde lot. Kapt. Stevenson hield zich aan de boot vast, en werd, na 16 uren in angst en gevaar geworsteld te hebben op het strand geworpen. De overig equipagie, bestaande in twee blanke matrozen en een zwarte jongen, hielden zich zo lang mogelijk aan het wrak en vervolgens aan de mast geklemd, waarmede zij, na een worsteling van 24 uren, aan wal zijn gedreven. Waarschijnlijk hebben de pogingen van de heer Ferber, om zijn vrouw te redden, hem spoediger doen bezwijken; zijn lijk was nog niet gevonden, maar dat van zijn beklagenswaardige echtgenote was opgevist, en zaterdag den 2 maart, op de plantagie Lichtfield, plechtig ter aarde besteld. Dit droevig voorval heeft, zo wel in de kolonie als hier ter plaatse, de treurigste belangstelling verwekt.