Inloggen
Gezagvoerder

Drayer, Lambert Harmens

Naam: Drayer, Lambert Harmens
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ARENT ELIZA 1831 Kof Sailing Vessel 10389 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

Geen

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de Notulen van 06 oktober 1829 van de Algemene Vergadering van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop023 wordt mededeling gemaakt van het volgende bericht:

Ao 1829 den 6e Octob.

Riga 27/4 Aug./Sept. 1829

WelEdele & zeer Geeerde Heer!

Ter gelegenheid der laatst plaats gevonden hebbende ijsgang, en in de daaruit onstaan zijnde watersnood ter Bolderaa, trof aan Kapitein L.H.Drayer voerende het Nederlandsche schip Geertruida, den ramp hetzelve totaal te verliezen, zulks ontroofde hem daarmede ten eenemaal van zijn geheel bestaan, ondanks deeze treurige toestand wierden kort naar het voorgevallenen veele menschen door deeze man gered, die op de nokken hunnen onderwater staande  huizen hunne gevaarvolle wijkplaats genomen hadden, waartoe hij zijne scheepsboot, het eenigste wat hem overgebleven was aanwende. - Deeze edelmoedige daad werd door zijn Excell. den Generaal Gouverneur Marquis Paulucci aan zijn Maj. den keizer voorgesteld, aan wien het dan ook heeft mogen behagen den vermelde kapitein het bijgaande gouden zakhorologie met de daaraan passende ketting als geschenk ter handen te doen stellen.

Dien ten gevolgen is het dat ik ten deezen de eer heb UWELED uit te noodigen dit geschenk van zijn Maj. den keizer van Rusland aan den kapitein L.H.Draijer te doen geworden en het geval in dusdanige couranten te doen plaatsen, als door UWELEDn daartoe voegelijk zullen beoordeeld worden, in de veronderstelling dat zulks aan deeze bejaarde en zo zwaar getroffen zeeman zeer opwekkende zijn zal.

Deze aangename gelegenheid maak ik mij ten nutte ter bijvoeging mijner welnemenste hoogachting waarmede ik de eer heb te zijn

WelEdele & Zeer GeEerde Heer

UWELEDW Dienaar

get. Joh. Fred von Schröder

Consul der Nederlanden

De Notulen vervolgen met een toespraak van de voorzitter van Zeemanshoop waarin de volgende zinsneden voorkomen:

“Het verwekt bij iederen Nederlander, wiens Vaderlands roem levendig ter harte gaat, een streelend gevoel, wanneer hij terugziet op de menigvuldige bewijzen van menschlievendheid, zelfsopoffering en moed, waardoor zijne voorouders zich zoo dikwerf hebben onderscheiden …

Te regt mag zich dan onze vergadering geluk wenschen met het voorregt van in haar midden te zien eenen man wiens edelmoedige daad der opmerkzaamheid van de magtigsten vorst van ons werelddeel niet is ontgaan. …

Dan hoe vereerend ook dit uitstekend bewijs van menschelijke goedkeuring in onderscheiding moge zijn, gering is hetzelve in vergelijking van de gevaren waaraan gij u blootsteldet, zonder ander oogmerk als dat van eenen menschenvriend …

Dat het ons collegie dan duurzaam welga, en in zeemans hoop zal zeemans roem zijn, want aan den Nederlandschen Zeemans-stand zal weldadigheid ten allen tijd onafscheidelijk zijn verbonden …

 

Tenslotte is opgenomen het antwoord van kapitein Draijer. waarin hij stelt “niets gedaan hebbende dan mijne pligt mij toen geboodt”. Hij vermeldt tevens het verlies van zijn schip. Daarbij hoopt hij dat er gelegenheid zal zijn een nieuw vaartuig te krijgen en “dat ik dan Gods zegen mag ontvangen door menschen te vinden die mij daarin behulpzaam zijn dewijl ik daartoe alleen niet meer in staat ben , en beveel mij dus in het aandenken avn dit GeEert Collegie.”

 

Een overeenkomstige melding van de consul te Riga staat vermeld in de notulen van de Bestuursvergadering dd 08 oktober 1829.042

 

Amsterdamsche Courant 31 oktober 1829

“Het was op den 8 April dezes jaars, dat bij Riga de verschrikkelijke, toen plaats gehad hebbende ijsgang, van alle zijden eene overstrooming veroorzaakte; die onder andere meer dan honderd huizen tot aan de daken toe onder water zettede, en in de Boldraa een ijsveld met zoo veel geweld los rukte, dat door hetzelve, met nog twee anderen, ook de Nederlandsche kof de Vrouw Geertruida, gevoerd door den Koopvaardij-Kapitein L.H.Draijer, als doorsneden werd en dadelijk zonk, zoodanig dat met moeite hij en zijne equipage door zijne scheepsboot werden behouden. Niettegenstaande deze voor hem verschrikkelijke ramp, waarbij hij ten eenemale alles verloor, besteedde hij dadelijk de voorzeide hem alleenlijk overgeblevene boot, om ongelukkigen ter hulp te snellen en, eigen smart vergetende, wendde hij daartoe alle pogingen aan, met dat gewenschte gevolg, dat zeer vele ongelukkigen, die op de nokken hunner onder water staande huizen waren gevlugt, door hem gered en als aan den dood ontrukt werden.

Deze edelmoedige daad, door Zijne Excellentie den Generaal-Gouverneur Markies Paulucci ter kennisse van Zijne Majesteit den Keizer aller Russen zijnde gebragt, heeft het Hoogstdenzelven mogen behagen, dien Kapitein een fraai Goud Zakhorologie, met gelijke ketting, ten geschenke te vereeren.

Het was ten gevolge van dit besluit, dat door den Consul-Generaal der Nederlanden te Riga, het bestuur van het Kollegie Zeemans-Hoop alhier werd uigenoodigd, dit geschenk van Z.M. den Keizer aan den ongelukkigen, doch menschlievenden man, uit te reiken.

Het Bestuur van dit Collegie, aan eenen zoo vereerenden last gaarne voldoende, verzocht den Nederlandschen Koopvaardij-Kapitein L.H.Drayer zich op Dingsdag den 6den October ll., in de gewone wekelijksche Vergadering te bevinden, alwaar dan ook in bijzijn en ten aanhoore van talrijke mede-leden, door den tijdelijken Voorzitter, den Heer J.HARTSEN, aan dien menschenvriend, met eene gepaste hartelijke aanspraak, dit geschenk (in een net maroquin foudraal besloten) werd uitgereikt, en door den voormelden Koopvaardij-Kapitein met eene schriftelijke dankzegging beantwoord.

Welk een aangename indruk deze plegtigheid bij alle de tegenwoordig zijnde heeft gehad, zal een ieder, die met den nationalen geest van dit Collegie bekend is, geredelijk beseffen.”.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt L.H.Drayer als gezagvoerder gedurende:

*    1817 t/m 1829 van de kof “Vrouw Geertruida”, gebouwd in 1799, 98 ton o.m., kapitein/eigenaar. Gezonken in het ijs te Riga.;

*    1829 t/m 1830 van de kof “Vrouw Geertruida’, gebouwd in 1807, bouwplaats niet vermeld, 115 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Schiermonnikoog;

*    1834 t/m 1837 van de kof “Arend Elisa”, gebouwd in 1831, bouwlocatie niet vermeld, 121 ton o.m., varend voor A.Sandhagens te Amsterdam. Het schip werd 1 maal te Harlingen met schade geregistreerd en later verkocht.

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Lambert Harmens Drayer als gezagvoerrde van de:

“Vrouw Geertruida”, dd 06 februari 1817; 24 augustus 1819; 27 juli 1820; 10 mei 1821; 11 november 1822; 11 oktober 1828;

“Arent Elisa”, dd  22 oktober 1831; 31 oktober 1832; 23 oktober 1833; 05 maart 1834; 03 december 1835

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 29 mei 1821114

Amsterdam, 27 mei. Het schip (opm: kof) de VROUW GEERTRUIDA, kapt. H. Draijer, van Amsterdam naar Lissabon, is in de haven van Texel gezeild, uit hoofde van ingelaten gezouten vis, te lossen.

 

Rotterdamsche Courant 02 juni 1821114

Amsterdam, 31 mei. Het schip de VROUW GEERTRUIDA, kapt. L.H. Draijer, van Amsterdam naar Lissabon, heeft, volgens nader berigt, de lading niet behoeven te lossen (opm: zie RC 290521) en ligt gereed om te vertrekken.

 

Rotterdamsche Courant 16 juni 1821114

Rotterdam, 13 juni. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 12 juni:

Den 8 dezer is van Portsmouth vertrokken het aldaar binnengelopen schip VROUW GEERTRUIDA, Draijer, van Amsterdam naar Lissabon…..

 

Rotterdamsche Courant 27 september 1821114

Advertentie. J. de Wit Abrah. Everardszoon en C. de Wit, makelaars, zullen op heden, den 27 september 1821, des avonds te zes uren precies, in de Brakke Grond, in de Nes, te Amsterdam, als last hebbende van hunne Meesters, presenteren aan de meestbiedenden te verkopen: een partij van tien kisten beschadigd wit Braziels suiker, nu eerst uit zee gekomen en gelost uit het schip de VROUW GEERTRUIDA, gevoerd door kapitein Lambert H. Draijer, gekomen van Lissabon, en dat bij kavelingen zo als die genummerd zijn; liggende en te zien als bij biljetten is aangewezen.