Inloggen
Gezagvoerder

Dijkstra, Jan

Naam: Dijkstra, Jan
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
CATHARINA CORNELIA 1856 Schoenergaljoot Sailing Vessel 15006 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

  1. Jan Dijkstra, geboren 17 december 1842 te Appingedam -zoon van Reinder Piers Dijkstra (koemelker) en Jantje Jans Eppenga -gebleven op zee onder Borkum in augustus 1881, lijk aangespoeld op het Duitse eiland Spiekeroog, huwde op 3 mei 1870 te Delfzijl met:
  2. Jantje Bogeholt (ook wel geschreven: Bueghout), geboren 18 april 1847 te Wirdum (gem. Loppersum) - dochter van Johannes Tonnis Bueghout (timmerman, boer, steenfabrikant en logementhouder) en Harmke Jans de Boer (boerin en logementhoudster) –overleden in de stad Groningen na 1910.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.Dijkstra als gezagvoerder gedurende:

*    1881 van de galjoot “Catharina Cornelia”, gebouwd in 1856 te Groningen, 118 ton o.m., varend voor G.Kortrijk te Groningen. Het schip is bij Borkum verongelukt.

 

Overige bijzonderheden

Vraag van R.K.Mast te Delfzijl aan L.Heyboer per e-mail dd 13 oktober 2004

De galjoot Catharina Cornelia, in 1856 gebouwd in Groningen, 118 ton, van 1857 - 1864 in eigendom van H.B. Onnes te Groningen, vanaf 1864 in eigendom van G. Kortrijk te Groningen, bevaren door de kapiteins R.H. Astuling (1857-1880), J. Dijkstra (1881), gaat in 1881 verloren.

De grootvader van J.T. Bogeholt (de man van het boekje Onder zeil en stoom van .R.K.Mast dd 2003)) had drie dochters eneen zoon. Een van de dochters was Jantje Bogeholt. Zij was op 3 mei 1870 getrouwd met de korenschipper en zeeman Jan Dijkstra. Het is deze J. Dijkstra die met het schip ten onder gaat. Het gezin bleef in diepe armoede achter. Men kon zelfs de leges voor de documenten, noodzakelijk voor een huwelijk, niet betalen en kreeg daarvoor steeds ontheffing.

Bij de huwelijksacten van de kinderen Dijkstra zit telkenmale een verklaring gedateerd 1 juli 1895, afgelegd tegenover Mr. J.A. Tellegen, plv. kantonregter te Groningen, “...dat de getuigen bekend is dat J. Dijkstra, als kapitein het schip 'Catharina Cornelia' voerende, op 10 juli 1881 met zijn schip de haven van Delfzijl heeft verlaten, op weg naar Noorwegen, en dat het schip op de terugreis onder Borkum is vergaan, en dat het lijk van J. Dijkstra later op het Duitse eiland Spiekeroog is aangespoeld, zodat geen normale verklaring van overlijden.kan worden overlegd... “

Antwoord L.Heyboer per e-mail dd 14 oktober 2004

De NRC van 16 of 17 augustus 1881 meldt het volgende: Op 12 augustus is voor de Eemsmond het wrak gezien van de Nederlandse galjoot CATHARINA CORNELIA (kapitein J.Dijkstra). Volgens berichten is dit het nabij Borkum gekenterde schip: Het schip was geladen met hout op weg van Kragero naar Delfzijl. In een bericht in de NRC van 18 of 19 augustus 1881 wordt vermeld dat het schip waarschijnlijk reeds op 10 augustus is vergaan voor de Eemsmond.

Een bericht in de NRC van 24 of 25 augustus vermeldt nog dat het wrak is gestrand op de Memmert en daar is verbrijzeld. Ik heb van de berichten alleen maar de maand genoteerd en niet de exacte datum van de krant waarin het bericht was opgenomen.

 

Vlissingsche Courant  21 auguatus 1881

“Het bericht dat de onder Nederlandsche vlag varende en te Delfzijl te huis behoorende galjoot Catharina Cornelia, kapitein J.Dijkstra, schipbreuk heeft geleden wordt thans bevestigd. De geheele bemanning is daarbij omgekomen; de kapitein laat eene vrouw met zeven hulpbehoevende kinderren na, en de stuurman Ohlsen en vier kinderen. Wie de andere opvarenden zijn is nog niet bekend.