Inloggen
Gezagvoerder

Wijk, Dedde Hendriks van

Naam: Wijk, Dedde Hendriks van
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ZORG EN VLIJT 1845 Kof Sailing Vessel 13702 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Dedde werd geboren/gedoopt te Nieuwe Pekela 20/23 juli 1775 als zoon van Hindrik Deddes en Menkijn Hindrix.

Dedde trouwde ca. 1806 te Nieuwe Pekela met Anna Hannes Oosterveld, geboren/gedoopt op 04/05 maart 1773 als dochter van H.Oosterveld en Maria Mulder.

Anna was de weduwe van Pieter Harms Hulst, waarmee zij op 24 maart 1793 te Nieuwe Pekela was getrouwd.

Anna Hannes overleed op 27 juni 1831 te Nieuwe Pekela, 58 jaar, echtgenote van schipper Dedde Hindriks van Wijk.

Dedde Hindriks overleed op 19 maart 1834 te Nieuwe Pekela, landgebruiker, 58 jaar, weduwnaar.

 

Lidmaatschap van zeeemanscolleges

D.H. van Wijk was effectief lid van het zeemanscollege te Pekel-A met vlagnummer 46 in de periode 1829 t/m 1831.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt D.H. van Wijk als gezagvoerder gedurende:

*   1818 van de kof “Twee Broeders”, gebouwd in 1802, bouwplaats niet vermeld, 104 ton o.m., geen vermelding van thuishaven en eigenaar. Hij werd 1 maal te Harlingen geregistreerd geladen met pannen naar de Oostzee.

*   1823 t/m 1832 van de kof “Concordia”, gebouwd in 1823, bouwlocatie niet vermeld, 81 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela;

 

Het Archief van de Amsterdamse Almanak11a bevat monsterrollen op naam van kapitein Dedde Hendriks van Wijk op de:

“Vrouw Anna”, dd 28 april 1814 en 24 maart 1815.

“Twee Broeders”, dd 05 mei 1821.

“Concordia”, dd 09 december 1823 en 16 juni 1824.

 

De collectie monsterrollen van het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen vermeldt:

09 maart 1820, kof “Twee Broeders”, kapitein Dedde Hindriks van Wijk.

11 februari 1826, schip “Concordia”, schipper Dedde Hindriks van Wijk uit Nieuwe Pekela.

05 maart 1827, kof “Concordia”, schipper Dedde H. van Wijk uit Nieuwe Pekela.

01 maart 1828, kof “Concordia”, schipper Dedde H. van Wijk uit Nieuwe Pekela.

10 maart 1830, kof “Concordia”, kapitein Dedde Hindriks van Wijk uit Nieuwe Pekela.

01 maart 1831, kof “Concordia”, kapitein Dedde Hindriks van Wijk uit Nieuwe Pekela.

07 juni 1845, kof “Zorg en Vlijt”, kapitein Dedde Hendriks van Wijk uit Nieuwe Pekela

 

Overige bijzonderheden

Provinciale Groninger Courant 07 februari 1817

Advertentie. Verkoop op 7 februari 1817 te Winschoten door notaris Mr. J. Freeseman Viëtor, o.a.

- 1/32 Aandeel in het kofschip, gevoerd door J.C. Lucas.

- 1/32 Aandeel in dat door D. van Wijk, en

- 1/32 aandeel in dat door R.D. van Wijk bevaren.

Advertentie staat wellicht op een onjuiste plaats

 

Leeuwarder Courant 03 april 1818114

Harlingen, 2 april. Op 30 maart l.l. zijn uitgezeild: het smakschip de VROUW REINERA, kapt. B.J. Bondrager, het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Harm H. Hulst, het smakschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Edzert A. Pot, en het kofschip de VROUW LUBBEGINA, kapt. Claas H. de Weerd, alle naar Noorwegen met ballast, het kofschip de TWEE BROEDERS, kapt. Dedde H. van Wijk, met pannen naar de Oostzee, en het voor enige tijd alhier door schade binnen gekomen kofschip CONCORDIA, kapt. Albert Pieters Beer, na gedane reparatie, van de Oostzee met hout naar Lorient, alsmede weder vertrokken het alhier binnen gelopen tjalkschip de VROUW IKINA, kapt. J.S. Vegter, met pannen van Makkum naar Hamburg, en van de rede het aldaar gelegen hebbende kofschip de GOEDE HOOP, kapt. Wolter H. Boon, met pannen van Makkum naar de Oostzee.

 

Dordrechtsche Courant 15 juli 1819114

Dordrecht, 14 juli. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen the CALTHORPE, kapt. W. Newton, van Newcastle, met slijpstenen en kolen; de TWEE GEBROEDERS, kapt. D.H. van Wijk, van Newcastle, met steen en de JONGE WILLEM, kapt. P. Stratingh, van Nerva, met hout.

 

Rotterdamsche Courant 22 februari 1821114

Amsterdam, 20 februari. Voor de baar van Port-à-Port is gearriveerd D.H. van Wijk, van Monnikendam; te Havre S. Jansen, van Amsterdam; te Boulogne K.G. Ouwehand, van Rotterdam.

 

Rotterdamsche Courant 24 mei 1821114

Amsterdam, 22 mei. Kapt. D.H. van Wijk, voerende het schip de TWEE GEBROEDERS, van Amsterdam naar Marseille, meldt van Texel, van den 18 mei, dat hij, uit hoofde van andere schepen op hem kwamen aandrijven, een anker en touw had moeten laten slippen; toen voor één anker blijvende liggen, en het daarvoor niet kunnende houden, was hij in gevaar geraakt van te stranden, of wel genoodzaakt het tweede touw te kappen; dit beide willende vermijden, had hij tot behoud van het schip en de lading een schuit aan boord geseind, die het geslipte anker tegen betaling van NLG 210 opgevist en teruggebragt had.

 

Rotterdamsche Courant 24 november 1821114

Rotterdam, 23 november. Van Vlissingen wordt van den 20 dezer gemeld:….

…..Voorts zijn, sedert onze laatste, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: de JOSEPH AND ANN, W. Minter, van Londen; CORAMANDEL, W. Denry, van Philadelphia; STEPHANIA, M.R. Burke, van New-YORK; BELLE ALLIANCE, M.F. Schieville, van Bordeaux; HARMONIE, H.C. Schutt, van Oleron; NEPTUNIS, W.M. Cramer, van Noirmontier; de TWEE GEBROEDERS, D.H. van Wijk, van Marseille; de JEUNE JEANNE, D.F. Moldenhauer, van Havre-de-Grace; ADRIANUS CATS, D.S. Hanse, van Cette (opm: Sète); MARIA JOHANNA ELISABETH, H.G. Boekhout, en de GENERAL MURRAY, T. Clark, van Londen; REBECCA, J. Anderson, van Hull; de GOOD INTENT, J. Proctor, van Buenos-Aijres; de VROUW MARIA, A. Schipman, van Malaga; deze laatste moet quarantaine houden,….

 

Rotterdamsche Courant 28 maart 1822114

Rotterdam, 27 maart. Den 25 arriveerden te Helvoetsluis de schepen de TWEE GEBROEDERS, D.H. van Wijk,van Grimsby, en ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool.

Den 26 arriveerde de WAAKZAAMHEID, D. Rooderkerk, van Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 10 april 1821114

Amsterdam, 8 april. Sedert onze laatste zijn in Texel binnengekomen D.H. van Wijk van Port-à-Port, T. Walson van Newcastle, P.H. Stokkebij van Taborg (opm: waarschijnlijk Faaborg) en E. de Vries (van Monnikkendam naar Malaga den 27 maart uitgezeild) terug uit zee om schade; heeft veel met stormweer en hoge zee te worstelen gehad en is den 4 april des avonds met behulp van een schuit en volk in de haven van Texel gebragt, om te repareren; A.M Schaarif van Kopenhagen, J. Woxrood van Laurwig, Christensen van Dramme en J.K. de Jong van Petershead; ….

 

Rotterdamsche Courant 23 april 1822114

Rotterdam, 22 april. Den 20 zeilden van Den Briel de JONGE HARMEN, H.A. van der Wal, naar Hamburg; de TWEE BROEDERS, D.H. van Wijk, naar Grimsby; de CHRISTINA MARIA, J.C. Cornbeck, naar Corsoer; de DANIEL, J.M. Heldt, en de NOORDSTAR, H. Niemann, naar de Oostzee;de ZES ZUSTERS, N.H. Baij, naar Rudkiöping.

 

Rotterdamsche Courant 27 juli 1822114

Rotterdam, 26 juli. Van Vlissingen meldt men den 23 juli, dat, ….

…. van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, en de VROUW ENGELINA, H.T. de Jongh (opm: kof, kapt. Harm Tjebbes de Jonge), naar Londen; de JUFVROUW MES, G.L. Doornbos, naar Londen; VRIESLAND, E.N. Drent (opm: E.J. Drent), en WILHELMINA CATHARINA, P.B. de Jong, naar Bristol; de VIJF GEBROEDERS, D. Steur, naar Havana; de DRIE VRIENDEN, A.R. de Groot, naar Bayonne; de VROUW ENGELINA, E.H. de Groot, naar Londen; AURORA, S.J. Brouwer, naar North Shields; de TWEE GEBROEDERS, E.R. Borchers, naar Bergen; JOHAN GEORG (opm: kof JOHAN GEORGE), W.D. Kleininga, naar Mainhead; FORTUNA, J. Jans, naar Sandwich; le JEUNE GUILLAUME, J.B. Coster, naar Harborough; de ANNA, F. Schulte, naar Petersburg, en l’ETOILE, J. Jolly, naar Bordeaux.

Ook is aldaar ter rrede gekomen het schip de TWEE GEBROEDERS, D.H. van Wijk, van Caen naar Brussel gedestineerd.

 

Rotterdamsche Courant 05 oktober 1822114

Rotterdam, 4 oktober. Van Vlissingen wordt van den 1 dezer gemeld, dat sedert onze laatste van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild zijn de schepen la LOUISE, P.J. Colas, naar New York, de GOEDE HOOP, H.H. Pott, naar Shields; de TWEE GEBROEDERS, D.H. van Wijk, naar Newcastle, en

aldaar ter rede gekomen LEOPOLD, J. Hammer, van Gothenburg, naar Rotterdam gedestineerd, en naar Antwerpen bestemd: HERMANNA, H. Stroijer, van Hamburg, en de DRIE GEBROEDERS, P.F. Suhlberg, van Danzig.

 

Rotterdamsche Courant 10 oktober 1822114

Rotterdam, 9 oktober. Van Vlissingen meldt

….en van den 2 dezer tot heden van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de VROUW MARIA, T. Schipman, naar Bayonne, PHILOTAXE, J. Corran, naar Londen, en de TWEE GEBROEDERS, D.H. van Wijk, naar Newcastle