Inloggen
Gezagvoerder

Weelde, Rochus van

Naam: Weelde, Rochus van
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 3
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JONGE DANIEL QUIRIN 0 Kof Sailing Vessel 11331 Bekijk schip
JUFFROUW JOHANNA ELISABETH 0 Brik Sailing Vessel 12371 Bekijk schip
JUFFROUW JOHANNA ELISABETH 0 Brik Sailing Vessel 12371 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

De “Juffrouw Johanna Elisabeth” en “De Vriendschap” worden niet genoemd in Bouma met een kapitein van Weelde025. Van Sluijs013 vermeldt de brik met in 1816 als gezagvoerder kapitein Barend Waller, in 1817 kapitein Willem Anker, 1818-1819 kapitein Rochus van Weelde en 1819 kapitein Anthony Groeneveld de Kater. Toegevoegd is: “15 Oct. 1819 van Villa Nova te Zierikzee gearriveerd, maakte de uit- en thuisreis in de korten tijd van 45 dagen” met als bronnen de Zierikzeesche Courant en de gegevens van A.de Vos uit Voorburg.

 

Overige bijzonderheden

“Rochus van Weelde volgde (kapitein Willem) Anker in 1818 op als kapitein op de Juffrouw Johanna Elisabeth . Van Weelde was later, van 1821-1852, boekhouder van de Slavenkas (in Zierikzee). (De Juffrouw Johanna Elisabeth was een brik en voer vanuit Zierikzee) 074.

 

“Onder bevel van kapitein Rochus van Weelde, de latere Zierikzeese waterschout, voer De Vrienschap in hoofdzaak op Portugal. Deze schoener, 74 voet lang, had op één van zijn reizen het zwaar te verduren van de Algerijnse en Turkse kapers.

OP 31 oktober 1816 verliet het schip Faro (Zuid Portugal) op weg naar Zierikzee. ’s Middags ontmoette het schip een gewapende schoener onder Turkse vlag. Het loste een schot in de richting van De Vriendschap. Een sloep werd uitgezet met een luitenant aan boord, die de papieren van kapitein Van Weelde onderzocht. Na dit onderzoek vervolgde De Vrienschap zijn reis.

Op 2 november kreeg men een fregat in zicht, waarvan de Spaanse vlag woei. Dit schip bleek 36 à 40 kanonnen aan boord te hebben en was vergezeld van een kleine eveneens bewapende schoener. De gehele ochtend voeren deze twee schepen met De Vriendschap in de richting van kaap Sint Vincent, de zuidwestelijke punt van Portugal. Toen één van de schepen een schot in de richting van De Vriendschap vuurde liet kapitein van Weelde de Nederlandse vlag hijsen en draaide met zijn schip bij.

Vanaf de Spaanse schepen werd gevraagd naar het doel van de reis. Kapitein Van Weelde beantwoordde die vraag in het Engels. De kapitein werd opdracht gegeven het schoenerzeil in te nemen. Terwijl men hiermee bezig was viirde het Spaanse fregat plotsklaps en gaf het Zeeuwse schip de volle laag.Ook scheepssoldaten stonden te vuren op De Vriendschap. De afstand tussen beide schepen bedroeg op dat moment niet meer dan twee scheepslengten. Uiteraard veroorzaakten de Spaanse vuursalvo’s veel schade.

Het Spaanse fregat voer om De Vriendschap heen en schoot een kogel in de richting van de Nederlandse vlag.De kapitein liet daarop de vlag tot de helft van de mast zakken. De Spanjaarden zetten een sloep uit met aan boord een luitenant en vier matrozen, allen zwaar bewapend. De geuniformeerde luitenant vroeg aan kapitein Van Weelde om gegevens betreffende het schip. De kapitein antwoordde dat er geen geschut aan boord was, dat men met negen man voer en dat het schip slechts vijgen en fruit vervoerde. Kapitein Van Weelde vroeg op zijn beurt naar de naam van het fregat, maar kreeg geen antwoord. Hij wees op de reddeloze toestand van zijn schip. De luitenant beloofde touw te zullen halen om de schade zo goed mogelijk te kunnen herstellen.. Nauwelijks waren de officier en de matrozen weer aan boord van hun fregat of beide Spaanse schepen zetten alle zeilen bij en lieten De Vrienschap aan zijn lot over. Na 24 dagen in volle zee te hebben rondgevaren lukte het Kapitein Van Weelde, met veel moeite en gevaar, de 26ste november Zierikzee te bereiken. Op 2 december 1817 werd De Vrienschap, met nog twee andere schoeners, door makelaarV. van de Polder in het openbaar verkocht.”074.

 

Rotterdamsch Courant 28 september 1815114

Amsterdam, 26 september. De 18e september is te Falmouth met gebroken mast en boegspriet binnengelopen, het schip de VRIENDSCHAP, kapt. Van Weelden, van Zierikzee naar Villeneuve; hetzelve was bij Legard door een brik aangezeild.

 

Rotterdamsche Courant 07 december 1816114

Amsterdam, 5 december. Het schoonerschip de VRIENDSCHAP, kapt R. van Weelde, met een lading vijgen en fruiten, den 31 oktober, des morgens, van Faro naar Zierikzee vertrokken zijnde, is dezelfde namiddag door een gewapende schooner, onder Turkse vlag, ontmoet, die een schot met scherp deed; hierop bijgedraaid zijnde, kreeg het een luitenant met een sloep aan boord, die zeide van Buenos Aires te zijn, en, na het onderzoek der papieren, het schip deszelfs reis liet vervolgen; doch den 2 november kreeg men een fregat in het gezigt, waarvan een Spaanse vlag woei, voerende 36 à 40 stukken, hebbende een witte krul voor het galjoen, en zijnde verzeld (opm: vergezeld) van een kleine gewapende schooner, hetwelk de gehele voormiddag mede cours hield naar Kaap St. Vincent, en insgelijks een schot met scherp op de VRIENDSCHAP deed, waarop kapt. Van Weelde de Hollandse vlag hees en bijdraaide; de in de Engelse taal gedaan wordende vragen, omtrent de destinatie van het schip, beantwoord zijnde, kreeg de kaptein last zijn schoonerzeil te gijen; terwijl men bezig was hieraan te voldoen, gaf het fregat niet alleen de volle laag met scherp, maar stonden ook de scheepssoldaten op de loopplanken te vuren, hetgeen, op de afstand van niet meer als twee scheepslengten, veel schade veroorzaakte; hierop wendde het fregat agter het schip, en schoot nog een stuk op de Hollandse vlag af, hetgeen de kaptein bewoog dezelve ten halven aftehalen; toen kwam er een sloep aan boord, waarin een luitenant, een tolk, twee soldaten en vier matrozen, allen met ponjaards en pistolen gewapend, en Spaanse uniformen dragende, die naar het getal der stukken en manschappen vroegen, waarop men antwoordde, gene stukken maar slechts vijgen en fruit aan boord te hebben, en met negen man te varen; kaptein Van Weelde vroeg toen naar een naam van het fregat en van dier van de kaptein, doch beiden werden voor hem verzwegen; op de aanwijzing van de reddeloze toestand, waarin het schip door het schieten gebragt was, beloofde de officier hem touw te zullen zenden om de geleden schade te herstellen; doch naauwlijks was de sloep weder aan boord van het fregat, of het zette alle zeilen bij, en liet kaptein Van Weelde aan zijn lot over, die eindelijk, na 24 dagen in volle zee te hebben gesukkeld, met veel moeite en gevaar, den 26 november, met zijn schip te Zierikzee is aangekomen.

 

Rotterdamsche Courant 09 september 1817114

Advertentie. De makelaar C. van de Polder, als gelast van zijne Principalen, zal, op donderdag den 18 september 1817, des namiddags ten drie uren precies, in het Nieuwe Logement, bij J.J. van Oppen, binnen de stad Zierikzee, ten overstaan van de Notaris A.W. van der Halen en getuigen, publiek aan de meestbiedende presenteren te verkopen, de navolgende drie sterke en welgebouwde Schooner-schepen, alle liggende in de haven van gemelde Stad, met derzelver inventarissen:

- Het extraordinair hardzeilend Schooner-schip, genaamd MARS, laatst gevoerd geweest door kaptein Gerrit Heyneken, volgens meetbrief lang ruim 67 voet, breed ruim 20 voet, en diep circa 9 voet, in den jare 1813 genoegzaam geheel nieuw vertimmerd en nieuwe masten ingezet.

- Het mede extraordinair zeilend gekoperd Schooner-schip, genaamd de VRIENDSCHAP, laatst gevoerd geweest door kaptein Rochus van Weelde, lang 74 voet, wijd 24 voet, hol 8 voet 6 duim, alle Amsterdamse voeten.

- Het snelzeilend eike Schooner-schip, genaamd de HOOP, laatst gevoerd geweest door kaptein Rochus Anker, volgens meetbrief lang ruim 64 voet, breed ruim16 voet, en diep ruim 9 en 1 half voet.

Zijnde inmiddels nader informatie te bekomen bij gemelde makelaar.