Inloggen
Gezagvoerder

Boer, Wolter Jans de

Naam: Boer, Wolter Jans de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW JAAPKINA 0 Kof Sailing Vessel 11650 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Wolter Jans de Boer werd gedoopt 31 januari 1773 te Nieuwe Pekela als zoon van Jan Wolters en Zwaantje Jans.

Hij trouwde te Oude Pekela op 17 november 1805 met Japien/Japijn Jakobs, gedoopt 27 april  1783 te Oude Pekela als dochter van Jakob Tonnis en Aaltje Harms. Zij overleed op 14 september 1827 te Nieuwe Pekela, 43 jaar.

Wolter Jans overleed op 20 mei 1832 te Oude Pekela, zeeman, 60 jaar, weduwnaar

Wolter Jans staat in BS-akten uit Oude Pekela van 1812, 1814, 1821 en 1823 te boek als schipper, in 1818 als zeeman en in  1827 als buitenvaarder.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt W.J. de Boer als gezagvoerder gedurende:

  • 1818 van de smak “Vrouw Saapkema”, geen vermelding van bouwgegevens, thuishaven en eigenaar. Het schip werd 3 keer te Noorwegen geregistreerd, 2 keer komend van Noorwegen en 1 keer van Hull.

 

Het Archief van de Amsterdamse Almanak11a bevat monsterrollen op naam van kapitein Wolter Jans de Boer op de:

“Juffrouw Jakkina”, dd 28 april 1814; 17 oktober 1814 en 13 april 1819.

In een lijst van Gedeputeerder Staten van Groningen staat de een lijst van verloren gegane schepen  uit Veendam, Oude en Nieuwe Pekela en Sappemeer in 1821 en 1822.114

“VROUW JAPINA, Smak, kapitein Wolter Jans de Boer. Vergaan 8 maart 1822, bij Oostende. Het volk geborgen.”

Overige bijzonderheden

Provinciale Groninger Courant 16 december 1817114

De griffier van het vredegeregt, canton Pekel-A, gedenkt ten verzoeke van E.H.J. Dik en consorten, wonende te Nieuwe Pekel-A publiek te verkopen: een kofschip, met boot en verdere annexen, groot plusminus 75 roggelasten, invoege door de kapitein Wolter Jans de Boer is bevaren, liggende thans te Harlingen.

 

Leeuwarder Courant  31 maart 1818114

Harlingen, 29 maart. Gisteren zijn alhier uitgezeild: het smakschip de VROUW JAAPKEMA, kapt. Wolter J. de Boer, met haver, tarwe en ruw vlas naar Hull, en het kofschip de VROUW MARTHA, kapt. Dedde Roelofs van Wijk, na gedane reparatie weder uitgezeild van Rotterdam met tarwe naar Rouaan (opm: Rouen), en heden is uitgezeild het tjalkschip de VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeven, met ballast naar Noorwegen.

 

Leeuwarder Courant 16 juni 1818114

Harlingen, 15 juni. ….Den 14 dito zijn alhier binnen gekomen het kofschip de VROUW BIBIANA, kapt. Israel H. Zeiling, van Liverpool met zout, het smakschip de VROUW SAAPKEINA, kapt. Wolter Jans de Boer, met hout van Droback (opm: Drøbak, Oslofjord), en het smakschip de WAAKZAAMHEID, kapt. Coert W. Stuit, met hout van Wilstein.

 

Leeuwarder Courant 07 juli 1818114

Harlingen, 7 juli. Den 2 juli zijn alhier binnen gekomen het smakschip de VROUW CATHARINA, kapt. Arend Klasen, het smakschip de VROUW MARTHA, kapt. D.C. de Groot, en het tjalkschip de VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeeven, alle drie met hout van Noorwegen en is uitgezeild het smakschip de VROUW SAAPKEMA, kapt. W.J. de Boer, met ballast naar Noorwegen.

Den 3 dito is alhier binnen gekomen het tjalkschip MARIA SOPHIA, kapt. Rinse D. Lovius, met ballast van Londen.

Den 6 dito is alhier binnen gekomen het kofschip JUPITER, kapt. B.R. van Wijk, met hout van Noorwegen

 

Leeuwarder Courant 14 augustus 1818114-

Harlingen, 13 augustus. ….

Den 8 dito zijn alhier binnen gekomen het smakschip de VROUW JAAPKEMA, kapt. Wolter J. de Boer en het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Harm H. Hulst, beide met hout van Noorwegen, en is uitgezeild het kofschip AUGUSTUS, kapt. J.J. Jaske, ledig op avontuur. …

 

Leeuwarder Courant 04 september 1818114

Harlingen, 3 september…..

Den 2 dito zijn van hier uitgezeild het kofschip NOORDSTAR, kapt. Jan G. Strootman, met ballast naar de Oostzee, het smakschip de VROUW SAAPKEMA, kapt. Wolter J. de Boer, en het tjalkschip de VROUW WIEGERDINA, kapt. E.A. Oldenburger, beide met pannen naar de Oostzee.

 

Rotterdamsche Courant 14 december 1819114

Amsterdam, 12 december. Volgens een brief van Rendsburg, van den 2 december, werden de aldaar aangekomen schepen de DRIE GEBROEDERS, kapt. J.J. Kluin, en de VROUW REINERA, kapt. B.J. Bondrager, van Danzig (opm: Gdansk) naar Amsterdam gedestineerd, door de vorst verhinderd derzelver reis voort te zetten (opm: aldaar overwinterd en 15 maart 1820 vertrokken, zie RC 230320); te Holtenau werden, onder anderen, door het ijs terug gehouden de schepen de VROUW JAAPKINA, kapt. W. de Boer, van Bandholm naar Hamburg; kapt. C. Janssen van Lübeck, en CATHARINA ELISABETH, kapt. L. Lindemann, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) naar Amsterdam; het laatste zou, zo men zei, wegens bekomen lek, moeten lossen. Het toen ingevallen zachter weêr deed hopen, dat alle de schepen hun reizen zouden kunnen voortzetten.

 

Rotterdamsche Courant 26 april 1821114

Rotterdam, 25 april. Den 23 zeilden uit de Maas de schepen de SEX SODSKENDE, J. Pedersen, naar Swineburg; de LILLA MATHILDA, J.C. Jager, en de SCHLIECHER, J.C. Krohn, naar Wolgast; en arriveerden de VROUW JANTINA, J.E. Dik, van Droubek (opm: waarschijnlijk Drobak); de JONGE DUIJF, H.A. Feijen, van Holbek (opm: Hornbæk); de VROUW JAPKINA, W.J. de Boer, van Kiel; de VROUW GEBINA, R.J. Nagel, van Neustad; de JONGE JACOB, J.C. Meeuwis, van Hamburg.

 

Rotterdamsche Courant 26 april 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Elseneur en St. Petersburg: het Smakschip de VROUW JAAPKINA, kapt. Walter Jans de Boer…..

Rotterdamsche Courant 31 juli 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Bordeaux: het Smakschip de VROUW JAAPKIENA, kapt. Wolter Jans de Boer, om den 8 augustus te vertrekken…..

Rotterdamsche Courant 07 augustus 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Bordeaux: het Smakschip de VROUW JAAPKINA, kapt. Wolter Jans de Boer….

Rotterdamsche Courant 21 augustus 1821114

Rotterdam, 20 augustus.

….Den 20 zeilden de EARL OF CLANCARTY, F.F. Gibbs, en THREE SISTERS, W. Frost, naar Londen; de NEERLANDS KROONPRINS, A. van der Meijden, naar Malaga; de CORNELIA LUCIA, J. Altona, naar Marseille; de EENIGHEDEN, H.A.F. Boije, en de ORANGE, J. Watson, naar Elseneur (opm: Helsingör); de ANNA DOROTHEA, T. Voss, naar de Bogt; de PIERRE EUGÈNE, B.T. Abraham, naar Cherburg; de GOEDE HOOP, F. de Best, naar Stockton; de NEPTHUNUS, J.C. Arens, naar Wismar; de KITTY, J. Andsell, naar Hull; de HELENA, C.F. Kreuze, de AUGUSTA HELENA, J.H. Maack, en de CATHARINA, J. Lubs, naar de Oostzee; de WAAKZAAMHEID, H. Bedger, naar Brest; de DEUX EUGÈNES, G. Danet, naar Rouaan; de CONCORDIA, L. Teunis, en de VROUW JAAPKINA, W.J. de Boer, naar Bordeaux; de JONAS, H. Clausen, naar Stavanger, en de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 18 december 1821114

Rotterdam, 17 december. ….

….Den 16 arriveerde kapt. Mortleman met de brieven van den 15, van Harwich, en JAAPKINA. W.J. de Boer, van Duinkerken; de wind W.Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 24 januari 1822114

In lading liggende schepen naar:,,,

…Nantes: het schip de VROUW JAAPKINA, kapt. Wolter Jans de Boer. …