Inloggen
Gezagvoerder

Velthuis, Roelof Harms

Naam: Velthuis, Roelof Harms
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
HERSTELLER 1819 Galjoot Sailing Vessel 12742 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Van Sluijs013 vermeldt in zijn kapiteins- en schepenlijst terzake van de naam Velthuis het volgende:

*   juli 1822                R.H.Velthuis                van Marseille in Texel           Hersteller

*   1823                        B.H.Velthuis                                                                      Hertelder

De namen komen niet voor in Bouma025 bij schepen met de naam “Hersteller/Herstelder”.

 

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout op het Stadsarchief te Amsterdam bevat monsterrollen op naam van Roelof Harms Veldhuijs op de:

“Jonge Gerrrit”, dd 16 juni 1810 (Papemburger vlag);

“Herstelder”, dd 27 juli 1822; 04 maart 1823.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 04 februari 1817114

Advertentie. Verkoop op Regterlijk Gezag, van het Brigantijn-Hoekerschip DIE UNTHERNEMING, lang over steven 74 en 1 half voeten, wijd, binnen de huid, 16 en 3 vierde voeten, hol, in het ruim, 10 en 1 half voeten, alles Amsterdamse voetmaat, groot ca. 60 lasten, liggende aan de Scheeps-Timmerwerf van de Heer Gijsbert van Brakel, in het Zalmgat, even buiten Rotterdam, met deszelfs staande en lopende want, ankers, touwen, zeilen en verdere gereedschappen, op de inventaris, in de Memorie van Lasten geïnfereerd, breder omschreven.

Wordende voorgemeld Brigantijn-Hoekerschip gevoerd door schipper Roelof Harms Velthuis, ten verzoek van de Heer G. van Brakel, mr. scheepmaker, wonende even buiten Rotterdam, domicilium kiezende ten huize van de Heer Pieter Commys, Procureur, wonende te Rotterdam, in de Oppert, die in dezen is voor hem occuperende, Requirant in krachte van een vonnis, gewezen bij de Regtbank van Koophandel, zitting houdend te Rotterdam, in dato den 18 oktober 1816, behoorlijk geregistreerd door de Heer Ontvanger Verster, tegen betaling van het verschuldigde regt; bij wel vonnis gemelde schipper Roelof Harms Veldhuis (opm: zie verschil met eerdere schrijfwijze) is gecondemneerd (opm: veroordeeld) om aan de Requirant te betalen de somma van 2698 guldens, 18 stuivers en 12 penningen, Hollandse courant, met de interesten en kosten.

De Requirant competerende (opm: bevoegd) voor op last van denzelven gedane vertimmering, leverantiën en arbeidslonen, aan het gemelde Brigantijn-Hoekerschip, genaamd DIE UNTHERNEMING, waarvoor het gemelde schip, met al deszelfs toebehoren, is verklaard speciaal verbonden en executabel (opm: dus met hypotheek bezwaard).

De Executant heeft het voorschreve schip en toebehoren ingezet om een duizend guldens.

De eerste opbieding zal geschieden op maandag den 10 februari 1817.

De tweede op maandag den 17 februari 1817, respectievelijk des middags ten 12 uren, in het Paleis van Justitie, ten overstaan van den Wel.Edele Gestrenge Heer Mr. Willem Maurits Swellengrebel, Regter in de Regtbank van Eerste Aanleg, zitting houdende te Rotterdam, als daartoe door gemelde Regtbank gecommitteerd.

De Memorie van Lasten is gedeponeerd ter Griffie van welgemelde Regtbank, en copie derzelve ligt ter visie ten Kantore van voornoemde Procureur, bij wie ook nadere informatie te bekomen is.

 

Rotterdamsche Courant 24 juli 1817114

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swyndregt, Hubertus Montauban van Swyndregt en Frederik van Dam, makelaars binnen Rotterdam, als last hebbende van hunne Principalen, geauthoriseerd door de Regtbank van Koophandel, zitting houdende binnen deze stad Rotterdam, en na gedane aangifte bij de Ontvanger van het Regt van Registratie, ingevolge de Wet, zijn van mening, op dinsdag den 12 augustus 1817, namiddags ten 4 uren, in het Logement het Badhuis, in de Boomptjes, publiek te veilen en verkopen: het Brigantyn-Hoekerschip, genaamd HET GOEDE OOGMERK, laatst gevoerd bij kapt. R.H. Velthuis, lang over steven 75 voeten, wijd, bij het grote luik, 17 voeten 7 duimen, hol, in het ruim, 10 voeten 10 duimen; alles Amsterdamse maat, met alle deszelfs rondhout, staande en lopende want, ankers, touwen, zeilen en verdere scheeps-gereedschappen, zo als het voorschreven schip zal zijn liggende in de Wijnhaven, nabij de Punt, en aldaar, daags vóór en op de dag der verkoop, door een ijder kunnen bezigtigd worden. Nader onderrigting bij bovengemelde makelaars.

 

Dordrechtsche Courant 04 april 1820114

Kapt. J. de Meire, voerende het schip la VIERGE MARIE (opm: brik, thuishaven Kortrijk, kapt. Jean Joseph de Meire), 29 maart voor Antwerpen gearriveerd, rapporteert, den 18 februari l.l. op de N.B. van 36º0' en 6º30 ' lengte, in goede staat zeilende, gepraald te hebben het schip (opm: driemast galjoot) de HERSTELLER, kapt. R.H. Velthuys (opm: Roelof Harms Velthuis), voerende No. 12 in de rood wit rode vlag van Dordrecht, op deszelfs reize van Marseille naar de Havanah.

 

Rotterdamsche Courant 13 juni 1820114

Advertentie. J. Tentije, F. der Kinderen, en A. van der Sluijs, makelaars, zullen, op donderdag den 22 juni 1820, des morgens te 10 uren, te Amsterdam op de werf de Oranjeboom, in de Bikkerstraat, verkopen: het hol van het Pinkschip, genaamd DE HERSTELDER, lang 102 voet, wijd 26 voet, hol 13 voet 2 duim, het verdek hoog 6 voet 5½ duim, alles Amsterdamse maat. Alsmede een aanzienlijke partij scheepsgereedschappen, bestaande in ankers, touwen, zeilen, rondhouten en hetgeen verder te voorschijn zal worden gebragt. Breder bij notitie en berigt bij de makelaars.

 

Rotterdamsche Courant 20 juni 1820114

Amsterdam, 18 juni. Het Hollandse schip de HERSTELDER (opm: pink HERSTELLER), kapitein Veldhuis, van Marseille naar New-Orleans, is den 16 april voor Havana gepraaid

 

Rotterdamsche Courant 19 augustus 1820114

Londen, 15 augustus. Te Havana is binnengelopen HERSTELDER, van Dordrecht.

 

Rotterdamsche Courant 16 juni 1821114

Rotterdam, 13 juni. Van Vlissingen wordt van den 12 gemeld: sedert onze laatste zijn alhier ter rede gekomen de schepen de DRIE VRIENDEN, kapt. A.R. de Groot, van Caen naar Brussel gedestineerd; voorts, naar Antwerpen bestemd, l’EUGÉNIE, P.N. de Roijan, van Bordeaux; MARGARETH, A. Smith, van Londen; de WILNAU, H. Bredfield, van Buenos-Ayres; de JUFVROUW MAGDALENA, H.P. de Jong, van Noirmoutier, de WILLEM, H.W. Kiers, van Lissabon; de HERSTELLER, R.H. Velthuijs, van Marseille; NEPTUNES, W.M. Cramer, van Noirmoutier; JOHANNA, H. Claussen, van Palermo; HADAJOS, J. Best, van Sunderland; ANNA, B. Petersen, van Messina; de LOUISE, P.J. Colas, van Cette (opm: Sète), de JUFVROUW MEES, G.L. Doornbos, van de Marennes; WILLEMINA CATHARINA, P.D. de Jonge, van Liverpool; de RIJZENDE ZON, A. van Schie, van Bahia…..

 

Rotterdamsche Courant 04 september 1821114

Rotterdam, 3 september.

…. 2 dezer arriveerde kapt. Knocker, met die van den 1, van Harwich en zeilden de HERSTELLER, R.H. Velthuijs, naar …. ; MARY, G. Harvey, naar Londen….

 

Opmerking van G.Mulder, Marhisdata augustus 2011

Die DE HERSTELLER van Velthuijs was een in 1819 voor Jan Schouten te Dordrecht gebouwde galjoot. De eerste ZB dateert van 25.05.1819.