Inloggen
Gezagvoerder

Sonneveld, P.

Naam: Sonneveld, P.
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
WILHELMINA MARIA 1857 Schoener Sailing Vessel 15193 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt P.Sonneveld als gezagvoerder gedurende:

  • * 1858 van de 2/msch “Wilhelmina Maria”, gebouw in 1848, bouwlocatie niet vermeld, 125 ton o.m., varend voor K.Wibaut te Vlissingen.

 

Overige bijzonderheden

“Van der Geer was kapitein van het Nederlandse fregatschip ‘Karel Hendricus’. Na een reis van veertien maanden naar Java en terug meerde het schip op 26 juni 1859 af in de thuishaven Rotterdam. … Na de reis diende zijn eerste stuurman P.Sonneveld een aantal klachten (tegen de Raad van Tucht) tegen Van der Geer in. … Alle klachten hadden te maken met het overmatig drankgebruik van de kapitein.”

Door dit drankgebruik waren er fysieke conflicten met bemanningsleden. “Het meest kwalijke was wel dat door zijn dronkenschap een aanvaring … was ontstaan met het schip ‘Jan van Hoorn’. Dit had zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor schip en lading.”. Nadere bijzonderheden over dit incident worden niet genoemd “Wel blijkt uit de beslissing dat na de aanzeiling op verzoek van de bemanning de eerste stuurman het gezag had overgenomen.”

“De Raad (van Tucht bij de koopvaardij) ontnam A. van der Geer de bevoegdheid om als schipper op een Nederlands schip te varen voor de tijd van twaalf maanden. Onbewezen achtte de Raad het onderdeel van de klacht waarin stuurman Sonneveld stelde dat de kapitein aan schepeling F. ten Pierik had opgedragen een brief te schrijven aan de heer Varkevisser (van de firma P.Varkevisser & Zonen) in Rotterdam, waarin eerste stuurman Sonneveld werd beschuldigd van vergiftiging, bedreiging de kapitein te vermoorden en van brandstichting aan boord vande ‘Karel Hendrikus’  “   104.