Inloggen
Gezagvoerder

Smit, Albertus

Naam: Smit, Albertus
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
KOORNZAIJER 0 Fregat Sailing Vessel 12011 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Het Archief van de Amsterdamsche Waterschout in het Stadsarchief van Amsterdam11a bevat monsterrollen met als gezagvoerder Albert(us) Smit op de:

“Koornplanter”, dd 03 mei 1814;

“Koornzaaijer”, dd 20 februari 1815; 08 jul 1817.

 

Overige bijzonderheden

A.Smit verzorgde per 22 augustus 1817 vanuit Texel met de “Koornzaaijer” een troepentransport van 1 officier en 60 manschappen naar Nederlands Oost-Indië065.

 

Rotterdamsche  Courant 15 februari 1816114

Rotterdam 14 februari. Van Maassluis wordt heden gemeld: De schepen de JONGE WILLEM SCHOONEVELD VAN NOORD, J. Mooijekind, de DRIE GEBROEDERS, A. Smit, de VRIENDSCHAP, W. Rynders, en de JONGE ELIZABETH, S. Capteyn, zijn, na verlies van ankers, touwen en verdere schaden genoodzaakt geworden, door het drijfijs, in het zogenaamde Pannengat een veilige schuilplaats te zoeken.

 

Rotterdamsche  Courant 21 maart 1816114

Amsterdam, 13 maart. Volgens brieven van Canton. In China, in dato 3 november (opm: 1815) was het schip de KOORNZAAIJER (opm: fregat DE KOORNZAAYER), kapt. A. Smit, bezig met het laden en zou denklijk tegen het laatst van november de reis naar het Vaderland weder aannemen.

 

Rotterdamsche Courant 04 januari 1816114

Rotterdam, 3 januari. Volgens de Lloyds-Lyst waren den 3 augustus (opm: 1815) in de Straat-van-Sunda aangekomen de KOORNZAAIJER (opm: fregat DE KOORNZAAYER), naar Canton, en de ZEEPLOEG, Schlindehutte (opm: ook geschreven Schinderhutte, Schinderhutre, Schipderhutte, Schendehutte, Schindehutte of Schindehütte, Johannes als voornaam), naar Batavia, beide van Amsterdam.

 

Rotterdamsche Courant 03 maart 1818114

Amsterdam, 1 maart. Den 10 december, anno passato (opm: verleden jaar), zijn van de Kaap de Goede Hoop vertrokken de schepen CORNELIA, kapt. F. Sipkes, en VREDE, kapt. P. Douwes, en den 16 dito de KOORNZAAIJER, kapt. A. Smit, ….

 

Rotterdamsche Courant 13 juni 1818114

Amsterdam, 11 juni. In een brief van de Kaap de Goede Hoop, van den 11 maart, wordt gemeld, dat kaptein S. Argentz, voerende het schip FORTITUDE, van Batavia naar Ostende gedestineerd, den 9 dito aan de Kaap de Goede Hoop gearriveerd, rapporteert, dat bij zijn vertrek van Batavia, op den 3 januari, in het opzeilen waren drie Hollandse schepen, vermoedelijk de CORNELIA, kaptein F. Sipkes, de KOORNZAAIJER, kaptein A. Smit, en de VROUWE IDA ALEYDA, kaptein Klaas Sipkes, van Amsterdam, alle drie in de maand december (opm: 1817) van de Kaap vertrokken. Een Zuid Amerikasche kaper, van 32 stukken, kruiste in die zeeën, en had een groot schip genomen en enige kustvaarders gemolesteerd. Zijner Majesteits oorlogschip TROMP, gecommandeerd door kaptein Wolterbeek, was uitgezonden om dezelve op te zoeken; voorts wordt gemeld, dat het schip de ZEEUW, kaptein L. Woutersen, van Canton naar Middelburg gedestineerd, tegen den 15 mei (opm: bedoeld is maart) de reize zou voortzetten.

 

Rotterdamsche Courant 10 september 1818114

Amsterdam, 8 september. Met brieven van Batavia, van den 6 april, heeft men tijding, dat aldaar destijds lagen de Hollandse schepen van de kapteins K. Sipkes, A. Smit en J. Duyf van Amsterdam, P.J. Pietersen, H. Wehmhoff en T.S. Waters van Rotterdam, M.D. Ihnke en P. Douwes van Dordrecht.

Het Amsterdamse schip van kaptein R. Witsen en het Rotterdamse van H. Nannings waren van Batavia vertrokken, het eerste naar Maccassar, en het laatste naar de Molukse eilanden.

En in een brief van den 27 april wordt gemeld, dat kaptein A. Smit den 15 mei de terugreis naar Amsterdam zoude aannemen. De kapiteins K. Sipkes, P.J. Pieters, H. Wehmhoff en M.D. Ihnke, hier boven gemeld, hadden nog geen bestemming, doch hadden de twee laatsten op de Japanse reis ingeschreven.

 

Rotterdamsche Courant 17 oktober 1818114

Amsterdam, 15 oktober. Met het schip de KOORNZAAIJER, kaptein A. Smit, den 11 oktober van Batavia in Texel binnengekomen, van waar het den 1 juni gezeild is, heeft men brieven van Batavia tot den 30 mei, volgens welke het schip JAN EN CORNELIS, kaptein J. Duyf, tegen medio juni van daar naar Amsterdam zoude vertrekken; de schepen de HOOP, kaptein M.D. Ihnken, en MARIA, kaptein H. Wehmhoff, waren voor de reis naar Japan aangenomen.