Inloggen
Gezagvoerder

Boer, Hendrik Derks de

Naam: Boer, Hendrik Derks de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JANTINA 1846 Tjalk Sailing Vessel 14197 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Gegevens verkregen via de heer Mast te Delfzijl van de heer Gerhard Geerken te Eindhoven.

Hendrik Derks de Boer werd in Veendam gedoopt op 02 november 1794 als zoon van Derk Hendriks de Boer, praamschipper,  en Reina Thomas Woltman. Hendrik staat te boek als “olyslagersknegt” (1815) en schipper (1825). Hij trouwde op 08 juni 1815 te Veendam met Jantje Tiddes Bakker, geboren op 19 maart 1795 te Veendam als dochter van Tidde Pieters Bakker, praamscchipper, en Lammigje Wijndelts Suk. Jantje was bij haar huwelijk dienstmeid.

Hij is overleden op het Duitse waddeneiland Baltrum op 12 juli 1849 (zie hierna).

Omtrent zijn overlijden staat in Gruoninga 1980-1981 een artikeltje onder de titel “Eeen boze scheepskapitein”:

“Op Baltrum wordt heden nog de volgende overlevering vermeld. De Veendammer kapitein de Boer lag met zijn schip op het Wad. Omdat zijn proviand moest worden aangevuld, voer hij met zijn schip naar het eiland en verlangde wittebrood en brandewijn; dat was op 12 juli 1849. Baltrum was toen nog geen vakantie-oord en onder de bevolking heerste grote armoede, zodat men hem slechts roggebrood en melk kon geven. De kapitein vertrok daarop schimpend en vloekend en verklaarde dat hij nooit op zulk een verdoemde zandhoop begraven wilde worden. Hij voer weer het Wad op maar stierf plotseling. Zijn scheepsgenoten voeren terug en verzochten de dode op het eiland te mogen begraven. Zes eilander vrouwen haalden met een “Wüppe” het lijk van het schip en brachten het over het wad naar de duinvoet. De eilanders herinnerden zich de verwensingen en zagen in de plotselinge dood “einen deutlichen Fingerzeig der strafende göttlichen Gerechtigkeit”. Dat gaf grote problemen, want zulk een lasteraar en vloeker mocht niet in gewijde aarde rusten. Ten slotte begroef men hem aan de kant van de weg.”

Aan de oostzijde van het eiland ligt nog heden ten dage een grafsteen met als opschrift: “Hie rüst het S.V.L.K.D. van H.D. de Boer, gebor. 12. Otr. 1794 te Veendam, overleden alhier den 12. July 1849.”

De voorgaande gegevens over de grafsteen zijn ontleend aan een artikel van Heidi Gansohr-Meinel Baltrum. Eine kleine Insel und ihre Bewohner. Ein Rundgang. Uitgegeven door de Heimatverein Baltrum e.V. Hierin staan nog de volgende aanvullende gegevens:

In het Balrumer Kirchenbuch staat “12.7.1849 starb hiesiger Rhde (Reede) an Bord der JANTINA der Schiffer Henderik Dirks de Boer aus Veendam in Groningen auf einer Reise von Amsterdam nach Hamburg. Die Leiche wurde am folgenden Tag auf dem Ostende in den Dünen begraben.” Op de plek waar de Boer in de duinen begraven ligt stond eerst een harhouten dodenpaal met inscriptie. Later is dezee vervangen door een stenen grafmonument met gedenkplaat. In de verhalen op het eiland wordt altijd gesproken van JAN de Boer.

 

De schepen van de kapitein

Zie hierna

 

Overige bijzonderheden

Gegevens verkregen via de heer Mast te Delfzijl van de heer Gerhard Geerken te Eindhoven.

Geerken vermeldt dat hij in de Groninger Courant de periode 3 juli tot 8 september 1849 heeft nagekeken op de vermelding van een Jantina met een kapitein de Boer. Hij vond de volgende meldingen (geen initiaal van de kapitein): 6 juli (29 juni uit Memel vertrokken naar Amsterdam), 20 juli (aankomst in Amsterdam uit Memel op 14-7), nogmaals 20 juli met aankomst in Amsterdam uit Memel genoteerd op 18-7, maar dit zou een administratieve dubbeltelling geweest kunnen zijn, 27 juli (aangekomen in Hamburg op 19 juli uit Amsterdam) en 14 augustus (aankomst in Marseille op 7 augustus uit Amsterdam).

 

Bouma025 vermeldt geen kapitein H.D. de Boer als gezagvoerder van een “Jantina”.

Voorts achterhaalde Geerken in de Groninger Archieven een koopacte en een hypotheekacte de relevante gegevens van de tjalk “Jantina”. Het bouwjaar was 1847, bouwplaats de werf van Harm en Coenraad Boerma te Kiel ge, Hoogezand, de tonnage 70 ton o.m. Van 1846-1849 was de kapitein/eigenaar Hendrik Derks de Boer Van 1849-1856 was de gezagvoerder kapitein Pieter Hendriks de Boer, de zoon van Hendrik Derks. Het schip voer in 1856 onder de naam van “Louisa Suzanna” onder kapitein J.P.Alberts. te Hoogezand