Inloggen
Gezagvoerder

Schultz, Carl

Naam: Schultz, Carl
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
MARIA CHARLOTTA 1813 Brik Sailing Vessel 10930 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

De ledenlijsten van 1820 t/m 1825 van de Maatschappij tot Nut der Zeevaart te Rotterdam zijn niet beschikbaar. C. Schultz komt in geen van de overige ledenlijsten voor. Hieruit concludeer ik dat hij lid is geweest in de periode 1820 -1825 maar het is niet na te gaan in welke jaren Ook het vlagnummer is onbekend.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In het Jaarverslag 1832 van de Rotterdamse Maatschappij tot Nut der Zeevaart (Gemeentearchief van Rotterdam) staat in de Rekening-Courant dat de weduwe van kapitein C.Schultz voor haar en haar twee kinderen een uitkering kreeg van f 200,-. In 1833 kreeg zij voor haar en haar twee kinderen f 152,50 en in 1834 voor haar en nog maar één kind f 162,50. In deze jaren wisselden de hoogte van de uitkeringen vanwege de wisselende financiële situatie van de Maatschappij.

In het Jaarverslag 1835 van de Rotterdamse Maatschappij tot Nut der Zeevaart (Maritiem Museum, Rotterdam) staat bij de Rekening van Ontvangst en Uitgaaf dat de weduwe van kapitein C.Schultz een uitkering krijgt van f 170,- voor haar en haar kind. In 1836 t/m 1841, 1849, 1851 en 1855 is sprake van een uitkering van f 150,- alleen voor haarzelf. En in de Jaarverslagen 1858 en 1859 wordt nog gesproken van jaarlijks F. 150,- voor de weduwe van J.C.Schultz (ik neem aan dat het hier ook gaat om C.Schultz, omdat een J.C.Schultz niet in deledenlijsten voorkomt).

Het wegvallen van de ondersteuning voor een kind zou kunnen duiden op het overlijden van dat kind.

 

De schepen van de kapitein

“Vrouw Agatha”

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 25 september 1821114

Rotterdam, 24 september. …..

….Den 22 zeilden GEORGE DE VIERDE, H. Lidstone, naar Guernsey; ROTTERDAM PACKET, A.M. Donald, naar Aberdeen; FLORA, J.W. Berisford, naar Rochester; BRUNSHEE, H.J. de Jong, naar …. ; de VROUW GERARDA, C. Schultz, naar Surinamen; OLIJSON, R.W. Gruno, naar St. Ubes (opm: Setubal); KLAZINA EN DIRKJE, C. Schilperoord, naar Brest; JOHANNES, H. Rubarth, naar de Oostzee, en arriveerden CARL FIFE, D. Watson, van Macduff; SARA EN LOUISA, J. Velnon, van Arendsburg; THULSCON, M.G. Drews, van Wolgast; de HARMONIE, B.J. Wijgers, heeft bij het naar zee zeilen, beoosten de haven, aan het hoofd, enige schade bekomen en is op de haven gebragt…..

 

Rotterdamsche Courant 02 oktober 182114

Rotterdam, 1 oktober. Van Helvoetsluis wordt van den 29 passato gemeld:

Den 30 passato arriveerden STEPHANIE, J. Desquer; LES DEUX FRÈRES, Fezant, van St. Malo; kapt. Levieng, met de brieven van den 29, van Harwich; de VROUW GERARDA, C. Schultz, door contrarie-wind en lekkagie, als bijlegger, naar Surinamen.

 

Rotterdamsche Courant 06 oktober 1821114

Rotterdam, 5 oktober. Den 3 arriveerden te Helvoetsluis de schepen EARL OF CLANCARTY, F.F. Gibbs, van Londen; NAIAD, H. Aries, van Bilbao, als bijlegger; de VROUW GERARDA, C. Schultz, is op de haven gekomen…..

 

Rotterdamsche Courant 30 oktober 1821114

Rotterdam, 29 oktober.

....Den 28 arriveerde kapt. Knocker, met de brieven van den 27, van Harwich, en zeilden PHANIX, J. Lewfestij, naar Guernsey; de FENIKS, J. Kardas, en FLORA, J.H. Jonker, naar Brest; FREDRIK, J. Davids, naar St. Ubes (opm: Setubal); OTTER, T. Downing, naar Sumatra; BARON VAN DER CAPELLEN, W. Purvis, en DIJKZIGT, J. Schaap, naar Batavia; de VROUW GERARDA, C. Schultz, en de TWEE VRIENDEN, H. Bos, naar Surinamen; AURORA, G. Johannes, naar Liverpool; dezelven zijn, door de stilte van wind, onder de Goereese haven ten anker gekomen; de wind O. dik en mistig.

 

Rotterdamsche Courant 01 november 1821114

Rotterdam, 1 november. Van Helvoetsluis wordt van den 30 oktober gemeld: den 29 zeilden naar zee de schepen de VROUW GERARDA, C. Schultz, en de TWEE VRIENDEN, H. Bos, naar Surinamen en ZORG EN VLIJT, J.E. Zwart, naar Brest….

 

Rotterdamsche Courant 08 november 1821114

Rotterdam, 7 november. Van Helvoetsluis wordt van den 6 gemeld: den 5 is van de rede naar het Hitsersche Gat gezeild het schip FORTUNA, A. Kouwenhoven, en arriveerde de VROUW GERARDA, C. Schultz; komt door lekkagie terug uit zee; ROTTERDAM PACKET, A.M. Donald, van Aberdeen; de VIER BRÖDRE, N. Andersson, van Stubbekiöbing; WOODBURNE, kapt. Aussel, van Londen; OAK, W. Weeks, van Boston. Kapt. Schepen is van zijn quarantaine ontslagen; de wind N.W…..

 

Rotterdamsche Courant 09 april 1822114

Rotterdam, 8 april. ….

…. Den 7 zeilden de VRIENDSCHAP, T. Helm, naar Marseille, en de JONGE GERRIT, F. Plokker, naar Cherburg.

Den 8 zeilden de CORNELIA LUCIA, J. Altona, naar Lissabon; KLAZINA EN DIRKJE, C. Schilperoord, naar Liverpool; DOLPHIJN, W. Verloop, naar St. Thomas; HIJPERION, H.S. Bruinsma, en de VROUW AGATHA, C. Schultz, naar Surinamen; MARGRITA LOURENTIA, J.P. Kortrijk, naar Brest, en ZEEGEWIN, J. van Teijlingen, naar Lissabon; de wind N.N.O.

 

Rotterdamsche Courant 11 juli 1822114

Rotterdam, 10 juli. Het schip de VROUW GERARDA, kapt. Schultz, den 8 april laatstleden uit Helvoetsluis gezeild, is, na een reis van 30 dagen, behouden te Surinamen gearriveerd. Volgens een brief van de kapitein, van den 15 mei, was alles zeer wel aan boord.

Juiste kapitein?

 

Rotterdamsche Courant 17 september 1822114

Amsterdam, 15 september. Volgens brief van Paramaribo, van den 25 juli, zouden, behalve de reeds als vertrokken opgegeven, den 31 juli van daar vertrekken de schepen l’AUGUSTE, kapt. J. Hulsen Jr; HARLINGEN, kapt. L.L. Buisman, en SOFIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff, naar Amsterdam, en de HARMONIE kapt. F. Petersen, naar Middelburg; en 15 augustus de schepen de KOLONIST, L. Wildschut, en SPECULATION, Th. Pietersz, beide met suiker; PAULINA, H.J. Strijk, de SURINAAMSCHE VRIEND, T.C. Claus en HUIS TE SPIJK, D.G. Doeksen, met koffij, allen naar Amsterdam, en de VROUW GERARDA, C. Schultz, met koffij naar Rotterdam.