Inloggen
DANIA - ID 17675


In dienst
Onder Nederlands Indische vlag tussen:1851-02-28 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 18??
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Fregat
Masten: Three masts
Construction Data

Werfnummer:
Technical Data

Gross Tonnage: 179.00 lasts
 
Ship History Data

Date/Name Ship 1851-02-28 DANIA
Manager: Christensen, L., Batavia, Netherlands East Indies
Eigenaar: Christensen, L., Batavia, Netherlands East Indies
Shareholder:
Homeport / Flag: Batavia / Netherlands East Indies

Date/Name Ship 1851-02-28 MINERVA
Manager: Stricker, C., Batavia, Netherlands East Indies
Eigenaar: Stricker, C., Batavia, Netherlands East Indies
Shareholder:
Homeport / Flag: Batavia / Netherlands East Indies

Date/Name Ship 1851-02-28 MINERVA
Manager: Hindoean, Agil bin Oemar, Grissee (Madura), Netherlands East Indies
Eigenaar: Hindoean, Agil bin Oemar, Grissee (Madura), Netherlands East Indies
Shareholder:
Homeport / Flag: Grissee (Madura) / Netherlands East Indies

Algemene informatie

Levensloop:

?

?              Willem                                   - Volgens ZB (geen treffers van gevonden)

1824        Dania                                     - L. Christensen, Batavia

1826        Minerva                                 - Charles Stricker, Batavia

1830        Minerva                                 - Agil bin Oemar Hindoean, Grissee

23-12-1831                                            - Gestrand bij Japara

 

 

Kapiteins en RA vermeldingen:

1825        J. Worthington

1826        J. Bowie

1826        C. Stricker

1827        F.J. Harmes

1830        Agil bin Hoesien Hindoean

 

Type:

Scheepsnaam:

Lasten:

Gezagvoerder:

Eigenaar/Rederij:

Thuishaven:

RA jaar:

ship

DANNIA

179

Worthington, J. 

Christensen, L.

Batavia

1825

ship

DANNIA

179

Worthington, J. 

Christensen, L.

Batavia

1826

ship

MINERVA

179

Stricker, C.

Stricker, C.

Batavia

1827

ship

MINERVA

179

Harms, F.J.

Stricker, C.

Batavia

1828

ship

MINERVA

179

Harms, F.J.

Stricker, C.

Batavia

1829

ship

MINERVA

179

Harms, F.J.

Stricker, C.

Batavia

1830

ship

MINERVA

147

Hiddoau, Said Oemar

Hindoan, Said oemar

Grissee

1830

ship

MINERVA

147

Said Oemar Hindoan

Said Oemar Hindoan

Grissee

1831

ship

MINERVA

147

Said Agil Bin Oemar Hindoean

Said Oemar Hindoean

Grissee

1832

 

 

 

 

Kronieken:

(Staat de bronvermelding naar een krant voor het bericht dan is dit bericht overgenomen uit de kronieken van marhisdata.nl. Staat voor de bronvermelding naar de krant nog het woord “Delpher”, dan is dit opgezocht in de website www.delpher.nl. Het kan eventueel een samengevat bericht zijn en is niet altijd letterlijk overgenomen. Over het algemeen staan er in delpher.nl nog veel meer berichten dan hieronder zijn aangegeven.

 

 

 

 

BC 010625 Delpher                                Ambon. De DANIA met welke de gouverneur der Molukse eilanden, van Java naar zijn gouvernement is teruggekeerd, is dezer dagen van die plaats wedergekomen. De gouverneur Mr. P. Merkus, had er in het midden der maand april, de zaken van het gouvernement weder overgenomen. Alles bevindt zich daar, bij voortduring, in de rustigste staat. Behalve het detachement van 250 manschappen uit dit gouvernement naar Makassar gezonden, is de bezetting nog kunnen verminderd worden met een sterk detachement hetwelk reeds op Java is teruggekeerd.

 

BC 210925 Delpher                                Batavia, de 21e september. Met de eerste depêches van Samarang, na die, waarvan de inhoud is medegedeeld in ons no. 37, is hier de goede tijding ontvangen van de aankomst ter rede aldaar van het schip DANIA, met 150 man troepen onder de bevelen van de majoor Sollewijn, van Pontianak overgebracht; welke bodem spoedig gevolgd is door de APOLLO en EMILE en koloniale schoener IRIS, insgelijks van de westkust van Borneo gestevend, met 280 manschappen en enig veld materieel.

(Opm. In de krant gevolg door een verslag van de militaire gebeurtenissen onder bevel van majoor Sollewijn)

 

BC 280925 Delpher                                Batavia, aangekomen: 24 september. O.a. schip DANIA, kapt. J. Worthington, van Samarang de 22e september.

 

BC 051025                              Van Batavia zijn vertrokken: 1 oktober: schip DANNIA, kapt. J. Worthington, naar Soerabaija met een passagier

 

BC 040126                              Te Batavia gearriveerde schepen:den 30 december het schip STER, kapt. Boudat, den 25 december van Indramaijoe vertrokken, en het schip DANNIA, kapt. J. Bowie, met vier passagiers, den 5 december van Soerabaija vertrokken;

 

BC 040126                              Te Batavia ter rede liggende schepen:de Nederlandse koopvaardijschepen CONCORDIA, ROSALIE, FATIALKAIR, DE VROUW MARIA, FATTAL BARIE, MARQUIS OF HASTINGS, JORINA, ELIZABETH, MIDDELBURG, SUSANNA, STER en DANNIA

 

BC 290326 Delpher                                Samarang aangekomen: 19 maart. O.a. voor het gouvernement ingehuurd particulier schip MINERVA, kapt. C. Stricker van Batavia, met Zr. Ms. troepen.

 

BC 210626 Delpher                                Soerabaija aangekomen: 15 juni. Schip MINERVA, kapt. C. Stricker, van Banda de 19e mei, passagiers: L. Lang kapt.-inspecteur, B.L. Vleeman chirurgijn, Rijnst apotheker, Heimerich luitenant, Barrels luitenant ter zee.

 

BC 280626              Te Batavia gearriveerde schepen:den 26 juni het schip MINERVA, kapt. C. Stricker, den 22 mei van Banda met zeven passagiers, en de schoener TARTAR, kapt. R. Symons, den 24 juni van Samarang met twee passagiers.

 

BC 151126              Te Batavia gearriveerde schepen:den 9 november het schip MINERVA, kapt. C. Stricker, den 20 oktober van Banda met een passagier, het schip DELPHINA, kapt. C. Brandaris, den 22 juli van Antwerpen met Zr.Ms. troepen

 

BC 270927 Delpher                                Samarang vertrokken: 17 september. Schip MINERVA, kapt. F.J. Harmes, naar Soerabaija.

 

BC 021027              Te Soerabaija is gearriveerd den 22 september het schip MINERVA, kapt. T. Harmes, met passagiers van Batavia.

 

JC 050228 Delpher                 Batavia vertrokken: 2 februari. Schip MINERVA, kapt. T.J. Harmes, naar de Molukse eilanden, met Zr. Ms. troepen, passagiers: de heren F.T. Mauwer, H.G. Engelen en vrouw.

 

JC 210228 Delpher                 Aan boord van het particuliere schip MINERVA, kapt. Harmes, bestemd naar de Molukse eilanden, dat de 2e februari de rede van Batavia verlaten had, heeft een opstand onder enige bannelingen, die naar Banda moesten getransporteerd worden, plaats gehad. De bannelingen, aangezet door enige onder hen zich bevindende priesters en voornamelijk door een zekere Maas Samarang, die in de laatste Bantamse onlusten een gevaarlijke rol had gespeeld, en die ten gevolge door de assistent resident van Buitenzorg was opgelicht, hadden het voornemen opgevat, om de gehele equipage te vermoorden, en alzo hun vrijheid terug te bekomen. De 10e ’s morgens om 4 ure, kwam MAAS SAMARANG op het dek, bracht een soldaat een hevige slag met een stuk hout toe, maakte zich meester van een bijl, klom in de mast, opende zijn ketenen met het scherpe van de bijl, uitschreeuwende, dat elk die bij hem kwam de dood zou ondergaan. Vruchteloos beproefde men, om zich van hem meester te maken, zodat men eindelijk genoodzaakt was hem dood te schieten en zijn lijk overboord te werpen. De andere bannelingen, die op het voorbeeld van Maas Samarang, ook tot muiten waren overgeslagen, werden met moeite door de soldaten en equipage in bedwang gehouden. De dood van hun voorganger schijnt enige indruk op hen gemaakt te hebben, doch toen men veiligheidshalve de schuldigste onder hen in de boeien wilde werpen, begon een zekere Sedikka te zingen en te tandakken, verklarende dat hij zonder zijn vriend niet wilde leven. Hierop rukte hij zich los, sprong overboord, en vond zijn graf in de zee. De overige muiters zijn nochtans tot hun plicht gebracht, en de MINERVA is gelukkig te Samarang aangekomen. Voor zo ver wij vernomen hebben, heeft geen der passagiers, die vrij talrijk en waaronder de leden der natuurkundige commissie waren, enige letsel ontvangen.

 

JC 280228 Delpher                 Soerabaija aangekomen: 19 februari. Schip MINERVA, kapt. J.J. Harmes, van Batavia de 2e februari, passagiers: majoor le Clerq, luitenants C.J. Boers, J. van Bruggen, G.C. van Hoogenhonik Tulleken, de heren G. van Raalten, Van der Smisse, F. Brouwer, W. Raasburg, H. Mackloet, P. van Oost, Slange en vrouw, mevrouw Bliek.

 

JC 050828 Delpher                 Soerabaija vertrokken. 26 juli schip MINERVA, kapt. F.J. Harms, naar Menado.

 

NIH 161228 Delpher              Per Amerikaans schip MINERVA, kapt. J.F. Harms, van Menado. 2 Europese spiegels, 147 stukken lijnwaden, 1 stuk laken, order. Koffie, voor het gouvernement.

 

JC 110530 Delpher                 Samarang aangekomen. 2 mei. Arabisch schip MINERVA, kapt. Said Agil Hendoean, van Grissee de 27e april, passagier: de heer Overrie.

 

JC 210830 Delpher                 Batavia, vertrokken: 20 augustus. Schip MINERVA, kapt. Said Agil Bin Hoesien Hindoean, naar Grissee.

 

NIH 311031 Delpher              Aangekomen koopvaardijschepen en vaartuigen ter rede van Samarang, van de 1e tot en met de 15e oktober. O.a. 8 oktober MINERVA, kapt. S.O.B.H. Lindoean van Riouw.

 

NIH 151131 Delpher              Vertrokken koopvaardijschepen en vaartuigen van de rede van Samarang, van de 16e tot en met ultimo oktober. O.a. 22 oktober, MINERVA, kapt. Sech Moebarak naar Riouw.

 

JC 090232               Batavia, 7 februari. Van Pattie is het bericht ontvangen, dat op den 23 der verleden maand te Japara gestrand is het particulier schip MINERVA, gezagvoerder Sech Moebara, groot 147 lasten, komende van Muntok en bestemd naar Grissee.

Alsmede dat in de nacht tussen den 23 en 24 van die maand aan de Noordwesthoek van Japara gestrand is de brik JUNO, gezagvoerder C. Grainge (opm: was in 1831 als ORENCE aangekocht, bouwjaar 1812, mogelijk eerder; kapt. Charles Grainge), komende van Batavia en bestemd naar Samarang, toebehorende aan het handelshuis van Wattendorff, Kipp & Zimmermann, van welk de laatstgenoemde deelgenoot zich aan boord bevond. Van beide de vaartuigen zijn de manschappen en passagiers gered, alsmede van het eerstgenoemde, op weinig na, al het zilver- en kopergeld, hetwelk zich aan boord bevond en bijzonder eigendom was. Alle middelen zijn in het werk gesteld om de schipbreukelingen bij te staan en het een en ander van de ladingen nog op te vissen en terecht te brengen (opm: zie JC 260432).

 

 

Officiële documenten:

 

Datum ZB:

Naam:

Info:

Info:

Type:

ex Naam:

Eigenaar:

Kapitein:

Thuishaven:

Reden ZB:

Foto nr.:

Invent. Nr:

Bijzonderheden:

1824.11.29 / 16

DANNIA

 

 

schip

ex-WILLEM (?, onduidelijk)

L. Christensen

niet vermeld

Batavia

schip gekocht

IMG 0968

2479

 

 

 

Datum ZB:

Naam:

Type:

ex Naam:

Eigenaar:

Kapitein:

Thuishaven:

Reden ZB:

Foto nr.:

Invent. Nr:

Bijzonderheden:

1826.01.25 / 16

MINERVA

schip

ex-DANNEA

Stricker, Charles

niet vermeld

Batavia

schip gekocht

 

2490