Inloggen
DIEVERDINA - ID 12126


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1815-01-26 / 1835-00-00 | Reden uitgevlagd: Sloop, afgekeurd

Identification Data

Bouwjaar: 18??
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Smak
Masten: Two masts
Material Hull: Wood
Dekken: 1
Construction Data

Technical Data

Gross Tonnage: 46.00 lasts
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1815
Datum agenda: 1815-01-26
Register nr: 18150009
Scheepsnaam: DIEVERDINA
Type: Smak
Lasten: 46
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Meints, Paulus
Plaats: Sappemeer
Kapitein op moment van verzoek: Meints, Paulus
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1815-01-26 DIEVERDINA
Manager: Meints, Meerten Paulus., Sappemeer, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Meints, Meerten Paulus., Sappemeer, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Sappemeer / Netherlands

Ship Events Data

1821-11-05: Damaged
Het schip de VROUW DIEVERDINA, kapt. P. Meints, van Anclam naar Amsterdam, is den 5 november 1821 in het Schagerrak (opm: Skagerrak), naar gissing 7 mijlen van de kust van Noorwegen, door een zware N.W. storm belopen, waardoor de grote mast gebroken is, bijna alle de zeilen en een groot gedeelte van het staand en lopend want, zo door breken als kappen, verloren geraakt zijn, is lek en met onklare pompen

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Paulus Meints werd geboren in 1780 te Sappemeer als zoon van Meint Jacobs en Zwaantje Jacobs

Paulus Meints was getrouwd met Dievertje Meertens Mulder, geboren ca 1782 te Klapstreek, gem. Zuidbroek als dochter van Meerten Sijverts en Eelke Buining. Dieverdina Meertens overleed te Sappemeer op 21 oktober 1842, 60 jaar

Paulus overleed op 30 januari 1881 te Sappemeer , 100 jaar en 3 maanden

 

 

Provinciale Groninger Courant.  2 februari 1881

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

P.Meints was effectief lid van het zeemanscollege “De Vooruitgang” te Sappemeer met vlagnummer 5 in de periode 1827  (het jaar van oprichting) t/m 1851.

 

Opmerkingen in verband met Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt P.Meints als gezagvoerder gedurende:

*    1829 t/m 1835 van de smak “Diewerdina”, gebouwd in 1825, bouwlocatie niet vermeld, 130 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Sappemeer;

*    1835 t/m 1851 van de kof “Diewerdina”, gebouwd in 1835 te Hoogezand, 95 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Sappemeer.

 

Beste Sikko,

Er lijkt iets niet te kloppen in jouw administratie. De eerste DIEWERDINA of DIEVERDINA wordt omschreven als een kof en al op 19 februari 1817 kreeg Paulus Meints uit Sappemeer een zeebrief voor dat schip. Hij voer op het tweede schip met die naam tot 4 maart 1851, toen hij het schip onderhands verkocht voor NLG 4.000 aan Koenraad Jacobs Westenberg te Groningen. Deze tweede DIEWERDINA was inderdaad in 1835 voor Meints gebouwd.

Groeten,

Mail dd.14 deceember 2015

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Paulus Meins als gezagvoerder van de:

“Dieverdina”, dd 16 oktober 1815; 26 juni 1817; 02 november 1820; 26 augustus 1822; 23 februari 1824; 31 juli 1829 en 03 oktober 1838.

 

Overige bijzonderheden

In de permanente tentoonstelling van het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen ligt een schriftelijke eerbetuiging voor kapitein Paulus Meints (1780-1881) bij zijn 100ste verjaardag. Hij was o.a. voorzitter van het zeemanscollege de “Vooruitgang” te Sappemeer.

 

Rotterdamsche Courant 05 juni 1821114

Rotterdam, 4 juni. Van Vlissingen meldt men van den 29 mei: ….

….Sedert onze laatste zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de schepen de HOOP, K.Z. Schutt, van Callandsborg (opm: vermoedelijk Kalundborg); de VROUW ANNA, K.A. Bos, van Noirmoutier; de LIEFDE, M. Bakker, van de Marennes; SARAH, P. Peters, van Liverpool; de GOEDE HOOP, T. Mooij, van Brazilië; de VROUW ELIZABETH, C.T. Meeuwes, van Les Sables d’Olonne; de MARIA, S. Kroon, KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, de VROUW GEZINA, D.J. Greeven, van de Marennes; de GOEDE HOOP, W.A. Boon, van Rochelle; WALCHEREN, P. Hansen, van Les Sables d’Olonne; de VROUW LUPPINA, H. Mulder, van Noirmoutier; de VROUW ALIDA, T. Swijers, van Oleron; HARMONIE, H.C. Schult, van Noirmoutier; DIVERDINA, P. Meintz, van de Marennes; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, de VRIENDSCHAP, F.L. Hoskamp, de MARIA, C.T. de Boer, de VROUW MARTHA, D.R. van Wijk, de NOORDSTAR, E.G. Boekhout, de JONGE WILLEM, P. Stratingh, AURORA, S.J. Brouwer, de JONGE NICOLAAS, K.IJ. Parma, de VROUW REINA, H. Koops, de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, de TWEE VRIENDEN, H. Mesdagh, de HENRIETTE, G. Abrams, de ZEELUST, G.A. Wieringa, de VROUW ALIDA, T.E. Bart, de JONGE NICOLAAS, J.C. Jansen, de GEZINA, C. Taaij, en THEODORE, J. Anderson, van Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 09 augustus 1821114

Rotterdam, 8 augustus. Men meldt van Vlissingen van den 4 augustus:

Sedert den 30 juli zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede binnengekomen ….

…..en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild BARONESSE VAN DE CAPPELLE (opm: BARONESSE VAN DER CAPELLEN), J.F. Cambernow, naar Batavia; de MARIA, J. Sikkes, naar Leith; de MARIA, J.C. Kroon, naar de Marennes; de YARE, W. Aikin, naar Yarmouth; RICHMOND, J. Reijnegom, naar Bordeaux; de TWEE GEBROEDERS, H.J. Bruins, naar Leith; DIEVERDINA, P. Meintz, naar Alberbrothock; de MARIE FRANÇOISE, J. de Sorgher, naar Leith; HENRIETTE CATHARINE, O.H. Houman, naar Kopenhagen; de JUFVROUW AKKE, E. Jelten, naar … ; de MARIA, J. Andersen, naar Havana; de MORGENSTAR, J. VEER, naar Liverpool; de UNION, W. Robertson, naar Londen; de WILLEM, W. Kiers, naar Lissabon; de EUGÉNIE, E. Mazens, naar Rio de Janeiro; WILHELMINE CATHARINE, P.B. de Jonge, naar Whitby; de TWEE GEBROEDERS, H.T. Hutt, naar … ; de MARIA, J. Lofgreen, naar Liverpool,

en van onze rede de BELLE ALLIANCE, O.A. Wilman, van Memel (opm: Klaipeda) naar Brussel gedestineerd; de VROUW ELISABETH, M. van der Putte, van Rotterdam naar Duinkerken, en de LIEFDE, S. Koorn, van Amsterdam naar Duinkerken.

 

Rotterdamsche Courant 06 december 1821114

Amsterdam, 4 december. Het schip de VROUW DIEVERDINA, kapt. P. Meints, van Anclam naar Amsterdam, is den 5 november in het Schagerrak (opm: Skagerrak), naar gissing 7 mijlen van de kust van Noorwegen, door een zware N.W. storm belopen, waardoor de grote mast gebroken is, bijna alle de zeilen en een groot gedeelte van het staand en lopend want, zo door breken als kappen, verloren geraakt zijn, lek en met onklare pompen door een loodsboot te Blindsund binnen, en van daar door hulp van twee boten te Christiaansand gebragt, alwaar het moet lossen om te repareren.

 

Rotterdamsche Courant 21 december 1822114

Rotterdam, 20 december. Van Vlissingen wordt den 17 gemeld:

Sedert onze vorige zijn van deze rede naar zee gezeild….

….en voor die plaats op deze rede aangekomen DIEVERDINA (opm: waarschijnlijk DIEWERDINA, maar ook wel geschreven als DIVERDINA), P.J. Meints, van Lissabon, en la BELLE ALLIANCE (opm: pleit, thuishaven Brussel), O.A. Wilman, van Noorwegen…..

 

 

Datum vanaf: 1815
Kapitein: Meints, Paulus
Overige informatie: 0

Monsterrollen

Opgemaakt Delfzijl
Datum: 1815-04-19
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: DIVERDINA
Schipper: Meints, Paulus
Scheepstype: smak
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Algemene informatie

In 1835 gaat Paulus Meints varen op zijn nieuw uitgehaalde kof DIEVERDINA.

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten