Inloggen
MINERVA - ID 8206


Kroniekberichten

Datum 26 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Boston, 12 januari. Het alhier van Rotterdam gearriveerde Nederlandse brikschip MINERVA, kapt. Van Ommeren, is 25 november op 49º38’ N.B. en 19º28’ W.L. en 28 december op 43º N.B. en 63º W.L. door hevige stormen belopen, waarin het schip verschansingen en boot verloor en meer andere schade bekwam.

Afbeelding
Datum 06 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Boston, 18 februari. Met het Nederlandse brikschip MINERVA, kapt. G.F. van Ommeren, gisteren van Rotterdam gearriveerd, is alhier aangebracht kapt. Berwick en de overige equipage van de Engelse bark CHAS BROWNELL, van Baltimore naar Liverpool bestemd. De MINERVA nam de equipage van dit schip de 24e januari op 43º N.B. en 46º W.L. aan boord; de CHAS BROWNELL, die de 12e te voren op 37º N.B. en 74º W.L. in een hevige storm lek gesprongen was, bevond zich in geheel ontredderde staat, met vijf voet water in het ruim, onklare pompen en een uitgeputte equipage (opm: zie NRC 031261).

Afbeelding
Datum 30 september 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 september. De Britse regering heeft aan de kapt. J.P. Schroot van de Nederlandse schoener SIRENA (opm: SIRENE), te huis behorende te Rotterdam, als blijk harer erkentenis voor de redding van de schepelingen van het Britse vaartuig WILLIAM HAMMOND, hetwelk door hem in maart laatstleden in reddeloze toestand is ontmoet op de Atlantische Oceaan, een verrekijker aangeboden.
Insgelijke is, wegens de redding van de equipage van het Britse vaartuig CHARLES BROWNEL, van Liverpool, de kapt. G.F. van Ommeren van de Nederlandse brik MINERVA, mede te Rotterdam thuis behorende, door de gemelde regering met een verrekijker vereerd (opm: zie NRC 060361).

Afbeelding
Datum 03 december 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 2 december. Met genoegen maken wij melding dat dezer dagen, door bemiddeling van onze burgemeester, vanwege het Engelse gouvernement aan onze stadsgenoot, kapitein G.C. van Ommeren, gezagvoerder van het alhier te huis behorende brikschip MINERVA, een keurig geschenk is vereerd als blijk van erkentelijkheid voor de redding van de bemanning van het Engelse barkschip CHARLES BROWNELL, welke schipbreukelingen hij 24 januari j.l. op 43º N.B. en 46º W.L. geheel uitgeput van het zinkende schip op de MINERVA overnam, hen aldaar liefderijk verpleegde en de 17e februari daaraanvolgend behouden te Boston, werwaarts de MINERVA bestemd was, aan wal zette (opm: zie NRC 060361). Dat geschenk bestaat in een prachtige met zilver gemonteerde kijker (telescope) waarop de volgende inscriptie gegraveerd staat:
Presented by the British Government. 
Captain G.T. van Ommeren, master of the Dutch brigg MINERVA, in acknowledgment of his humanity and kindness to the master and crew of the barque CHARLES BROWNELL of Liverpool, whom he rescued from their disabled vessel on 24 January 1861.
Ook de overige equipage van de MINERVA ontving een bewijs van dankbaarheid van het Engellse gouvernement in een gratificatie van GBP 2 ieder voor de ontbering, die zij zich voor opgemelde schipbreukelingen welwillend hebben getroost.

Afbeelding
Datum 04 januari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Rotterdam:
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark RIDDERKERK,  kapt. H. Teerlink. Adres ’t Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en J.A. Nieuwkamp & Co.
Naar Batavia de Nederlandse bark ALCOR, kapt. F.J. van Oppen. Adres Vlierboom & Suermondt.
Naar Batavia het Nederlandse fregat JAPAN, kapt. J. Muller. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse fregat PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL,  kapt. C. Vermij. Adres Wm. Ruys & Zonen.
Naar Belfast de Nederlandse kof WIEA GEZIENA, kapt. J.R. Bossinga. Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Boston de Nederlandse schoener SIRENE, kapt. J.P. Schroot. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Decima en Kanagawa de Nederlandse brik GUINEA, kapt. L. Crevecoeur. Adres de reder H. van Rijckevorsel en de cargadoors Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer te Rotterdam, De Coningh & Co te Amsterdam, en Murk Lels te Alblasserdam.
Naar Dublin de Nederlandse schoener ANNECHIENA, kapt. H.H. Smit. Adres Hudig & Blokhuyzen
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KLEINKINDEREN, kapt. G. de Jong. Adres Seeuwen & Co.
Naar Hamburg de Nederlandse kof (opm: galjoot) WELDAAD, kapt. J.S. Pik. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar New York de Nederlandse brik MINERVA, kapt. G.T. van Ommeren. Adres Wambersie & Zoon.
Naar New York de Amerikaanse clipper-schoener S.R. ALLEN, kapt. O. Baker Jr. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Samarang direct de Nederlandse bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.  Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse driemast schoener D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden. Adres Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Sydney, N.S.W. de Nederlandse bark JAVA, kapt. F.G.C. Mann. Adres De Vries & Co te Amsterdam en Vlierboom & Suermondt of Dörschlag & Gerbaulet, alhier.
In lading te Vlaardingen naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KOOPHANDEL EN ZEEVAART,  kapt. H. den Breems. Adres Kuyper, van Dam & Smeer te Rotterdam.
Schepen in lading te Amsterdam:
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija: de Nederlandse bark AMALIA AUGUSTA, kapt. K.C. de Veer. Adres De Coningh & Co. te Amsterdam en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
Naar Melbourne (Hobsons Bay) de Nederlandse bark BALTIMORE, kapt. G.H. Brakke. Adres De Vries & Co. te Amsterdam en Vlierboom & Suermondt of Dörschlag & Gerbaulet te Rotterdam.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark OTTOLINA, kapt. A. Eeleman. Adres De Coningh & Co. te Amsterdam en Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
Riviervaart van Rotterdam:
Naar Antwerpen en Brussel het schip de HOOP, kapt. J. v.d. Berg, adres H. Braakman & Co.
Naar Biebrich en Frankfort het schip FRANZ ELBERT, kapt. F. Elbert. Adres H.A.T. Kock.
Naar Dusseldorp het schip GOEDE VERWACHTING, kapt. J.H. Jansen, Adres H.A.T. Kock.
Naar Gent het schip PAULINE, kapt. P.J. de Landtsheer. Adres H. Braakman & Co.
Naar Gent het schip VROUW JOHANNA, kapt. L. Keyzer. Adres H. Braakman & Co.
Naar Mannheim en Ludwigshafen het schip CATHARINA, kapt. F. Kruick. Adres H.A.T. Kock.

Afbeelding
Datum 25 januari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 januari. Volgens een op heden ontvangen telegrafisch bericht is het alhier te huis behorende brikschip MINERVA, kapt. Van Ommeren, van Cardiff op hier bestemd, gisteren met verlies van zeilen, losse lading en gebroken pompen te Terschelling binnengelopen.

Afbeelding
Datum 14 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Ter hoogte der Sally eilanden (opm: Scilly eilanden), 8 maart, JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. A. Romijn, van Java naar Dordrecht.
Te Batavia aangekomen, 1 maart, DORDRECHT, kapt. T.H.A. Loos. Alles wel.
Helvoet, 12 april. Aangekomen: BRODERNE, kapt. Koen, van Aquin; MINERVA, kapt. van Ommeren, van Havre; MARGRIETHA, kapt. Panman, van Cuxhaven; NIDAROS, kapt. Fayan, van Frederikstad; PETRONELLA JOSEPHINE, kapt. Corfitson, van Landscrona.
Vertrokken: COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, kapt. W.S. Kramers, naar Batavia, ligt voor Pampus geankerd; LODEWIJK, kapt. Bax, naar Quisembo; SNOWDROP, kapt. Lelean, en HOPE, kapt. Pill, beiden naar Middlesbro'; LEVERET, kapt. Clarck; DIEWERDINA, kapt. De Jonge, (is op de rede terug) en INTEGRITY, kapt. Biggs, allen naar Newcastle; INDUSTRIE, kapt. Mulder, en MARGRIETHA, kapt. de Groot, beiden naar Arendsburg.
Brouwershaven, 12 april. Vertrokken: GEERTRUIDA MARIA, kapt. De Ligny, en JANNETJE, kapt. Meijerhoff, beiden naar Batavia.
Brouwershaven, 13 april. Vertrokken: NEERLAND EN ORANJE, kapt. Bouwmeester, naar Batavia.

Afbeelding
Datum 24 februari 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Deal, 20 februari. De Nederlandse brik MINERVA, kapt. G.T. van Ommeren, van Havana naar Bremen, is te Ramsgate binnengesleept.

Afbeelding
Datum 01 maart 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 februari. Het bericht wegens het binnenlopen te Ramsgate van het schip (opm: brik) MINERVA, kapt. G.T. van Ommeren, van Havana naar Bremen bestemd, is gebleken onjuist te zijn geweest.

Afbeelding
Datum 11 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 januari. Volgens een particulier bericht is het Nederlandse schip BRAVO, kapt. Van Ommeren, de 7e dezer uit Hellevoetsluis, en de MINERVA, kapt. Cordia, de 8e dezer uit Hamburg te Cardiff aangekomen.

Afbeelding
Datum 27 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Harwich, 23 december. Het Nederlandse brikschip MINERVA, kapt. Cordia, van Rotterdam naar Havana bestemd, is op het Longsand, aan de grond geweest en alhier binnengebracht met assistentie van 7 smakschepen; het maakt geen water, doch heeft een gedeelte der lading over boord geworpen, twee ankers, ketting, lichtkabel en twee werpen verloren, de kompassen gebroken en een hoeveelheid ander tuig verloren en beschadigd.

Afbeelding
Datum 05 februari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Harwich, 2 februari. Het Nederlands brikschip MINERVA, kapt. P. Cordia, van Rotterdam naar Havanna bestemd, ’t welk alhier met assistentie den 23 december van Longsand is binnengelopen, heeft nadat het van de patent sleephelling was te water gebracht, zwaar langs de kaai gedurende de storm van gisteren geleden, terwijl het de lading weder innam, en heeft de loze kiel verloren.

Afbeelding
Datum 02 juni 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Buenos Aires, 29 april. Alhier ter rede liggen de Nederlandse schepen MARIA, kapt. Pik, MINERVA, kapt. Cordia en ANNA SOPHIA, kapt. Puister. Voor zover bekend is aan boord van de Nederlandse schepen nog geen enkel geval van gele koorts voorgekomen. (opm: zie ook PGC 030671)

Afbeelding
Datum 03 juni 1871
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Buenos Ayres, 29 april. Hier ter rede liggen de schepen MARIA, kapt. Pik, MINERVA, kapt. Cordia, en ANNA SOPHIA, kapt. Puister.
Ten gevolge van de heersende gele koorts, waaraan sedert 9 februari 12.000 mensen stierven, zijn de kantoren en het Customhouse gesloten, en zullen de kapiteins met de regeling hunner zaken geduldig moeten wachten tot de werkzaamheden hervat worden. Voor zoverre bekend, is aan boord der Nederlandse schepen nog geen enkel geval der ziekte voorgekomen.
Het schip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, kapt. De Vries, lag de 16de dezer te San Roman voor de rivier; de kapitein mocht niet aan land komen en had van de havenmeester schriftelijk de raad bekomen, zich zo spoedig mogelijk uit de Orientaalsche wateren te verwijderen.

Afbeelding
Datum 10 september 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen:
- het Nederlandse barkschip SUSANNA JOHANNA, groot 498 ton, gebouwd in 1854, gevoerd door kapt. W.S. Kramers, is uit de hand gekocht door de makelaar Ed.C.A. Koli voor een Oostzees huis (opm: verkocht naar Duitsland).
- Het Nederlands brikschip MINERVA, groot 241 ton, gebouwd in 1855, gevoerd door kapt. P. Cordia, is uit de hand gekocht door de makelaar Ed.C.A. Koli voor de heren Vrendenberg & Co. te Amsterdam (opm: herdoopt in JOHANNA MARGARETHA, kapt. H.A. de Boer).

Afbeelding
Datum 19 oktober 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 oktober. Volgens brief van kapt. De Boer, voerende het Nederlands brikschip JOHANNA EN MARGRIETHA, van hier naar Suriname, was hij den 15 dezer met ZW wind in goede staat zeilende op de hoogte van Dungeness; aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 13 mei 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. D. Heydeman Jr., A.M. Balwé, E.C.A. Koli en H.J. Daam, makelaars, zullen op maandag 3 juni 1872, des avonds na 6 ure, in De Brakke Grond, in de Nes, te Amsterdam, ten overstaan van de notaris D. van Dijk, aan de meestbiedende of hoogstmijnende presenteren te verkopen het extraordinair, welbezeild, gekoperd en kopervast brikschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd: JOHANNA EN MARGRIETHA , gevoerd door kapt. H.A. de Boer. Volgens Nederlandse meetbrief lang 28,80, wijd 5,58 meters, hol 3,38 meters, en alzo gemeten op 241 tonnen of 128 lasten.
Het schip ligt te Amsterdam in het Oosterdok aan de Dijk.
Breder bij inventaris omschreven en nadere informatiën bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 06 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen in de Brakke Grond in de Nes te Amsterdam op dinsdag 4 juni:
- het brikschip JOHANNA EN MARGRIETHA, groot 241 tonnen: NLG 12.700, in slag NLG 200. Koper E.C.A. Koli.
- Het brikschip MEPPEL, groot 252 tonnen: NLG 16.000, in slag NLG 200. Koper A.C. Strumphler.
- 2/30e parten in het barkschip SINGAPORE: NLG 900, in slag NLG 100, opgehouden.
- 1/40e part in het barkschip FRIESLAND: NLG 550, in slag NLG 200. Koper A.M. Balwé.
- 1/16e aandeel in het barkschip CHRISTINA: NLG 430, in slag NLG 100. Koper C.S. Oolgaardt
- 1/16e dito als boven: NLG 520, in slag NLG 20. Koper P. Reineke.
- 1/16 dito als boven: NLG 560, in slag NLG 100. Koper G.J. Boelen.
- 1/64e dito in het fregatschip JOHANNES: NLG 1.000, in slag NLG 200. Koper G.J. Boelen.
- 1/64e dito als boven: NLG 1.050, in slag NLG 50. Koper P. Reineke.
- 1/32e dito in het fregatschip JAVA: NLG 1.240, in slag NLG 300. Koper D. Heydeman Jr.
- 1/32e dito als boven: NLG 1.340, in slag NLG 200. Koper G.J. Boelen.
- 1/32 dito in het barkschip PASSAROEANG: NLG 510, in slag 90. Koper G.J. Boelen.
- 1/32e dito als boven: NLG 590, in slag NLG 30. Koper G.J. Boelen.
- 1/32e dito als boven: NLG 590, in slag NLG 50. Koper C.S. Oolgaardt.
- 1/64e dito in het fregatschip WIJK AAN ZEE: NLG 530, in slag NLG 20. Koper G.J. Boelen.
- 1/64e dito als boven: NLG 530, in slag NLG 20,. Koper G.J. Boelen.
- 1/16e dito in het kofschip JOHANNA MARIA: NLG 300, in slag NLG 100. Koper C.S. Oolgaardt.
- 1/60e dito in het barkschip AEGIDIA EN PAULINA: NLG 440, in slag NLG 60. Koper C.S. Oolgaardt.
- 1/60e dito in het barkschip CORNELIS GIPS: NLG 360, in slag NLG 6, koper D. Heydeman Jr.

Afbeelding
Datum 27 juli 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 juni. Vrachten. Niettegenstaande enige arrivementen van schepen is de stemming voor vrachten in de afgelopen 14 dagen zeer vast gebleven en werd zoals uit onderstaande opgave blijkt, de disponibele ruimte tot lonende koersen opgenomen.
Bevracht werden de volgende Nederlandse schepen: ELISABETH MARIA naar Rotterdam, tot NLG 90 voor suiker, NLG 85 voor koffie, NLG 75 voor tabak, NLG 100 voor kapok te Samarang, en NLG 85 voor tabak te Tjilatjap; en NICOLETTE naar Rotterdam, ligt aan à NLG 90 voor suiker.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: WILLEMINA EN CLARA, JOHANNA EN MARGARETHA, HOLLANDIA, JACOBA EN CHRISTINA, AEOLUS, TRITON, SUSANNA, BELLATRIX en ZEEBLOEM.
De BILDERDIJK doet een kustreis.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 juli. Alhier zijn bevracht de Nederlandse schepen BILDERDIJK, ELISABETH, NEHALENNIA en CORNELIA ADOLPHINA à NLG 89,97 door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschppij, en het schip JOHANNA MARGARETHA à NLG 90 particulier.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 juli. Vrachten. Bij de inschrijving der Factorij op 5 dezer werden de volgende schepen opgenomen: naar Rotterdam ROBERTUS HENDRIKUS à NLG 93,50; NOACH II à
NLG 94,45; NOACH III à NLG 94,45; naar Amsterdam HOLLANDIA à NLG 94,50; JACOBA EN CHRISTINA à NLG 94,80.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: JOHANNA EN MARGARETHA, SUSANNA, KANDANGHAUER, NEHALENNIA, BATAVIA, JUPITER, ANNA ELISABETH, WATERLOO, ERASMUS, STAD LEYDEN, HEBE en MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE.
De Nederlandse BILDERDIJK doet een kustreis.

Afbeelding
Datum 30 november 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 29 november. Het Nederlandse schip KOSMOPOLIET II, kapt. Wallenstein, van Pernau naar Schiedam, is volgens telegram van de kapitein uit Flekkefjord, op zee gezonken. De equipage is gered.

Afbeelding
Datum 02 december 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Stavanger, 30 november. De equipage van het op zee verlaten en gezonken brikschip KOSMOPOLIET II, kapt. Wallenstein, is gered en te Rasvaag geland door het Noorse brikschip CARL.
(opm: zie ook NRC 151276)

Afbeelding
Datum 15 december 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Stavanger, 2 december. Het reeds meermalen vermelde schip KOSMOPOLIET II, kapt. Wallenstein, van Pernau naar Hull, werd de 25e november door een zware stortzee getroffen, die het schip plat op zijde wierp. De volgende dag werd de equipage gered door het schip CARL, kapt. Gron. Een uur daarna zonk het schip, ongeveer 48 Engelse mijlen ten ZO van Lister.

Afbeelding