Inloggen
ZEEHOND (DE) - ID 16452


Kroniekberichten

Datum 29 oktober 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Groningen, 28 oktober. De storm van l.l. zaterdag op zondag nacht heeft veel schade aan schepen langs de kusten toegebracht.
- Te Schiermonnikoog strandde die nacht het tjalkschip LENA CATHARINA, kapt. Even, van Leer naar Workum bestemd. De equipage is gered en het schip zit in goede staat hoog op ’t strand, zodat het waarschijnlijk weder afgebracht kan worden.
- ’s Zondags morgens, omstreeks 11 uur, verongelukte daar de hier te huis behorende kof KARSINA, kapt. Olfers, welk schip de 23ste bevorens van Lowestoft herwaarts was vertrokken. De equipage, 4 man en 1 loods, is met de reddingsboot aan land gebracht; het schip is vol water en men veronderstelt, dat het verloren zal zijn (opm: zie NRC 291068).
- Van Vlieland wordt van de 26ste gemeld, dat de Sappemeerster schoener VOORUIT, kapt. Hilbrands, van Amsterdam op avontuur vertrokken, en de Veendammer schoenerkof ARGO, kapt. D.J. Douwes, met schors van Harderwijk naar Stockton bestemd, daar in bedoelde nacht van hun ankers geslagen en op het eiland Grint (opm: Griend) aan de grond zijn gedreven; de VOORUIT zit vol water, het volk is door de Vlieloodsboot no. 3 geborgen en te Harlingen aan wal gezet, alsmede één matroos van de ARGO; de overige bemanning van dit vaartuig wilde afwachten, of het weer niet verbeterde, het zou waarschijnlijk afgebracht kunnen worden. (opm: zie NRC 271068)
- Te Harlingen werd de 26ste door de sleepstoomboot van Zeilinga & Co een groot schoenerschip binnengebracht, waarvan de masten gekapt waren. Men gaf daar op, dat het de FLORA, kapt. Gundersen was, welk schip van Noorwegen met hout naar Amsterdam was bestemd.
- Te Makkum zit het schip PRÖVEN, kapt. Hansen, van Frederikstad, masteloos aan de grond; assistentie is derwaarts gezonden.
- Van Helvoet wordt van de 26ste gemeld, dat men de vorige dag bewesten het gat van Goeree een in nood verkerende brik had gezien; de sleepboot ZEELAND was daarop ter assistentie afgezonden, die echter niets dan wrakhout, waaronder een naambord ANTOINE BAPTISTE-Marseille, gevonden had, zodat bedoeld schip vermoedelijk met man en muis vergaan is.
De 23ste werd bij Landsend een vaartuig tegen de rotsen verbrijzeld; waarbij 16 der opvarenden het leven verloren.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1868
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Harlingen, 28 oktober. Een overzicht leverende van de gevolgen der dezer dagen gewoed hebbende stormen, kunnen wij mededelen, dat onze kusten en dijken weinig of gene schade hebben bekomen. Ter zee waren echter de rampen weder groot. Geredden, alhier binnengebracht, getuigen dat zij twee volle schepen in zee hebben zien zinken, waarvan geen der bemanning is gered. De bemanning der Vlielander loodsboot no. 3 heeft zich ook nu weder werkzaam getoond. Vernemende dat er twee vaartuigen in groot gevaar bevonden stak zij in zee en redde de bemanning van het Nederlands schoenerschip VOORUIT, kapt. Hilbrands, met ballast van Amsterdam, waarbij zich de vrouw en het kind bevond van de kapitein, en bracht die hier zondag behouden binnen met een matroos van het gestrande kofschip ARGO, kapt. J. Douwes, met schors van Harderwijk naar Engeland, waarvan de overige bemanning op de bodem wenste te blijven.
Maandag namiddag werd hier door de sleepboot MAGNET binnengehaald het Noorse schoener-barkschip PRÖVEN, kapt. Andersen, met hout van Frederikstad naar Amsterdam, waarvan de drie masten waren gekapt.
In tijden van nood ziet men ook daden van menslievendheid en zelfvergeting. Dit bleek uit het gedrag van de Engelse oestervisser Rockelsey. Met zijn vangst in de schuit ROBECQ de 25 dezer van Londen komende op 53º50 NB en 03º10 OL, bemerkte hij een schip in zinkende toestand, waarnaar hij koers zette. Het was de ELSJE, kapt. A.K. Top, van Pekela, die hij met de bemanning hier behouden heeft binnengebracht (opm: zie o.a. NRC 281068). Hoe de bemanning en anderen ook spraken tot het doen van eis voor tijdverlies en schade aan zijn lading, de edelmoedige man wilde nergens van weten, en zeide dat christenplicht geen beloning mag aannemen. Nog eens heeft hij zulk een edelmoedige daad verricht, waarvoor hij alleen een gouden ring aannam, die hij nog als herinnering daaraan draagt.
Mogen de Engelsen bij zeerampen als schraapzuchtig worden geschetst, Rockelsbey heeft dit nu ten minste gelogenstraft en zijn naam verdient melding in al onze vaderlandse bladen.
(opm: zie ook LC 171168)

Afbeelding
Datum 31 oktober 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Harlingen, 26 oktober. Het schip PRÖVEN, kapt. Hansen, van Frederikstad naar Amsterdam, bij Makkum gestrand, is hier door de sleepboot MAGNET binnengesleept. Tevens zijn hier door visschuiten vele goederen aangebracht van de op het Griend gestrande schepen VOORUIT, kapt. Hillebrands, en ARGO, kapt. Douwes.

Afbeelding
Datum 17 november 1868
Krant LC - Leeuwarder Courant

Advertentie. De notaris Ledeboer te Makkum zal, ten verzoeke van den Edel Achtbare heer burgemeester van Wonseradeel, als strandvonder, qq, publiek verkopen de gekapte vleet of tuigage van het schoenerschip PRÖVEN, kapt. Hanson, bestaande in: 2 gekapte masten, 2 stengen, 3 ra’s, 1 giek, 1 gaffel, 21 blokken, 1 takel, 2 stagen, 3 strengen want, 1 stuk staag, 1 loper, lopend touwwerk, 1 ijzeren steng, 1 patentrak, 1 ezelshoofd, 2 ijzeren beugels, 1 dito stang, 7 zeilen, alles min of meer beschadigd. Gegadigden komen maandag den 23 november 1868, ’s morgens 10 uur, bij de Vlasbrakerij te Makkum.

Afbeelding
Datum 07 december 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Albertus Vinke, makelaar, zal als lasthebbende van zijn principaal op maandag 14 december 1868, des avonds ten 6 ure, in de Nieuwe Stadsherberg, aan het IJ te Amsterdam, ten overstaan van de notaris G. Ruijs, presenteren te verkopen het casco en gedeeltelijke inventaris van het driemastschoenerschip, varende onder Noorse vlag, genaamd PRÖVEN, gevoerd door kapt. A. Hausen, lang 26 el 10 duim, wijd 5 el 70 duim, Ndl. 2 el 56 duim, en alzo gemeten op 169 tonnen of 89 lasten.
Het schip ligt aan de Werf Koning William, Kadijk. Nadere informatien bij de cargadoors Vinke & Co. (opm: waarschijnlijk aangekocht en verdoopt in ZEEHOND, kapt. A.E. Scheurleer)

Afbeelding
Datum 23 oktober 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Riga, 20 oktober. Het schip ZEEHOND, kapt. Coole, de 12e dezer van hier naar Nederland vertrokken, is alhier teruggekomen om de schade te herstellen, welke het schip door slecht weer in de Oostzee bekomen had.

Afbeelding
Datum 10 januari 1874
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Hjorring, 6 januari. Het schip ZEEHOND, kapt. D. Coole, van Riga naar Amsterdam, is bij Hirtshals gestrand en wrak geworden, doch het volk gered. Men hoopt de lading te bergen.

Afbeelding
Datum 14 januari 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 14 januari. Volgens particulier bericht is een gedeelte der lading hout per de ZEEHOND, kapt. Coole, van Riga herwaarts, bij Hirtshals gestrand, geborgen, en hoopt men als het weder gunstig blijft, nog meer te bergen.

Afbeelding
Datum 18 januari 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 17 januari. Volgens particulier bericht uit Hjørting is de gehele lading hout per het gestrande schip ZEEHOND, kapt. Coole, van Riga herwaarts, geborgen.

Afbeelding