Inloggen
MAGDALENA - ID 14350


Kroniekberichten

Datum 12 augustus 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 10 augustus. Heden middag ten 12 ure is te Amsterdam met goed gevolg van de werf ’t Wapen van Harlingen van de scheepsbouwmeester F. Haverkamp in de Grote Wittenburgerstraat van stapel gelopen het barkschip MAGDALENA, metende 200 lasten, gebouwd voor rekening van de heren Gebr. Hartsen, zullende gevoerd worden door kapt. A.P. Klein, en dadelijk daarna de kiel gelegd voor een schip van dezelfde grootte.

Afbeelding
Datum 06 september 1851
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

St.Helena, 10 juli. Het schip GARLAND GROVE, kapt. Spittal, van Londen naar Adelaïde, is de 3e juni op 25º ZB 59º OL gezonken. De equipage is door kapt. Kleyn, voerende het schip MAGDALENA, van Batavia naar Amsterdam bestemd, gered en alhier aangebracht.

Afbeelding
Datum 29 november 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helder, 27 november. Heden is met het schip MAGDALENA, kapt. A.P. Klein, komende van Batavia, aangebracht de equipage van een Engelse schoener, die zich op de Gronden (vermoedelijk Eijerlandse Gronden) in zinkende staat bevond.

Afbeelding
Datum 30 november 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 28 november. De Engelse schoener IRENE, kapt. A. Goodridge, van Newcastle naar Valencia, is de 24e dezer in een hevige storm op de Gronden (vermoedelijk Eijerlandse Gronden) verongelukt, doch het volk door kapt. A.P. Klein, voerende het schip MAGDALENA, van Batavia in Texel binnen, met veel moeite gered en in het Nieuwe Diep aangebracht.

Afbeelding
Datum 24 december 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 23 december. Directeuren der hier ter stede gevestigde Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen hebben in vergadering van heden besloten te doen uitreiken:
Aan A.P. Klein, gezagvoerder van het Nederlandse barkschip MAGDALENA, de grote gouden medaille en NLG 100 om onder zijn equipage te verdelen, voor zijn uitstekende, met alle mogelijke zeemansbeleid de 24e november op 49º N.B. en 5º W.L. aangewende hulp en bijstand om de equipage, bestaande in vijf personen, van het in zinkende staat verkerende Engelse schoenerschip ICENI, gevoerd door kapt. A. Goodridge, te huis behorende te Sunderland, te redden en hen veilig in het Nieuwediep aan wal te brengen.
Aan F.W. Pronk, voerende het Nederlandse schoener-galjootschip GESINA JANTINA (opm: GEZINA JANTINA), te huis behorende te Veendam, de gouden medaille voor zijn redding op een hoogst gevaarlijke wijze der equipage, bestaande in negen personen, van de ten noord-oosten van Ameland gezonken Zweedse (opm: Pruisische, thuishaven Rostock zie NRC 171052) schoener MARIE, gevoerd door kapt. E.A. Ahrens, te huis behorende te Rostock en hen na buitengewone gelukkige pogingen onder Oostmahorn, waarvan zij naar de Zoltkamp veilig zijn vertrokken, te hebben binnengebracht.
Aan Hendrik Verschoor, voerende het Nederlandse hoekerbuisschip ALINA, te huis behorende te Vlaardingen, de grote zilveren medaille en NLG 50 om onder zijn bemanning te verdelen, voor het redden van het Nederlandse buisschip de VREDE, gevoerd door kapt. A.J. Booeveld, te huis behorende aan de Rijp, welke hij op de hoogte van 56º10’ N.B. de 31e oktober j.l. met verlies van het roer en in hoogst reddeloze toestand heeft aangetroffen en, na hetzelve tien dagen op sleeptouwte hebben gehad, veilig op de rede van Texel te hebben binnen gebracht. (opm: vermoedelijk twee vissersschepen)
Aan Jan de Korte, voerende het Nederlandse hoekerschip ONBESTENDIGHEID, te huis behorende te Middelharnis, de grote zilveren medaille en NLG 50 om onder zijn equipage te verdelen voor het op de 29e oktober l.l. op de hoogte van Doggersbank, op 54º30’N.B. en 02º O.L, redden der equipage , bestaande in zeven personen, van het in zinkende toestand verkerende Hannoverse kofschip ACHILLES, gevoerd door kapt. W.L. Velt, te huis behorende te Papenburg, en hen veilig te Middelharnis aan wal te brengen (opm: waarschijnlijk was de ONBESTENDIGHEID eveneens een vissersschip)
Aan Robert Watson, voerende het Engelse schoenerschip ELIZA WATSON, te huis behorende te Leith, de grote zilveren medaille en vijf gouden souvereinen (opm: een Engelse munt) om onder zijn equipage te verdelen, voor het op de 29e oktober op de Doggersbank redden der equipage, bestaande in tien personen, van het masteloze en in zinkende toestand verkerende Nederlandse galjootschip HERSTELLING, gevoerd door kapt. D. Wiersma, te huis behorende aan de Lemmer, en hen veilig te Grimsby aan wal te brengen.
Aan A. Bruce, voerende het Britse koopvaardijschip HIBBERT, te huis behorende te Liverpool, de grote zilveren medaille voor het op de 14e oktober l.l. op 02º Z.B. en 21º W.L. redden der equipage, bestaande in negen personen, van het verbrande Nederlandse barkschip LAURA EN ADÈLE, gevoerd door kapt. K.L. Swart, te huis behorende te Amsterdam, en hen veilig te Bahia aan wal te brengen. (opm: zie ook NRC 091153)
Aan J.L.L. Penning Nieuwland, onder-inspecteur over het Loodswezen, en C.F van Dierendonck, commissaris der loodsen te Brouwershaven, ieder de grote zilveren medaille en NLG 50, te verdelen onder de personen, uitmakende de bemanning der schokker, voor het op de 25e oktober l.l. bij onstuimig weder redden der equipage van de Oostenrijkse brik PEGNO D’AMICIZIA, gevoerd door kapt. A.P. Lupar, komende van Odessa en bestemd naar deze plaats, op de Ooster gestrand en verbrijzeld, en hen veilig te Hellevoetsluis aan wal te brengen.
Aan H.W. Bowbyes, voerende het Nederlandse schoenerschip DOLPHIJN, te huis behorende te Vlissingen, de zilveren medaille voor het op de 28e oktober op zijn reis, komende van Sunderland, redden der bemanning, die zich reeds in haar boot in doodsgevaar bevond, van het gestrande Hamburger brikschip VESTA, gevoerd door kapt. A. Metus, en haar veilig te Vlissingen aan wal te brengen.
Zijnde bij al deze medailles gevoegd een getuigschrift, waarin de edele daden zijn vermeld.

Afbeelding
Datum 22 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 maart. Door de Nederlandsche Handelmaatschappij zijn bevracht de volgende 25 schepen als:
voor Rotterdam: NEERLANDS KONING, kapt. D. Huysens; TWEE ANTHONYS, kapt. J.F. Klomp; BATAVIA, kapt. N.N; HENDRIK, kapt. W. v.d. Hoeven; NEDERWAARD, kapt. M.D. Meijer; DOROTHEA HENRIETTE, kapt. D. Smit; SOUBURG, kapt. H.B.L. Evers; NEERLANDS KONINGIN, kapt. N.N.; AMBOINA, kapt. H. Poort; BULGERSTEIN, kapt. J. Maas; EUROPA, kapt. D. Keus.
Voor Amsterdam: RABENHAUPT, kapt. Prange; AMBARAWA, kapt. Buykes; ADMIRAAL TROMP, kapt. Van Tubergen; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. Petersen; ARDJOENO, kapt. S.R. Post; PRINS HENDRIK, kapt. Smit; GENERAAL LIST, kapt. R. Lutjes; MATHILDA, kapt. H. Wriburg; MARGARETHA SIMONETTA, kapt. N.N.; MAGDALENA, kapt. A.P. Klein; SUSANNA GEERTRUIDA, kapt. D. Steenveld, Szn.; LUITENANT-ADMIRAAL STELLINGWERF, kapt. N.N. (opm: M.C.E. Mispelblom Beijer).
Voor Schiedam: ANNA, kapt. N.N. (opm: W.H. Cramer)
Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes.

Afbeelding
Datum 16 april 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 februari. Scheepsvrachten. Nadat de HENRIETTA ELIZABETH SUZANNA in de eerste dagen dezer maand tot NLG 95 voor suiker en koffij en NLG 90 voor rijst ter opvulling, was gecharterd, hebben de vrachten weder een kleine verhoging ondergaan; zijnde voor de ALCYONE 3/m. pikols suiker tot NLG 100 en 1/m. pikols rijst tot NLG 90 aangenomen, terwijl de DOELWIJK insgelijks NLG 100 voor suiker en NLG 130 voor 100 leggers arak bekomt. De CORNELIS SMIT zal alhier 1000 pikols rijst tot NLG 80 en te Soerabaija 10/m. pikols suiker tot NLG 100 laden, terwijl de GERTRUDE aldaar ca. 7000 pikols suiker zal laden tegen NLG 100. Te Samarang heeft men voor de ARLEQUIN en het Zweedse schip OSCAR NLG 100 voor suiker naar Rotterdam aangenomen, terwijl eerstgenoemd nog indigo tot NLG 120 & 15 pCt. en huiden tot NLG 115 met 15 pCt. zal laden. Te Soerabaija bedong de MARIA MAGDALENA NLG 95 voor suiker en NLG 115 voor huiden. De nog belaadbare ruimte van het Engelse schip SAMARANG wordt hier met suiker en rijst tot GBP 4 naar Londen opgevuld. De GENERAAL MICHIELS ligt in lading naar Sydney, en gisteren werd nog ter bevrachting aangeboden het Zweedse schip OSCAR I, waarvoor men reeds GBP 4.5/, voor suiker en GBP 3.12/6 voor koffij naar Nederland heeft geboden. De WILLEM DE CLERCQ is nog onbevracht.

Afbeelding
Datum 29 juni 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 april. Omtrent scheepsvrachten valt het volgende te vermelden:
De RESIDENT VAN SON, ANTOINETTE, AGNETA, CLIO, MACASSER en GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST werden door de factorij opgenomen; de SARA LYDIA vertrekt naar Japan;
via Manilla naar Cowes voor orders werden genomen: de JACOB ROGGEVEEN, JOHANNA MARIA (opm: waarschijnlijk kapt. J.C.F. Lupcke), NIJVERHEID en VICE-ADMIRAAL GOBIUS à GBP 5 voor suiker in zakken;
de LEWE VAN NYENSTEIN bedong GBP 3.5 voor rijst en GBP 4 per 50 kub. voeten voor lichte goederen naar Hamburg; die bodem neemt de lading in van het alhier afgekeurde schip SOLIDE;
de ZEEMANSHOOP wordt door de agenten te Soerabaya beladen, zomede de MARIA MAGDALENA, CERES, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, KENAU HASSELAAR en INDIA (Belg.); de KENAU HASSELAAR heeft echter de halve ruimte tot NLG 60 voor rijst afgestaan; de JULIA heeft een vracht aangenomen, welke geheim gebleven is; men verneemt echter NLG 85 voor koffij te laden op Padang voor Rotterdam, na afloop der aanstaande juniveiling; de OTTO bedong NLG 62.50 voor rijst, NLG 70 voor suiker en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) naar Amsterdam;
naar China of Singapore verzeilden de UNCLE TOM, NORTHFLEET en ELISABETH ROSS. Thans zijn nog disponibel: de VIER GEBROEDERS, ZES GEZUSTERS, MARIA EN ELIZE, JEANNETTE CORNELIA, JAN SCHOUTEN, KOOPHANDEL, ORION, THETIS, SPHYNX, JAVA, CASTOR, ANJER en STAD SCHIEDAM. Vele dezer schepen moeten naar de kust verzeilen ter lossing der aangebrachte lading, of zijn om andere redenen niet dadelijk disponibel, terwijl juist de beschikbare schepen voor de weinige ladingen, die zich nog voordoen, minder passend zijn.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 augustus. Met bijzonder genoegen melden wij een vererende onderscheiding, één onder landgenoten ten deel gevallen. Kapt. A.P. Klein, voerende het Nederlandse barkschip MAGDALENA, van de heren Gebr. Hartsen te Amsterdam, had het geluk de 24e november 1852 de bemanning te redden van de Engelse schoener ICENI, van Sunderland, toen deze bodem op zijn reis van Newcastle naar Valencia zich in zinkende toestand bevond. Thans heeft het comité der Engelse Lloyd de edelmoedige daad van kapt. Klein, door hem met eigen levensgevaar kloek volbracht, op de rechte prijs weten te schatten en deze brave scheepsgezagvoerder een blijk van erkentelijkheid gegeven door de toezending van een keurig bewerkte herinneringsplaat met bijschrift, in vergulde lijst gevat, welke eervolle gedachtenis thans te Amsterdam ontvangen is bij de heer J. Mayor Still, agent van Lloyd, wiens bemoeienissen ten deze alle lof verdienen. Bij afwezigheid van de kapitein heeft de heer Still het ontvangen huldeblijk bij de reders der MAGDALENA gedeponeerd om het hem na zijn terugkomst uit te reiken.

Afbeelding
Datum 21 maart 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 19 maart. De schepen MAGDALENA, kapt. Klein, van Batavia, en A.R. FALCK, kapt. P. van Duivenbooden, van Passaroeang (opm: Pasuruan), beide alhier binnen, zijn bij het binnenkomen in aanvaring geweest en hebben beide daardoor vrij belangrijke schade bekomen.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 25 juni. De Nederlandse schepen (opm: barken) MAGDALENA, kapt. G. Greefkes, van Batavia, en PEKING, kapt. H. Croese, van Akyab (opm: Sittwe), beiden naar Amsterdam bestemd, zijn de 22e dezer met schade in de Simonsbaai binnengelopen. (opm: zie voor beide schepen NRC 070957)

Afbeelding
Datum 07 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De Nederlandse bark MAGDALENA, kapt. G. Greefkes, van Java naar Holland, welke mede als vroeger gemeld, de 22e juni in de Simonsbaai binnenliep (opm: zie NRC 160857), heeft de kluiverboom met enige rondhouten verloren en meer andere schade aan de romp bekomen.

Afbeelding
Datum 16 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende acht schepen:
Voor Rotterdam: MARY EN HILLEGONDA, kapt. T. Keus.
Voor Amsterdam: STAD UTRECHT, kapt. P.F.J. Jaski; MAGDALENA, kapt. J. Kooij; TELEGRAPH, kapt. P.B. Rolufs; MARIANNE, kapt. R.P. Tjebbes; ELISABETH ANTHONIA, kapt. J. Jansen.
Voor Dordrecht: PIETER, kapt. S.F. Lammerts.
Voor Middelburg: SCHELDE, kapt. H.A.W. van Reede.

Afbeelding
Datum 01 april 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 23 februari. Het Nederlandse oorlogsschip ’t LOO vertrok op 15 januari uit Tafelbaai naar Nederland. Het enige Nederlandse schip dat sedert de vorige mail in deze haven aankwam, was de ELIZABETH EN MARIA (opm: bark), kapt. P. Flens, van Montevideo, vracht zoekende.

Afbeelding
Datum 13 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen, als:
- Voor Rotterdam: G.K. GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius; HOEK VAN HOLLAND, kapt. J. Bakker; KRIMPEM A/D LEK, kapt. W.G. Rotgans; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. L.E. Grafthuis; NOACH, kapt. A. Lupcke; JACOBUS, kapt. J. van der Tas.
- Voor Amsterdam: JACOB EN ANNA, kapt. M.C. Bonger; ELISABETH EN MARIE; kapt. P. Flens Jzn; STAD DOCKUM, kapt. H.B.R. Jaski; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. T.T. Mollinger; MARIE ELISE, kapt. T.D. van Deursen; STAD LEYDEN, kapt. J.C. van der Poll; MENTOR, kapt. H.W. Butenuth; STAD ENSCHEDE, kapt. S.W.F. Kretschmer; HERCULES, kapt. J.F. Deterding; ABEL TASMAN, kapt. J.R. Rijken; PRINSES AMALIA, kapt. L.W. van Rhijn van Alkemade; DELFT, kapt. L. van Geelkerken; LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
- Voor Schiedam: PATRIARCH SAMHIRI, kapt. G.G. Lion.
- Voor Dordrecht: JOAN, kapt. C. Laseur.
- Voor Middelburg: VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.

Afbeelding
Datum 05 januari 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 november. Het Nederlandse schip ELISABETH EN MARIA, kapt. Flens, 9 november van hier naar Nederland vertrokken, is heden uit zee teruggekomen.

Afbeelding
Datum 06 januari 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 november. Het Nederlandse schip ELISABETH MARIA, kapt. Flens, de 19e dezer uit zee teruggekomen, is lek.

Afbeelding