Inloggen
JACOBA - ID 13886


Kroniekberichten

Datum 01 mei 1848
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 28 april. De heden voormiddag alhier aangekomen kapt. Muntendam van het Nederlandse schip JACOBA, van Hamburg in ballast naar Hobroe in Jutland bestemd, bericht, dat, toen hij in de namiddag van 26 april uit het Sleeswijk-Holsteinse kanaal wilde uitlopen, een daar gestationeerd Deens oorlogsschip een schot op hem gelost en hem genoodzaakt had terug te keren Op de aanmerking, dat hij een neutrale vlag voerde en naar Hobroe bestemd was, werd door het oorlogsschip geantwoord, dan geen schip, van welke natie ook, mocht passeren. De JACOBA is te Holtenau teruggekeerd. (opm: kort daarvoor was de Deens-Pruissische oorlog om Sleeswijk-Holstein uitgebroken).

Afbeelding
Datum 03 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Carga lijsten

Cargalijsten:
Te Rotterdam arriveerden:
het schip MARGRETHA ELIZA, kapt. O.W. de Vries, van Newcastle, met 26 chaldrons (opm: Engelse kolenmaat van 36 bushels of ca. 13 hl.) kolen, adres: firma A. v.d. Leeuw & Zn en Co;
het schip JACOBA, kapt. J.L. Muntendam, mede van Newcastle, met 32 chaldrons kolen, adres: order.
Te Amsterdam arriveerde het schip KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. F.L. Zack, van Batavia, met 6000 balen koffij, 840 kranjangs suiker, 1230 balen rijst, 450 pakken gutta percha (opm: het in de lucht tot een taaie, leerachtige stof verdroogde melksap van verschillende tropische boomsoorten), 22 vaten tamarinde (opm: dadels, dan wel het hout van de gelijknamige boom), 1800 bundels bindrotting, alles adres Gebr. Cramer, en 980 schuitjes tin, adres Nederlandsche Handel-Maatschappij.

Afbeelding