Inloggen
WILMINA - ID 13622


Kroniekberichten

Datum 23 juni 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. De ondergetekende acht zich verplicht, ook namens de met hem geredde personen, bij deze openlijk zijn dank te betuigen aan kapt. Kwakenbrug, voerende het schip WILLEMINA, die met zijn equipage hem met nog drie zijner manschappen heeft gered en verpleegd, toen hem op de … mei l.l. in de Golf van Riga het ongeluk trof van zijn schip HARMONIE met nog vier man van zijn volk plotseling door het ijs te gronde te zien gaan. (opm: zie NRC 220547). Het mocht hem met de overige geredden gelukken zich enige tijd op de ijsschotsen te bergen, maar zonder de dadelijke en ijverige hulp van kapt. Kwakenbrug ware hun lot allerhachelijkst geweest en wachtte hun de dood. Kapt. Kwakenbrug schonk alle liefderijke hulp, voorzag in al hun behoeften en door hem werden allen behouden te Riga aan wal gezet, wel van alles beroofd, daar zij niets van hun goederen konden bergen, doch vervuld van dankbaarheid aan de menslievende Kwakenbrug, aan wie zij naast God hun leven en behoud te danken hebben. Moge hij in alle omstandigheden van zijn loopbaan de hulp en welverdiende achting zijner medemensen onder ’s Hemels zegen, in ruime mate ondervinden.
Vlaardingen, 21 juni 1847, get. Arend van der Meijden, gevoerd hebbende het schip HARMONIE.
Namens kapt. v.d. Meijden zijnde bij afzending dezer absent, de reders H. v.d. Heuvel & Zn., Vlaardingen.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 27 augustus. Voor deze stad zijn ingeklaard: de schepen WILHELMINA, kapt. F.R. Kwakenburg, van Bergen met stokvis en levertraan; VENILIA, kapt. H. Meppelder, van Memel met hout.

Afbeelding
Datum 11 juli 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 6 juli. Het te Veendam te huis behorende kofschip WILLEMINA, kapt. Kwakenburg, van St. Petersburg met een lading haver naar Hull bestemd, hetwelk hier de 29e juni uitklaarde, is heden met gebroken bezaansmast in onze haven terug gekomen.

Afbeelding
Datum 15 juli 1851
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip WILMINA, kapt. Kwakenburg, van Petersburg naar Hull, is 6e dezer met gebroken bezaansmast uit het Kattegat terug en te Elseneur binnengekomen.

Afbeelding
Datum 17 juli 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 11 juili. Het kofschip WILHELMINA, kapt. Kwakenburg, heeft heden na geëindigde reparatie onze haven verlaten.

Afbeelding
Datum 23 juli 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 juli. In de Amsterdamsche Courant leest men het volgende: Uit een goede bron vernemen wij, dat het schip WILMINA, kapt. S.J. Vosman, met een lading stukgoederen naar Pillau (opm: Baltiysk) bestemd, aldaar op 19 dezer, als Engelse prijs, door de Engelse oorlogsstoomfregat ARCHER is binnengebracht. Op 4 mijlen afstands werd de WILMINA aangehouden, en de lading aan een onderzoek, deels in het ruim, deels op dek, onderworpen. Drie man moesten aan boord van de Engelse stoomboot overgaan, van wier bemanning daarentegen vier koppen op de WILMINA werden geplaatst, die de kapitein en zijn jongen aan boord behield. De grond tot deze inbeslagneming zou zijn, dat de lading deels uit kettingen bestond, onder vele andere en geheel verschillende doeleinden, ook bruikbaar voor de dienst der kavalerie. Deze kettingen waren uit de Rijnprovinciën afkomstig en als zodanig, volgens gewoonte, door de regering verzegeld. De Engelse oorlogsboot had de WILMINA in open zee opgewacht, dewijl de zo even medegedeelde bijzonderheid aangaande de lading aan (opm: admiraal) Sir Charles Napier bekend was geworden. Een Engelse adelborst zei, dat er, naar men meende, bovendien 4 kisten met geweren aan boord moesten zijn, welk vermoeden echter geen de minste grond heeft. De WILMINA heeft de Nederlandse vlag behouden, waaruit sommigen menen te kunnen afleiden, dat men, ondanks de medegedeelde handelwijze, het schip echter niet als legale prijs zou beschouwen.
(opm: zie NRC 080854, 240854 en 300854)

Afbeelding
Datum 24 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 augustus. Men verneemt, dat door het Engelse gouvernement order is gegeven om de WILMINA, kapt. S.J. Vosman, onlangs te Pillau (opm: Baltyisk) opgebracht, onverwijld te ontslaan.
(opm: zie NRC 230754 en 300854)
Ook zijn de JACOB VAN CLEEF, kapt. Rozema, en de JOHANNA CATHARINA, kapt. Keun, die te Sulina (opm: Roemenië) waren aangehouden en door de Engelse stoomboot FURIOUS te Konstantinopel (opm: Istanbul) opgebracht, de 10e dezer vrij verklaard en hebben zij hun papieren terug ontvangen na een oponthoud van 21 dagen.
(opm: zie NRC 110854 en 070954)

Afbeelding
Datum 27 december 1856
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Mr. J.C. van Slooten, notaris te Veendam, zal, ten verzoeke zijner principalen, op donderdag de 15e januari 1857, des avonds te 7 uur, ten huize van de logementhouder W.J. Bakker, te Veendam, publiek veilen en verkopen het welbevaren Nederlands kofschip, genaamd WILLEMINA, groot pl.m. 55 roggelasten,thans liggende te Londen, laatst door kapt. Sjoert J.Vosman bevaren. Met al deszelfs opgoederen en toebehoren, volgens inventaris, ter lezing liggende ten huize van verkoop en ten kantore van de notaris.
De betaling der kooppenningen zal dadelijk of vóór de aanvaarding van het schip moeten plaats hebben.

Afbeelding
Datum 15 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Termunterzijl, 11 december. Bij de jongste stormvloed in deze haven hebben nog schade bekomen de schepen CATHARINA ALIDA, kapt. Feiken, WILHELMINA, kapt. Gruppelaar en EELBRANDINA, kapt. Atzema.

Afbeelding
Datum 11 februari 1869
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op maandag de 15e februari 1869 des avonds te 6 uur zal ten huize van J.K. Dijk, logementhouder te Nieuwe Pekela, publiek worden verkocht het goed onderhouden kofschip genaamd GEZINA JANTINA, groot 73 tonnen, thans liggende te Harlingen, laatst gevoerd door de kapitein H.W. Pott, te Nieuwe Pekela. De helft van de koopschat kan over het schip beleend blijven. Inventarissen en inlichtingen te bekomen ten kantore van de notaris Mr. F. Roessingh.

Afbeelding
Datum 03 november 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Dover, 30 oktober. Het schip EENSGEZINDHEID, kapt. W.A. Wilkens, van Frederikstad naar ?, is de 22e dezer bij Doggersbank lek gesprongen en gezonken. De equipage is door het schip DAGMAR gered en hier aangebracht. (opm: schip drijft nog op 241070 op 56º20’NB en 03º05’OL; zie PGC 041170)

Afbeelding
Datum 04 november 1870
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Veendam 2 november. Volgens brief van kapt. Vos, te Rotterdam met het schip BETJE PRONK aangekomen, zag hij op 24 oktober op 56º20’NB en 03º05´OL, met harde wind en hoge zee in de verte een schip zonder zeilen, hebbende een noodvlag in top. Onmiddellijk werd daarop door hem afgehouden om hulp en redding te verlenen. Daarbij komende was het de kof EENSGEZINDHEID, beladen met Noorse balken. Het schip was vol water en niemand meer aan boord. De boot stond op de luiken en de zeilen waren er reeds afgeslagen, uitgenomen de breefok en de jager.
Omtrent dit schip EENSGEZINDHEID, kapt. Wilkens, van Frederikstad naar Harlingen bestemd, wordt uit Douvres op 30 oktober gemeld, dat het de 22e bevorens op de hoogte van Doggersbank is gezonken, doch dat de opvarenden gered en daar aangebracht zijn.

Afbeelding