Inloggen
LOUISA AUGUSTA - ID 10367


Kroniekberichten

Datum 10 juni 1826
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Antwerpen, 9 juni. Heden is alhier van stapel gelopen de schone koopvaardij brik LOUISA AUGUSTA, gebouwd op de werf van den heer Lecarpentier, voor rekening van de Gebr. De Cock te Gent.

Afbeelding
Datum 07 september 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 4 september. Heden is alhier ter rede gekomen Zr.Ms. brik DE COURIER, gecommandeerd door de kapt.-luit. ter zee Reimers, uit de Middellandse Zee.
Den 1 dezer zijn van quarantaine ontslagen en naar Antwerpen opgezeild, DE VIJF GEBROEDERS, kapt. J.F. Poodts en DE TWEE VRIENDEN, kapt. T. Hamilton, beide van de Havanna.
Van den 30 augustus tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: DE BUITENWERF, kapt. J.E. Gust, van Oleron met zout; METEORE, kapt. L. de Necker, van Rio de Janeiro met koper en huiden; LEONIDAS, kapt. J. Stent, van Brazilië met huiden; DE MEELZAK, kapt. J.H. Witteveen, van Christinestad (opm: Kristinestad) met teerhout; DE JONGE JUFVROUW ELISABETH, kapt. C. Neurenberg, van Rio Grande met huiden; DE JUFFROUW JOHANNA, kapt. J.J. Tiddens, van de Marennes met zout; JOSEPH, kapt. J.H. Arends van Riga en DE VROUW LUCIA, kapt. J.H. Albers van Dantzig, beide met houtwaren; ALBERDINA, kapt. A.C. Hazewinkel, van Marseille met meekrap en wol; ALEXANDER THE FIRST, kapt. W. Pace, van Port-au-Prince met koffie; DE JONGE PIETER, kapt. J.R. Brons, van Petersburg met stukgoederen; ANTWERPEN, kapt. H.C. Schuth, van Riga met houtwaren; THE COMET, kapt. J. Rivett, van Rietezzo met wijn; HENRIETTA AUGUSTA, kapt. H. Hamand, van Riga met masten en andere houtwaren; DE HERSTELLING, kapt. B.H. Smit, van de Marennes met zout.
Voorts zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en sedert den 30 augustus ll. van onze rede naar zee gezeild: LE SANS REPOS, kapt. C. Pethers, naar Londen met boomschors; DE EENDRAGT, kapt. E.M. de Jonge, naar Noorwegen met ballast; THE CRISIS, kapt. J. Pyot, naar Vera-Cruz en LOUISA AUGUSTA (opm: eerste reis van deze brik), kapt. S. St. Martin, naar Lima, beide met stukgoederen; VROUW ANNA, kapt. H.J. Korter, naar Topsham met boomschors; REINEIRA, kapt. G. Meugens naar Villa-Nova en WILLEM DE EERSTE, kapt. J. Langethee naar Rio de Janeiro, beide met stukgoederen; DE NOORDSTAR, kapt. E.G. Boekhout, naar de Marennes; DE NIEUWE ONDERNEMING, kapt. K.L. Domini, op avontuur; DOROTHEA ELISABETH, kapt. J.A. Tohrbrod en BALANCE, kapt. J. Nieman, beide naar de Oostzee en alle vier met ballast; ANTOINETTE, kapt. B. Harkema, naar Petersburg met stukgoederen; CONCORDIA, kapt. J.H. Dijk, op avontuur met ballast; ANTWERPS PACKET, kapt. L. Hawegh, naar Hull met meekrap; STATE OF MAINE, kapt. T. Davis, naar Petersburg met stukgoederen; FLORIDA, kapt. A. de Lange, naar Gothenburg met ballast.

Afbeelding
Datum 13 december 1827
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. Wordt ter kennis van het publiek gebracht, dat aan het postkantoor te Batavia, paketten voor brieven geopend zijn om te worden verzonden:
Naar Antwerpen met de schepen VASCO DA GAMA, kapt. T. Versluijs, en de brik LOUISA AUGUSTA, kapt. S. St. Martin.
Het paket brieven voor Nederland, met kapitein St. Martin, voerende de brik LOUISA AUGUSTA, zal op donderdag den 13de dezer, voor twaalf ure, worden gesloten.
Batavia, den 12de december 1827,
De postmeester P.A. Bik.

Afbeelding
Datum 30 april 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 april. Het Nederlandse schip LOUISA AUGUSTA, kapt. Etienne St. Martin (opm: kapt. Steven St. Martin), hetwelk de 15e dezer in het dok te Antwerpen is gekomen, heeft de 30e augustus 1826 de haven van Vlissingen verlaten en de reis rondom de wereld afgelegd; zeilende tot dat einde, de Kaap Hoorn en is na Valparaiso, Lima en verscheidene andere havens aan de kusten van Chili en Peru te hebben aangedaan, langs de Kaap de Goede Hoop terug gekeerd. Van genoemde kusten zeilde het schip naar de Sandwich-Eilanden, de grote Stille Zuidzee en ankerde in de fraaie haven Hanaroera op het eiland Owahoe, het voornaamste van deze archipel, alwaar de koning zijn verblijf houdt; vandaar vertrok de LOUIZA (opm: bedoeld zal zijn LOUISA AUGUSTA) naar Manilla (Philippijnische Eilanden) om een lading suiker in te nemen en keerde vervolgens over Java en de Kaap de Goede Hoop terug naar Europa. Dit schip heeft deze belangrijke tocht afgelegd in 19 maanden en 13 dagen; een tijdsverloop, dat des te korter is, doordien de kapitein, deze reis in het belang van de handel ondernomen hebbende, zich meer of minder lang in de door hem bezochte havens heeft opgehouden, om zijn lading af te zetten, welke geheel en al uit voortbrengselen van Nederlandse nijverheid bestond. Dit vaartuig, toebehorende aan het Handelshuis der Heren Gebr. N.J. de Cock, te Gent, is het eerste Nederlandse koopvaardijschip, hetwelk, sedert de omwenteling, de reis rondom de wereld heeft afgelegd en de Nederlandse vlag heeft doen wapperen op de Sandwich-Eilanden, alwaar dezelve tot nog toe onbekend was.
Kapt. St. Martin is door de Eilanders zeer wel ontvangen en op de vriendschappelijkste voet behandeld geworden. Daarenboven heeft hij de overtuiging verkregen, dat de Nederlandse vlag alle mogelijke voordelen genieten zal. Er zijn hem geen rechten hoegenaamd, hetzij van invoer hetzij van uitvoer, noch ook enige haven- of ankergelden opgelegd.

Afbeelding
Datum 29 juli 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 28 juli. De 25e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis LUISETTA, kapt. J.M. Beyer, van Rostock; DE STAD GRONINGEN, kapt. J.J. Kortryk, van Marennes. De 26e, des namiddags, arriveerden CONCORDIA, kapt. J.H. Nagel en NEPTUNUS, kapt. O.L. Roelfsema, van Liverpool. De 27e, des morgens, arriveerde JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. P. Pybes, van Liverpool. DE JONGE EGBERTUS, kapt. J.B. Mulder, is van binnen door naar Antwerpen gezeild.
De 25e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas HENDRIKA, kapt. O.G. Sap, van Rostock. De 26e, des namiddags ANNA CATHARINA, kapt. O.J. Waage, NEPTUNES, kapt. J. Peters en RESOLUTION, kapt. G.E. Boer, van Christiaansand. De 27e, des morgens, zeilden DIANA GEZINA, kapt. J. Bootsman, naar Bergen en arriveerde DE VROUW GILKA, kapt. J.W. Wieben, van Dantzig.
De 27e, dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis KLASINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoord, van St. Ubes; CONCORDIA, kapt. B.J. de Boer, van Liverpool.
De 27e dezer, des namiddags, arriveerden in de Maas SANDRINA, kapt. H.W. Jongenbloed, van Koningsbergen; HARMONIE, kapt. W.W. Lange, van Libau en DE JONGE MARGARETHA, kapt. A. Riedyk, van Lissabon.
Van Vlissingen is de 20e dezer naar zee gezeild JULIANA, kapt. J.F. Muller, van Stralsund naar Cherburg.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild VASCO DI GAMA, kapt. Th. Versluys en LOUISA AUGUSTA, kapt. S. Martin, naar Batavia; CAROLINA, kapt. J.E. Melchers, naar Brazilië; DE JUFVROUW MEES, kapt. G.L. Doornbos, naar de Marennes en DE VROUW MARIA, kapt. S. Galle, naar Arendsdahl. Het schip CAROLINA, kapt J.E. Melcherts, is door tegenwind uit zee terug gekomen.
Te Antwerpen zijn gearriveerd JOSEPH, kapt. Bakker, van Marennes; CHRISTIAAN, kapt. Oosterbaan, van Marseille; SOPHIE WILHELMINA, kapt. Horts, van Memel.

Afbeelding
Datum 24 maart 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 maart. Te Batavia ligt ter rede Zr.Ms. korvet ANNA PAULOWNA, Zr.Ms.roei- kanonneerboot nr. 13;
schepen FATAL RACHMAN, HELENA CHRISTINA, WILHELMINA, DIEDERIKA, CONCORDIA en BOEROONG.
brikken PEENGHOEY, DE TWEE GEBROEDERS, LOUISA AUGUSTA, TJINGSOEN, DE JONGE JACOBUS en DE NYVERHEID;
galjas KIM HOKHIN; schoeners HAPHIEN, BLORA, KASSOOR en DOLPHYN.

Afbeelding
Datum 04 april 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia gearriveerde schepen:
1 april: schip CONCORDIA, kapt. H. Bos, met twee passagiers, den 22 maart van Soerabaija vertrokken.
Van Batavia vertrokken schepen:
1 april: brik LOUISA AUGUSTA, kapt. S.S. Martin, naar het eiland Onrust; 2 april: schip MARIA, kapt. F. van den Berg, met drie passagiers naar Rotterdam, en Zr.Ms. korvet TRITON, luit.t.zee 1e klasse F.C. Zwaanshals, met onderscheidene passagiers naar Nederland; 3 april brik de JONGE CASPARUS, kapt. Abdul Rachman, naar Pekalongang.
Ter rede van Batavia liggende schepen:
Zr.Ms. korvet ANNA PAULOWNA, en de koopvaardijschepen HORTENSE, JONGE ADRIANA, ANTHONY, LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, MANOK, CORNELIS HOUTMAN, OEY SINJO, en CONCORDIA;
de brikken KATWIJK, RUBENS, NASSAU, JONGE ELIZABETH, en SIA HORSE SEGAVE; de schoeners KIM TJINHIEN en DRIES, en zes buitenlandse schepen.
Te Samarang aangekomen schepen:
27 maart: schip CONCORDIA, kapt. H. Bos, den 22 maart van Soerabaija vertrokken, en Zr.Ms. brik NAUTILUS, luit. 1e klasse F.H. de Gelder, met een passagier, den 18 maart van Soerabaija vertrokken; 28 maart brik DE HOOP, kapt. S. Sinclair, met een passagier en 280 recruten, de 18. februari van Menado en Ternate vertrokken.
Van Samarang vertrokken schepen:
28 maart: schip CONCORDIA, kapt. H. Bos, naar Batavia.
Te Soerabaija gearriveerde schepen: geen
Van Soerabaija vertrokken schepen:
27 maart stoomboot VAN DER CAPELLEN, kapt. F.W.E. Lange, met vijf passagiers en Zr.Ms. troepen naar Samarang en Batavia
Ter rede van Soerabaija liggende schepen: Zr.Ms. fregat BELLONA, Zr.Ms. korvet ZWALUW, Zr.Ms. zwaardboot No. 18, Zr.Ms. roei-kanonneerboten No.10, No.11, No.12, No.13 en No.14, en Zr.Ms. transportboot No.4, de koopvaardijschepen LOUISA, AURORA, MASTORA, ALIJDA, BOEROENG, TEKSOEN, JESSY, FATAL-KAIR, PHATA RACHMAN, SOPHIA, MERCURY en ESPERANCE, de brikken DOROTHEA, JOHANNA MARIA, en ANNA HENRIETTA, de bark PHILADELHIA, en de schoeners ANNA, REMBANG en SOERABAIJA, en een buitenlands schip.
Te Grissee aangekomen schepen: geen
Van Grissee vertrokken schepen:
26 maart de brik SOPHIA, kapt. Paier, naar Banjermassing; 27 maart de brik WILHELMINA, kapt. Maas Agoos Koentjoeng, naar Sumanap, en 28 maart de brik ONDERNEMING, kapt. A.N. Martens, naar Borneo.
Ter rede van Grissee liggende schepen:
De schepen FATAL BARIE, NOEDAMOLIOSOOR, JADUL RACHMAN, MACHBARIE, HAPIPA HAWIA, JOUSSOOR, JADUL KARIM, MASTORA, NAUWAN ALIE JOESOOR, en EXPERIMENT, de brikken POMPELMOES, GEDULD, GOANSOEN, BOANG BESIE, en BERKAT ANJAR en de schoener FATAL GANIE.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 augustus. Te Batavia lagen de 31 maart ter rede Zr.Ms. korvet ANNA PAULOWNA; korvet TRITON; schepen HORTENSE, DE JONGE ADRIANA, LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, MARIA, CORNELIS HOUTMAN; brikken KATWYK, RUBENS, NASSAU, DE JONGE ELIZABETH, DE JONGE CASPARUS, LOUISA AUGUSTA.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 28 augustus. De 26e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE VRIENDSCHAP, kapt. P.N. Huizing, van Marennes.
Te Antwerpen zijn gearriveerd LOUISA AUGUSTA, kapt. St. Martin, van Batavia; NEDERLANDER, kapt. Mazens, van Rio-Janeiro; SOPHIA LOUISA, kapt. Pieters, van Palama.

Afbeelding
Datum 08 december 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 december. De 4e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis ZEELUST, kapt. L.N. Baas, van Liverpool. De 6e, des morgens, arriveerde GALAITE, kapt. T. Olivier, van Duinkerken en is van de rede in de voorhaven van het Kanaal gehaald. Het schip MARIA, kapt. J. Admiraal, is van de rede, beoosten de haven, tussen de beide hoofden aan de palen vastgemaakt en het schip BORNEO, kapt. R.M. Wichelo ligt aan het hoofd van het Kanaal.
De 4e dezer, des avonds, zeilde uit de Maas DE DRIE GEBROEDERS, kapt. C.A. Smit, naar Marseille. De 5e, des morgens, arriveerde DE HOLLANDER, kapt. M. Boysen, van Villanova; des avonds zeilde DE VROUW MARGARETHA, kapt. A. Riedyk, naar Gibraltar.
De 6e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, van Liverpool en is op de haven gekomen.
Het schip GALAITE, kapt. T. Olvier, is mede op de haven gekomen.
De 7e dezer, des morgens, zeilden uit de Maas MERCURIUS, kapt. A.C. Eckstrom, naar Cette en DE JONGE ALIDA, kapt. A.G. van Berkel, van Bilbao, welke op de haven gekomen is.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild LAURA, kapt. J.E. Beek, naar Noorwegen; LOUISA AUGUSTA, kapt. J.C. Jansen, naar Batavia; HENRIETTA, kapt. F. Beniest, naar Londen; DE MEELZAK, kapt. L.R. de Vries, naar Nantes.
Te Antwerpen zijn gearriveerd HERMANUS, kapt. Jongbloed en MARGRITA, kapt. Veen, van Riga; CATHARINA, kapt. Pot, van Petersburg; AGATHA, kapt. J.T. de Jonge, van Liverpool en FLORA, kapt. Christon, van Marseille.

Afbeelding
Datum 03 april 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia gearriveerde schepen:
De 31e maart|: schip GRACE, kapt. d’Allen, van Riouw de 21e maart met vier passagiers; brik LOUISA AUGUSTA, kapt. J.C. Jansen, van Antwerpen de 1e december; de schoener TARTAR, kapt. R. Sijmons, van Padang de 24 maart met twee passagiers.
De 1e april: Zr.Ms. schoener WINDHOND, luit.t.zee 2e kl. G. van Braam, van Samarang de 23e maart; schip SOPHIA, kapt. S. McGeorge, van Padang de 25e maart met een passagier; schip HAPIEPA HAWIEA, kapt. Kemaas Hamin, van Palembang de 18e maart; en een Engels oorlogs-korvet.
Van Batavia vertrokken schepen:
De 1e april: stoomboot VAN DER CAPELLEN, kapt. A. Davidson, naar Samarang met zeven passagiers en Zr.Ms. troepen; bark PHILADELPHIA, kapt. H.J. Greene, naar Soerabaija met drie passagiers en Zr.Ms. troepen.
Ter rede van Batavia liggende schepen:
Zr.Ms. korvetten ANNA PAULOWNA en KOMEET, Zr.Ms. schoener WINDHOND, de schepen MARCO BOZARIS, FREDERIK, JONGE ADRIANA, NEERLANDS KONINGIN, OEIJ SINJO, ANNA CATHARINA, GRACE, SOPHIA, HAPIEPA HAWIEA, brikken DE WAAGER, NIJVERHEID, PANOEKAN, JOSEPHINA, BIANGHONG, LOUISA AUGUSTA, schoeners PERLENTE, TARTAR, bark MARQUIS OF HASTING, en acht buitenlandse schepen.
Te Samarang gearriveerde schepen:
De 27e maart: schoener DOLFIJN, kapt. H.K. Zeebag, van Soerabaija de 21e maart met twee passagiers; Zr.Ms. schoener CIRCE, luit.t.zee 1e kl. Lutkens, van Soertabaija de 21e maart.
De 28e maart: Zr.Ms. roei-kanonneerboot No.11, kadet.t.zee Van Maanen, van Soerabaija de 21e maart.
Van Samarang vertrokken schepen:
Stoomboot VAN DER CAPELLEN, kapt. A. Davidson, naar Batavia met een passagier.
Te Soerabaija gearriveerde schepen:
De 24 maart: brik MARGARETHA ENGELTINA, kapt. A. de Bruin, van Rembang de 21 maart.
Van Soerabaija vertrokken schepen:
De 23e maart: brik ALLEN, kapt. A. Riggs, naar Sumanap en Wijnkopersbaai; schoener REMBANG, kapt. F.W. Hermanni, naar Pamanoekan en Batavia.
Ter rede van Soerabaija liggende schepen:
Zr.Ms. fregat RUPEL, Zr.Ms. korvet ZWALUW, Zr.Ms. brikken NAUTILUS en DOURGA, Zr.Ms. schoener BRAK, Zr.Ms. roei-kanonneerboten No.8 en No.15, schepen SUMANAP, BUITENZORG, JOHANNA MARIA WILHELMINA, FATALKAIR, HOOGOAN, SAJAN MASKOER, TEKSOEN, brikken ANNA HENRIETTE, DE HOOP, SOENHIEN, ADRIANUS EN JAKOBUS, MARGARETHA EN ENGELTINA, de schoener VLIGENDE VIS en een Engels schip.

Afbeelding
Datum 21 september 1830
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 19 september. Voor Antwerpen bestemd is op onze rede gekomen de LOUISA AUGUSTA (opm: brik), kapt. J.C. Jansen, van Batavia, met koffij en suiker.

Afbeelding
Datum 30 juli 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, het Nederlands nieuw gekoperd fregatschip INDIAAN, kapt. H.B.C.H. Ruysch, om de 15e augustus te vertrekken.
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd brikschip ELIZA, kapt. Hayé Peters, om na het laatst der maand augustus te vertrekken.
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip PRINS VAN ORANJE, kapt. Pieter de Boer, om mede tegen het eind van augustus te vertrekken.
Deze schepen hebben de best mogelijke inrichtingen voor de overvoer van passagiers en is laatstgemeld schip met een bekwaam dokter voorzien.
Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd brikschip ELIZA, kapt. Haye Peters, om in het laatst der maand augustus te vertrekken.
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip VASCO DA GAMA, kapt. Cornelis Brandaris, om de 1e september te vertrekken.
Deze schepen hebbende de best mogelijke inrichtingen voor de overvoer van passagiers.
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd barkschip DE MAAS, kapt. M. van Velthoven, hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers, om de 13e augustus te vertrekken.
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd brikschip HARMONIE, kapt. Paulus Rijnbende, hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers.
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip NEDERLANDSE NIJVERHEID, kapt. Alewijn van der Valk, hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers.
Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 21 september 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 20 september. De 18e dezer, des namiddags, arriveerde DE VRIENDSCHAP, kapt. H.A. Bakker, van St. Petersburg.
De 18e dezer, des namiddags, arriveerde uit de Maas ANNA ELIZABETH, kapt. J. Lange, van Riga.
De 19e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis DE ZEEVOGEL, kapt. M. Zeplien, van Stockholm en DE VRIENDSCHAP, kapt. B.J. de Boer, van Arensburg. De 20e, des morgens, zeilden NEERLANDS KONING, kapt. P. Vis, DE JONGE ELIZABETH, kapt. H. de Wit en ELIZA, kapt. H. Peters, naar Batavia; MARIA EN ADRIANA, kapt. J. Parlevliet, naar de Middellandse Zee; DE JONGE JURGEN, kapt. S. Bruhn, naar Antwerpen.
De 19e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas DE VROUW JANTJE, kapt. J.E. Scherpbier, van Kiel.
De 20e dezer des morgens zeilden van Maassluis DE VROUW HENDRIKA, kapt. B.H. Schippers, naar Moklon.

Afbeelding
Datum 11 januari 1834
Krant JC - Javasche Courant

Te Batavia is aangekomen de Nederlandse brik ELIZA, kapt. H. Peters, met enige passagiers, van Rotterdam vertrokken de 20e september.

Afbeelding
Datum 13 mei 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Vlie, 10 mei. TREKVOGEL, kapt. A.G. Sap en HARMONIE, kapt. A. Middens, beide van Dantzig; WILLEM OLIVIER, kapt. G.J. Korter, van Memel; GEZINA, kapt. P.J. Muntendam, EUROPA, kapt. K.J. Scholtens, VROUW GERBERDINA, kapt. P.J. de Vries en HOPENDE ZEEMAN, kapt. W.F. Pronk, alle vier van Stralsund; EENDRAGT, kapt. R.C. de Groot en LUNA, kapt. L. Bakker, van Drammen; VROUW MARGARETHA, kapt. E.M. ten Caten, van Oosterisoer; ROELINA, kapt. K.J. Pronk en VRIENDSCHAP, kapt. A.P. de Jong, beide van Hamburg.
Batavia, 8 januari. ELIZA, kapt. Peters, van Rotterdam. 9 januari. PAULINE, kapt. L.M/. Hoffmann, van Middelburg; VEREENIGING, kapt. A.A. Herman, van Amsterdam. 10 januari. BATAVIER, kapt. J. Joossens en NEERLANDS KONING, kapt. P. Vis, beide van Rotterdam. 16 januari. NEERLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, van Rotterdam; IDA ALEIDA, kapt. J. Sipkes Fz. en HENRIETTE EN HENRY, kapt. F.J. Vlieger, beide van Amsterdam/ 17 januari. STAD ROTTERDAM, kapt. C. Poort, van Rotterdam. 20 januari. NIJVERHEID, kapt. N.N. van Rotterdam. 21 januari. GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema en PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, beide van Samarang. 24 januari. SUMATRA, kapt. H. Poppen, van Rotterdam.
Suriname, 17 maart. GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager, van Amsterdam.
Berbice, 17 maart. ZAANDAM, kapt. L.H. Singer, van Amsterdam.
Havana, 9 maart. DE HOLLANDER, kapt. M. Boysen, van Buenos-Ayres.
Liverpool, 6 mei. OPHEFFING, kapt. Lemmer, van Dordrecht.
Shields, 1 mei. ST. THOMAS, kapt. N.M. Lindegaard, van Harlingen.
Hull, 5 mei. NEPTUNUS, kapt. Visser, van Amsterdam. 6 mei. VROUW ANNA, kapt. P. Visser, van Amsterdam.
Travemunde, 8 mei. VIER GEBROEDERS, kapt. Teensma, van Amsterdam.
Memel, 26 april. CATHARINA, kapt. Bakker, van Groningen.
Pillau, 30 april. ARENDINA HARMINA, kapt. H.J. Hazewinkel, van Bergen. 1 mei. JONGE PIETER, kapt. P.E. Boer, van Bergen.
Uitgezeild:
Texel, 11 mei. EUGENIE, kapt. A.J. Meulenaer (opm: eerste reis van dit in 1830 gebouwde voormalig Zuid-Nederlandse, daarna Belgische en nu Nederlandse fregat) en HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. J.G. Veening, beide naar Batavia; AGATHA, kapt. P.J. Potjewyd, naar Marseille; TWEE JONKVROUWEN, kapt. A.M. Stegenga en ANJA, kapt. A.C. Hazewinkel beide naar Londen; HENDRIEKA, kapt. H.G. Tool, naar Hull.
Vlie, 10 mei. JONGE WILLEM, kapt. W.J. Mellema, naar Koningsbergen.
Pillau, 3 mei. PETRUS EN HELENA, kapt. Haverbult, naar Petersburg.
Memel, 28 april. HARMONIE, kapt. Lange, naar Caen.

Afbeelding
Datum 24 mei 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 21 mei. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELIZA, kapt. H. Peters, van Batavia. Heden morgen zeilden naar zee: B. HAITZEMA VIËTOR, kapt. J.H. van Wijk, naar Newcastle, MERWESTROOM, kapt. J. Stroobuur, naar Bergen; GEERTRUIDA, kapt. W. Prenger, naar Antwerpen, en Zr. Ms. stoomboot SURINAME, kapt. luit. Van
Franck.
Den 22 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ENGBERDINA, kapt. G.J. Bossinga, van Wismar, NEERLANDS KROONPRINS, kapt. A. van der Meyde, van Lissabon. Heden morgen zeilden naar zee: KLASINA EN DIRKJE, kapt. A. Schilperoord, naar Lissabon; ADRIANUS EN JACOBUS, kapt. J. Parlevliet Fz.; KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, en de HOOP, kapt. M.D. Meijer, allen naar Batavia.
Brielle, 21 mei. Heden morgen arriveerde uit zee: GRAAF CANKRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken.
Maassluis, 21 mei. Heden morgen zeilden naar zee: ST. ANTONIE, kapt. A.A. Arnold, naar Duinkerken, en GEZINA, kapt. C.P. Crook, naar London.

Afbeelding
Datum 31 mei 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Rio de Janeiro, mede voor passagiers, het Nederlands gekoperd brikschip KONING DER NEDERLANDEN, kapt. O. Kievyt. Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer.
Naar Batavia, het Nederlands gekoperd brikschip ELIZA, kapt. Haye Peters, mede voor passagiers, waarvoor hetzelve zeer goede inrichtingen heeft. Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam en Smeer & Hudig en Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 12 juni 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading, naar Batavia:
Het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands fregatschip VAN SPEYK, kapt. J.C.F. Lupcke, met uitmuntende inrichtingen voor passagiers.
Het Nederlands gekoperd brikschip ELIZA, kapt. Haye Peters, mede voor passagiers, waarvoor hetzelve zeer goede inrichtingen heeft.
Adres ten kantoren van Kuiper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 05 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 2 juli. Gisteren namiddag zeilde naar zee: HARMONIE, kapt. B.H. Swart, van Lynn; en arriveerden uit zee: GEZIENA, kapt. K.K. Wijkmeijer, en de VLIJT, kapt. D.H. Hazewinkel, beiden van Nerva. Heden morgen zeilde naar zee: ELIZA, kapt. H. Peters, naar Batavia.
Den 3 dito. Heden morgen zeilde in zee: JONGE MARGARETHA, kapt. A. den Breems, naar Lissabon.
Brielle, 2 juli. Kapt. Dunlop is in vlot water gekomen. Heden morgen zeilde naar zee: JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, nar Sunderland.
Den 3 dito. Heden zeilde in zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 2 juli. Heden morgen zeilden naar zee: DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van der Borden, naar Bergen in Noorwegen; LOUISE EN JULY, kapt. C.T. Schunman, en CAROLUS, kapt. J.J. Sas, beiden op avontuur.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1834
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 oktober. De 17e dezer zijn alhier aangekomen de brik CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, vertrokken van Amsterdam de 8e februari (opm: een uitzonderlijk lange reis), en de brik DANKBAARHEID, kapt. J.H. Hazewinkel, vertrokken van Dordrecht de 29e juni.
De 18e dezer zijn alhier aangekomen het schip MARIA FREDERIKA, kapt. F.H. Zeijlstra, vertrokken van Amsterdam de 21e juni, en het schip HELENA, kapt. W. Blom, vertrokken van Amsterdam de 23e juli.
Gisteren is alhier aangekomen de brik ELIZA, kapt. H. Peters, vertrokken van Rotterdam de 2e juli.
Heden zijn alhier aangekomen het schip JACOBUS, kapt. J. Laurenz, vertrokken van Rotterdam de 12e juli, het schip DE ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofsteede, vertrokken van Middelburg de 1e juli, het schip PHENOMENE, kapt. F.P. Hoed, vertrokken van Vlissingen de 7e juni, het schip J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. J.C.F. Lupke, vertrokken van Rotterdam de 29e juni, en de brik ROTTESTROOM, kapt. J.H. Deuling, vertrokken van Rotterdam de 20e juni.

Afbeelding
Datum 05 maart 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 4 maart. De 2e dezer, des namiddags, arriveerden ELIZA, kapt. H. Peters, APOLLO, kapt. C.M. van Dijcke en DE SCHELDE, kapt. D. Steur, van Batavia.

Afbeelding
Datum 05 maart 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 4 maart. Kapt. P. Kraay, voerende het schip JAVAAN, van Batavia in Texel binnen, rapporteert, dat de 16e november met hem van Batavia in Texel binnen, rapporteert dat de 16e november met hem van Batavia naar Middelburg en HENRIETTA KLASINA, kapt. J.B. Fuchs, van Passaroeang, Pekalongang en Batavia naar Amsterdam; als ook dat de 8e januari met hem van St. Helena zijn gezeild de schepen KORTENAER, kapt. A. Glazener, de 12e november van Batavia vertrokken en DE KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, van Pekalongang en Batavia, beide naar Rotterdam; voorts dat hij de volgende schepen heeft gepraaid, als: de 17e november, bij het uitzeilen van Straat Gunda, het schip JOHANNA CORNELIA, kapt. L. Heijkoop, van Rotterdam naar Batavia en de volgende dag, op dezelfde hoogte, de bark CASTOR, kapt. H. de Jong, van Amsterdam naar Batavia en de 23e februari, op de hoogte van Goudstaart, de brik ELIZA, kapt. H. Peters, van Batavia naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 07 mei 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 6 mei. de 5e dezer, des morgens arriveerden te Helvoetsluis ZEEVOGEL, kapt. M. Zeplien en EENDRAGT, kapt. H. Drent, van Rostock en VROUW CATRIENA, kapt. R.A. van Laten, naar Nestved.
De 4e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas VROUW MARIA, kapt. E.J. Rinderhage, van Wismar; GEZINA JOHANNA, kapt. J.R. Sap, van Koningsbergen. De 4e, des morgens, zeilde PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.
De 6e dezer, des morgens, zeilden ELIZA, kapt. H. Peters en MARIA, kapt. J.A. Pronk, naar Batavia en arriveerde MERWESTROOM, kapt. J. Stroobuur, van Cardiff.
De 6e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis DE JONGE HELENA, kapt. J.D. Tobbens, EENDRAGT, kapt. J.F. Bruns, DE VROUW BARBARA, kapt. B.J. Jonker, LOUISA, kapt. C.C. Lindeboom en DE VROUW MARIA, kapt. F. Heyen, naar ….. ; DE VROUW ANNA, kapt. H.H. Eggers, naar Tonningen; DE VROUW ALIDA, kapt. K. van Timmer, naar Stettin; AURORA, kapt. L.B. Jansen, naar Brewich.
Kapt. H. Bruhn, te Helvoetsluis binnen, rapporteert, rapporteert de 2e april op 24º05’ NB 37º03’ WL gepraaid te hebben het barkschip CASTOR, kapt. de Jong, aan boord alles wel zijnde.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1835
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 augustus. De 17e augustus is alhier aangekomen de Kniphuizer brik DIANA, kapt. O. Lindeman, de 28e april vertrokken van Rotterdam. De 18e dito is alhier aangekomen het Nederlandse schip HOLLAND, kapt. G.W. van Barneveld Kooy, met vier passagiers, de 5e april vertrokken van Amsterdam. Heden zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip MARIA, kapt. J.A. Pronk, met een passagier, de 6e mei vertrokken van Rotterdam, en dito brik ELIZA, kapt. H. Peters, van dito de 6e mei.

Afbeelding
Datum 09 december 1835
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 7 december. VIER ZUSTERS, kapt. H.H. Middel, van New-Castle.
Terschelling, 4 december. HERMAN ELIZABETH, kapt. J. Krokel, van Hamburg, naar Gibraltar en Marseille als bijlegger.
Batavia, 7 augustus. JAVA, kapt. Jan Y. van der Zweep, van Rotterdam. 9 augustus. PETRUS, kapt. Fokele Hendriks Trip, van Amsterdam; 17 augustus, DIANA, kapt. O. Lindeman, van Rotterdam. 18 augustus, HOLLAND, kapt. G.W. van Barneveld Kooy, van Amsterdam en Padang. 20 augustus. MARIA, kapt. J.A. Pronk, van Rotterdam; ELISA, kapt. H. Peters, van Rotterdam. MAKASSAR, kapt. H. Poppen, van Vlissingen.
Uitgezeild:
Texel, 7 december. MARIA EN JACOBA, kapt. S. van Duijn, naar Lima; JONKVROUW MARIA, kapt. J.K. van Wyk, naar Fernambuck; ANNA EN LOUISA, kapt. J.K. de Jong, naar Suriname; CATHARINA, kapt. H.G. van Dam, naar Triest; HARMONIE, kapt. H.K. Potjewyd, naar Genua en Livorno; VIER GEBROEDERS, kapt. H.G. Schut, naar Marseille; HOOP, kapt. K. Haasnoot, CORNELIS HENDRIK TROMP, kapt. E.R. Borchers en EOLUS, kapt. G. Zwanenburg, naar Lissabon; JONGE REINTJE, kapt. R.W. Mellema en HILLEGONDA IDA, kapt. H.A. Hendriks, naar Bordeaux; MARGINA, kapt. J.P. Boer, naar Nantes; VROUW CHRISTINA, kapt. B.J. Dood, naar Bordeaux; DOROTHEA, kapt. J.J. Prange, naar Newport; CORNELIA, kapt. A.P. Schoonhoven, naar Londen.

Afbeelding
Datum 05 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 30 december. Alhier zijn ter rede gekomen: JACOBUS, kapt. S. Laurens, van Batavia, met koffie en suiker, naar Rotterdam gedestineerd, en PETRUS, kapt. S.P. Meulenaere, van Bordeaux naar Leuven, met wijn.
Hellevoetsluis, 1 januari. Heden morgen zeilden naar zee: EENDRAGT, kapt. C. van Gelderen jr., VROUW ANNA, kapt. W. de Zeeuw Baggus, naar Cadix; VROUW ELIZABETH, kapt. H. den Breems, naar Lissabon; DOLPHIJN, kapt. B.J. Bakker, en ALEXANDER, kapt. E. Weijlde, naar Suriname; HARMONIE, kapt. J. Rooderkerk, naar Odessa; VROUW MARIA, kapt. A.M. Noorbeek en MARY EN HILLEGONDA, kapt. D.A. de Jong, beiden naar Batavia, en FORTUNA, kapt. A. van der Weijde, naar Nantes. kapt. D. Miercke is van de quarantaine ontslagen.
Den 2 dito. Er liggen twee brikken bij de Goeree ten anker, zijnde ELIZA, kapt. H. Peters, en DIANA, kapt. O. Lindeman, beiden van Batavia. De stroom drijft vol ijs.
Den 3 dito. De twee schepen gisteren gemeld, welke bij de Goeree ten anker lagen, zijn na de middag door hulp van ijssloepen alhier op het Kanaal gekomen.
Volgens rapport waren voor de wal, met loodsen aan boord, de schepen RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, van Batavia en de ZEEMEEUW, kapt. Noordhoek, van Lissabon. De stroom drijft vol ijs.
Brielle, 1 januari. Heden morgen zeilde naar zee: BRITTANIA, kapt. R. Stranack, naar London. De rivier is met drijfijs bezet.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: een schoener kof, volgens bericht ENGELINA, kapt. R.H. Bok, van Liverpool, is in bezetting van het ijs en buiten de bank aan de grond geraakt, heeft ijssloepen bij zich tot assistentie. De rivier is vol drijfijs.
Den 3 dito. Kapt. R.H. Bok is gisteren namiddag vlot geraakt en op de haven gekomen.
Maassluis, 1 januari. Heden morgen zeilden naar zee: WILLEMINA, kapt. G. Treus, ZEELUST, kapt. A. Patijn, OP HOOP VAN ZEGEN, kapt. A. van der Gaauw, NEERLANDS KONING, kapt. H. van Rossen, HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. K. den Boer, NIJVERHEID, kapt. J. Verdoes, ALGEMEEN BELANG, kapt. K. Kordia (opm: buitenlander, mogelijk kapt. Cordia), ZEEMANSHOOP, kapt. W. van der Bruggen, allen naar de Noordzee; WEBBINA, kapt. J.H. Kuiper, naar Londonderry; WELVAART, kapt. R.T. Fenninga (opm: T.T. Fenenga), naar Belfast; WILLEMINA, kapt. L. Maasdijk, naar Havre; NEPTUNES, kapt. G. Lamot, en GUTE HOFFNUNG, kapt. P. Gerdes, beiden naar Duinkerken; de vier laatste zijn met het onder zeil gaan aan de grond geraakt en op de haven gekomen; ook is kapt. Albers op de haven gekomen. De stroom drijft vol ijs.
Den 2 dito. De kapiteins Kupper en Jessen zijn gisteren wel in zee gekomen. Gedurende het jaar 1835 zijn voor de rede van Maassluis in zee gezeild 448 schepen en binnengekomen 10 schepen, behalve de haring- en visschepen; zijnde 42 schepen meer uitgevaren en 4 schepen meer binnengekomen dan in 1834.

Afbeelding
Datum 23 januari 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, met uitmuntende inrichtingen voor passagiers, het nieuw gekoperd Nederlands fregatschip PRINS VAN ORANJE, kapt. Pieter de Boer, om, weer en wind dienende, de 8e februari aanstaande van Helvoet te vertrekken.
Naar Batavia, met zeer goede inrichtingen voor passagiers, het Nederlands gekoperd brikschip ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, om spoedig te vertrekken.
Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam en Smeer en Hudig en Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 23 februari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 17 februari. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: HENRIETTE, kapt. H. Behrmann, naar Cuxhaven, en de VROUW MARIA, kapt. T. Tieleman, naar Emden, beiden met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 20 februari. Gisteren namiddag zeilden in zee: DANKBAARHEID, kapt. P.M. Vogelsang, LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. E.M. Chevalier, ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, en JOHANNA, kapt. E. Bergman, allen naar Batavia; HARMONIE, kapt. G.E. Boer, naar Suriname; d, kapt. F. Poots, naar Havanna; HET VERTROUWEN, kapt. B.J. Bakker, naar Gibraltar; JOHANNA, kapt. H.T. de Jong, naar Baltimore; en zeilden naar zee: PRINS VAN ORANJE, kapt. S. de Boer, en GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, beiden naar Batavia, welke bij de Goereesche haven ten anker zijn gekomen. Heden morgen zeilden naar zee: LYNX, kapt. C. van der Drift, naar Lissabon; CERES, kapt. J. Noort, naar Belfast, en PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.
Den 21 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, en ADRIANUS JACOBUS, kapt. A. Plokker, beiden naar Batavia; en zeilden naar zee: ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, naar Batavia; CECILIA, kapt. O. Beekman naar Gothenburg; de TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. H.F. Klein, naar Boston, dezelve zijn bij de Goereesche haven ten anker gekomen.
Maassluis, 19 februari. Gisteren namiddag zeilden naar zee: ZEELUST, kapt. E.T. Wieringa, naar Bordeaux; ZORGVLIET, kapt. H.J. Hubert, naar Londonderry, en de VOS, kapt. G. van der Velden, naar Emden.
Den 20 dito. Heden morgen zeilden naar zee: KLARA NETTA, kapt. J.C. Zierks, naar Rouaan; JONKFRAU CATHARINA, kapt. G.R. Klein, naar Duinkerken; ANNA MARIA, kapt. J. Muys, naar Fécamp; VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Carsens, naar Emden; JOHANNA CORNELIA (opm: schoenergaljoot JOHANNA CAROLINA), kapt. J. Verdoes, naar Bordeaux.

Afbeelding
Datum 08 juni 1836
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 4 juni. Heden zijn alhier aangekomen de Nederlandse brik ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, van Rotterdam vertrokken de 19e februari, en de dito brik DANKBAARHEID, kapt. P.M. Vogelsang, van Dordrecht vertrokken de 19e dito.

Afbeelding
Datum 10 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Alhier is van de rede vertrokken: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 7 november. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, van Batavia. Heden morgen arriveerde uit zee: Zr. Ms. oorlogskorvet PALLAS, kapt. luit. Buis, uit de West-Indië.
Den 8 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JACOBINA EN BARBARA, kapt. K.Z. Schut, van Liverpool. Heden morgen arriveerde uit zee: JOHANNA, kapt. E. Bergman, van Batavia.
Brielle, 7 november. Heden morgen arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 8 dito. Even voor posttijd zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.

Afbeelding
Datum 15 november 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, voor goederen en passagiers, het Nederlands gekoperd brikschip ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, om spoedig te vertrekken. Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam en Smeer en Hudig en Blokhuyzen.
Naar Batavia, het fregatschip NEERLANDS KONING, kapt. Maarten Schaap; hebbende de best mogelijke inrichtingen voor passagiers, om vóór de 15e december te vertrekken.

Afbeelding
Datum 21 januari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 20 januari. Den 19 januari zeilden van Helvoetsluis de JONGE ADRIANA, J.M. Hempel, en ELIZA, S.G. Molenaar, naar Batavia; CERES, J. Noord, en de VROUW NEELTJE, K. Parrel, naar Liverpool; de VIJF GEBROEDERS, C. van der Hoeven, naar New-York; HARMONIE, C.J. Reus, naar Triëst, en arriveerden ELISABETH, H. Pothoff, van Marseille, en MERWESTROOM, D.H. Hazewinkel, van St. Davids.
Den 20 zeilden MAASSTROOM, P.S. Schuil, en MADURA, P.C. Ham naar Batavia.

Afbeelding
Datum 13 mei 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 11 mei. Heden is hier aangekomen de Nederlandse brik ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, de 26e januari vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 14 september 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 13 september. Den 12 dezer zeilden van Helvoetsluis HARMONIE, H.H. Naatje, naar Belfast; ANNA SIBERDINA, J.H. Ugen, naar Petersburg, en MARIA, E. Pekelder, naar Cardiff, en arriveerden de HOOP, D. Gust, van Riga, en ELIZA, S.G. Molenaar, van Batavia.

Afbeelding
Datum 14 september 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 september. Kapt. S.G. Molenaar, van Batavia te Helvoetsluis binnen, rapporteert gepraaid te hebben den 30 juli, ter rede van St. Helena, de schepen DE NEDERLANDER, kapt. Struik, en de STAD UTRECHT, kapt. Rolff, en den 11 dezer, op de hoogte van Zuid-Voorland (opm: South Foreland), in goede staat zeilende gezien te hebben een schip tonende Amsterdamse nommervlag met 72, en de HELENA CHRISTINA (opm: fregat), kapt. B.J. Martens.

Afbeelding
Datum 18 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 17 november. Den 15 dezer arriveerden te Helvoetsluis ANNA CATHARINA, O. Houwink, van Drammen; ELIZABETH, H.H. Pot, en JONKVROUW MARIA, J.K. de Boer, van Riga; JONKVROUW MARIA, J.H. van Wijk, van Liverpool (opm: kof JUFVROUW MARIA), en WEBBINA, B.H. Kuiper, van Liverpool, en zeilde ELIZA, S.G. Molenaar, naar Batavia.
Den 16 dezer zeilden ELIZABETH ANTONIA (opm: ELISABETH ANTONIA), S.H. Veer naar Batavia; DE VOS, G. van der Velden, naar Hull; KLEINKINDEREN, L. den Breems, naar Gibraltar, en arriveerden FACTORY, J. Parlevliet Fz, van Batavia, JONGE MARGARETHA, J.K. Wijkmeyer, van Arendsburg (opm: Kuressaare); JOHANNA, H.T. de Jong, HARMONIE, G.E. Boer, en DE TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, H.F. Klein, van Riga.
Den 17 dezer zeilden CATHARINA, F. Rietmeyer, naar Batavia, en de VIJF GEBROEDERS, F. Poodts, naar Havanna. De wind N.O.

Afbeelding
Datum 21 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 november. Schipper J.M. Harvrin, voerende de loodsboot No. 7, te Helvoetsluis binnengekomen, rapporteert, den 16 dezer op de hoogte van de Singels gepraaid te hebben de brik ELIZA, kapitein Molenaar, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 28 februari 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 februari. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark HENRIËTTE CLASINA, kapt. H. Blokziel, vertrokken van Amsterdam de 6e november.
Heden is hier aangekomen de dito brik ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, vertrokken van Rotterdam de 15e november.

Afbeelding
Datum 21 juli 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Kapt. Molenaar, voerende de brik ELIZA, van Batavia. laatst van Mauritius, te St. Helena gearriveerd, rapporteert dat bij zijn vertrek van Mauritius aldaar nog in reparatie lag het schip DIANA, kapt. Reineira, van Batavia naar Amsterdam bestemd; alsmede dat de 3de mei bij het Kaapse rif, bij hevige storm gezonken is het schip ZAANSTROOM, kapt. Middel van Batavia naar Amsterdam, zijnde de equipage door de MIDDELBURG, kapt. Rieckles gered. (Hierdoor bevestigt zich het gerucht van het verongelukken der ZAANSTROOM, in ons vorig nommer medegedeeld).

Afbeelding
Datum 21 juli 1838
Krant DC - Dordtsche Courant

Volgens een door Zr.Ms. fregat BELLONA overgebracht bericht van de agent der Nederlandsche Handel-Maatschappij aan de Kaap de Goede Hoop, de heer Truter, van de 22ste mei uit Simonsstad in Baai-Fals gedagtekend, was aldaar daags te voren door Hr.Ms. schoener BONITO (opm: een Brits oorlogsschip), gecommandeerd door de luitenant Stoll, het volgende rapport aangebracht:
Bij bedaard weer, op de hoogte van de Mosselbaai, werd ik ontmoet door een boot van het Nederlandse schip DORTENAAR, kapt. J.F.P.A. Abbema, komende van Java; gemeld schip was op of omstreeks de 4de mei op de hoogte van de Algoabaai door een stortzee getroffen, welke hetzelve het roerhoofd en een gedeelte der verschansing wegnam, en meer andere schade toebracht, het schip maakte vrij wat water, maar vroeg, op weg naar deze ankerplaats, Simonsbaai, geen assistentie.
De voornoemde heer Truter had, aangezien het schip door de Nederlandsche Handel-Maatschappij beladen was, van zijn benoeming als derzelver agent aan kapt. Abbema kennis gegeven met de havenmeester, die de 22e afging.
In een brief van een der heren commanderende officieren op het fregatschip BELLONA, waarvan ons door een vriendelijke hand een uittreksel is medegedeeld, wordt verder gemeld, dat, toen de BELLONA de Simonsbaai de 23e mei verliet, de DORTENAAR aldaar nog niet binnen was en ook nog niet van de BELLONA gezien werd; maar dat de schrijver van deze brief daarna te St. Helena van kapt. Molenaar, voerende de brik ELISABETH (opm: dit moet zijn de brik ELIZA, kapt. S.G. Molenaar) had vernomen, dat deze de DORTENAAR de 24e op het rif gepraaid had, en die bodem, naar zijn gissing, die dag de Smitswinkelbaai (de zuidelijkste in Baai-Fals), heeft kunnen bereiken.

Afbeelding
Datum 27 juli 1838
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Volgens bericht van kapt. S.G. Molenaar, voerende het schip ELISA (opm: brik ELIZA), is den 3 mei, met hevige storm bij het Kaapse Rif gezonken het schip ZAANSTROOM, kapt. P.P. Middel (opm: bark, zie o.a. ZP 020838), van Batavia naar Amsterdam; de equipagie is door kapt. C. Riekels, voerende het schip (opm: fregat) MIDDELBURG, gered.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1838
Krant UCO - Utrechtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Utrecht, 2 augustus. De brik ELIZA, kapt. Molenaar, van Batavia naar Rotterdam, is den 30 juli, des avonds, te Hellevoetsluis binnen gekomen.

Afbeelding
Datum 05 januari 1839
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 1 januari. Aangekomen de Nederlandse brik ELIZA, kapt. O. Kievijt, van Rotterdam den 16de september.

Afbeelding
Datum 26 januari 1839
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 januari. Vertrokken de Nederlandse brik ELIZA, kapt. O. Kievijt, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 23 mei 1839
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoetsluis, 20 mei. Binnengekomen ELIZA, kapt. O. Kievijt, van Batavia.

Afbeelding
Datum 06 juni 1839
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading:
Het Nederlands gekoperd snelzeilend brikschip ELIZA, kapt. H. Schut, om den 10 dezer te vetrekken.
Adres ten kantoren van Kuyper, van Dam en Smeer, en Hudig en Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1839
Krant JC - Javasche Courant

Straat Sunda doorgezeild. 12 oktober, de Nederlandse brik ELIZA, kapt. H. Schut, van Batavia den 10de oktober, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 14 januari 1840
Krant ZP - Zeepost

De 5de oktober lagen te Batavia ter rede de schepen NEERLANDS KONINGIN, kapt. Schaap, (om de volgende dag naar Rotterdam te vertrekken) de ZWYGER, kapt. Vogelsang, CATHARINA JOHANNA, kapt. Schneebeeke, (het laatste zou wegens ziekte van de kapitein onder bevel van de eerste stuurman de kustreis aanvangen), ELIZA, kapt. Schut, WYNHANDEL, kapt. Smit, (om de 25ste oktober naar Rotterdam te vertrekken), DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. Hus, en FAVORITE, kapt. Ariaans

Afbeelding
Datum 22 januari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het schip (opm: brik) ELIZA, kapt. Schut, van Batavia de 20ste januari in Helvoet binnen, is de 10de oktober van Batavia vertrokken, (in ons vorig no. staat abusief 20 oktober). Bovengemelde kapitein rapporteert dat aldaar geen schepen uit Nederland sedert 25 september gearriveerd waren.

Afbeelding
Datum 24 januari 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip ELIZA, kapt. Schut, van Batavia naar Rotterdam, is de 20 januari na posttijd in Helvoet binnengekomen.

Afbeelding
Datum 18 juni 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt, F. van Dam en F.N. Montauban van Swijndregt, makelaars te Rotterdam, zijn van mening op dinsdag de 30e juni 1840, des namiddags ten vier ure, in het lokaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat, wijk A, n°. 458, publiek te veilen het snelzeilend, kopervaste en gekoperd Nederlands brikschip ELIZA, laatst gevoerd door kapt. H. Schut, volgens meetbrief lang 27,60 el, wijd 4,98 el, hol 4,16 el, en alzo groot 254 ton, met al deszelfs rondhout, staande en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zo als hetzelve thans is liggende te Rotterdam in de Zalmhaven achter de Scheepstimmerwerf de Naarstigheid.
(opm: de brik werd voor NLG 8.600 aangekocht door C.& A. Vlierboom, Rotterdam en als COURIER bracht kapt. Jan Teijgeler het schip weer naar zee; merkwaardigerwijs benoemt de pers het schip in het vervolg als bark; het lijkt Marhisdata niet realistisch dat deze uitbreiding van twee naar drie masten binnen vier maanden kon plaatsvinden [zo het technisch al mogelijk was], zodat vermoedelijk van een administratieve fout in de zeebrief sprake is)

Afbeelding
Datum 28 november 1840
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant

Te Helvoet zijn uitgezeild de schepen de JONGE ADRIANA, kapt. Hempel, MERCATOR, kapt. Kortland en de COURIER (opm: brik ex-ELIZA), kapt. Teijgeler, alle drie naar Batavia.

Afbeelding
Datum 24 maart 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 maart. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip de TWEE CORNELISSEN, kapt. S. Veenstra, met 12 passagiers, vertrokken van Amsterdam de 10e december.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark (opm: brik) COURIER, kapt. J. Teijgeler, vertrokken van Rotterdam de 27e november, en de dito bark STRAAT SUNDA, kapt. D. Bruin, vertrokken van Calcutta de 12e februari.

Afbeelding
Datum 21 april 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaija, 15 april. Alhier ligt ter rede het Nederlandse barkschip de JONGE WILHELMINA (opm: kapt. G. Muller; N.O.I.-zeebrief), thans hernaamd de VROUW JACOBA.
Batavia 18 april. Vertrokken de Nederlandse bark (opm: brik) COURIER, kapt. J. Teijgeler, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoetsluis, 10 augustus. Binnengekomen COURIER, kapt. J. Teijgeler, van Batavia.

Afbeelding
Datum 14 september 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Uitgezeild. Helvoetsluis, 11 september. De COURIER (opm: brik), kapt. J. Teijgeler, naar Batavia.

Afbeelding
Datum 16 december 1841
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 december. Te Helvoet is binnengekomen het schip de COURIER, kapt. J. Teijgeler (van Rotterdam naar Batavia), van Dartmouth terug uit zee.
(opm: de brik was op 11 september uit Helvoet vertrokken en moet een flinke schade hebben gehad welke de kapitein noodzaakte Dartmouth als noodhaven binnen te lopen; de reparaties waren kennelijk van voorlopige aard en getuige het vertrek uit Dordrecht eerst op 15 april 1842 heeft het definitieve herstel aldaar plaatsgevonden)

Afbeelding
Datum 30 juli 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 juli. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip MARIA ELIZABETH, kapt. J. Flens, vertrokken van Rotterdam de 17e april.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip ’s HERTOGENBOSCH, kapt. J.J. Westeroven van Meeteren, vertrokken van Dordrecht de 18e april, de dito bark BATAVIER, kapt. D. Grim, vertrokken van Rotterdam de 19e april, het dito schip de VIER GEBROEDERS, kapt. N.D. de Boer, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 23e april, en de dito bark COURIER, kapt. J. Teijgeler, vertrokken van Rotterdam de 15e april.

Afbeelding
Datum 28 januari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoetsluis, 26 januari. Binnengekomen de COURIER (opm: brik), kapt. J. Teijgeler, van Batavia.

Afbeelding
Datum 22 mei 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 mei. Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark (opm: brik) COURIER, kapt. J. Teijgeler, de 5e februari van Rotterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 24 juni 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 23 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden de volgende 33 schepen bevracht:
Voor Amsterdam: JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut; BAREND WILLEM, kapt. J. Riekels; VAN DER WERFF, kapt. P. van Duijvenbooden; CHINA, kapt. N.N.; CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman; PASSAROUANG, kapt. C.C.B. Fulbrun; ADMIRAAL DE RUITER, kapt. J.N. Schnijder; BAROS, kapt. E.R. Borchers; HELENA, kapt. W. Blom; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. J. Ingerman; STRAAT BALY, kapt. G. Mulder; GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman; WALVISCH, kapt. T. Schut; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn; KONING WILLEM II, kapt. H.B. Eeftingh; CORNELIA EN HENRIETTE, kapt. J. Schut; BATAVIER, kapt. D. Grim; JUPITER, kapt. J.K. de Jong; PADANG, kapt. M.W. Swart en MARIA ELIZABETH, kapt. J. Flens Wz., de twee laatste van Rotterdam.
Voor Rotterdam: KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuil; D’ELMINA, kapt. J.C. Jansen; GEERTRUIDA, kapt. A. Schaap; ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener; COURIER, kapt. J. Teijgeler; VROUW JOHANNA, kapt. C. van der Hoeven; DILIGENTIA, kapt. H.F. Horneman; ELIZABETH JOHANNA, kapt. M. van Velthoven; ’S GRAVENHAGE, kapt. S.G. Molenaar en IJSSEL, kapt. C.J.A. Verbrug.
Voor Dordrecht: ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge en CERES, kapt. W. Kettler, de laatste van Rotterdam.
Voor Middelburg: MERCURIUS, kapt. W. Veeneman.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 oktober. De 24e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip NASSAU, kapt. J.J. Duintjer, met twee passagiers, vertrokken van Amsterdam de 1e juli.
Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark COURIER, kapt.J. Teijgeler, vertrokken van Rotterdam de 5e juli.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark WOLTEMADE, kapt. F. Guijt Jr., vertrokken van Canton de 27e juli.

Afbeelding
Datum 07 februari 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 6 februari. Het schip COURIER, kapt. Teijgeler, de 26e oktober van Rotterdam te Batavia aangekomen, heeft bij het opzeilen naar de rede op het rif Middelburg gestoten en moest, hoewel geen schade bekomen hebbende, om het koper te voorzien en te kielen, naar Sourabaja opzeilen, alwaar hetzelve bereids de 31e dito is gearriveerd. (opm: dit werd van de brik de laatste rondreis naar Oost-Indië; de volgende reis zou naar Cuba gaan)

Afbeelding
Datum 09 november 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 8 november. Bij de storm, die op 10 en 11 oktober te Havana heeft gewoed, is het schip COURIER, kapt. T. Teijgeler (opm: kapt. Jan Teijgeler), zie ook DC 101146 en 081246), van Rotterdam, geheel omgeslagen en ligt met de kiel naar boven.
(opm: de Consul Generaal te Havana stuurde de zeebrief terug onder vermelding ‘schip is verongelukt’; de brik bleek echter nog van voldoende waarde om te worden geborgen; het wrak kwam in bezit van R. de Toca en kapitein J.A. di Villar uit Spanje, die het schip na herstel onder de naam BETICA weer in de vaart brachten)

Afbeelding
Datum 10 november 1846
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Uit Havana wordt onder dagtekening van 12 oktober gemeld: “Ons eiland is weder door een verschrikkelijke ramp getroffen. In de nacht van den 10 dezer is een allerhevigste orkaan losgebroken, welke tot gisteren namiddag met onafgebroken woede heeft aangehouden, en de grootste verliezen van eigendommen heeft berokkend, terwijl al de gunstige vooruitzichten van de ophanden zijnde oogsten hierdoor zijn vernietigd. Verscheidene kerken, de schouwburg en een groot aantal huizen, zo in de stad als de omstreken, zijn ingestort; weinige publieke gebouwen zijn zonder schade gebleven, en van ongeveer 80 schepen, welke in onze haven lagen, zijn slechts drie in zodanige staat gebleven, dat zij gereed zijn zee te bouwen, namelijk de Engelse stoomboot (welke tengevolge van deze ramp is opgehouden), het Bremerschip CHARLESTON, en het Australische schip CLAS; alle de overige hebben min of meer schade bekomen, de masten verloren en het grootste gedeelte is gestrand en gezonken, of tot wrakken geslagen. Onder de schepen die schade geleden hebben is ook het schip COURIER, kapt. Teigeler (opm: zie NRC 091146), van Rotterdam, hetwelk geheel is omgeslagen en met de kiel boven ligt. Wij hebben nog geen berichten van Matanzas en het binnenland, doch wij vrezen met grond, dat de schade aan de oogsten, en op de plantages in het algemeen, verschrikkelijk zal zijn, terwijl deze orkaan, welke veel erger is geweest dan die van 1844, blijken zal de hevigste ramp te zijn, welke ooit het eiland Cuba overkomen is.”

Afbeelding
Datum 08 december 1846
Krant DC - Dordtsche Courant

Blijkens schrijven uit Havanah, van 28 oktober, zijn er van de door de orkaan van de 10de dier maand aldaar schrikkelijk geteisterde schepen, bereids 21 afgekeurd (opm: zie NRC 091146). Onder dezen bevindt zich het Nederlands barkschip (opm: brik) COURIER, kapt. Teijgeler.

Afbeelding
Datum 02 januari 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

(Geen datum of plaats) Lijst van Nederlandse schepen welke van primo januari tot ultimo december 1846 verongelukt, vermist of gesloopt zijn.
Naam kapitein Kroniek 1846/1847
ANNA G.K. Wijkmeijer NRC 081046
ANNA ELISABETH (gesloopt) K.B. de Weerd niet
ANNA EN LOUISA (afgekeurd) George Gray JC 181146
ANJE J.H. de Boer NRC 041146
ANNECHIENA VAN LINGE A. van Linge Dzn. NRC 280346
ANNECHINA J.P. Stutvoet NRC 060646
ARDJOENO H. Eeltjes NRC 230546
ANKINA N.W. Hazewinkel NRC 301046
CORNELIA *) G.L. Swart NRC 140246 +AH 061046
*) de CORNELIA werd hersteld en ging in 1847 als CERES, kapt. Boswijk, weer in de vaart
COURIER J. Teijgeler NRC 091146
EENDRAGT O.G. Stuit NRC 170246 + 190246
FROUKE C.A. Boomgaard NRC 121146 + 201146
GERHARDUS HENRICUS T.B. Konter NRC 081246
HOOP de Boer (opm: buitenlander ?) NRC 230346
HOOP, DE T.S. Oldendorp NRC 130546
JANTINA J.J. Das NRC 090346
JOHANNA GESINA D.W. Scheltens (buitenlander ?) NRC 050346
KONING DER NEDERLANDEN J.W. Retgers NRC 011246
KOLONIST (afgekeurd) P.J. Feijnt NRC 210746
LAMORAAL ULBO N.A. Smaal NRC 151246
MARIA J.J. Louwerens NRC 040346
MARIA CATHARINA K.P. Kiewit NRC 281046 + 301046
MACHTILDA MARIA **) G.J. van der Velde NRC 071046
**) de kof werd hersteld en ging 9/1847, kap. Van der Velde, weer in de vaart
NIJVERHEID T.M. Mulder NRC 301046
SIJBE BROUWER G. Eversz NRC 070146
TWEE CORNELISSEN H.D. van Wijk NRC 020146
TWEE GEBROEDERS H.J. Hazewinkel NRC 021146
VERWACHTING J.J. Hansen NRC 171046
VROUW ANTJE D.K. Ekamp NRC 060147
VROUW HARMANNA H.J. Westers NRC 240846
VROUW MARGARETHA B.R. Berg NRC 030446
NEELTJE J.F. Kuipers NRC 021146
WENDELINA H.J. Mulder NRC 311046
WILHELMINA J.A. Spijkman NRC 090146
(opm: de data uit de Kronieken 1846 en 1847 zijn door redactie Marhisdata toegevoegd)

Afbeelding